Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Testare diferential fara impamantare

keenox

Postări Recomandate

Legrand sunt ok. Nu sunt varf de gama dar isi fac treaba.

In general impamantarea este cel de-al treilea fir din priza si obligatoriu de cupru daca instalatia este de aluminiu.

Editat de The Stressmaker
Link spre comentariu

In acest caz diferentiala protejeaza la defectele de izolatie cand curentul o ia pe alte cai spre pamant fie ca este teava de apa, firul de la incarcator, firul de internet, telefon fix sau podeaua umeda.

Din punctul meu de vedere, chiar daca diferentialele de 30mA sunt recomandari obligatorii si isi fac treaba acolo unde trebuie, eu consider ca nu pot asigura protectia impotriva electrocutarii in toate cazurile. Exista situatii si situatii, vezi cel mai recent caz de teribilism, cel cu firul de incarcator bagat in gura, in care aceasta protectie este ineficienta. Alta este situatia cu diferentialele de 10mA dar si acestea au "dezavantaje", adica, in instalatiiile mioritice declanseaza mult prea des ajungandu-se la ideea ca "siguranta este defecta" si trebuie inlocuita cu una care nu declanseaza.

Daca ma intrebati daca o diferentiala de 30mA este utila in situatia dv. va spun ca da. Am pus un link mai sus in topic unde este prezentata o marca "care declanseaza repede" dar sunt ceva mai scumpe.

PS: care incarcator, fie vorba, mai mult ca sigur era un fake chinezesc, macar cele aprobate CE au minima protectie impotriva electrocutarii. Ce a facut acel copil teribil este acelasi lucru cu a baga firul direct in creier.

PPS: selectia naturala la cel mai inalt nivel de selectie.

Link spre comentariu

Cea mai buna firma nu exista, conteaza sa faca ce vreti sa faca in instalatia dv., protejand-o. Ca exemplu, intr-o instalatie s-au montat multe diferentiale Siemens (ca cele din link-ul precedent) si totul a fost frumos timp de cativa ani. Apoi a inceput problema, aparatele de aer conditionat cu invertor (marca de top), pe aceeasi instalatie si in aceeasi configuratie, au inceput sa genereze intreruperi aleatorii frecvente. Instalatia a fost testata si a iesit ok. Degeaba ii spui beneficiarului ca nu siguranta este de vina ci este o problema cu aparatele, o tine pe a lui ca siguranta este defecta. Facuta proba pe o rezerva identica, la cerere, aceeasi situatie. Odata cu "electronizarea" echipamentelor se schimba si conditiile de utilizare iar ceea ce inainte era acceptabil astazi genereaza probleme. De exemplu, un calculator PC (si in general orice echipament electronic cu filtru antiparazitare la intrare) are pe firul de impamantare (nul de protectie) intre 1 si 1,5mA curent diferential din cauza filtrelor de la intrare. Dupa 10 astfel de aparate incep problemele fara o cauza aparenta. Asa ca, pentru a face comparatia, trebuie sa stiti pe care parte a problemei va situati.

In principiu o siguranta diferentiala buna, in mod simplist, se caracterizeaza printr-o mentinere a calibrarii la un numar cat mai mare de declansari. Nu va luati dupa ce scrie in foaia de catalog, acolo este data situatia ideala. Siemens sunt bune (vezi comentariul precedent referitor la declansarea frecventa), Elmark sunt bunicele (au un numar ceva mai mic de declansari pana la defectare si nu sunt atat de "pretentioase" ca cele precedente) iar celelalte nu le-am putut observa un timp mai indelungat (de ordinul anilor). Conteaza si metoda de defectare, fiind preferata imposibilitatea armarii prin ridicarea manerului, chiar si fara consumatori. Am intalnit no-name-uri (si una ieftina C*mt*c), care au ramas blocate pe aclansat cu manerul  la jumatatea pozitiei (acestea nu au pozitie de "trip"). Pentru mine chiar aceasta situatie le descalifica.

Editat de The Stressmaker
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări