Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lumina reziduala pe bec cu leduri

Postări Recomandate

Va salut ,

m-am mutat intr-un Ap. In care instalația electrică e făcută cu nulul in intrerupatoare . Erau becuri ECO cu convertor , le-am schimbat și am pus cu leduri dar....când sting lumina din întrerupător , becul rămâne ușor aprins . Pe holuri nu ma deranjează , am lumina de veghe , dar in dormitor nu prea îmi convine . 

Stiti vreo soluție , in afara de a schimba firele la intrare in tablou , ca sa sting complet becurile ?

Mulțumesc !

Link spre comentariu

S-a mai discutat această problemă pe alt topic.Se pune în paralel cu becul afectat un condensator nepolarizat cu valoarea (tatonată experimental) între 0,47uF - 1uF/275Vc.a.    

Astfel de condensatori se găsesc prin orice electrocasnice cu motoare universale cu colector.De exemplu bormaşini, flexuri, râşniţe, maşini de tocat carne, etc....

Link spre comentariu
Acum 15 ore, andrei_ a spus:

Schimba nulul cu faza in tablou.Faza trebuie sa vina la intrerupator.

Asta știu , dar...”sting “ lampa de veghe ...

Acum 6 ore, gauss a spus:

Bec cu filament . 

Acum râdeți de mine ....întrebarea este clară ....

Acum 9 ore, validae a spus:

Uneori asta nu e suficient, capacitatea cablurilor poate fi suficientă ca să asigure un curent infim dar suficient ca becul să lumineze puţin..

O sa fac mai întâi niște teste pe masa sa văd dacă dă rezultate ....

care ar fi explicația tehnica ? Dacă se scurge pe undeva curent , ce face C-Urile in paralel pe bec ?

Editat de Bird
Link spre comentariu

Explicatia fenomenului e simpla.Becul cu filament are o rezistenta redusa si necesita curent de zeci-sute de miliAmperi (functie de puterea lui) pentru a se aprinde.Cand intrerupatorul e deschis, circuitul e practic intrerupt, dar intre cablurile instalatiei mai exista un curent rezidual extrem de mic (microAmperi-zeci de microAmperi) cauzat de capacitatea izolatiei cablurilor.Practic cablurile alaturate si izolate se comporta ca un condensator de valoare foarte mica (picofarazi-nanofarazi, functie de lungime si suprafata suprapusa)si prin acest condensator trece un curent alternativ foarte mic.Dar becul avand o rezistenta mica, acest curent infim nu-i ajunge pentru a se aprinde.Insa ledurile au o sursa ce prezinta o rezistenta (practic impedanta in alternativ) foarte mare si acel curent infim poate asigura ,,palpairea,, intermitenta sau chiar aprinderea slaba a ledurilor noaptea.Dar atunci cand pui un condensator de valoare mare in paralel cu becul cu leduri, fortezi curentul sa ,,ocoleasca,, practic becul, iar acesta ramane fara suficienta tensiune la borne, astfel ca  nu se mai aprinde deloc.In loc de condensator se poate pune si o rezistenta de 47-100k/1W dar are dezavantajul ca se va incalzi atunci cand se aprinde becul in paralel cu ea.Condensatorul insa nu se incalzeste si nu consuma curent.....deci e varianta optima.

Link spre comentariu

LED urile raman aprinse partial mai ales in situatia in care faza nu e trecuta prin intrerupator. Motivul a fost explicat de nenumarate ori. Unele instalatii au pierderi suficiente pentru a asigura cei cativa mA necesari pentru aprindere.

Plus ca firaraia actioneaza ca antena, mai ales daca sunt statii radio de orice natura in zona.

In mod normal lampa cu Led ar trebui sa aiba din constructie un filtru EMI in interior,  care ar rezolva in cele mai multe cazuri problema.

Dar lampi conforme gasesti mai rar.

Punand in paralel un condensator suficient de mare, suntezi curentii care se induc in fire - 0.47micro inseamna cam 7kohm la 50Hz, in paralel cu Led-urile.

Va stinge lampa.

Aceiasi 7k vor fi insa in paralel cu ele si cand inchizi intrerupatorul introducand cca 7VAr consum.

Contoarele noastre inregistreaza la gramada numai cu plus, daca informatia ce o am e corecta.

Asa ca dintr-un Led de 15w care consuma 135mA(sic!), cu 7 ca sa il stingi, ajungi la 37 si lumina stranie.

Incepe sa  (re)devina interesanta solutia cu becul clasic.  :)

Dupa gust.

Editat de yo7lhe
corectie
Link spre comentariu

Am înțeles ,

Deci încerc sa găsesc o valoare a rezistentei ( capacitive ) care pusă in paralel pe bec “ sa fure “ suficient curent din curentul rezidual , astfel încât curentul care trece prin bec sa fie insuficient aprinderii ledurilor .

OK !

Va mulțumesc ! Cred ca o sa caut o soluție ..... gen Halogen in fasung normal . 

Link spre comentariu
Acum 4 ore, yo7lhe a spus:

Aceiasi 7k vor fi insa in paralel cu ele si cand inchizi intrerupatorul introducand cca 7VAr consum.

Contoarele noastre inregistreaza la gramada numai cu plus, daca informatia ce o am e corecta.

Asa ca dintr-un Led de 15w care consuma 135mA(sic!), cu 7 ca sa il stingi, ajungi la 37 si lumina stranie.

Cu respect ! Acei 7VAr nu sunt înregistrați de contor . Contorul înregistrează doar energia activă !

Scuze pentru off topic.

EDIT. Ca să fiu riguros , cei 7VAr adaugă ceva pierderi active respectiv cele datorate efectului Joule în urma trecerii curentului respectiv prin conductoare . Asta este însă total neglijabil.

Editat de UDAR
Link spre comentariu
Acum 18 ore, UDAR a spus:

Cu respect ! Acei 7VAr nu sunt înregistrați de contor . Contorul înregistrează doar energia activă !

Scuze pentru off topic.

EDIT. Ca să fiu riguros , cei 7VAr adaugă ceva pierderi active respectiv cele datorate efectului Joule în urma trecerii curentului respectiv prin conductoare . Asta este însă total neglijabil.

Am un contor de tip nou , care are o grămada de facilitați ....in afara de faptul ca citește consumul facut , de la distanță  , de undeva , mai înregistrează și o grămada de parametrii ....?.?

Link spre comentariu

Consumul rezidual al ledurilor sau intrerupatoarelor cu martor luminos e sub domeniul inregistrabil de contor, nici astea electronice nu inregistreaza de la zero, ai nevoie de cativa Watti ca sa inceapa sa inregistreze.Deci pune fara frica niste condensatori pe ledurile care palpaie si nu-ti mai face probleme.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări