Administratori Badman Postat Iunie 15, 2019 Administratori Partajează Postat Iunie 15, 2019 M-am distrat de m-am rupt cu niste definittii de boli din anul 1929 Amorţeala capului. Boala se capătă uneori dacă mergi la înmormântare alături eu preotul ori înainte şl stai până se sfârşeşte îngropăciunea. Boala n’are leac. Apă la cap. (Idroeefal). Este o boală mai ales la copii, cari se nasc eu capu mare şi cari rămân proşti. (1). Aprindere din rachiu. Când cineva leşină şl se aprinde din prea multă băutură, să i se stoarcă în grabă în gură zeamă de balegă proaspătă de cal. Arşiţă. Ferblnţeală. Bolnavul are călduri la inimă şl răsuflă greu. Dacă boala se înueeheşte omul dă în năduf, care n'are leac. Se descântă şi se bea apă în care s’au stins fiere înroşite ori cărbuni. Se bea apa chiar şi cu cărbunii pisaţi. Atacat. (cred ca e valabila si azi) Este omul bolnav de oftică. Duşmani. De duşmani se descântă. Bărbătoi. * Este femeia cu fire de bărbat şi care fuge de bărbaţi precum fătărăii fug de femei. Vezi Fătărău. Feteleu. Sugaci. Bârfeală. * Scorneală. Minciună este slăbiciunea babelor mai ales. Câte una este deochiata de tot. Lumea îi zice poşta satului sau toaca satului şi se fereşte de ea ca de ciumă. Este o boală urâtă ce n’o vindeca nici dracu. Când se găsesc şt între bărbaţi babe de soiu ăsta este şi mai urât. Bătutu femeii. Femela când va vedea pe bărbat mânios şt că are gând rău s’o bată, îndată să umple gura eu apă şl să-şi vadă de treabă, ţinând apă ’n gură, caci bărbatul nu o va bate. Boală grea. E orice boală, ce nu-şl află leac. Se dă mătrăgună, după care bolnauul întâi înebuneşte şl când îşi vine în fire se trezeşte sănătos. Dacă nici mătrăguna nu-i vine de hac, bolnavul moare şl scapă de trudă. Nu mai continui pentru este scanata ca dracu si nu pot copia bine... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 15, 2019 Partajează Postat Iunie 15, 2019 (editat) Duşmani. De duşmani se descântă., bărbațoi, boala grea asta e cea mai tare De unde sunt copiate!? Editat Iunie 15, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
icar Postat Iunie 15, 2019 Partajează Postat Iunie 15, 2019 Unele ai explicații logice. Amorțeală capului, fie ca stai lîngă popa sau nu, e data de o spondiloza cervicala. Chestia cu apa in care s-au stins carbuni e chiar pe bune. Normal, daca nevasta tine apa in gura, nu poate vorbi, deci nu il mai aia la cap pe bărbat, care, normal, renunta sa o mai bată. Oricum, interesante definitii si...leacuri. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Iunie 15, 2019 Autor Administratori Partajează Postat Iunie 15, 2019 Boli, Leacuri şi Plante de leac de Dr„ George Bujorean. Citat cartea d-lui Bujorean se adresează înainte de toate intelectualului şi omului cu carte dela sat. Anul 1936 mai exact Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iunie 15, 2019 Partajează Postat Iunie 15, 2019 Acum 50 minute, icar a spus: Unele ai explicații logice. Amorțeală capului, fie ca stai lîngă popa sau nu, e data de o spondiloza cervicala. Chestia cu apa in care s-au stins carbuni e chiar pe bune. Normal, daca nevasta tine apa in gura, nu poate vorbi, deci nu il mai aia la cap pe bărbat, care, normal, renunta sa o mai bată. Oricum, interesante definitii si...leacuri. Cind eram copil mi s-a intimplat de citeva ori sa mi se faca rau,napadindu-ma sudorile si facindumi-se greața. Mama ,fie iertata imi stingea carbuni din soba in apa si apoi imi spunea sa beau citeva inghitituri. Baga un deget in apa si apoi imi facea cruce pe frunte si pe piept. Dupa citeva minute imi trecea raul. Mama spunea ca am fost deocheat. Cit adevar si cita poveste este , e greu de spus! Link spre comentariu
icar Postat Iunie 15, 2019 Partajează Postat Iunie 15, 2019 Deocheat nu, dar reactia dintre carbunele incins si apa, da un compus care ajuta organismul. Nu ma întrebați de amănunte, chimia am facut-o acum 52 de ani și...mai uita omul. Traul la gilci, cînd ești ciumurlit, adică ai o mica indigestie, nu e altceva decît activarea unor puncte de presopunctura, aflate pe antebrat. Am amintit de asta, pentru a scoate în evidență ca unele leacuri bănești, chiar cu aplicatii si conotații mistice, se bazeaza pe experienta generațiilor si sunt aplicabile. Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 15, 2019 Partajează Postat Iunie 15, 2019 Daca aceste leacuri vin de la guru indieni sau chinezi, ne închinam la ele... Link spre comentariu
icar Postat Iunie 15, 2019 Partajează Postat Iunie 15, 2019 Da, cam asa. Dam bani pe nu stiu pe ce "ginseng" , ca-i din Tibet, de, ceva exotic, dar uitam de usturoi, leurda sau paducel! Link spre comentariu
gauss Postat Iunie 15, 2019 Partajează Postat Iunie 15, 2019 Boala lu' Calache ... Link spre comentariu
-Atlas- Postat Iunie 15, 2019 Partajează Postat Iunie 15, 2019 1 oră în urmă, icar a spus: Da, cam asa. Dam bani pe nu stiu pe ce "ginseng" , ca-i din Tibet, de, ceva exotic, dar uitam de usturoi, leurda sau paducel! Buna Ai dreptate.Cu usturoiul nu mai aveam mult si-l cultivam pe ascuns. Nu stiu de unde le-a venit ideea ca e drog usor si ar trebui interzis. Oricum la noi in familie sa consuma usturoi,ceapa,leurda(si cum mai am leurda in congelator), practic de toate la greu.75 sau 80% sunt mancaruri traditionale,invatate de la bunici.E mai greu cu ingredientele,nu se prea gasesc,asa ca le cumparam majoritatea din magazin. Spor tuturor Alex Link spre comentariu
Spitfire Postat Iunie 15, 2019 Partajează Postat Iunie 15, 2019 Acum 14 minute, -Atlas- a spus: Buna Ai dreptate.Cu usturoiul nu mai aveam mult si-l cultivam pe ascuns. Nu stiu de unde le-a venit ideea ca e drog usor si ar trebui interzis. Oricum la noi in familie sa consuma usturoi,ceapa,leurda(si cum mai am leurda in congelator), practic de toate la greu.75 sau 80% sunt mancaruri traditionale,invatate de la bunici.E mai greu cu ingredientele,nu se prea gasesc,asa ca le cumparam majoritatea din magazin. Spor tuturor Alex Aia a fost o aiureala conspirationista, gen fake news, nimeni cu putere de decizie nu a propus asa prostie, si nici nu exista vreun site aflat altundeva in afara de .ro care sa afirme asa ceva.Bullshit. Probabil vreo tentativa de manipulare desfasurata de trolii rusi, cu scopul de a crea in randul naivilor din RO "spaime antieuropene". Esec total. Gingseng-ul nu poate fi inlocuit de usturoi, leurda, paducel, oricum, in prezent gingseng-ul se cultiva si la noi. https://agrobiznes.md/un-agricultor-moldovean-cultiva-in-padurile-de-la-noi-planta-vietii-afla-povestea-lui.html https://www.viata-libera.ro/economie/81844-cum-se-cultiva-ginsengul-romanesc-la-gohor-plantatie-de-2,5-hectare Link spre comentariu
icar Postat Iunie 15, 2019 Partajează Postat Iunie 15, 2019 Nu a spus nimeni ca gingseng-ul înlocuiește usturoiul! Eventual telina... Link spre comentariu
alcon Postat Iunie 15, 2019 Partajează Postat Iunie 15, 2019 Pe vremuri, cei cu apa la cap erau numiti si hidraulici mintal. Link spre comentariu
Postări Recomandate