Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pagina pentru neinitiati

Vizitator

Postări Recomandate

Vizitator Marius Ionescu
4 hours ago, valderama said:

Nu știu cum a dedus  popa marius "o putere de aproximativ 55W" ?! , pentru 55W/8Ω trebuia sa vedem precizat sinus 21V_efectiv nu 21V_vârf.

Când văd precizat sinus 21Vvârf presupun/admit/înțeleg  o tensiune sinus 42V vârf la vârf dacă se respectă forma de undă sinus, tensiune sinus efectivă aproximativă 14,85Vef

...asa cum deduce si distorsiunile alea imposibile si puterile de neatins nici macar de firme consacrate,asta cu tuburi vechi de prin televizoare,sau probabil asa a si calibarat el powermetrul lui,nu uita ca si ala este tot artizanal.:rade:Nu vezi ca el vede in formele alea de unda oscilatii de inalta freventa?:85

Editat de Marius Ionescu
Link spre comentariu

@valderama, ai dreptate nu am observat ca tensiunea este V-v oricum  daca omul spune ca sint 21v-v totusi  avem27 w pe rezistorul de sarcina nefiresti daca nu exista semnal la intrare , am dat o posibila explicatie ca fiind o autooscilatie cu frecventa  destul de mare  ori cu baza de timp a osciloscopului pusa ca sa vizualizeze ripplul nu vezi prea multe, probabil ca ,colegul  tau @marius ionescu nu pricepe mare lucru si oricum sta pe margini  manincand seminte pe care le scuipa  profesional si cu mare interes, se vede ca este calificat pentru asa ceva in lipsa altor cunostinte

Link spre comentariu

Cele 4 oscilograme sunt cu semnal la intrare, altfel nu puneam 4. Fara semnal, cu semnal mediu-mic, cu semnal mediu-mare si cu semnal cand intra in limitare. Generatorul este IEMI si de nefolosire este blocat pot. de reglaj brut frecventa si afisajul are si el segmente lipsa. Am dat o caruta de bani prin 91-92 si mai l-am reparat o data.

Link spre comentariu
Acum 13 minute, miticamy a spus:

Cele 4 oscilograme sunt cu semnal la intrare, altfel nu puneam 4. Fara semnal, cu semnal mediu-mic, cu semnal mediu-mare si cu semnal cand intra in limitare. Generatorul este IEMI si de nefolosire este blocat pot. de reglaj brut frecventa si afisajul are si el segmente lipsa. Am dat o caruta de bani prin 91-92 si mai l-am reparat o data.

D-le, ai dat patru situatii de semnal pe un display de osciloscop  fara sa specifici conditile si cu explicatii ridicole de genul mic, mediu, mare si limita, iar generatorul este avariat dupa evenimentele din 89' probabil segmentele lipsa sint mai multe...

Link spre comentariu

Mai omule, vad ca lamparii aveti razboaie intre voi, inexplicabile pt alti electronisti. Ma cunosti de undeva, am dialogat pe vreun subiect care sa te implice direct? Ce-i cui tonul asta golanesc, sau esti un pic nebun? Am scris ca este primul amplificator cu lampi pe care l-am vazut, intrebarea este la incepatori si este foarte simpla: acel riplu de 50 Hz nu este ceva anormal mai ales ca nu s-a plans posesorul de auditie distorsionata. A ajuns la mine pt. ca eu sunt electronist ce lucreaza dupa scheme si cineva facuse niste conexiuni gresite care au dus la arderea sigurantei de retea. Iar pt mine nu conteaza daca este amplif cu lampi, cu tranzistoare, surse sau televizoare. Eu pot urmari un montaj electronic dupa schema si in general nu am probleme sa il rezolv. Am rezolvat doar ce mi s-a cerut, nu l-am pus pe boxe dar pt ca tocmai deschisesem acest topic sa ma mai familiarizez si eu cu amplifurile cu trafuri, am zis sa fac niste masuratori pe unul fizic. Iar una dintre intrebari era de ce apare in scheme PP un curent de repaus asa de mare la care nu mi-a raspuns nimeni. Nu ma deranjeaza pt. ca nu ma intereseaza deloc amplif. cu lampi, eu doream doar sa inteleg un pic functionarea trafului in audio. Nimeni nu e obligat sa-mi raspunda, unii reamintesc mereu ca este suficienta documentatie pe net. Asa ca daca tin neaparat sa aflu mai multe pot merge si pe acest drum, nu trebuie sa cersesc de la "granzii tuburilor". Fi mai retinut ca eu nu cred ca am interactionat vreodata. daca ai meciuri cu altii, du-le sanatos daca asa va simtiti voi bine, daca mai raspunzi obraznic te trimit pe unde meriti. Am adus aminte de generator pt ca nu am putut sa va spun si frecventa, atat. Simteai tu nevoia sa spui ca este avariat la evenimente, ei uite ca a fost produs dupa 90. Arata-mi macar un post in care am intervenit la prezentarile tale, nu ma intereseaza pasiunea ta. Dar totusi urmaresc ce se realizeaza constructiv la toate temele, admir acest lucru.

CITAT @valderama:   De asemeni se vede o conducție mai mică de 360°/tub(ik stă pe 0 pentru un număr de grade sau o fereastră de timp)

Am facut peste 100 simulari cu MOS-uri si bipolari pt clasa AB, la unele am obtinut rezultate frumoase:

VM1-verde---VM3-albastru---VM4-mov

10.jpg

Iar in oscilograma cu amplitudinea max semnalul este corect, zeroul corespunzator iesirii este la curentul de repaus in catod:

val1.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Dacă sunt neclarități să le lămurim(să înceapă inițierea).

Da, semnalul din catod este corect și reprezintă clasa AB (conducție KT88 mai mică de 360°, conducție KT88 ușor peste 270° în oscilogramă).

Pentru ecartul de timp marcat cu albastru tubul final kt88 este blocat (conducție întreruptă kt88).

CATOD-KT88_1.jpg

Evident în oscilograma de mai jos (semnal cu amplitudine mică la intrare amplificator) ai conducție kt88 360° clasa A

Altfel spus amplificatorul dumneata push-pull kt88 pentru semnale la intrare de amplitudine mică sau medie lucrează în clasa A ,după un anumit prag de amplitudine intră în AB

galbura1.jpg

LE în simularea cu tranzistori(Tip41C) preponderent AB(B) infim A. Conducție Tip41C ușor peste 180°

10.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Sincer

Se nasc întrebări :

De ce o configurație push-pull KT88 nu poate mai mult de 27W/8Ω sinus nelimitat ?! (echipată cu OT Lundahl LL1623/P-P 5,6 kΩ plate-to-plate impedance )

sau

Pentru ce clasă de funcționare a fost proiectat etajul final push-pull KT88 ?,  ce conexiune KT88 ?, ce tip de negativare KT88 ?

LE Exemple push-pull Genalex KT88 beam tetrode

kt88 push-pull.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Probabil că are tensiune anodică mică sau atacul finalelor anemic .

Ciudată valoarea de 18 ohmi din catozii tuburilor finale , pentru măsurarea curentului prin tuburi se folosesc rezistențe de 1 sau 10 ohmi , pentru ușurința măsurătorii .

Fără o schemă vorbim discuții . 

Link spre comentariu

CITAT:   Pentru ce clasă de funcționare a fost proiectat etajul final push-pull KT88 ?,  ce conexiune KT88 ?, ce tip de negativare KT88 ?

Ampliful mi-a venit pt niste lipituri si in timpul scurt avut la dispozitie am apucat si eu sa fac o masuratoare pe care am considerat-o cea mai importanta: in catod finale unde are 18R nedecuplat. Pai daca am 1V in catod este clar ca am o tensiune separata pt negativare. Parca erau vreo -70V pe acolo. De aceea am deschis topicul, sa pun eu intrebari. Iar principala intrebare la care nu am primit raspuns: la o lampa oarecare, care este diferenta de curent fara semnal intre clasa A si clasa AB folosita de voi in practica. Ce se intampla la acest amplif daca in loc de 50mA in gol (sa zicem) am alege 10mA?

Si pt FAUST, ce schema? Este o lampa cunoscuta cu 18R in catod, cu negativare separata si un traf cunoscut in anod. 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, miticamy a spus:

Ce se intampla la acest amplif daca in loc de 50mA in gol (sa zicem) am alege 10mA?

Daca DOAR scazi curentul de mers in gol (IDLE) de la 50mA la 10mA ai sa reduci drastic puterea de iesire. (benefiicle sunt nesemnificative: creste longevitatea tuburilor, cladura degajata mai mica, putere consumata din retea mai mica (nu asculti tot timpul la power maxim), etc.)

Scaderea curentului de mers in gol duce amplificatorul spre clasa B insa trebuie marita tensiunea anodica ca sa nu pierzi din putere. 

Clasa B ofera mai multa putere decat clasa AB care la randul ei ofera mai multa putere decat clasa A.

Power class B > power class AB > power class A.

Link spre comentariu
Acum 19 minute, popa marius a spus:

oricum pe mine ma intereseaza  doar oamenii de la care pot invata ceva si pe care-i respect...

Si crezi ca de la popa marius nu ai de invatat nimic? In clasa A2 are ceva realizari, la hibrid iar a prezentat ceva. 

In plus cand a spus ceva gresit a ridicat mana si a recunoscut. 

Am mai spus si cu alta ocazie, sunt useri aici in etate si nu mai au vigilenta si atentia (si mai ales vederea) de acum 10-15 ani. Nu trebuie sa sari la gat la cea mai mica greseala.

Nu stiu cati ani ai, dar sa stii ca pentru a intelege un articol sau un grafic e musai sa "focalizezi" bine. Am mai spus ca ma incapatanez sa imi fac ochelari si nu mai departe de ieri nu reuseam sa pun surubelnita in cruce in capul unor holsuruburi ( clar ca sub 30cm nu mai focalizez bine).

In concluzie, nu judeca pe cineva atat timp cat nu cunosti (inca) cum este sa nu vezi bine si sa iti "fuga" imaginea. 

Nu agreez "lauda" lui popa marius la adresa ta:

Citat

oricum sta pe margini  manincand seminte pe care le scuipa  profesional si cu mare interes, se vede ca este calificat pentru asa ceva in lipsa altor cunostinte

dar daca ai sa te uiti un pic la aceasta sectiune ai sa vezi ca nu le are deloc cu "sportul asta" si l-ai enervat serios de s-a apucat sa scrie cele de mai sus. 

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 3 ore, adrian_pic a spus:

Daca DOAR scazi curentul de mers in gol (IDLE) de la 50mA la 10mA ai sa reduci drastic puterea de iesire. (benefiicle sunt nesemnificative: creste longevitatea tuburilor, cladura degajata mai mica, putere consumata din retea mai mica (nu asculti tot timpul la power maxim), etc.)

Scaderea curentului de mers in gol duce amplificatorul spre clasa B insa trebuie marita tensiunea anodica ca sa nu pierzi din putere. 

Clasa B ofera mai multa putere decat clasa AB care la randul ei ofera mai multa putere decat clasa A.

Power class B > power class AB > power class A.

De la 50mA la 10mA o să ai distorsiuni de crossover cu carul. 

Link spre comentariu

Da, cresc si distorsiunile de crossover (nu pot sa cuantific cu cat). Eu banuiesc ca miticamy doar vrea sa faca niste experiente si are nevoie sa se asigure ca nu bubuie ceva sau se lasa cu fum. (unele modificari pot distruge amplificatorul altele nu)

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Faust2018 a spus:

De la 50mA la 10mA o să ai distorsiuni de crossover cu carul. 

Bine punctat.

Chiar și banalul tub final EL84 admite un ia_0 de minim de 20mA preferabil 25mA (clasa AB negativare fixă).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 9 ore, miticamy a spus:

De aceea am deschis topicul, sa pun eu intrebari. Iar principala intrebare la care nu am primit raspuns: la o lampa oarecare, care este diferenta de curent fara semnal intre clasa A si clasa AB folosita de voi in practica. Ce se intampla la acest amplif daca in loc de 50mA in gol (sa zicem) am alege 10mA?

Ce se întâmpla pentru ia_0 10mA a precizat Faust2018 mai sus.

1 ia_0 pentru clasa A de regulă implică atingerea disipației maxime admisibile la anod în principiu negativare automată pentru a evita fuga curentului anodic în timp.Evident o sarcină mare anod-anod.

(dreapta de sarcină NU întretaie curba de disipație maximă tub, unghiul de conducție tuburi finale 360° pentru puterea nominală în sarcină).

Putere utilă mică în raport cu disipația anodică (eficiență scăzută).

2 ia_0 pentru clasa AB se poate regla până în pragul apariției distorsiunilor de racordare(crossover). Evident o sarcină mai mică anod-anod în raport cu clasa A.

(dreapta de sarcină  întretaie curbă de disipație maximă tub, unghiul de conducție tuburi finale mai mic decât 360° la puterea nominală în sarcină, θ estimativ în plajă 220°-270°)

Putere utilă mare în raport cu disipația anodică pe o sarcină adecvată anod-anod (eficiență crescută în raport cu clasa A).

LE important.

La un etaj final push-pull cu sarcina anod-anod pregătită pentru clasa AB măresc inutil ia_0 NU obțin mare brânză în A(sarcina inadecvată).

Reciproca.La un etaj final push-pull cu sarcina anod-anod pregătită pentru clasa A micșorez inutil ia_0 NU obțin mare brânză în AB (sarcina inadecvată).

Mai exact funcție de clasă și regimul de alimentare anodică se alege/calculează sarcina anod-anod și curentul ia_0.

KT88 θ estimativ 270° pentru puterea nominală în sarcină.

CATOD-KT88_1.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări