Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Televizor LCD sau LED | Cum să înlocuiți filmul polarizator

Florinel TV

Postări Recomandate

si eu fac la fel , mai ales la UHD-uri

scot stratul de deasupra si culorile devin mult mai bune

recomand tuturor care nu sunt de meserie , sa faca asta acasa la televizoarele lor

daca nu se dezlipeste din prima , nu e nimic , bagati cutter-ul pana cedeaza

Florinel , ce este ala film polarizator ?

sau ai crezut ca film in engleza inseamna chiar film in romaneste ?

on topic - sa fim seriosi , nu faceti asta la niciun tv , poate existau ceva ecrane antice care avea o folie pusa peste dar nu va bazati pe asta

Link spre comentariu

Toate display-urile au "polarizer film",  Lcd, oled, amoled... 

Am schimbat pe vremuri la telefoane, Samsung: s3, s4... s.a. La tv-uri... nu merita deranjul si investiția in scule.

Motivul pt care le schimbam este ca, câteodată il zgariam  cand îndepărtam sticla sparta de deasupra. Polarizatorul fiind in stratul doi, dupa sticla de protecție, in cazul display-urilor de telefoane.

În cazul tv-urilor, primul este filtrul polarizator. 

P.S. Exact cum a spus colegul iuliantv mai sus, daca îndepărtați filtrul polarizator veți ramane cu un display complet alb.

Dar nu-i nicio problema, folia care o dați jos, o lipiți pe ochelari si asa veți vedea numai voi la tv. :))))

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Că să schimbi lămpile sau ledurile e nevoie de mănuși și o curățenie exemplară. Dar ca să schimbi filtrul polarizant la un ecran așa de mare... Orice fir de praf care vine între ecran și filtru lasă o urmă vizibilă.

Link spre comentariu

incercati de curiozitate sa desfaceti folia exterioara la orice ecran modern si o sa vedeti ca este imposibil fara sa distrugeti ecranul

la cele vechi , care erau cel putin de 2 ori mai groase decat cele de acum , poate ca , daca nu aveai ce face , era posibil sa detasezi folia

la cele noi , zero sanse , praf faci ecranul

la oled se detaseaza foliile foarte usor

iremediabil , evident

Link spre comentariu

In cazul ecranelor de tv n-am experimentat si nici n-o s-o fac vreodata deoarece n-am aparatura necesară si nici nu-i vad rostul.

Clar nu se "jupoaie" filtrul fara preincalzire si fara sculele necesare, cum face cel din videoclip... 

Daca un display oled-amoled de tv vi se pare subțire, inseamna ca nu ati vazut niciodata unul de Samsung s7 edge de exemplu.... Poate aveti amici care se ocupa de restaurare, le puteți pune o întrebare ;)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

La 26:20 se vede ca e alb displayul fara polarizator.

La 29:45 incepe sa aplice polarizatorul.

N-am facut asta la TV dar nu cred ca este imposibil.Oricum destul de riscant.

Un fir de praf,o scama ceva compromite lucrarea insa presupun ca datorita distantei destul de mari de vizionare nu e chiar asa deranjanta ca in cazul telefoanelor de exemplu unde distanta e destul de mica doar zeci de cm.

Link spre comentariu

eu am incercarcat la unul singur de 22,un monitor era foarte zgariat(parca intentionat) si nu aveam nimic de pierdut,dar am ramas cu ecran albicios,un alb de debia se distingea imaginea,dar am auzit unul pe acest forum ce sa dat mare ca a reusit sa dea primul strat deoparte cu succes ,dar nu stie ce sa putut intampla ca are dungi pe display,dar a insistat ca nu e de la operatia nereusita ci din alte cauze ce nu le elucideaza,bineinteles ca unii l-am lasat sa vorbeasca singur daca o tot tine pe a lui

Link spre comentariu

Ai ramas cu ecran albicios dupa ce ai aplicat noul polarizator?

Polarizarea asta e ceva mai “complicata”

Folosesc doar ochelari de soare polarizati de exemplu,la unele TV sau monitoare chiar nu mai vad nimic in anumite unghiuri,la altele doar o mica atenuare.

La telefoane n-am mai incercat demult,oricum la majoritatea era doar o schimbare de nuanta a culorilor.

Poate gresesc dar stiam (poate alea mai vechi erau asa) ca lcd au doua folii polarizatoare,cate una pe fiecare fata,dar tehnologia evoluand,posibil ca folosind lumina deja polarizata de sistemul de backlight,sa fie nevoie doar de o folie sau film daca asa ii spun unii polarizatoare.

Deci e posibil ca sa ai imagine albiciosa chiar si dupa aplicarea polarizatorului daca nu e ceea ce trebuie,posibil ca rotit la 90 grade sa fi fost ok dar nu acoperea suprafata necesara.

Chiar acum am testat,pe terasa la bere,un Samsung smart ceva mai vechi ca e de vreo doi ani instalat,cu ochelarii la 90 de grade fata de pozitia normala e negru ecranul.

In schimb la telefon, se schimba putin culorile albul de ex. merge spre albastrui-verzui sau spre rosiatic in functie de unghiul lentilelor.

P.S.

Nu ca ma laud,primul experiment de genul asta l-am facut prin clasa VIII-a in ‘89 la unele ceasuri “cu melodii” si unele calculatoare de buzunar.

Nu-mi amintesc de ce si cum am ajuns la asta dar aveam ceva “deosebit” de restul lumii,ecran lcd ce afisa invers,alb pe fond negru nu negru pe fond alb cum avea toata lumea.

Apoi sa vezi efecte cand gaseam un display mai mare in care puteam incadra pe cel mic in orice unghi,iesea display color,tot monocrom dar color,nu alb-negru.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, gabiz_ro a spus:

Ai ramas cu ecran albicios dupa ce ai aplicat noul polarizator?

Polarizarea asta e ceva mai “complicata”

Folosesc doar ochelari de soare polarizati de exemplu,la unele TV sau monitoare chiar nu mai vad nimic in anumite unghiuri,la altele doar o mica atenuare.

La telefoane n-am mai incercat demult,oricum la majoritatea era doar o schimbare de nuanta a culorilor.

Poate gresesc dar stiam (poate alea mai vechi erau asa) ca lcd au doua folii polarizatoare,cate una pe fiecare fata,dar tehnologia evoluand,posibil ca folosind lumina deja polarizata de sistemul de backlight,sa fie nevoie doar de o folie sau film daca asa ii spun unii polarizatoare.

Deci e posibil ca sa ai imagine albiciosa chiar si dupa aplicarea polarizatorului daca nu e ceea ce trebuie,posibil ca rotit la 90 grade sa fi fost ok dar nu acoperea suprafata necesara.

Chiar acum am testat,pe terasa la bere,un Samsung smart ceva mai vechi ca e de vreo doi ani instalat,cu ochelarii la 90 de grade fata de pozitia normala e negru ecranul.

In schimb la telefon, se schimba putin culorile albul de ex. merge spre albastrui-verzui sau spre rosiatic in functie de unghiul lentilelor.

P.S.

Nu ca ma laud,primul experiment de genul asta l-am facut prin clasa VIII-a in ‘89 la unele ceasuri “cu melodii” si unele calculatoare de buzunar.

Nu-mi amintesc de ce si cum am ajuns la asta dar aveam ceva “deosebit” de restul lumii,ecran lcd ce afisa invers,alb pe fond negru nu negru pe fond alb cum avea toata lumea.

Apoi sa vezi efecte cand gaseam un display mai mare in care puteam incadra pe cel mic in orice unghi,iesea display color,tot monocrom dar color,nu alb-negru.

de la o diagonala de 1inch (cat avea un ceas )la 22inch e diferenta,zic eu,sa nu mai vorbim de displayul in sine

nu am aplicat nici un film polarizator peste,la vremea cand am facut eu experimentul,nu se spunea nimic de inlocuirea acestui strat,doar de indepartarea lui si ca totul va fi ok,oricum nu cred ca as avea rabdare sa fac asa ceva nici pentru 500lei daca as avea ce trebuie,nu am rabdarea necesara(,ma aprin foarte repede)

Link spre comentariu

Eu am schimbat recent la un LG smart 32LF5809 , care prezenta 3 portiuni ca si cum ar fi fost slefuit cu smirglu , portiuni de cate 10 cm patrati . In modul oprit se vedeau ca niste pete albicioase iar cand era pe imagine alba petele se vedeau spre cenusiu-negru . La dezlipire in prealabil s-a desprins un strat mai subtire care nu prezenta adeziv ( cred ca era unul din straturile foliei polarizante ) si care se desprindea sub forma unor fasii de 2 - 3 cm pe lungimea displayului . Apoi a ramas un strat mai gros care prezenta si adezivul si care la inceput pana am prins spilul se desfacea mai greu dar pe cum inaintam cu lucrarea se desprindea pe portiuni mai mari . Dupa ce am dezlipit acest ultim strat am curatat resturile de adeziv cu alcool izopropilic . Lipirea noii folii a decurs acceptabil , pe prima jumatate cu vreo 10 bule de aer de 2 - 3 mm , pe a doua jumatate fara nici o bula ( treaba cu spilul si-a facut efectul si aici ) . Din cele 10 bule am reusit sa elimin vreo 5 cu ajutorul unui ac de seringa , celelalte nu am reusit cred ca din cauza degradarii stratului adeziv . 

Per total eu sunt multumit de rezultat deoarece acele bule ramase nu se observa nici in functionare nici oprit , doar daca se priveste la un anumit unghi fata de lumina , iar diferenta fata de cum era displayul in prealabil este o diferenta ca de la cer la pamint . 

Costurile lucrarii ?  :   11 $  dispozitivul de verificare al unghiului de polarizare a panelului , 11 $  folia ,  30 de zile pana a ajuns dispozitivul , alte 30 pana ajuns folia ,  8 ore in mari linii lucrarea in sine .

P.S. : La intrebarea daca as mai face astfel de lucrare :  raspunsul este da , daca deteriorarea foliei originale este intr-o asemenea masura iar diagonala sa nu depaseasca 80 cm

Editat de stefank
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Buna ziua,

Are cineva experienta cu filtrele polarizatoare? Am un laptop de 15.6" la care mi s-a jumulit filtrul polarizator intr-un colt si cum nu mi-am dat seama ce este, am tras de el si l-am rupt. Acum, acea parte de display lumineaza alb. Mentionez ca este un display IPS. Se gaseste in Romania filtru de polarizare?

Astept cu mare interes raspunsul Dvs.

Multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări