Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE cu 4 x 6P3C

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio

Acum ceva tip am primit această schemă , primesc aproape zilnic " sinteza " , " raportul " :multumesc unor grupuri de pe fb .

Schema este ok pentru iubitorii de SE .

Cu acea tensiune de alimentare etajul amplificator  cu ECC83 ar fi livrat distorsiuni mai mici dacă se foloseau alte valori ale rezistențelor din anod si catod , adică alt PSF .

Frumos cuplajul galvanic cu etajul repetor catodic , etaj care asigură o impedanța mică pentru atacul celor patru tuburi 6P3C  .

Negativarea tuburilor finale este mixtă , aici aș avea ceva de zis , fiind patru tuburi in paralel o să fie cam imposibil să avem curenți egali prin ele , pentru scrupuloși este de preferat să se modifice circuitul de negativare , să existe reglaj individual pentru fiecare tub 6P3C .

Problema cea mai mare a acestui amplificator este transformatorul de iesire , curentul prin primarul transformatorului fiind mare , aproape 180mA ! Transformatorul trebuie să aibe o secțiune mare , altfel se saturează miezul .

Fiecare poate judeca dacă merită sau nu construcția unui   asemenea amplificator , cu două 6P3C in PP se poate obtine o putere de 25w pe canal , foarte ușor , cu patru 6P3C pe canal se poate obtine o putere de minim 50w pe canal .

Pină la urmă suntem diferiți si cu păreri , preferințe diferite , alegerea este personală .

O întrebare , există SE clasă AB ,AB1,B ??  Sau doar clasă A ? 

ECC83_2.jpg

received_819990045054631.jpeg

Link spre comentariu
Acum 12 minute, Faust2018 a spus:

O întrebare , există SE clasă AB ,AB1,B ??  Sau doar clasă A ?

Care-i rostul intrebarii??? 

Nu cred ca cineva de pe aceasta sectiune a sustinut ca exista SE care sa functioneze in alta clasa decat A (si A2 inclus).

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 3 minute, adrian_pic a spus:

Care-i rostul intrebarii??? 

Nu cred ca cineva de pe aceasta sectiune a sustinut ca exista SE care sa functioneze in alta clasa decat A (si A2 inclus).

Făceam și eu o glumă , pe schemă scrie " amplificator SE clasă A pur "  , ar fi fost suficient amplificator SE  .

Link spre comentariu

Poate s-o fi referit ca si driver-ul este tot clasa A (ca tot e proaspata "spurcare" cu hybrid, imi vine in minte tub final in clasa A2 atacat de ... nisipuri)

Chiar din link-ul de pe acest topic:

Current-Ouput%20Single-ended%20Power%20A

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Nici mie nu-mi plac tuburile in paralel , eu as pune cate 1 buc  6C33C pe canal  , datorita impedantei mici al tubului ,traful e usor de bobinat ,plus as pune o infasurare 10% spire pt catod .( si fara R+C in catod , negativare G finala cu potentiometru )

Nu sunt asa greu de gasit ,si daca luam 2 x 6C33C +2 socluri , fata de 8 x 6P3C si 8 socluri , financiar nu e asa rau.

Link spre comentariu
Acum 39 minute, adrian_pic a spus:

Poate s-o fi referit ca si driver-ul este tot clasa A (ca tot e proaspata "spurcare" cu hybrid, imi vine in minte tub final in clasa A2 atacat de ... nisipuri)

Da d-le Adrian,asa este trebuie specificat clar clasa A pur pentru ca exista clasa A1 in care se intra la varfuri in curenti de grila si clasa A2 in care se lucreaza cu bias (0) zero si modulatie de grila pozitiva.Clasa A pur are un randament scazut luand ca referinta Pda, de maxim 30%..33% in conditiile unui OT foarte bun si dependent de abilitatile constructorului,clasa A2 cu cel mai bun randament de 45%...50% depinzand de aceleasi conditii ca mai sus.

Link spre comentariu

Văd marcat pe schemă Ra=2800Ω (4 X  6П3С tetrodă SE), Ua 410V.

Dacă dinamic consider Va_min 60V cam mare Ra.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
1 oră în urmă, valderama a spus:

Văd marcat pe schemă Ra=2800Ω (4 X  6П3С tetrodă SE), Ua 410V.

Dinamic consider Va_min 60V cam mare Ra.

Foarte corect,aveti dreptate ,Ra ar trebui sa fie mai mica rezulta din semnalele sinus curenti si tensiuni,oricum la 2800 ohmi nu ar fi fost o pierdere prea mare de putere dar....distributia armonica este exact ce trebuie !

Ce vine din parte unui om cu expertiza nu poate fi contrazis!:)

Simulare SE A classe 22W.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 22 ore, LMOlimpiu a spus:

Da d-le Adrian,asa este trebuie specificat clar clasa A pur pentru ca exista clasa A1 in care se intra la varfuri in curenti de grila si clasa A2 in care se lucreaza cu bias (0) zero si modulatie de grila pozitiva.Clasa A pur are un randament scazut luand ca referinta Pda, de maxim 30%..33% in conditiile unui OT foarte bun si dependent de abilitatile constructorului,clasa A2 cu cel mai bun randament de 45%...50% depinzand de aceleasi conditii ca mai sus.

Ops...domnule  inginer Lazaroiu, in RDH4 scrie cu totul altceva despre clasele de functionare ale amplificatoarelor de audiofrecventa. De cand exista clasa "A pur"???? De cand in A1 se intra in curenti de grila???

Screenshot-20190615-100200.jpg

Link spre comentariu

Castigi ceva daca defaimezi inginerii romani? Deja dorinta de defaimare este dovada frustrarii tale.

Eu ca inginer nu vad nici o contradictie intre afirmatiile:

"clasa A pur pentru ca exista clasa A1 in care se intra la varfuri in curenti de grila si clasa A2 in care se lucreaza cu bias (0) zero si modulatie de grila pozitiva."

si 

"Class A operation is the normal condition of operation for a single valve and indicates that the plate current it not cut off for any portion of the cycle."

Si in clasa A1 si in clasa A2 este respectata afirmatia: "the plate current it not cut off for any portion of the cycle"

Link spre comentariu
Acum 1 oră, der_doktor a spus:

De cand au triodele randament de 30-33% in clasa A1 SE ? Maximul teoretic este de 25%, iar in practica mai putin daca vrei un THD de pana la 5%.

20190615-120235.jpg

Eu vad ca in tabel apare 25% la Trioda si 50% la Pentoda, iar schema de care se face vorbire este cu Tetrode.

Oricum din punctul meu de vedere nu are rost sa despicam firul in 4 cand vorbim de randamentul teoretic la care se poate ajunge pentru ca suntem "gatuiti" in practica in primul rand  de traful de iesire (Ra, calitate tole, etc), de valoarea tensiunii anodice (daca aceasta nu este stabilizata) pentru ca nu avem la priza 230V CA constant si nu toti avem bani de un Power Conditioner activ. 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

@adrian_pic, la noi, la romani,  este o vorba: " daca taceai, filozof ...ramaneai". Nu am nici un interes sa "defaimez" pe nimeni , asta ca sa stii. Interesul meu este doar de a pastra informatiile teoretice asa cum sunt scrise in carti. NU inventeaza nimeni termeni noi, gen STP sau MTP, ori "clasa A PURA". Daca un "inginer" nu cunoaste teoria de baza a electronicii, atunci, ori n-a prea fost la cursuri, ori a facut facultatea aia pe...Ooo.

Sa nu cunosti clasele de functionare ale amplificatoarelor de audiofrecventa si sa afirmi ca in mod trioda un SE are randament de 30-33%....nu prea este in regula. 

LE...acum observ ca si dumneata zici ca esti "inginer" ...dar nu stii sa analizezi o schema...tetroda aia este conectata in mod TRIODA. Putea sa fie si o pentoda sau alt tub multigrid in locul ei, tot conexiune trioda se intituleaza.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu sunt "inginer" ci sunt inginer. Tu nu vezi unde este conectat G2??? Eu nu-l vad conectat la anod. Cred ca tu nu stii sa analizezi o schema. 

La 14.06.2019 la 8:39, Faust2018 a spus:

received_819990045054631.jpeg

uite cum arata o tetroda conectata in mod trioda:

fig01.png

In plus trebuia sa iti sara in ochi rezistorul de 560 de ohmi (in mod trioda nu se folosesc valori asa de mari, uzual 100-200 ohmi)

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

La cum e desenata schema aia...am vazut-o  ca trioda. Oricum nu m-am legat de schema, deci n-are nici o scuza domn "inginer" in legatura cu randamentele si clasele de functionare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări