Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator tensiune de rețea 220 Vca


Postări Recomandate

Am vrut să postez în topicul lui Nel65 cu invertorul sinus 5000W, dar dacă voi avea întrebări suplimentare sau sfaturile se vor îndrepta în altă direcție decât mă gândesc eu, aș fi poluat topicul lui Nelu și e prea interesant ca să vin eu cu prostiile mele.

 

Am probleme cu tensiunea de rețea acasă în sensul că este de multe ori mică, acum de exemplu este 195. Sunt ceva consumatori prin casă de putere mică care nu merg bine pe tensiunea asta dar cel mai enervant este cuptorul cu microunde. Acum merge cât de cât, dar la 180Vca, care ar fi minimul din ce am văzut eu, nu mai poate fi folosit cuptorul. Cuptorul consumă 1150W.

Deci eu am nevoie de fapt de un stabilizator. Cele din comerț sunt cu autotransformator, dai un ban ști că nu-l mai ai. Se merită acele aparate, nu se merită..habar nu am.

Mă gândesc că pe baza proiectului lui Nel65 (invertor sinus pur 5000W) aș mai și meșterii câte ceva. Dar eu nu plec de la 24Vcc, deci am nevoie de alte blocuri funcționale, ca să le zic așa.

Aici nu sunt decis. Din ce să fie compus stabilizatorul meu? recunosc că părțile componente ar fi probabil chestii care nu am mai construit, dar am sculele și experiența necesară.

O sursă coborâtoare stabilizată de la rețea la 24Vcc, ca să continui apoi cu proiectul din topic, nu știu însă dacă ar fi practic.

O sursă coborâtoare de la rețea la o tensiune mai mare de 24, ar presupune lucrul cu curenți mai mici, probabil mai indicat.

Dacă se poate lucra în puntea H cu o tensiune mai mare de 340, un 380 de exemplu, ar fi mai bine o sursă ridicătoare de la rețea, stabilizată la 380Vcc ?

Dar în cazul ăsta nu ar fi mai bine un PFC ? Care e de fapt un boost, fără separare galvanică, cred, pentru care există integrate specializate, de exemplu UCC28019 cu care pot face cei 380Vcc, cred că stabilizat. Nu am construit în viața mea pfc, nu știu prea multe nici despre teoria din spatele pfc, dar pentru orice există prima oară. La PFC văd în datașet la acel UCC că folosește un inductor, deci nu are separare galvanică. Nu prea am idee ce miezuri se folosesc la bobina PFC. Nu am avut niciodată sursă cu PFC la PC.

 

Deci am nevoie de un stabilizator care să ducă 1500W la 180Vca care să fie staționar pe lângă cuptoru cu microunde, ce stă pe frigider, deci posibil să pun și frigiderul în el. Dar și un alt stabiizator de putere mică (100W) pentru a alimenta corect diverși consumatori figuranți ocazionali.

Păreri idei ?

Link spre comentariu

Eu cred ca tot autotraful este mai bun!...mai ieftin si mai fiabil!....suporta fara probleme suprasarcini de scurta durata-de genul pornirii motorului frigiderului- si se poate face cu mai multe prize functie de cerintele dvs....si se poate face (construi) de la puteri de 100VA pana la 3000VA,chiar pana la 5000VA, fara probleme!....protejat cu sigurante pe intrare/iesire ,cu mai multe iesiri....cu declansare automata daca tensiunea de iesire depaseste 240V....posibilitati sunt multiple!

Link spre comentariu

Ai nevoie de un autotransformator cu prize comutabile prin triace de putere sau relee, în trepte de câte 10V. Treptele vor fi comutate de un microcontroller, care va măsura tensiunea de ieşire şi va comuta astfel încât tensiunea să se menţină în zona 230V +/- 10V

Cea mai bună soluţie ar fi un stabilizator ferorezonant, nu ar implica nici un fel de electronică sau comutări.Dezavantajul e că la acea putere va trebui să fie cam mare şi va trebui calculat bine.Nu am construit stabilizatoare ferorezonante, dar am unul de 300W rusesc, am fost foarte mulţumit de funcţionarea lui, practic compensează instantaneu fluctuaţii oricât de rapide.

Stabilizatoarele chinezeşti din comerţ sunt fie cu trepte comutate prin relee şi funcţionează pe principiul descris la început, fie cu autotraf toroidal şi reglajul se face cu servomotor, care mişcă cursorul în funcţie de evoluţia tensiunii.De altfel multe din UPS-urile de mică/medie putere, utilizează acelaşi principiu pentru menţinerea tensiunii în zona utilă, comutând 1-2 prize de pe transformatorul utilizat în regim de autotransformator.La comutare trebuie avută în vedere evitarea posibilităţii ca două triace sau relee să fie acţionate simultan, fiindcă se produce scurtcircuit.

Editat de validae
Link spre comentariu

De obicei tensiunea scade in lipsa puterii disponibile . Prea multi consumatori ( abonati ) pe acelasi fir . Cred ca nu sant dubii , e valoarea in gol . Si daca ar fi in sarcina ( scaderea de la valoarea normala ) e acelasi lucru . Nu stiu ce ar reusi stabilizatorul , ori de care ar fi . Inseamna mai multa energie absorbita , ca randamentul e subunitar . Uneori sensibil ... Mai bine incercati ceva cu furnizorul ... ,195 V din 239 V e cam putin . Zic si eu ...

 

https://www.edtn.ro/serviciul-de-distributie/standarde/

Editat de gauss
Link spre comentariu

Cred și eu că este mai ieftin și mai fiabil, mai bun însă mă rog, e de discutat. Însă nu am materialele și experiența de a face așa ceva, spre deosebire de dvs.

Pe de altă parte în comutație, cu un PFC și un convertor  sinus pur, se corectează problema factorului de putere iar ieșirea este chiar sinusoidală, ceea ce nici la priză nu avem, aia numai sinusoidă nu este.

 

stau aici din 2010, nu e ceva de moment, asta e tensiunea în această comună. Știu că un autotransformator cu prize ar fi cel mai simplu, mă gândeam să îmbin utilul cu plăcutul.

Editat de x_dadu
Link spre comentariu
La ‎16‎.‎06‎.‎2019 la 19:48, Marian a spus:

Cate scheme de sinus pur cunosti care sa fie abordabile?

 

Cu cateva sute de lei cumperi un stabilizator cu servo si autotraf, e destul de precis si robust, si eviti problema amintita de Dl Franzm.

Subscriu la pozitia colegului Marian! In fond nu ati pomenit decat de cuptorul cu microunde, eventual frigiderul. 

Bineinteles, daca doriti neaparat puteti sa va apucati de acel convertor de sinus pur, dar nu va bazati ca e o constructie

simpla, rapida si mai ales ieftina!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La 16.06.2019 la 15:06, validae a spus:

Cea mai bună soluţie ar fi un stabilizator ferorezonant, nu ar implica nici un fel de electronică sau comutări.

Sunt de acord cu dumneavoastra, varianta cu stabilizator ferorezonant este optima. Taie varfurile de tensiune instantaneu.

N-ar fi cea mai mare problema proiectarea, ci realizarea practica. Nu gasesti usor miezuri magnetice corespunzatoare, nici sarma de bobinaj, izolatiile, lacul de impregnare nu sunt ieftine. In plus se produce mult zgomot (bazait de la magnetostrictiune), miezul magnetic lucrand cu inductie magnetica aproape de intrarea in saturatie.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Cum se alege puterea transformatorului montat ca autotransformator (înseriat primaru cu secundaru) ? Vrând de exemplu să adaug 20Vca la tensiunea rețelei, mă gândesc că autotransformatorul trebuie să aibă puterea pentru a asigura cei 20Vca la curentul nominal al sarcinii prevăzut la 220Vca.

Adică pentru cazul meu de consumator de 1150W,  teoretic 5,3A (dacă are PFC=1, altfel curentul e mai mare) îmi trebuie un transformator cu un secundar de 20Vca și capabilitate de 5,3A, adică un traf de 110VA ar fi suficient !?

Link spre comentariu

mulțumesc pentru link, înțeleg așa în mare parte, totuși îmi par niște greșeli pe acolo sau sunt eu pe lângă subiect, respectiv:

I1= P2/0,85 x U1=2565/0,85 x 220=13,72A

 unde I=P/U și nu P*U , rezultatul de 13A e măcar corect

iar la calculul numărului de spire pe volt:

Nr.sp./v=1/4,44 x f x Sm x B= 1/ 4,44 x 50 x 0,0039 x 1,1=1,05sp/v

nu știu cum a ajuns la 1,05, cred că și acolo e ceva greșit.

 

Una peste alta eu nu vreau să construiesc un autotransformator, nu am materialele necesare, prefer să cumpăr un transformator din comerț. Care transformator livreaă o tensiune pentru 230Vca dar pentru 180Vca tensiunea secundară e alta.

Am făcut un mic calcul pur teoretic, plecând de la varianta că am 180Vca și vreau să ridic la 220Vca și 5,5A, deci să adaug 40Vca.

Pout = 220*5,5=1210W iar cu randamentu de 0,85 ar veni 1424W

Curentu în primar vine 1424W/180Vca=7,91A

Curentul pe tronsonu AX (primarul transformatorului pus ca autotraf) = 7,91-5,5=2,41A

Puterea pe tronsonu AX (primarul trafului pus ca autotraf) = 2,41A*180Vca=434W.

Deci îmi trebuie un traf din comerț care să aibă secundar care la 180Vca la intrare să scoată 40Vca, adică un traf de 230Vca/51Vca și de putere 434W .

E corect?

Cu număru de spire pe volt mă interesează mai puțin că nu mă văd bobinând că nu am nici ce și nici cu ce.

Link spre comentariu

Vezi postarea lui Dr.L de aici :

Sa presupunem un singur caz: Avem 170V la priza si avem nevoie de 230V pt alimentarea aparatelor. Aparatele consuma 5A. (adica 1150W)

Traful va avea 2 bobine inseriare,una de 170V si cealalta de 230V-170V = 60V

Traful trebuie sa suplineasca doar cei 60V la 5A adica miezul trebuie sa fie de doar 300W.

Ambele bobine trebuie sa reziste la cate 300W,la tensiunea de lucru.

Deci prin prima bobina vor circula 300W/170V = 1,76A , iar prin a 2-a bobina vor circula 300W/60V = 5A (e si logic,ca prin aceasta bobina trece doar curentul absorbit de consumator).

Dupa cum se observa,prin cele 2 bobine circula 2 curenti diferiti iar sarma trebuie dimensoinata conform curentului (densitatea se alege cam 2,5A/mm^2 ,ca sa nu se incalzeasca prea tare la putere maxima)

Curentul absorbit de la retea este suma curentiilor de prin cele 2 bobine,deci 1,76A + 5A = 6,76A.

Puterea absorbita de la retea va fi 170V*6,76A = 1149,2W. Asadar am facut si proba si calculele sunt corecte! Am folost in traf ideal cu randamentul 100%. Practic randamentul e 90% si trebuie tinut cont de el.

...........................

 

 

Acuma depinde unde-cum găseşti un trafo...

Se poate folosi unul dintr-un vechi tv rusesc, tocmai am dat peste un Temp, are miezul din două C-uri, se desface uşor, se elimină secundarele şi se bobinează secundarul nou cu tensiunea dorită.

Tot ca exemplu, mai am un toroidal folosit la telealimentare pe CATV, cca 70V cu 500VA, se desface şi se scot spire până la tensiunea dorită.

Link spre comentariu

așa credeam și speram să fie, însă din articolul din linkul postat de flomar60 reiese că nu ar fi așa, după calculele de acolo iese un miez de putere dublă.

Eu nu prea am trafuri, am unu de UPS, e măricel, dar e E+I și se desface greu iar la asamblare sigur nu o să mai pot băga toate tolele, mă rog, nu e aria mea de expertiză :D. Mă gândeam să cumpăr un toroidal cu ieșire de 2x24 și fiind toroidal mai pot pune 1-2 prize pe secundar. Doar că e cam scump și acum depinde de puterea necesară, care nu-mi e încă clar cât să fie.

 

LE am măsurat datele de consum ale cuptorului cu microunde, cu o priză cu contor de energie.

Tensiune rețea 220.

Tensune cu cuptorul în sarcină 210 (cuptoru alimentat la o priză direct din perete, multimetrul pus pe o altă priză tot din perete, indicația corespunde multimetru-priză contor).

PF=0,93.

Curent absorbit 6,2A.

Putere indicată 1200W.

Interesant cum tensiunea rețelei scade cu 10V la un consumator de 1,2kW.

Editat de x_dadu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări