Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tuburi microfonice

mojnost

Postări Recomandate

Verific cateva 6n8s din anii 50 si am observat ca destul de multe dintre ele sunt microfonice. Cum fac verificarea? Inainte de a le masura pe catometru le pun intr-un amplificator de test cu ambele triode din tub folosite, ascult muzica nitel (foarte rar cate una defecta la aceasta verificare) apoi opresc sursa de semnal si lovesc lampa cu unghia (un mic bobarnac). In functie de raspunsul la acest bobarnac am clasificat tuburile in 3 categorii:

1. tuburi la care se aude doar zgomotul unghiei pe sticla, in difuzor nu se aude numic;

2. tuburi la care se aude in acelasi timp si un pocnet in difuzor;

3. tuburi la care pocnetul din difuzor este urmat de un ecou/oscilatie, la acestea se aude in difuzor si cand lovesc sasiul amplificatorului. Pot sa zic ca e posibil sa cant ”la tub” , la lovirea tubului se aude in difuzor aproape ca la ciupirea unei corzi de chitara.

La verificarea anterioara a unui lot de ecc-uri am gasit cam 2% microfonice si le-am dat deoparte ca defecte. La aceste 6n8s ar fi cam multe de dat deoparte, din primele 20 am dat de 3 bucati care se incadreaza la pct. 3 si 4 bucati la pct. 2, restul fiind ok. Am mai verificat anterior 6n8s dar numai pe catometru si am observat ca pe catometru trec (curent, panta, scurgeri ok) si tuburi defecte (foarte putine), in special cele cu intreruperi la soc si cele foarte microfonice, de aceea le verific acum si pe amplificator.

Intrebarea mea este cat de tolerata poate fi mocrofonia tuburilor? Care ar fi situatia de compromis? E gresita metoda mea de verificare? Parerea mea ar fi ca tuburile de la pct.3 sunt de aruncat iar cele de la pct. 1 si 2 ar fi ok dar as vrea sa aflu si parerea celor care s-au lovit de microfonia tuburilor.

Mentionez ca tuburile sunt NOS, lot mare in cutii originale cu aceeasi data, nu luate cateva din targ sau ceva de acest gen

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mojnost

3

• moldyecc88

1

Top autori în acest subiect

Asa am găsit și eu la niște 6sn7(6n8c) la Sylvania 1974,  3. tuburi la care pocnetul din difuzor este urmat de unecou/oscilație, și la Eh gold... :rade:deci... 

Si cand sari un pic mai tare se aude!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

NU se runca nimic ! cele microfonice sunt bune pt amplifurile cabinet de ghitara  , unde ampliful este comun cu boxa , microfonia  produce efectul sustain , adica sunetul se aude prelung  ( unii mai dau o gramada de bani pe pedale speciale cu acest efect ) .

In rest daca amplificatorul are picioare moi cu efect amortizor  , nu este aproape de boxe , eventual pui in jurul tuburilor   curele speciale siliconice amortizoare -se gasesc mai nou , e chiar o

moda , nu e problema .Tuburile NOS devin tot mai rare si mai scumpe .

https://reverb.com/nz/item/4870555-2x-vacuum-tube-damper-for-6l6-6l6gc-6ca7-6v6gt-6sl7-tube-amp-old-ham-radio

am vazut catometru care are in anodul tuburilor un traf de iesire cuplat cu un difuzor ,se poate testa instant si microfonia.

eine kleine problem ! nagy baj....  peste tot se specifica ca  e interzis aplicarea de bobarnace tuburilor ! poate produce scurt intre electrozi.....

Link spre comentariu
Acum 7 minute, moldyecc88 a spus:

e interzis aplicarea de bobarnace tuburilor

Nu e chiar bobarnac ci doar o atingere cu unghia degetului, n-am stiut cum sa denumesc altfel.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 10 ore, moldyecc88 a spus:

NU se runca nimic ! cele microfonice sunt bune pt amplifurile cabinet de ghitara  , unde ampliful este comun cu boxa , microfonia  produce efectul sustain , adica sunetul se aude prelung  ( unii mai dau o gramada de bani pe pedale speciale cu acest efect ) .

In rest daca amplificatorul are picioare moi cu efect amortizor  , nu este aproape de boxe , eventual pui in jurul tuburilor   curele speciale siliconice amortizoare -se gasesc mai nou , e chiar o

moda , nu e problema .Tuburile NOS devin tot mai rare si mai scumpe .

https://reverb.com/nz/item/4870555-2x-vacuum-tube-damper-for-6l6-6l6gc-6ca7-6v6gt-6sl7-tube-amp-old-ham-radio

am vazut catometru care are in anodul tuburilor un traf de iesire cuplat cu un difuzor ,se poate testa instant si microfonia.

eine kleine problem ! nagy baj....  peste tot se specifica ca  e interzis aplicarea de bobarnace tuburilor ! poate produce scurt intre electrozi.....

Eu spun că tuburile microfonice nu sunt bune pentru amplificatoarele dedicate chitarei  electrice , am schimbat zeci de tuburi microfonice in astfel de amplificatoare , chitariștii fug ca dracul de tămâie cind au tuburi microfonice , mai ales in amplificatoarele combo .Una este microfonia si alta este când faci  sustain , sustain poți face și cu degetele pe grif .

Cea mai celebră piesă cu sustain https://youtu.be/tnwIpgSqjXE

Tuburile 6H8C/6SN7 , dar mai ales 6H9C/6SL7 sunt cunoscute ca fiind microfonice si cu viața destul de mică , unele nu ajung nici la 1000 ore , ori sucombă brusc , ori sunt cele care generează tot felul de zgomote .

Editat de viobio
Link spre comentariu

In concluzie le dau deoparte pe cele de la pct 3, ca fiind defecte. Nu le arunc, poate vreodata si-or gasi locul in amplificatoare de puteri mai mici, ori daca amplificatorul e mai departe de boxe ori cu masuri de amortizare. Eu ascult la cca 1W si nu sesizez ceva in neregula in muzica amplificata de un tub microfonic, probabil alta ar fi situatia in cazul unui combo cu putere mai mare si difuzorul aproape.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 59 minute, mojnost a spus:

In concluzie le dau deoparte pe cele de la pct 3, ca fiind defecte. Nu le arunc, poate vreodata si-or gasi locul in amplificatoare de puteri mai mici, ori daca amplificatorul e mai departe de boxe ori cu masuri de amortizare. Eu ascult la cca 1W si nu sesizez ceva in neregula in muzica amplificata de un tub microfonic, probabil alta ar fi situatia in cazul unui combo cu putere mai mare si difuzorul aproape.

Se pot folosi si alea , că doar nu bați in ele .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări