Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema sursa ajustabila 0-24V 3A cu LM324

Vizitator

Postări Recomandate

Acum 2 ore, AliBaba33 a spus:

Incearca sa vezi curentul prin dioda D2 la tine D12 pe sch originala. Probabil se deschide dioda. .....

Dacă se deschide dioda ,înseamnă că operaționalul a basculat în zero, ce semnifică,

- tensiunea Uout este  mică . Pe intrarea inversoare a operaționalului tensiunea e mai mare vizavi de intrarea neinversoare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 10 ore, Richard9026 a spus:

Articol Tehnium:

WuRUOK.png

ATENŢIE, ÎCEPĂTORI!
Citat.
"Deci atenţie, începători! Nici o măsură de precauţie nu este exagerată, chiar dacă veţi fi puşi în situaţia de a verifica la ohmetru continuitatea unui cordon liţat!"

Link spre comentariu

Doar am inversat intrarile amplificatorului operational OP 1 in schemele TinaTI, AO 4 in revista Tehnium.

Si am adaugat un condensator pentru ca simulatorul dura prea mult sa se incarce.

Ambele modificari le-am facut dupa ce am comparat schema originala cu cea a lui gsabac.

WukSTv.png

Intrebare: Este gresita schema din Tehnium? S-a gresit la tehnoredactare?

Gsabac a explicat clar de ce ar trebui inversate:

La 19.06.2019 la 20:52, gsabac a spus:

Schema de reglaj functioneaza prin urmarirea tensiunii etalon reglata, prin intrarea pozitiva a circuitului U1,

intrarea negativa asigura stabilizarea in antifaza cu iesirea (daca ar fi invers s-ar obtine un Trigger Smith sau un oscilator)

Link spre comentariu

Ai referinta setata prea sus, iesirea amplif se duce in alimentare si va da si riplu pe iesire. Se ia fiecare etaj pe rand si se aranjeaza la modul optim. Adica redresorul cu sarcina rezistiva de 3A si vezi riplul pe electrolitic si pe zenerul alimentare operationale. Apoi referinta care trebuie sa fie "linie". Apoi se adauga doar amplif. de eroare si se vede daca nu oscileaza. Apoi limitarea de curent. Abia la urma artificiile cu amplif suplimentar si divizorul pt compensare riplu.

Link spre comentariu

M-am uitat pe cablaj si am corectat niste greseli in schema cablajului, cel mai important fiind valoarea rezistentei de limitare a curentului (3 rezistente de 0,47ohmi in paralel, nu de 2,6 ohmi, adica 156miliohmi in loc de 1,2 ohmi)

Am corectat in Tina Ti si LTS, si acum amandoua merg.

Schema pe hartie

WultMk.jpg

Schema Tina TI

Wul1ax.png

LTspice (exact aceleasi rezultate)

WulT6H.jpg

M-am cam prins ce au facut. Initial au proiectat cablajul dupa schema din tehnium, dupa au realizat ca nu au tensiune in baza tranzistorilor (in cruce) si pur si simplu au taiat legatura dintre OP1 (AO4) si au inlocuit dioda care duce spre tranzistori cu lita, ca sa mareasca tensiunea pe ei.

Sursa, dupa modificarea asta, merge, desi riplul este cam mare. Pentru experimente didactice este cam neimportant riplul.

Schemele sunt atasate (.asc .tsc)

didactic.TSC Didactic.asc

Link spre comentariu

Am eliminat tot ce tine de OP1 (AO4) si vad ca, in simulator, stabilizatorul merge mai bine:

WuzJy0.jpg

Curentul si tensiunea acum sunt "linie". Protectia de scurtcircuit nu se pierde, la peste 3A tensiunea incepe sa scada iar la ~3,5A intra in protectie si nu mai scoate curent. Adica e "stabilizata si autoprotejata in CC", exact cum scrie pe panoul sursei :)).

Mica problema este ca am facut aceste modificari si in realitate, pe cablaj, dar tensiunea minima la iesire (in gol) e  de ~5V ! Problema nu este de la tensiunea de referinta de dinainte de amplificatorul de eroare (ca doar cursorul potentiometrului e la masa), cred ca e ceva la integrat (amplificator eroare OP3 sau amplificator pt limitare curent OP2) , o sa-i pun soclu dip14 si maine ma duc sa iau piese, si un integrat de schimb.

didactic2.TSC

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu stiu cum ati obtinut acele rezultate, daca pur si simplu descarc didactic2.tsc, il rulez, tai firul dintre cursorul potentiometrului si rezistenta R14 de 13k . ii pun lui R14 o legatura la masa , inlocuiesc Rsarcina cu 10k sau 1k, si dupa ii dau transient analysis, obtin curenti de ordinul microamperilor pe iesire...

Am inlocuit LM324, nici o diferenta.

Daca integratul nu era de vina, atunci tensiunea reziduala putea sa vina dintr-un singur loc... Tranzistorii !

Asta nu pare a BD139 :

WD0Ln5.jpg

BC-ul era OK, idem pentru 2N3055H

BD-ul l-am inlocuit instant, cu ce aveam la-ndemana, un BD237

Acum sursa merge super :dans:. Am si returnat-o.

Urmatoarele probleme le-am intalnit in depanarea acestei surse "didactice":

-constructie foarte proasta, cablaje fixate intr-un singur surub, colturi ascutite ce taiau firele, componente lipite unele peste altele

-sursa a trecut printr-un incendiu, multa cenusa a trebuit indepartata.

-fire dezintegrate, firul ce lega pot. fin de cel brut era praf

-lipituri reci, o componenta a cazut cand am scos cablajul!

-lipituri facute prost, cu cositor de proasta calitate, aproape toate traseele erau ridicate de pe cablaj!

-mult sacaz pe cablaj, nu s-a tinut cont de curatenie

-schema tehnium gresita (rog corectare daca e corecta) ce a bulversat atat fabricantii cat si pe mine

-BD139: jonctiune emitor-baza intrerupta + rezistenta parazita (obtinuta probabil prin carbonizare)

Like din nou (v-am dat la toti) pt ajutorul primit!:aplauze

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări