Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema sursa ajustabila 0-24V 3A cu LM324

Vizitator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

M-am uitat intamplator pe ce am postat si am vazut sute milivolti intre intrarile OP2. Am vazut ce am gresit si repostez simularile. Nu te-a interesat functionarea schemei simulate sau cunostintele tale nu  cuprind asemenea detalii?

2-R-sarc-1-2-O.jpg

2-R-sarc-400m-O.jpg

10-R-sarc-1-2-O.jpg

Link spre comentariu

Am observat că nu ați pus bine D2, dar am probleme in LTspice când utilizez curentul alternativ. Montajul in curent continuu, cum ați realizat dvs in TINA TI, merge bine.

O sa scot osciloscopul să mă uit ce obțin în realitate pe cablaj. Problema e că nu am destula tensiune in baza lui 2n3055 și nu îmi oferă deloc curent. 

Sunt și puțin cam prins cu treabă. Plus că sunt cam începător in ale electronicii, văd că ați realizat acest lucru.

Link spre comentariu

1) daca ai observat trebuia sa ma anunti

2) nu mai folositi propozitii simple, eu de exemplu nu inteleg de ce curent alternativ este vorba. La simulari inlocuieste integratul de REF cu o baterie iar pe cel de riplu scoate-l. Sau poate chiar la riplu te referi, adica ai deja o simulare avansata. Conventiile unora sau cum isi reprezinta in imaginar circuitele nu au cum sa corespunda cu ale altora.

CITAT:   Plus că sunt cam începător in ale electronicii, văd că ați realizat acest lucru

Nu am realizat, doar am intrebat. 

Link spre comentariu

Ok. O sa va explic tot mai pe seara, sunt in deplasare pe telefon și nu pot clarifica.

La curent alternativ mă refer atât la riplu cât și la cum simulatorul interpretează curentul alternativ (daca am 18v CC cu o componentă alternativa de 0.2V CA și pun un condensator, pe cealalta parte a condensatorului îmi rămâne componenta continua, in loc sa o elimine)

Link spre comentariu

Pai saracul simulator munceste din greu si orice moment t0 nu are cum sa semene cu regimul stationar care se poate stabili dupa microsec sau zeci milisec. Dai intai o simulare pe termen mai lung si vezi cand intra in regim stationar. Apoi refaci simularea incepand de la acel punct si pana la un moment in care sa vezi un nr de sinusoide mic sau ce te intereseaza la un semnal. Am de lucru dar caut ceva simplu pt exemplificare.

15:00>>>>>>>

redres-forum-19iun.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

L-am lăsat și 10 secunde pe săracul simulator, că doar nu citeam valorile la ordinul milisecundelor.

Nu căutați/faceti nimic deocamdată! Ce aveți de lucru este mult mai important decât prostia asta de sursa. Sunt zeci de surse aruncate, nu i problema, toate se rezolva la timpul lor.

Mai pe seara postez tot ce știu și atunci mă mai ajutați cu un pont, ceva.

Link spre comentariu

Ce spune sesebe e cea mai buna cale.Daca ai verificat traseele si corespund schemei iti sugerez sa verifici la sange componentele.Atentie mare la conzii electrolitici,sa nu fie pe post de...sarma la masa.! Da afara lm324 si monteaza un soclu DIP.Poti incerca astfel un alt LM din stoc.Si atentie in toate punctele zenner la tensiunile corecte.Potentiometrul verificat sa aiba cursa din 0 la val max.

Urat lucrata!

Am folosit de curand o Didactica 0-24v,de la un vecin,la tara.Sa incarc o baterie auto.Sursa scoasa dintr-o magazie.Plina de praf s.a. mizerii da...perfect functionala!

Link spre comentariu
Acum 17 minute, Richard9026 a spus:

L-am lăsat și 10 secunde pe săracul simulator, că doar nu citeam valorile la ordinul milisecundelor.

Nu căutați/faceti nimic deocamdată! Ce aveți de lucru este mult mai important decât prostia asta de sursa. Sunt zeci de surse aruncate, nu i problema, toate se rezolva la timpul lor.

Mai pe seara postez tot ce știu și atunci mă mai ajutați cu un pont, ceva.

Sa nu vorbim impreuna si sa ne intelegem separat. Depanarea sursei este una, simularea schemei altceva. Sa punctam exact tema unei postari. Prima simulare TINA este pt a arata cum functioneaza limitarea de curent. A doua postare LTS este pt a arata un regim de start. Atat.

Link spre comentariu

Raspunsul meu este schema completa functionala in LTspice, intre 5mV si 24V si 3A (limitarea este ceva mai mare).

Click pentru marire.

1935307412_sursa24V-3A.thumb.png.d3aef61b443313baf0c97e493af57d0e.png

Sunt multe modificari de la transformator pana la condensatori pe iesire si filtre antioscilatie.

Cuplajul pentru brum minim din punctul A trebuie reglat pe montaj, dar nu este necesar deoarece zgomotul la iesire

de 100Hz este de zeci de microvolti.

Am punctat mai jos citeva din modificarile facute pentru functionare in simulator, stabilitate si performante optime:

- diodele redresoare sunt subdimensionate;

- rezistenta interna a trafului prea mare;

- filtrajul prea mic;

- rezistente de scurgeri pentru curentii reziduali prea mici si rearanjabile in schema;

- rezistenta aditionala paralel cu tranzistorii de putere eliminata;

- rezistenta de sarcina permanenta 1K;

- condensatori pe iesire;

- filtru antioscilatie;

- 2 tranzistori finali pentru ca se depaseste puterea disipabila la tensiuni mici la iesire si 3A, cam 800 cm patrati pe o fata;

- condensator marit pe filtraj;

- Q3 ar trebui de tensiune mai mare de ex. BC546A;

@Richard9026, se vede ca aveti experienta cu LTspice, de aceea puteti, daca doriti, sa rearanjati si sa simulati schema dvs. dupa exemplul prezentat

si in final poate sa obtineti si performante mai bune.

Succes!

@gsabac

Link spre comentariu

Foarte bine!

Puteti pune o poza mai clara la schema? vad ca sunt multe modificari si nu este clara deloc poza.

Mi se pare mie sau intrarile de la amplif. operational incercuit din schema dvs. sunt inversate?

Nu ar fi trebuit + ul in locul - ului?

Wo4HZk.png

Astept o poza clara ca sa copiez schema in LTspice-ul meu sa vad daca obtin aceleasi rezultate.

Link spre comentariu

Asa este am inversat intrarile pentru ca reglajul sa mearga.

Schema de reglaj functioneaza prin urmarirea tensiunii etalon reglata, prin intrarea pozitiva a circuitului U1,

intrarea negativa asigura stabilizarea in antifaza cu iesirea (daca ar fi invers s-ar obtine un Trigger Smith sau un oscilator)

si tensiunea de polarizare de curent continuu, necesara tranzistorilor, este generata de iesirea circuitului U2, prin R8 (4700 ohmi) si dioda D10.

Dioda D8 regleaza curentul necesar pentru stabilizare iar prin D9 se asigura protectia sau gama de curenti daca se comuta diverse valori

ale rezistentei R18 si cu 0,12 ohmi se asigura un curent de scurtcircuit de 4,6A la 25 de grade si circa 3,5A la 85 de grade, deoarece

pe dioda este o tensiune de circa 410mV (la tensiune mica de iesire sau aproape scurt).    Click pentru marire.

932795_redresorstabilizat0-24Vsi3A.thumb.png.faf5d9049da164769ba93fa1a6bbbad2.png

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Unde a fugit A-ul?

Wo76TZ.png

Hmm cred ca am ceva cu LTspice-ul...

Prima problema:

Wo7C7P.png

Daca masor tensiunea de dupa condensator, alimentat la o sursa de c.a. redresata, imi arata atat componenta continua cat si cea alternativa (partea stanga, linia albastra)

Alimentat la o sursa de cc, imi masoara doar partea alternativa (neexistenta), adica 0V (partea dreapta linia verde).

Am facut schema in LTspice:

Wo7JUm.png

Dar nu merge simulatorul, sta, calculeaza f mult si apoi imi arata masuratorile doar pentru prima fractiune de milisecunda dupa apare negru. 

Daca inversez +-ul cu -ul, asa cum era in schema din tehnium, simulatorul se incarca instant, complet, dar pierd tensiunea dintre cele 3 diode:

WoOIE5.png

O sa recitesc tot ce mi-ati scris si sa vad daca reusesc sa pun in functiune schema.

As incerca sa fac masuratori pe cablajul sursei, si sa le compar cu cele din LTspice.

schema gsabac.asc

Link spre comentariu

Punctul acela ar trebui sa se lege la iesire si ar ajuta la regimul tranzitoriu de variatie a sarcinii. 

Functionarea propriu-zisa a stabilizatorului nu este influientata de acel potentiometru.

Prin condesator nu trece curent continu iar in regim static (stabil fara variatii la intrare sau iesire) aceasta schema poate fi analizata doar in curent continu ( regim static).

Link spre comentariu

Lucrez in resedinta de vara din Azuga, pe un laptop slabut cu un benchmark de doar 1000 si simularea dureaza sub o secunda pentru cele 500mS de simulare.

Am folosit schema dvs. din postarea anterioara, prin deconectarea conexiunii A, asa cum v-am dat indicatii cateva postari mai sus, dar si pe schema

si simularea este similara cu cea obtinuta pe schema postata de mine. Puncul A are un brum de 100Hz de 4Vvv care este trecut prin amplificator

si perturba functionarea corecta, probabil daca se selecteaza din potentiometru un nivel de ordinul microvoltilor va imbunatati performanta de brum,

dar trebuie tatonat pe exemplarul practic.

Asa arata semnalul de control marcat in crucea diodelor, cu A conectat, o adevarata "porcarie", care distruge functionarea corecta!

image.thumb.png.601eb5902514af1405d93a1585a0c8e2.png

Acest stabilizator are si un secret de functionare al protectiei la scurtcircuit si anume o caracteristica de iesire de tipul "Z" adica cu

micsorarea curentului de scurtcircuit in functie de tensiunea efectiva de iesire. Ajuta la micsorarea puterii disipate pe tranzistorii serie,

dar montajul nu poate genera curenti mari decit daca protectia este dimensionata la un supracurent cam mare. Un dezavantaj este

si faptul ca are potential de oscilatie pe sarcina inductiva!

Succes la depanarea si eventual modernizarea sursei!

@gsabac

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări