Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu 4 x 6P3C

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Pai omul a spus:

Citat

Clasa A pur are un randament scazut luand ca referinta Pda, de maxim 30%..33% in conditiile unui OT foarte bun

Adica, altfel spus:

In conditiile unui OT foarte bun, luand ca referinta Pda de maxim 30-33%, clasa A are un randament scazut. 

Nu apare in afirmatie nici trioda, nici tetroda si nici pentoda. Deci, unde este greseala? 

Link spre comentariu
Acum 52 minute, der_doktor a spus:

La cum e desenata schema aia...

Din unghiul meu problema se vede in felul urmator: eu mai am mamaliga de mancat pana ajung la 50 de ani si nu pun o schema simulata aici. LMOlimpiu a simulat si pus scheme .... garla. Nu mai spun ca imi este rusine sa arat cum arata schemele mele desenate in LTSpice ... pentru ca nu mai am rabdare.

Nu pot decat sa admir ce face omul asta pentru elforum. 

In plus, cred ca mi-a venit sorocul sa imi pun ochelari (si frica sau panica ma face sa mai aman momentul) insa realizez ca nici creierul nu-mi mai functioneaza ca acum 5-10 ani in urma si repet ca mai am pana sa trec pragul de jumate de secol iar LMOlimpiu sigur este mai in etate ca mine insa baga simulari de parca ar veni sesiunea si trebuie sa dea examen. Cum s-ar numi actiunea mea de "a ma lua de el" la niste mici greseli? Nu imi este rusine sa recunosc ca s-ar putea la varsta lui nici o lingura sa nu o mai pot duce la gura. 

Cred ca este momentul sa stimam oamenii pentru ceea ce fac.

P.S> De gsabac ce sa mai zic? Cand am vazut ca butoneaza si in C# era sa zic si eu ca taranul care a vazut o girafa la zoo si a exclamat: asa ceva nu exista!

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
La 15.06.2019 la 17:12, adrian_pic a spus:

Cred ca este momentul sa stimam oamenii pentru ceea ce fac.

Ei nici chiar asa ! Uite ca unii mai baga batul prin gard. Si ei trebuie stimati ? Sau estimati ? Nu stiu cum e mai corect:rade:

Editat de gheo23
Link spre comentariu
La 15.06.2019 la 15:33, der_doktor a spus:

Sa nu cunosti clasele de functionare ale amplificatoarelor de audiofrecventa si sa afirmi ca in mod trioda un SE are randament de 30-33%....nu prea este in regula

LE...acum observ ca si dumneata zici ca esti "inginer" ...dar nu stii sa analizezi o schema...tetroda aia este conectata in mod TRIODA. Putea sa fie si o pentoda sau alt tub multigrid in locul ei, tot conexiune trioda se intituleaza.

received_819990045054631.jpeg

După știința unui doktor " tetroda aia este conectata in mod TRIODA".

Pentru randament cofigurație SE triodă putem consulta o documentație sigură 300B Western Electric :

https://www.westernelectric.com/products/images/300b/300b-technical-specifications.pdf

pagina 3

300B diverse PSF.png

sau mai puțin sigur ne putem documenta de aici (PL504 conexiune triodă)

Randament la anod 37% , Pu secundar sarcină 8W(puterea utilă în sarcină la anod aproximativ 9W, grosso modo 9/24 ).

Dacă ne raportam la 9W secundar sarcină peste 10W în sarcină la anod, grosso modo 10/24 randament 41%

post-220265-0-17922600-1494668479.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

iar pentru cine nu cunoaste clasele de functionare si pentru cei care duc tubul in clasa A2 de functionare cu ajutorul potentiometrului de volum :85...sa mai studiem clasele de functionare...Deci clasa de functionare e data de TENSIUNEA DE NEGATIVARE(sau tensiunea de polarizare as adauga eu)

A.jpg

AB.jpg

B.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 8 ore, GM70 a spus:

ma intreb eu,cum se cheama configuratia asta? 

Schematic.png

La ce face ,sau la ce vrea sa faca  referire aceasta conexiune pentru o pentoda ,nu inteleg rostul sau sensul intrebarii ????

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Este o pentoda conectata ca trioda,se gaseste aceasata configuratie in manualele de specialitate si la foarte multe amplificatoare proiectate si construite de firme cu renume, si se numeste: pseudo-trioda,ce este rau in asta???

"Triode-strapped pentode circuits

A pentode can have its screen grid (grid 2) connected to the anode (plate), in which case it reverts to an ordinary triode with commensurate characteristics (lower anode resistance, lower mu, lower noise, more drive voltage required). The device is then said to be "triode-strapped" or "triode-connected". This is sometimes provided as an option in audiophile pentode amplifier circuits, to give the sought-after "sonic qualities" of a triode power amplifier. A resistor may be included in series with the screen grid to avoid exceeding the screen grid's power or voltage rating, and to prevent local oscillation. Triode-connection is a useful option for audiophiles who wish to avoid the expense of 'true' power triodes."

https://en.wikipedia.org/wiki/Pentode

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Cat priveste subiectul din acest topic cu cele 4X6P3S, trebuie lamurit odata pentru totdeauna ca cele patru tuburi sunt conectate ca tetrode asa cum sunt ele construite nu au nicio legatura cu conexiunea trioda,vedeti cea de a doua sursa de 250V pentru alimentarea celor patru grile G2.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

- un exemplu gasit la intamplare pe net de la HASHIMOTO privitor la conexiunea pseudo-trioda:

EL34_Schematic.jpg

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Exista un curent filozofic ce spune ca ”adevarul absolut nu exista”. Adeptilor curentului li se pune intrebarea ”este absolut adevarata afirmatia voastra”? Adica se bazeaza pe o certitudine incerta.

Adevărul absolut există, dar el nu va fi niciodată cunoscut de noi, întrucât un adevăr absolut presupune să cunoști absolut toate datele problemei. Ori, adevărurile la care ajungem noi sunt întotdeauna trecute prin prisma perceptiilor, experientelor si opiniilor noastre, deci întotdeauna subiective.

Daca fiecare dintre cei care posteaza ar recunoaste ca nu cunoaste absolut toate datele problemei ci ca isi expune doar propria opinie, eventual argumentata (dar orice argument adus este la randul sau doar o opinie si nu adevarul absolut) poate ar deveni multe topicuri mai elegante si mai interesante.

Aluziile despre cat de non-inginer, subinginer sau super-inginer este o persoana, ori la varsta mi se par total deplasate si nerelevante in acest topic sau in discutiile tehnice in general.

Postarea mea poate parea off-topic dar nu este pentru ca prin postarile din topic s-a incercat impunerea adevarului propriu ca fiind adevarul absolut, inclusiv prin invective sau aluzii aiuristice.

Editat de mojnost
Link spre comentariu
La 20.06.2019 la 9:51, valderama a spus:

received_819990045054631.jpeg

După știința unui doktor " tetroda aia este conectata in mod TRIODA".

Pentru randament cofigurație SE triodă putem consulta o documentație sigură 300B Western Electric :

https://www.westernelectric.com/products/images/300b/300b-technical-specifications.pdf

pagina 3

300B diverse PSF.png

sau mai puțin sigur ne putem documenta de aici (PL504 conexiune triodă)

Randament la anod 37% , Pu secundar sarcină 8W(puterea utilă în sarcină la anod aproximativ 9W, grosso modo 9/24 ).

Dacă ne raportam la 9W secundar sarcină peste 10W în sarcină la anod, grosso modo 10/24 randament 41%

post-220265-0-17922600-1494668479.jpg

Socoteli gresite, transformatorul are un randament de 0,92% iar puterea disipata a tubului PL504 nu este de 24w  ci de 30w fiindca si grila 2 disipa lejer 6w, se vede clar ca ai fortat rationamentul

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Acum 42 minute, popa marius a spus:

Socoteli gresite, transformatorul are un randament de 0,92% iar puterea disipata a tubului PL504 nu este de 24w  ci de 30w fiindca si grila 2 disipa lejer 6w, se vede clar ca ai fortat rationamentul

Zău,

ai stipulat în schemă +65mV cu roșu pe 1Ω adică 65mA în catod PL504 , mai vedem în schemă marcat +371V(Vanod+g2) cu roșu.

știi cine compune curentul din catod ? , dumneata ești orb cumva ?!

Nu realizezi ce disipație ai pe anod+g2 PL504 ?! când i_catod=65mA

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 1 oră, popa marius a spus:

Discutand pe schema posta de dv.,calculele nu sunt gresite si asta pentru ca ati specificat clar ca aveti un curent catodic adica Ic=Ia+Ig2=65mA de aici rezulta ca Pda+Pdg2=Ua*Ic,deciPda+Pdg2=24,115W.

Asadar rationamentul colegului @valderama a fost corect calculand exact dupa schema postata de dv. Probabil ca in realitate tubul EL504 poate ajunge pana la Pda=>30W nu neg dar nici nu pot fi sigur de asta,insa schema spune exact altceva.Chiar cu aceste calcule si un randament de 92% pentru OT,pentru care va felicit,tot aveti un randament al etajului final de peste 35%(mai precis 37%) in clasa A trioda SE .

Probabil in realitate aveti alte masuratori dar aveti tot dreptul sa le clasificati!!!

SE EL504 POPA MARIUS.jpg

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 4 minute, valderama a spus:

Zău,

ai stipulat în schemă +65mV cu roșu pe 1Ω (65mA în catod), mai vedem în schemă marcat +371V(Vanod+g2) cu roșu.

știi cine compune curentul din catod ? , dumneata ești orb cumva ?!

Nu realizezi ce disipație ai pe anod+g2 PL504 ?!

Foarte elegant stii sa te exprimi atotvazatorule, ai consultat intre timp spectrograma facuta la Colibita ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări