Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LDR in exterior

Vizitator

Postări Recomandate

Am un pcb care are montat un ldr (rezistor), in cutie perforata si ferit de ploaie, dar totusi in exterior.

Tot pcb-ul l-am dat cu spray lac, preventiv pentru umiditate. Are cam 1,5 ani si ieri am constatat ca LDR imi tine ADC-ul pe 1023 noaptea. Adica...a devenit sarma.

Configuratia lui este inseriat cu borna +5 intra in ADC si o rezistenta paralel cu adc de 10K la GND. 

Chiar nu ma asteptam sa se intample asa, am gresit eu proiectarea ..? Sau o fi caz izolat de s-a stricat LDR-ul fara sa gasesc urme de apa sau ceva anormal. Nici macar praf.

Nu era normal cand se defecteaza un LDR sa nu mai reactioneze la lumina ? ... 

Fizic nu se observa nimic..

Sa mai adaug in serie cu el un rezistor ?...

Desi in cod nu am nimic care sa-mi puna A0 la masa..

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ce curent circula prin fotorezistor ? Ar trebui să circule un curent foarte mic prin el şi dacă e expus direct la soare să existe totuşi un geam sau plastic transparent care să filtreze radiaţiile UV.

Am folosit şi eu LDR la o aplicaţie care aprindea lumina automat la apus, dar a funcţionat mulţi ani fără probleme şi am dat-o cuiva tot funcţională fără ca fotorezistenţa să-şi modifice parametrii.

Link spre comentariu

ochelari de soare nu trebuie sa-i pun, pentru ca nu bate niciodata soarele in el. Sta spre nord, plus ca sunt niste copaci, se afla intr-o cutie, lumina intra la el prin zabrele, oarecum indirect.

Curent...cat consuma ADC la un microcontroler..

De schimbat l-am schimbat, si nu e vorba de asta. Dar ca sa ajung la senzor...pune scara...bla bla. Nu e la indemana, vroiam sa stiu oarecum care ar fi fost cauza. Sa zicem ca l-am nimerit prost pe senzor. Pus pe lupa, s-a intamplat totusi ceva cu el, dedesupt de pelicula de epoxy. Punem o imagine..

La masuratoare, are 25K la intuneric, normal fiind de 50K.

thumb_20190622_154503.jpg

thumb_20190622_155505.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Categoric de la umezeală....are exact aspectul deteriorării care apare şi la oglinzi din cauza condensului.Cel mai probabil a fost un exemplar prost realizat.Ar fi bine ca pe următorul să-l acoperi cu o picătură de răşină transparentă.

Editat de validae
Link spre comentariu

mda, pare ca si cand s-a infiltrat apa sub epoxy. Ciudat, restul senzorilor, circuite aratau impecabil..

Edit: asta am si facut i-am pus picatura de epoxy. dar si inainte era imbracat in lac ...Poate l-a atacat lacul..n-ar trebuii dar..

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

La ce piese fac unii chinezi....la ce te aştepţi.Sunt curios dacă mai există şi alte fabrici de componente pasive, în afară de chinezi...şi unde ajung piesele alea.De aceea eu încă refolosesc cu mare încredere componente vechi, recuperate de pe plăci japoneze sau germane...

Editat de validae
Link spre comentariu
La 22.06.2019 la 14:21, validae a spus:

Ce curent circula prin fotorezistor ? Ar trebui să circule un curent foarte mic prin el şi dacă e expus direct la soare să existe totuşi un geam sau plastic transparent care să filtreze radiaţiile UV.

Am folosit şi eu LDR la o aplicaţie care aprindea lumina automat la apus, dar a funcţionat mulţi ani fără probleme şi am dat-o cuiva tot funcţională fără ca fotorezistenţa să-şi modifice parametrii.

Eu, prin 2004, am facut vreo zece bucati Automat pentru iluminat dupa schema din revista Conex din Decembrie 1999 si functioneaza ireprosabil si in zilele noastre.

dec1999-v1.jpg

Ulterior, in revista Conex din Aprilie 2005, aceeasi schema desenata mai "economic" a aparut cu denumirea Automat crepuscular, nu am testat-o, nu mai avea rost.

apr2005-v2.jpg

Link spre comentariu

multumesc pentru schema dar..la mine era vorba doar despre o discutie de genul "de ce-a murit LDR", cu toate protectiile...

si problema sa zicem ca a fost un senzor de calitate proasta, care s-a nimerit intr-un modul senzor, parte dintr-un sistem smart home. el nu facea altceva decat observa diferenta intre zi/noapte variabila intr-o procedura pentru managementul jaluzelelor din casa.

totusi apropo de scheme, cati mA are pe iesire circuitul transformerless cu  470nF capacitorul ? 30mA ?..oare duce releul ? nu era mai bun unul de 680nF ?...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 1 oră, Aw Genetix a spus:

totusi apropo de scheme, cati mA are pe iesire circuitul transformerless cu  470nF capacitorul ? 30mA ?..oare duce releul ? nu era mai bun unul de 680nF ?...

Duce releul fara probleme, prin 2004 am facut vreo zece bucati "Automat pentru iluminat" dupa prima schema si functioneaza ireprosabil si in zilele noastre.

Link spre comentariu

Am gasit o fotorezistenta de 50 de ani, tinuta in camera. Stratul conductor (alb) nu arata foarte bine, dar inca functioneaza (R<500 ohm la lumina; R>20 Mohm la intuneric).
A fost in comert ca piesa de schimb la TV Tesla-Orion (cu lampi). Datarea e destul de exacta, am luat-o din primele burse de student, in 1968.

DSC05378mm.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări