Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Poate cablul de impamantare sa inchida un circuit electric?

Vizitator naludar

Postări Recomandate

Vizitator naludar

Salutare,

Incep prin a mentiona ca nu am cunostinte temeinice de electronica, sunt un simplu individ care se intampla sa nu fie complet strain de lucrurile din jurul lui.

Dati-mi voie sa va prezint o "speta" in care am o nedumerire.

M-am mutat de curand in chirie, intr-un bloc comunist si set-up-ul in bucatarie e urmatorul: 

* o priza dubla - nu sta niciun consumator puternic in ea, eventual incarcam telefonul

* de la priza respectiva, legat prin cablu o alta priza (un soi de prelungitor, insa legat la priza, nu cu steker) - aici sta centrala

* in continuare, legat prin alt cablu dupa exemplul de mai sus, o alta priza - folosita rarisim pentru un Mixer cu stand de 325 wati 

Am desfacut ultima "priza" (prelungitor) si l-am inlocuit, din ratiuni pur estetice - cand am desfacut pe cea veche, am constatat ca firul clasic de impamantare (verde cu galben) era legat la unul dintre pini (priza functiona la momentul acela). Cand am montat-o pe cea noua, am inversat nulul (firul albastru legat pana atunci la locasul pentru impamantare) cu impamantarea. -> spre surprinderea mea, si de data asta functioneaza, nu sare siguranta, aparent nu se intampla nimic rau. 

Aici e dilema mea. Cum se poate intampla asta?

Nota: am incercat sa merg catre sursa, catre priza de unde pleaca totul, insa nu am reusit sa o desfac inca. Priza din mijloc (cea in care sta centrala) are cablul albastru legat la locasul de impamantare si cel verde-galben la unul dintre pini.

Va multumesc anticipat pentru lamuriri.

Link spre comentariu

Acolo s-au inversat între ele nulul şi împământarea.Câtă vreme împământarea e corect realizată, poate funcţiona ca şi nul, ambele fiind în mod normal la acelaşi potenţial faţă de fază.Dar faptul că nu s-a întâmplat nimic rău nu înseamnă că e o situaţie normală.Ar trebui să chemaţi un electrician care să vă refacă circuitul prizelor, astfel încât să nu mai trebuiască să continuaţi cu improvizaţii.Dacă inversaţi între ele împământarea şi faza aţi fi avut o surpriză foarte neplăcută.

Link spre comentariu

Nu-i neobisnuit  sa vezi asa ceva,la instalatia electrica din aprtamentele comuniste. Instaltia electrica este facuta cu conductor din Al,care la doua indoiri,se rupe. Refacerea instalatiei electrice,  presupune manopera, care nu-i  foarte ieftina. Daca-i de gind sa stai mult in acel apartament, merita ,numai c-o sa transformi apartamentul in ....santier. Nu stiu daca merita! Banuiesc,ca n-o sa stai acolo o vesnicie! Solutia, ar fi , achizitionarea unui apartament(daca te lasa buzunaru').

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
Vizitator naludar

Multumesc pentru raspunsuri! O sa stau doi ani aici si nu intentionez sa fac investitii prea mari de timp/bani.

Incercam sa inteleg cum de se intampla asta si care sunt riscurile in situatia data. Nu-s adeptul lui "lasa ca merge si asa" mai ales in chestiuni de electricitate, foc, apa, dar nici nu vreau sa repar ceva ce nu-i intr-adevar "stricat".

Imi spunea cineva "Normal ca merge Faza cu PE pentru ca si PE este tot un nul dar nu e corect pentru ca puteti omora un vecin caruia ii vine faza la carcasa.Mare atentie."

Ce parere aveti?

Multumesc!

Link spre comentariu

in tablou impamantarea si nulul sunt legate impreuna , de asta consumatorii functioneaza normal atunci cand cele doua sunt inversate in priza ; tot acolo (in punctul de separatie) ar fi trebuita legata platbanda de impamantare ca sa aveti propriu-zis impamantare la prize . Asta ar trebui verificat ...

zM7EuSL.png

Link spre comentariu
La 21.06.2019 la 13:43, iuli09 a spus:

in tablou impamantarea si nulul sunt legate impreuna , de asta consumatorii functioneaza normal atunci cand cele doua sunt inversate in priza ; tot acolo (in punctul de separatie) ar fi trebuita legata platbanda de impamantare ca sa aveti propriu-zis impamantare la prize . Asta ar trebui verificat ...

Desi am montat multe tablori in cei 20 de ani in care lucrez electrician nu am vazut nici un tablou in care nulul si impamantarea sunt legate impreuna.In cazul in care ar fi montate impreuna si ai avea un singur releu diferential nu ar lucra.Sa aveti in vedere faptul ca nu in toate tarile se folosesc sigurante L+N.Mai sunt si tablouri care folosesc sigurante simple.Cat despre partea cu platbanda care merge pana in tablou nu e valabila,eventual un cablu de cupru conectat la platbanda ajunge pana in contuar sau eventual in tablou

Editat de catalin85
Link spre comentariu

Nulul şi împământarea sunt oricum conectate din punct de vedere electric la acelaşi punct şi anume Pământul, chiar dacă asta nu trebuie făcută neapărat în tablou.Că nu duci chiar ,,platbanda,, groasă a împământării direct până la tablou, dar duci un cablu oarecare, e acelaşi lucru electric vorbind.Contează doar locul unde se face aeastă conectare. Poţi avea o împământare a stâlpului de distribuţie, chiar lângă stâlp şi nulul stâlpului se leagă la aceasta, iar pentru prize să ai o altă împământare.Dar electric vorbind ambele (Nulul şi Împământarea) sunt conectate oricum împreună prin intermediul Pământului.Diferenţele de potenţial (inerente) dintre nul şi Împământare sunt cauzate de rezistenţele de contact ale electrozilor şi ale conductoarelor implicate şi aceste rezistenţe e bine să fie cât mai mici.

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 1 oră, catalin85 a spus:

Desi am montat multe tablori in cei 20 de ani in care lucrez electrician nu am vazut nici un tablou in care nulul si impamantarea sunt legate impreuna.In cazul in care ar fi montate impreuna si ai avea un singur releu diferential nu ar lucra.Sa aveti in vedere faptul ca nu in toate tarile se folosesc sigurante L+N.Mai sunt si tablouri care folosesc sigurante simple.Cat despre partea cu platbanda care merge pana in tablou nu e valabila,eventual un cablu de cupru conectat la platbanda ajunge pana in contuar sau eventual in tablou

Sunt legate împreună,nu în tabloul din casă ci în tabloul de distribuție de pe casa scării...in toate blocurile din Romania sunt așa.

Link spre comentariu

Marea majoritate a bransamentelor electrice din Romania sunt realizate in sistem  TNC/TNC-S ; in acest sistem nulul de protectie deriva intotdeauna din nulul de lucru ,doar ca punctul de separatie este intotdeauna in amonte de punctul de masura , de obicei in blocul de masura sau in cazul de fata (cel mai probabil) pe casa scarii . Fiind in amonte de o potentiala siguranta diferentiala , aceasta n-are cum sa declanseze .

Link spre comentariu
La 24.06.2019 la 9:16, yo2mhj a spus:

Sunt legate împreună,nu în tabloul din casă ci în tabloul de distribuție de pe casa scării...in toate blocurile din Romania sunt așa.

La mine in casa vin 2 fire de pe casa scarii, de la contorul electric.In panoul de distributie din casa mi se formeaza nulul de protectie. In instalatia interioara, nulul de protectie este din cupru, iar restul instalatiei cu aluminiu.Si cam asa e in multe cazuri vazute de mine.Nu e nimic deosebit in asta, dar nu e bine sa le amesteci pe traseu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări