Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Turnigy Reaktor 300W 20A

Stefan

Postări Recomandate

Metoda cu osciloscopul are avantajul ca se poate aplica la orice, baterie , acumulator, sursa. Se poate si numai cu multimetrul dar la baterii/acumulatori tensiunea continua sa scada imediat dupa saltul negativ de tensiune si este dificil de obtinut o valoare corecta. La surse se poate masura fara probleme numai cu un multimetru.

Sint curios la cite dintre sursele proiectate si postate aici pe forum s-a facut determinarea rezistentei interne......

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stefan

15

• sesebe

7

• manolo

6

• iop95

2

Ai dreptate, in plus se pot face și alte determinări pentru acumulatori.

O sa încerc și cu multimetrul, teoretic trebuie să funcționeze cu funcția de înregistrare și reținere valoare minimă. Am mai folosit așa ceva pentru valoarea maximă dar la o măsurătoare ceva mai lent variabilă în timp.

Link spre comentariu

Cu multimetru se fac doua citiri, tensiunea in gol, E si tensiunea U cu sarcina R.

Rez. interna este r = (E/U - 1)*R.

U  - tensiunea masurata chiar la bornele rezistentei R, pentru a creste precizia

Editat de iop95
Link spre comentariu
Acum 36 minute, iop95 a spus:

Cu multimetru se fac doua citiri, tensiunea in gol, E si tensiunea U cu sarcina R.

Rez. interna este r = (E/U - 1)*R.

U  - tensiunea masurata chiar la bornele rezistentei R, pentru a creste precizia  ---NU la bornele rezistentei ci a sursei, bateriei/acumulatorului

Link spre comentariu

Nu, este la bornele R pentru a elimina din calcul rezistenta interna a ampermetrului (daca exista) si a cablurilor de legatura.

Se poate masura si la bornele acc. dar atunci in loc de inmultire cu R se va inmulti cu (R+Ramp.+Rcabluri).

Pentru corectitudine si precizie maxima ar trebui adaugata si tensiunea la bornele acc Ub.

Si relatia se modifica in r = (E- Ub) * R/U

Editat de iop95
Link spre comentariu

Am pus sondele direct pe acumulator (pentru vizualizare cădere tensiune) și cealaltă sonda direct pe rezistorul de sarcina pentru citire "curent" (tot tensiune)

Am preferat să masor căderea de tensiune pe rezistor (citire curent) tocmai pentru a elimina necesitatea unui ampermetru.

Cu rezistorul actual timpul de măsură nu îmi permite sa fie prea mare, curentul ales fiind mare rezistorul se încălzește rapid și își modifică valoarea (1ohm 2W).

Adica cam asa:

simulare-mos-Rsh.png

Editat de Stefan
Link spre comentariu

Am repetat testul, tot cu osciloscopul deoarece aparatul de masura nu este suficient de rapid pentru cele 100ms, cu rezistenta de sarcina 2 ohmi si rezistenta interna rezultata a fost de ~50 mili ohmi.

Editat de Stefan
Am adăugat submultiplul "mili"
Link spre comentariu

Greșeală de tipar. Era logic că dacă aici https://www.elforum.info/topic/138415-turnigy-reaktor-300w-20a/?do=findComment&comment=1806651 a rezultat 54 mohmi cu sarcina 1 ohmi nu avea cum să fie 50 ohmi cu sarcina de 2 ohmi.

@manolo a intuit corect valoarea și a evitat elegant o aroganță. 

@manolo un încărcător spune 35 miliohmi și măsurătorile 50 miliohmi, deci înțeleg că Încărcătorul e ăla cinstit.

Link spre comentariu

Hai , sari in sus!

Am crezut ca ai obtinut niste rezultate complet anapoda. Chiar am crezut ca ai obtinut 50ohm.

Apropo, tranzitia am vazut ca este foarte rapida. Esti sigur ca te poti baza pe calibrarea (compensarea) sondelor, mai ales pe partea de frecvente inalte?

Eu am facut un generator special pt compensarea sondelor la inalta frecventa.

Link spre comentariu

@sesebe puteam continua la infinit așa, păcat că nivelul de cunoștințe nu se reflectă și în respectul față de ceilalți.

Nu am ce compensare sa fac la sonda pe X1.

Pentru măsurarea tensiunii mici osciloscopul meu nu e un instrument ideal. Unele erori apar și de la interpretare / citire.

Măsurători realizate cu multimetrul:

- la prima măsurătoare a rezultat 38.1 miliohmi.

- la a doua măsurătoare, după 2 minute de la prima, a rezultat 39.5 miliohmi.

Editat de Stefan
Link spre comentariu

Pana la urma am comandat si incarcatorul din titlul acestui subiect, adica Turnigy Reaktor 300W 20A

Ieri a sosit coletul si astazi am reusit sa-l butonez. La o prima impresie sunt destul de dezamagit de acest produs chiar daca nu a fost cel mai ieftin.

O sa trec la liniuta aspectele pro si contra:

Pro:

- constructie mecanica (conectori, cabluri de coneziune ...) de calitate;

- posibilitate de reglare a luminozitatii ecranului;

- incarca si NiZN (pentru mine e un avantaj);

- capabilitate de încărcare la curent mare;

- senzor de temperatura extern inclus in pachet + cabluri si accesorii;

- precizia măsurătorilor și decuplare mult mai precisa că la HTRC;

Contra:

- ventilatorul merge la turatie maxima si este destul de zgomotos;

- sunetul buzzerului este foarte puternic si chiar dezactivat uneori tot beepaie;

- lipesc functiile speciale de la firmware-ul vechi si posibilitatea de stocare log;

- portul USB momentan este inultil, nu am reusit sa-l conectez la LogView (asta mă interesa)

Per total consider ca este un hardware bun cu un firmware slab. Producatorul trebuia sa lase posibilitatea de downgrade /  upgrade la firmware-ul Junsi cu pirderea garantiei.

L.E. Se pare totuși că la aceasta versiune și hardware-ul este diferit. Am comparat pozele găsite pe internet cu ce este în încărcătorul meu, sunt mai multe diferențe și microcontroller-ul este altul.

Nu știu de ce ii trebuie un ARM in timp ce alții fac același lucru cu un atmega64.

Poza versiunea noua:

IMG-20190815-144343-1991x1027.jpg

Editat de Stefan
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări