Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Potenţiometru audio rusesc (ПР1-57) , aţi mai văzut pe undeva modelul ?

Postări Recomandate

Un coleg a primit de la un vecin un amplificator audio cu potenţiometrul defect.Nu cunosc detalii despre modelul amplificatorului, dacă e nevoie voi ancheta cazul. Problema e că acest potenţiometru e un model atipic, cu sacadare (trepte discrete de reglaj) şi două secţiuni cu cinci pini.Defectul constă în faptul că axul nu mai antrenează piesa de plastic ce roteşte cursoarele, practic roteşti în gol.A fost o slăbiciune din fabricaţie, conexiunea dintre axul de aluminiu şi piesa de antrenare din plastic fiind foarte fragilă, pentru modul de lucru destul de forţat al potenţiometrului..

A mai văzut cineva acest tip ?, de unde aş putea să-l procur, fiindcă de înlocuit cu unul clasic e posibil, dar nu chiar simplu...

eIQi62W.jpg

4r1A9gK.jpg

Ep9MHzV.jpg

Editat de validae
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

6

• adydep

2

• meshteru_the_best

2

• PINTI

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am editat prima postare, fiindcă pusesem toate pozele dar am ieşit din site-ul de găzduire înainte de a fi total încărcate, a trebuit să le încarc din nou...

Link spre comentariu

E un "potentiometru" construit cu foarte multe rezistente puse in serie si ploturi la fiecare punct de intersectie.Rezistentele au valorile in asa fel incat creaza o variatie logaritmica.Am mai intalnit la amplifuri rusesti.Are acei pini intermediari pentru asa-zisa corectie "fiziologica" ...acel loudness....

Se inlocuieste pur si simplu cu un potentiometru logaritmic stereo,la care se leaga extremele dintr-o parte la masa,extremele din cealalta parte la semnal si cursorul la intrarea in amplif- unde face "bar-bar" cand pui degetul;corectiile "fiziologice" raman in aer,mare paguba...

Am avut de vanzare "potentiometrul" respectiv,pe un modul de la un amplif...parca Vega (ere in plastic negru carcasa lui ):

1eQEsF6.jpg

Editat de andrei_
Link spre comentariu

Era de preferat să-l înlocuiesc cu unul original, dar dacă nu găsesc o să pun unul obişnuit, fără corecţie fiziologică.Dacă totuşi cineva are din întâmplare, mă poate contacta prin MP...

Link spre comentariu

Daca nu gasiti original rusesc,am un potentiometru de calitate ( 2 x 100Kohm-log )cu un pin de corectie fiziologica pe sectiune,recuperat dintr-un amplificator Pioneer.La ax este identic cu cel rusesc:

IMG-20190618-230155.jpgIMG-20190618-230212.jpgIMG-20190618-230144.jpg

Link spre comentariu

O sa incerc sa-i fac un ax nou la strung, care sa aiba si partea ce era din plastic si care s-a desprins.De reparat se exclude, plasticul e facut praf si nu are priza de unde sa se lipeasca.

Link spre comentariu

In primul rand, este vorba de tipul potetiometrului care-i de fapt РП1-57. Din ce pot observa eu din foto, este versiunea РП1-57И

Apoi, precum a afirmat userul andrei_, este intradevar cu comutarea unor rezistente, nu este potentiometru obisnuit.

Verifica cu atentie modul in care este conectat potetiometrul original... are 5 pini (contacte) pentru fiecare sectiune.

Conform unei foi de catalog din revista Radio ( http://static.scbist.com/scb/uploaded/datasheets/rp157.pdf  ), versiunea РП1-57И ar folosi toti cei 5 pini deoarece include si niste rezistente aditionale la capetele "potentiometrului" (conectate intre pinii 1-4 si respectiv 3-5) si care au necesitat acei doi pini suplimentari (vezi imaginea 3 din foaia de catalog), de aceea trebuie a verifici daca aceste rezistente sunt utilizate in circuit. Daca acele doua rezistente sunt si ele utilizate in circuit, atunci daca il vei inlocui cu un alt potentiometru va trebui sa-i adaugi si inlocuitoare pentru acelea.

Clipboard02.jpg

In final, pentru ca treaba sa fie si mai "placuta", curba de variatie a rezistentei versiunii РП1-57И nu este nici liniara si nici logaritmica... este intradevar mai  apropiata de liniara insa de fapt e ceva intre variatia liniara si curba de variatie in "S" (v. imaginea 4 in document pentru РП1-57И).

Link spre comentariu

Ca să fie treaba treabă, am refăcut axul de la zero, astfel încât piesa de plastic ce antrena cursoarele să fie corp comun cu axul.Am montat totul la loc, e bine că ruşii l-au făcut compact şi uşor de asamblat, stil LEGO.Acum l-am dat colegului să-l monteze, sper ca mâine să avem rezultate pozitive....

Examinasem modul de construcţie şi mi-am dat seama că nu va fi suficient să pun un potenţiometru logaritmic oarecare în loc.E de fapt un soi de comutator cu trepte discrete de rezistenţe.

Editat de validae
Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

Sunt interesat si eu sa cumpar acest model de potentiometru, nu conteaza valoarea sau starea important este sa aiba lamelele incercuie in poza de jos in stare buna.

9oAAAgEsMuA-1920.jpg

Link spre comentariu

Acest potentiometru se gaseste in modelul Lorta/Amfiton 75U-101S, Kumir U-001 Odissey 100U- 021 etc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări