Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

A început de ieri să cadă ...

Postări Recomandate

Nici eu n-am văzut asemenea sistem, pe aici sigurele construcții ale caror structuri de rezistență se bazează pe profile metalice, sunt halele industriale (sau comerciale, depozitele).

Stâlpii sunt profile "i" groase iar grinzile tot profile, "I" sau (și) "U", mai subtiri. Totul e îmbrăcat în panouri isopan, care numai ieftine nu sunt ... ferestrele și "luminatoarele" din acoperiș completează construcția. 

Link spre comentariu

Sediile a doua firme unde am lucrat , si 6 case ale patronilor au fost construite asa . Cu proiect si toate cele , nu " din burta " .  Stalpii ... teava rotunda . S - au facut la firme de constructii metalice . Cu sectiune variabila , telescopati . Prinsi cu flansa ( cu eclise ) , cu piulite  de alta portiune metalica din fundatia de beton , din turnare " la boloboc "  , cu prezoane adevarate . Apoi cele 2 placi sudate trei straturi pe contur . Restul e banal . Grinzi mari  forma de " I " , la teava rigidizate cu console triunghiulare , apoi tesatura de care am vorbit pentru plansee . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 1 oră, +_Florin_+ a spus:

Nici eu n-am văzut asemenea sistem, pe aici sigurele construcții ale caror structuri de rezistență se bazează pe profile metalice, sunt halele industriale (sau comerciale, depozitele).

Cred ca trebuie sa ne mutam si noi la oras, ca la tara ..... nu vedem mare lucru :rade:

Sper ca stii de gluma :)

1 oră în urmă, gauss a spus:

Sediile a doua firme unde am lucrat , si 6 case ale patronilor au fost construite asa . 

Da angajatii? Aveau macar bordeie?  (sau dormeau cu randul pe presul de la intrare la firme?:rade: )

Link spre comentariu

Aveau . Ma rog , nu din banii de la firme . Putini , dupa parerea lor , multi , dupa cea a patronilor . Am dormit si eu in firma , ocazional . E drept , nu pe pres . Nu cred ca spun o noutate . Angajatii vin si pleaca , dupa durate si de pe paliere diferite  . Chiar si eu am plecat la un moment - dat . Nu mai aveam ce sa castig in plus , iar job - ul se umfla 3D si relatiile se alterau . Omul nu munceste numai pentru bani . Asa e la firmele mici , cu rulaj mare si stapan unic . Banii in straturi groase sunt opaci , izoleaza vederea pe termen scurt , mediu si lung , de realitate . A celor ( realitatea ) care sunt in tabara slugilor , vederea e a patronilor . Mai ales daca sunt f . multi ( banii )  ... , de Top 500 . Sau chiar 100 ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 1 oră, +_Florin_+ a spus:

Stâlpii sunt profile "i" groase iar grinzile tot profile, "I" sau (și) "U", mai subtiri. Totul e îmbrăcat în panouri isopan, care numai ieftine nu sunt ... ferestrele și "luminatoarele" din acoperiș completează construcția. 

Un exemplu ... inca din 1882  Grand Hotel Traian - Jassy dupa proiectul celebrului  inginer francez Gustave Eiffel.  Imobilul a fost construit în stil neoclasic francez, pe o structură metalică (la acea vreme o noutate), având coloane de fontă și platforme metalice.

Un calcul sumar arata ca are 137 de ani si inca se tine bine !

800px-Grand_Hotel_Traian1.jpg

Link spre comentariu
Acum 5 ore, Marele Savant a spus:

Doar de curiozitate: ati lucrat in constructii, sau de ce afirmati ca blocurile recent construite se vor darima la cutremur? Daca da si stiti mai multe, de ce nu anuntati pe cei in drept? pastrind secretul puneti in pericol vietile celor care locuiesc in acele blocuri, daca nu denuntati cele stiute! 

........................................

Nu, n-am lucrat in constructii, avind alta specialitate.

Cum iti explici ca la cutrenurul din '77 au cazut si blocuri, construite nu cu foarte mult timp , inainte de cutremur?

Acum 5 ore, Marele Savant a spus:

...........................

Sau postarea e doar asa la misto eventual pentru, a crea panica? cred ca ar trebui mai mult discernamint cint imprastiem astfel de afirmatii, valabil si pentru cei care pe un topic vecin, anunta catastrofe peste catastrofe si razboaie peste razboaie! Presupun ca nu avem colegi care se indeletnicesc in mod real cu imprastierea zvonurilor de acest gen si e vorba doar de postari facute din plictiseala!

Departe de mine gindul de a creea panica.

Crezi cumva ca,constructiile, ridicate dupa '89 sint la fel de solide decit cele  dinainte de '89? Te inseli stimabile!

Eu,sincer, n-as baga mina-n foc,pentru blocurile construite recent . Crezi ca dezvoltatorii, au interes,  sa ridice blocuri ca la carte? Pai dezvoltatorul urmareste doar profitul!  Cimentul ,fierul, beton,etc,  nu sint foarte ieftine. Ori a folosi, cantitatile de beton si fier beton prevazute-n proiect, inseamna profit mic.Ei fac totul la limita ,urmarind doar profitul. N-or fi toti asa ,dar in marea lor majoritate asta urmaresc. Crezi ca santieristii care muncesc pe salarii mici,nu vind materiale ? Vind si inca, cum! 

Fereasca cel de sus sa avem parte de inca un cutremur,ca cel din '77.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Mda ... cu alte cuvinte o construcție subterană semnificativă (parcare, tunel de metrou etc) poate modifica seismicitatea zonală, e adevărat. Studiile ar trebui actualizate periodic, dar asta presupune ca factorii de decizie să fie suficient de competenți încât să nu uite astfel de amănunte ... esențiale :rade:

Un fenomen "de temut" pentru clădiri (inclusiv cele noi, construite corespunzător) este acela de "rezonanță". Dacă frecvența de oscilatie a solului (specifică zonal) e aceeași cu cea de rezonanță a clădirii, se cam ... alege praful.

De aceea e bine să fie actualizate studiile periodic... măcar pentru clădirile ce urmează a fi construite.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu
Acum 12 minute, Dan85 a spus:

Despre ce-i vorba?

S-a întâmplat asa ceva:

Acum 2 ore, Dan85 a spus:

Pot pica și construcții noi chiar dacă ai pus tot ce trebuie. Un studiu geotehnic făcut după specificația zonei, mai pe larg și neactualizat sau apariția ulterioară a altor construcții subterane, de orice natură sau chiar la suprafață, pot cauza celorlalte din jur anumite probleme. Uneori se impune, după caz, o nouă intervenție la fundațiile deja existente în jurul celor noi construite.

Link spre comentariu
Acum 7 ore, GEO 53 BN a spus:

Nu, n-am lucrat in constructii, avind alta specialitate.

Cum iti explici ca la cutrenurul din '77 au cazut si blocuri, construite nu cu foarte mult timp , inainte de cutremur?

Departe de mine gindul de a creea panica.

Crezi cumva ca,constructiile, ridicate dupa '89 sint la fel de solide decit cele  dinainte de '89? Te inseli stimabile!

Eu,sincer, n-as baga mina-n foc,pentru blocurile construite recent . Crezi ca dezvoltatorii, au interes,  sa ridice blocuri ca la carte? Pai dezvoltatorul urmareste doar profitul!  Cimentul ,fierul, beton,etc,  nu sint foarte ieftine. Ori a folosi, cantitatile de beton si fier beton prevazute-n proiect, inseamna profit mic.Ei fac totul la limita ,urmarind doar profitul. N-or fi toti asa ,dar in marea lor majoritate asta urmaresc. Crezi ca santieristii care muncesc pe salarii mici,nu vind materiale ? Vind si inca, cum! 

Fereasca cel de sus sa avem parte de inca un cutremur,ca cel din '77.

in afara de vestitul OD16, cite au mai cazut??? nu vreti sa creati panica, dar face afirmatii nesustinute de nici un fel de dovezi!

iar actualele normative de armare sau betoane sint asa de supradimensionate incit e destul loc pentru reducerea acestora, mai ales ca nu toata tara este afectata la fel de puternic de seisme. Si asta am auzit-o de la oameni de meserie. daca ar fi sa dau si eu in conspiratii, normativele sint parca facute in favoarea comerciantilor si producatorilor de materiale de constructii!

Link spre comentariu

Aflam care cladire are bulina rosie, si care nu...:) de aia nu au cazut decat doua blocuri noi in `77(ala din Drumul Taberei fiindca nu l-a tinut solul, s-a scufundat si fara victime umane-zero morti-si ala de la Lizeanu -tot zero victime-, doar inclinat si grav deteriorat), fiindca erau construite pe radier general, daca ar fi fost toate blocurile noi de atunci construite precum la italieni, fara radier general, ar fi fost carnagiu.

Link spre comentariu
Acum 10 ore, Spitfire a spus:

........-si ala de la Lizeanu -tot zero victime-, doar inclinat si grav deteriorat), fiindca erau construite pe radier general .....

Blocul de la Lizeanu era "îngenuncheat" (intr-o exprimare metaforică), adică se comprimaseră pe latura dinspre bulevard parterul și o parte din etajul unu.

Cauza a fost tăierea (desființarea) efectivă a doi stâlpi de rezistență, care incomodau magazinul de la parter (idms, parcă).

Nu văd nicio legătură cu radierul general. Care, desigur, e o variantă superioară. Si omniprezentă la blocuri cu multe etaje, doar la casele (vilele) interbelice se (mai) făcea primitiva fundație ciclopiană.

La blocuri, se renunțase de atunci. Blocul "Carlton", finalizat în 1938, avea două nivele sub pământ și radier general sub ele. S-a ales praful ... desigur, nicio legătură cu radierul. Catastrofa "inginerească" era deasupra nivelului solului. 

M-aș bucura să citească pe aici useri in domeniu, care au cunoștiință de aceste lucruri si pot confirma ...

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări