Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pagina pentru neinitiati

Vizitator

Postări Recomandate

Sa nu ma mai suprapun peste alte subiecte hai sa punem aici diverse de toate felurile despre mici secrete ce pot fi spuse.

Dupa ce am scris despre o anumita similitudine trafuri audio-trafuri SMPS  am cautat cu G diverse despre trafuri si am vazut o ciudatenie pt mine. La cinci trafuri SE cu destinatii diferite inductanta primarului este aceeasi: 10H! 

http://www.vvttransformers.co.uk/output_se_tx.htm

211.
RMS Power 30 Watts.
Primary Ra 7600 ohms.
Output 3 8 and 16 ohms

6L6.
RMS Power 12 Watts.
Primary Ra 4200 ohms.
Output 3 8 and 16 ohms.

6V6.
RMS Power 6 Watts.
Primary Ra 8500 ohms.
Output 3 8 and 16 ohms.

ECL82.
RMS Power 4 Watts.
Primary Ra 9000 ohms.
Output 3 8 and 16 ohms.

EL34.
6CA7.
RMS Power 12 Watts.
Primary Ra 2000 ohms.
Output 3 8 and 16 ohms.

5-trafuri-SE.jpg

REVIN:   si pentru PP vad aceeasi valoare 10H!!!

Valve Type: EL34.
Primary Circuit Name: Ultra-pushpull-Univ-a.
Primary Circuit Type: a.
Secondary Circuit Name: Univ-ls-pin.
Secondary Circuit Type: p3815.
Valve Res.Load Anode (ohms): 3300.
Power Output (Watts): 20.
Primary Inductance (Henries): 10.
Construction: Interleaved Grain Oriented Core.
Winding: Multiple Interleaved Sections.
Treatment: Vacuum Varnish Impregnated.
Application: Ultra Linear Push Pull Valve Power Output.
Range: Standard.

Valve Type: 6L6.
Primary Circuit Name: Ultra-pushpull-Univ-a.
Primary Circuit Type: a.
Secondary Circuit Name: Univ-ls-pin.
Secondary Circuit Type: p3815.
Valve Res.Load Anode (ohms): 6600.
Power Output (Watts): 30.
Primary Inductance (Henries): 10.
Construction: Interleaved Grain Oriented Core.
Winding: Multiple Interleaved Sections.
Treatment: Vacuum Varnish Impregnated.
Application: Ultra Linear Push Pull Valve Power Output.
Range: Standard.

LE2:   si o firma aparent mai serioasa cu documentatia

LL1679-caract.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Exista curiozitati care te pun pe ganduri ,recent am studiat transformatoarele Lundahl ,suedeze ,cu mare experienta in domeniu ,acelasi traf merge si PP si SE  ( pt SE se face o legatura intre 2 borne ),dar cum ramane cu intrefierul? Singurul lucru la care ma pot gandi este ca sunt supradimensionate ,tole calitative ...(watajul dat pt PP sunt ametitoare )

Link spre comentariu
Acum 54 minute, moldyecc88 a spus:

acelasi traf merge si PP si SE  ( pt SE se face o legatura intre 2 borne )

Cum ai ajuns la aceasta concluzie?

Screenshot-2019-06-23-at-15-12-39.png

Daca ma uit la ce este subliniat cu rosu vad ca este diferenta chiar intre versiunile LL1627 pentru configuratia SE. (curentul si inductanta )

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Eu am alte nelamuriri:

1-stiam ca tehnologic intrefierul min. este de 10 microni.

Da ce la transformator PP, au intrefierul de 25 microni?

Nu pot sa cred ca utilizeaza tole proaste mecanic, deci exista un "spil".

2-care ar fi avantajul utilizarii unui transformator PP in SE, este adevarat, la puteri mai mici ?

Eu as utiliza asa ceva numai in cazuri speciale (probe, masuratori, etc.).

Voi ce parere aveti ?

Link spre comentariu

Eu cred asa: codul inseamna varianta constructiva>>tole, dimensiune, poate bobinaj. Doar intrefierul il transforma in SE sau PP. Probabil la SE  infasurarile PP se leaga in paralel. Intrefierul de 26 la PP o fi ca masura de siguranta pt un usur dezechilibru intre finale. Cand il cumperi (este in tabel) ceri LL1679/PP sau LL1679/70mA. In nici un caz nu au un singur traf si tu acasa il folosesti in una din variante.

Link spre comentariu
Acum 21 minute, moldyecc88 a spus:

Screenshot-2019-06-24-at-11-13-24.png

Scrie ca este disponibil in versiunea PP si SE.

Si dupa cum se vede mai jos chiar versiunile de SE sunt diferite. Una este pentru curent de 50mA si are inductanta mai mare (35H) si alta pentru curent mai mare(100mA) si cu inductanta mai mica (17mA). 

1 oră în urmă, miticamy a spus:

Eu cred asa: codul inseamna varianta constructiva>>tole, dimensiune, poate bobinaj. Doar intrefierul il transforma in SE sau PP. Probabil la SE  infasurarile PP se leaga in paralel. 

Bobinajul este diferit (sunt cate 2 sau 3 versiuni de SE care sunt pentru diferiti curenti) => difera sectiunea conductorului de bobinaj => deci difera si inductanta. 

Link spre comentariu

Pentru LL 1664 primarul  PP are doua sectiuni serie iar pentru SE acestea se leaga in paralel, de aici si curentii de 50 si 100mA respectiv inductantele diferite, compromisul este intrefierul unic si uneori se poat jongla imendantele cu cele doua infasurari UL

Link spre comentariu

Cred ca am vorbit destul despre aceste trafuri, cred ca toti care au scris cam stiu cu ce se mananca.

O problema ciudata pt mine ca sursist este de ce la un EL84 este cam aceeasi rezistenta in catod fie ca este in SE fi ca este in PP. Cel putin din schemele scoase de pe imagini G date cu 2 cautari diferite: EL85 SE/PP amplifier schematics.

Cand am intervenit la topicul cu aparitia supratensiunii la sarcina mica eram sigur ca este ca la tranzistoare: in AB curentul de repaus este mult mai mic decat in clasa A.

amp-cct-pp-ecf83-el84.gif

single-ended-lambali-amfi-el84-6p43p-ecc

Link spre comentariu

Nu vad sa scrie ca in configuratie SE cele doua sectiuni ale primarului se leaga in paralel. 

Apare doar : Turns ratio 9,6+9,6:1 (asta este pentru SE) SAU (3,2+6,4)+(3,2+6,4):1 (pentru PP). Deja se vede ca difera numarul de spire => doua versiuni. 

Eu fac mare atentie la AND si OR pentru ca schimba clar sensul unei afirmatii. 

Link spre comentariu
Acum 23 minute, popa marius a spus:

Pentru LL 1664 primarul  PP are doua sectiuni serie iar pentru SE acestea se leaga in paralel, de aici si curentii de 50 si 100mA respectiv inductantele diferite, compromisul este intrefierul unic si uneori se poat jongla imendantele cu cele doua infasurari UL

Niciodata d-le Popa Marius nu se pot conecta in acest fel.Observati ca au acelasi Ra  si pentru SE de 3K si acelasi Raa pentru PP tot de 3K.Conectandu-le asa cum ati sugerat mai sus,adica pentru SE in paralel cele doua sectiuni va rezulta o Ra=750 ohmi nu de 3K,ma rog,ce sa mai ,se spune clar in foaia de la LUNDAHLL cum se conecteaza acest  1664 pentru SE dar si pentru PP,curentii din foaia lui LL1664 sunt cei recomandati de constructor,nu este un transformator de alimentare care sa debiteze curent,intelegeti ?

Pentru mine paradoxul este ca pentru un PP de 55W la 30Hz,atentie!!!: pe difuzor, se utilizeaza un transformator cu o greutate de NUMAI 1.35Kg cumparativ cu alte transformatoare de firma care au pentru aceeasi putere o greutate de 3.5Kg uneori chiar si mai mare,nu este un paradox???

LUNDAHL 1664 POZA CONEXIUNI.png

Link spre comentariu
Acum 5 minute, miticamy a spus:

Cred ca am vorbit destul despre aceste trafuri, cred ca toti care au scris cam stiu cu ce se mananca.

O problema ciudata pt mine ca sursist este de ce la un EL84 este cam aceeasi rezistenta in catod fie ca este in SE fi ca este in PP. Cel putin din schemele scoase de pe imagini G date cu 2 cautari diferite: EL85 SE/PP amplifier schematics.

Pentru stabilirea curentului de mers in gol (IDLE) sau mai este folosit si denumirea Punct Static de Functionare (deci in lipsa semnalului) sunt doua variante:

- ori tensiune nehativa in grila G1 (se mai numeste si negativare fixa)

- ori rezistor in catod (negativare automata).

In schemele puse de tine este negativare automata. Normal ca pentru acelasi tub trebuie sa avem cam acelasi curent in mai toate schemele deci si valoarea rezistorului din catod se invarte in jurul unei valori. (se poate si altfel, dar in mod normal se urmareste obtinerea puterii maxime). 

Link spre comentariu

In clasa A consumul in sarcina si in gol este acelasi. Rezultat un radiator mare pt clasa A. Din ce am citit multi prefera un AB cu curent maricel de mers in gol pt avantajul randamentului fata de clasa A. La tuburi de ce nu ar fi la fel, un curent mic de mers in gol si semnalul sa fie cel ce mareste curentul ce duce implicit la marirea curentului in sarcina.

EDIT:  un amplif cu un curent de 400uA prin MOS

710-PP-100-R-out.jpg

Si cu doar 21mA prin R1:

710-PP-21m-A-R1.jpg

EDIT 2:    dreptunghiul si sinusul sunt altceva!

Fara curent de mers in gol nici la PP nu poti da curent mare in sarcina. Sau cel putin asa zice tanti TINA cu MOS-uri

710-PP-20-R-sarc-21m-A-100u-F.jpg

710-PP-20-R-sarc-60m-A.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 17 minute, LMOlimpiu a spus:

Niciodata d-le Popa Marius nu se pot conecta in acest fel.Observati ca au acelasi Ra  si pentru SE de 3K si acelasi Raa pentru PP tot de 3K.Conectandu-le asa cum ati sugerat mai sus,adica pentru SE in paralel cele doua sectiuni va rezulta o Ra=750 ohmi nu de 3K,ma rog,ce sa mai ,se spune clar in foaia de la LUNDAHLL cum se conecteaza acest  1664 pentru SE dar si pentru PP,curentii din foaia lui LL1664 sunt cei recomandati de constructor,nu este un transformator de alimentare care sa debiteze curent,intelegeti ?

Pentru mine paradoxul este ca pentru un PP de 55W la 30Hz,atentie!!!: pe difuzor, se utilizeaza un transformator cu o greutate de NUMAI 1.35Kg cumparativ cu alte transformatoare de firma care au pentru aceeasi putere o greutate de 3.5Kg uneori chiar si mai mare,nu este un paradox???

LUNDAHL 1664 POZA CONEXIUNI.png

Si totusi asa sint conectate infasurarile adica serie pentru PP si paralel pentru SE se vede foarte clar in desenul de conectare insa este adevarat ca Lundahll  vinde acest transformator in trei versiuni diferite cu acelasi secundar dar primare diferite in asa fel incat impendanta sa fie de 3K

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări