Vizitator Postat Iunie 2, 2019 Partajează Postat Iunie 2, 2019 O pentoda foarte buna pentru un CCS este EF86 cu ea am obtinut cel mai bun rezultat la un defazor LTP cu ECC81 Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Iunie 2, 2019 Partajează Postat Iunie 2, 2019 Acum 1 oră, popa marius a spus: O pentoda foarte buna pentru un CCS este EF86 cu ea am obtinut cel mai bun rezultat la un defazor LTP cu ECC81 Am putea folosi in loc de ef86 un tub miniatura gen 6j1b-v ? Este un proiect de-al meu la un defazor LTP cu ecc83, pentru economie de spatiu . Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iunie 3, 2019 Partajează Postat Iunie 3, 2019 La 01.06.2019 la 21:53, validae a spus: Uite cum văd eu situaţia. Cred că viobio (Faust2018), sesebe şi der_doktor au dreptate, când spun că acolo nu e vorba de o sursă de curent constant, câtă vreme în baza tranzistorului nu există o referinţă stabilă de tensiune.Iar o simplă rezistenţă nu poate fi numită referinţă de tensiune.... Intervenţiile lor au avut doar scopul de a îndrepta o eroare, iar perpetuarea unei astfel de erori printre amatorii care iau cuvântul unor colegi mai experimentaţi drept lege şi nu se documentează în paralel şi din alte surse, îi va face să devină doar ,,lipitori de piese,, cum bine spunea viobio. Dacă e să vorbim de trolling (devierea discuţiei doar pentru scandal), singurul care poate fi acuzat de aşa ceva ar fi Dan85 (Ex. knauf, Brico ,pentru cei ce nu ştiau).Deşi i-am atras atenţia asupra faptului că i-am trecut cu vederea destule, cred că aşteaptă ,,cartonaşul roşu,, cu nerăbdare..... Ca urmare, voi păstra toate intervenţiile care se referă la funcţionarea schemei, voi ascunde doar ce nu are legătură cu topicul. Cred că nu trebuie neapărat să cerem opinii tocmai din alte ţări, pe forumuri străine, fiindcă sunt şi acolo destui amatori cu pretenţii de experţi, eu cred că avem destui oameni foarte pregătiţi, ingineri electronişti de calitate şi pe Elforum, cred că un bun exemplu în acest sens ar fi colegul UDAR, bineînţeles dacă ar dori să intervină pentru elucidarea problemei de faţă, deşi dânsul nu cred că e chiar pasionat de domeniul audio sau de tuburi... Poate interveni oricine, dar ăla nu este CCS, în urmă cu câteva pagini am pus acel link care conține un pdf cu explicații. Acum montajul cu tranzistor, din amplificator nu mai este sursă de curent constant, este o sursă de curent controlată , păi dacă este controlată înseamnă că pe acolo ceva variază, când există variația lui Vb.... numai de ceva constant nu putem vorbi. Cum am mai spus, au spus și alții, lipsește referința pentru Vb ca să fie CCS. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iunie 3, 2019 Partajează Postat Iunie 3, 2019 (editat) Acum 23 ore, dark_angel a spus: @der_doktor am citit in diagonala celelalte pagini, poate am inteles gresit unele dintre afirmatiile tale....sau poate nu. @valderama conform masuratorilor de aici Va ar fi intre 100 si 150, sa zicem 125 in medie, deci ro=125V/2mA=62,5k. @popa marius asa este, il poti asocia cu un servobias. Pentru clatirea ochiului partea1 si partea2 dintr-un articol interesant cu masuratori in Ac ale unor surse de curent (constant sau relativ constant cum spune autorul fiindca nu toate au o referinta). Si mai sus aminteam eu ceva de un condensator pt decuplare, uite ca s-a pus si aici si s-a masurat din nou si este o diferenta cu acel condensator de bootstrap. La cat costa un LM317 in ziua de azi cred ca ne invartim intr-un pahar cu apa pe aici cu servobias-ul asta, dar ma rog fiecare e liber sa construiasca ce doreste. Cat despre cablajul luat de matropower de pe diverse grupuri obscure de FB ... data viitoare poate cascati ochii fiindca ca s-au mai vazut astfel de comportamente si pe petardaforum si alte forumuri unde s-au ars diversi entuziasti cu cablaje fara scheme sau mici greseli. Cand e vorba de un group_buy (cum se face si afara) cu schema si cablajul la vedere cred ca e mult mai transparenta toata treaba si nu apar astfel de necunoscute. Pe grupurile obscure fb, unde majoritatea sunt lipitori de piese sau fac plecăciuni la "guri", nu prea poți rezista, chiar atunci când vii cu argumente, tăbară pe tine " gașca lipitorilor de piese" trag ei sfori și... te dau afară. Să vezi apoi cum își bagă Dracu coada și chiar dacă te dau afară de pe grup.... totuși îți dau dreptate. Numai că nu mai ai ce cauta pe acolo..... Aș pune eu pe aici niște discuții private de pe messenger, să vedeți cât de perverși sunt unii, care îți dau dreptate, țin seama de sfaturile tale..... dar.... trag sfori să nu mai poți întra pe grupurile lipitorilor de piese. Editat Iunie 3, 2019 de viobio Link spre comentariu
Adrian Biruescu Postat Iunie 3, 2019 Partajează Postat Iunie 3, 2019 Acum 58 minute, Faust2018 a spus: Pe grupurile obscure fb, unde majoritatea sunt lipitori de piese sau fac plecăciuni la "guri", nu prea poți rezista, chiar atunci când vii cu argumente, tăbară pe tine " gașca lipitorilor de piese" trag ei sfori și... te dau afară. Să vezi apoi cum își bagă Dracu coada și chiar dacă te dau afară de pe grup.... totuși îți dau dreptate. Numai că nu mai ai ce cauta pe acolo..... Aș pune eu pe aici niște discuții private de pe messenger, să vedeți cât de perverși sunt unii, care îți dau dreptate, țin seama de sfaturile tale..... dar.... trag sfori să nu mai poți întra pe grupurile lipitorilor de piese. Poti sa pui ce doresti dar nu crezi ca e off-topic? Dupa ce s-a dicutat despre schema, ce legatura are asta cu grupurile care nu te primesc? Nu ai decat sa le pui la topicul tau, voi intreba si moderatorul sa vad ce parere are. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 3, 2019 Partajează Postat Iunie 3, 2019 Nea Gogule (Viobio, Faust etc.) pînă la urmă acel circuit îşi face treaba sau nu, indiferent cum se numeşte. Nu suntem la lecţia de electronică să ne intereseze dacă e CCS sau nu problema e funcţionează bine aşa cum e sau nu? Tu cum l-ai face, să înveţe şi "lichitorii de piese" ceva. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 3, 2019 Partajează Postat Iunie 3, 2019 (editat) Când specifici într-o schemă despre un circuit că e CCS (sursă de curent constant) ar fi bine să fie aşa, altfel neiniţiaţii şi începătorii o iau de bună şi perpetuează eroarea.Cum ar fi să redenumim de exemplu pe LM317 ca pe un simplu ,,circuit variator de tensiune,, fără să mai specificăm că are şi funcţie de stabilizator al tensiunii? Iniţiatorul chiar a dat un link unde amplificatorul după care s-a inspirat schema prezentă are un CCS cu referinţă de tensiune în baza tranzistorului, aşa cum şi trebuie să aibă o sursă de curent constant.Altfel putea să-i spună ,,servobias,, sau ,,simetrizor,, sau oricum dorea....dar nu CCS. Editat Iunie 3, 2019 de validae Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 3, 2019 Partajează Postat Iunie 3, 2019 Acum 18 ore, sesebe a spus: Nu vrei te rog sa traduci pt ăștia mai grei de cap dintre noi? Daca esti greu de cap doar duminica poate fi de la sucul concentrat. A fost o simulare cu o pereche de lampi in care cu gen de curent exista simetrie iar cu rezistenta o asimetrie destul de mare. TINA nu are lampi asa ca am facut circuitul cu MOS-uri si am pus rezultatul: la acelasi curent prin tranzistori amplificarea si simetria este identica si cu gen de curent si cu rezistenta. PDF-ul cu lampa este pt postarea asta>>>> Postat 17 ore în urmă Am vazut multe scheme cu lm317 montate ca bias in catoade finale SE si PP.....dar si in catod la ecc83 >>>>adica lampa poate avea Vg=-1V si nu stiu cum ai putea folosi LM317 care are nevoie de 1,25V cadere pe rez. pt a trece in gen de curent la care se adauga caderea de tensiune pe circuitul intern pt a putea functiona. A fost greu? Bea un iaurt sa-ti treaca durerea de cap. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 3, 2019 Partajează Postat Iunie 3, 2019 @validae nu este important ce credem noi începătorii. Important este că circuitul respectiv îşi face treaba indiferent cum este denumit. Noi am înţeles ce a vrut să spună d-l Lăzăroiu şi ce nu a vrut să spună. Coreţia făcută iniţial nu a avut ca scop vreo îndreptare a schemei sau explicare teoretică ci o denigrare în special a celor care-şi fac singuri amplif-urile cu ajutorul unor specialişti gen @lăzăroiu, valderama etc. Unora nu le convine pentru că le e frică că nu-şi mai pot vinde ei "coşciugele". Ăsta e adevărul. Din această cauză au şi fost expediaţi de pe grupurile de FB pe care acum un an le lăudau. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 3, 2019 Partajează Postat Iunie 3, 2019 (editat) Dacă tu crezi că nu are importanţă ce spune cineva despre un circuit iar tu o iei ca atare şi lipeşti piesele alea aşa doar pentru că tu crezi orbeşte în tot ce face respectivul....pot spune că viobio are dreptate.Eu nu sunt nici măcar pasionat de domeniul audio, sau de lămpi în special.....deci nu se pune problema să ţin partea cuiva, nu m-ar ajuta cu nimic. Majoritatea celor experimentaţi, care lucrează cu lămpi, o fac pentru câştig şi nu numai de dragul ,,sunetului de lampă,,....să fim serioşi.Chiar şi unii dintre începători, după ce fac primul ,,lămpar,, şi văd că sună OK, parcă ar mai încerca să facă şi pentru uz comercial unul sau mai multe, nu-mi spuneţi mie că aceste ,,group buy,, de cablaje făcute în serie sunt doar de dragul hobby-ului. Faptul că s-au creat anumite grupuri de interese în jurul anumitor specialişti, iar cei ce fac opinie diferită sunt excluşi sau denigraţi doar pe motiv că ,,nu-şi mai vând ei coşciugele,, arată un spirit de turmă şi o mârlănie specific balcanică, e motivul pentru care noi ca români ne săpăm unii pe alţii şi nu putem niciodată să mergem împreună spre un viitor mai bun.De aia la noi ajung numai jigodii şi penali la guvernare şi de aia n-o să ne fie bine decât în alte ţări, fiindcă ne gândim numai la binele nostru şi al celor apropiaţi nouă, ceilalţi ducă-se..... Dacă vă luaţi orbeşte după un singur mentor şi acesta vă îndrumă neintenţionat într-o direcţie greşită sau vă învaţă eronat, sunteţi ca oile care se iau una după fundul celei din faţă.La un moment dat oaia din faţă poate sări în prăpastie şi voi după ea.Cei care v-au dat citate din cărţi au făcut-o doar ca să-şi vândă ei marfa proprie ? Dacă asta aţi înţeles ca începători, lăsaţi-vă de electronică şi apucaţi-vă de alte hobby-uri, până nu e prea târziu.... Editat Iunie 3, 2019 de validae Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 3, 2019 Partajează Postat Iunie 3, 2019 D-le. Validae facem măsură şi dacă ceva nu e în ordine raportăm Au mai fost cazuri de acestea şi s-a resimulat măsurat şi a ieşit bine. Şi e treaba noastră pe cine ne sprijinim cînd facem ceva. Cine crede că învaţă ceva pe net se înşeală amarnic. Aici nimic nu e ce pare, dar să coloaborezi cu cineva care are experienţă e alceva. Chestiile politice predaţile fiilor sau nepoţilor eu nu le accept. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iunie 3, 2019 Partajează Postat Iunie 3, 2019 (editat) Ăsta este răspunsul meu pentru cei care încă mai cred că mă afectează pe mine concurența . Cum dracu mă afectează cand eu am dat mură in gură " rețeta " pentru cei care vor să își facă un coșciug singuri , adică mi-am dat singur la temelie . Aveți in link dovada , ăia care credeți că mă afectează concurența , cand citiți ce scrie pe acolo , mai luați cateva linguri din mâncarea lui Gâdea si Mircea Badea , că poate nu v-ați saturat de mâncat ..... https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6885-audio-tube-amplifier-un-alt-proiect-audio-cu-tuburi-electronice-din-colectia-tehnium-azi/ Editat Iunie 3, 2019 de viobio Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 3, 2019 Partajează Postat Iunie 3, 2019 .................. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iunie 3, 2019 Partajează Postat Iunie 3, 2019 (editat) Intrebati-l pe initiatorul acestui topic de ce a schimbat transformatoarele de ieșire , dacă nu vă răspunde .... vă spun eu de ce , cu print screen . Sau să vedeți cum se plimbă transformatoare de ieșire de la unu la altul .... Eu nu cred că am fost intrebat de cineva ceva pe acest forum sau prin alte parti si l-am trimis pe căi greșite . Editat Iunie 3, 2019 de viobio erori de tipar Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 3, 2019 Partajează Postat Iunie 3, 2019 La 01.06.2019 la 23:13, valderama a spus: bun , întrebare: dinamic ce semnal găsim în punctul marcat cu A(baza tranzistorului Q1) pe schemă ? (regimul dinamic prezentat de domnul Lăzăroiu) la aceasta întrebare pot răspunde și : -sesebe -Faust 2018 -popa marius ... -oricine dorește "Dinamic" sau "nedinamic" (vorbe mari scrise ca sa impresioneze?!), de fapt formele alea de unda ce le tot invarti prin zona nu reflecta fenomenul existent acolo si d'aia nici nu il poate explica. Poti sa te uiti zece ore la sinusoidele acelea si tot nu vei vedea, pentru ca problema nu este de "dinamic sau nedinamic" ci este de "mod diferential, sau mod comun?!" Raspunsul corect este "mod comun": tranzistorului Q1 i se aplica tensiunea de mod comun de la iesirea amplificatorului diferential obtinuta cu sumatorul de tensiune simetric construit cu R12 si R13. Este ceva de acest fel, (si care nu-i o sursa de curent constant!): Aici in cazul nostru etajul de amplificare CM Sense Amp pe bucla de reactie de mod comun este un etaj amplificator emitor comun realizat cu Q1+R1+R16. Polarizarea acestuia este realizata de catre chiar componenta DC a tensiunii de mod comun de la iesirea amplificatorului diferential cu triode, obtinuta la iesirea sumatorului rezistiv simetric R12-R13. Acest sumator se numeste in aceste cazuri DETECTOR DE MOD COMUN deoarece la iesirea sa s-ar obtine in gol taman o tensiune egala cu semisuma tensiunilor anodice (Vcm = (V1 + V2) / 2), adica taman tensiunea de iesire de mod comun a amplificatorului diferential cu triode. ====================================== Aceasta reactie negativa de mod comun poate avea -si are, ca orice reactie negativa!- niste efecte interesante asupra caracteristicilor de mod comun ale amplificatorului diferential, ; de exemplu poate imbunatati rejectia de mod comun (CMRR) a amplificatorului diferential, poate stabiliza regimul de mod comun (adica PSF de mod comun aici, incluzand stabilizarea curentului de mod comun si respectiv a curentului prin Q1 !!!!), sau poate modifica impedantele de intrare si de iesire pe mod comun, adica poate modifica inclusiv impedanta in nodul acela al catozilor in care este aplicata si care modificare unii o pun pe seama unei SCC inexistente acolo. Toate acestea sunt efecte ale aplicarii unei reactii negative (de mod comun), fara sa existe o SCC acolo, asa cum de fapt chiar sunt prezise aceste efecte in teoria reactiei! Acum 21 ore, miticamy a spus: Etajul diferential poate functiona doar cu o rezistenta R5 acolo, functioneaza deci si fara a exista o SCC acolo. Prin inlocuirea R5 cu circuitul cu tranzistor + detectorul de mod comun R6, R7, se aplica astfel o reactie negativa de mod comun (semnalul de mod comun este obtinut cu R6, R7 ca mai sus); este reactie de mod comun dimineata, la pranz, seara si-ntre mese, si numai in restul timpului este SCC! Faptul ca aceasta reactie are efecte similare celor ce s-ar fi putut obtine in cazul in care s-ar fi utilizat o SCC, este alta mancare de peshte. Este o reactie de mod comun, deci care spre deosebire de o SCC, se poate aplica numai etajelor diferentiale, nu se poate aplica de exemplu etajelor SE. Spre deosebire, o SCC poate fi utilizata in SE si in alte etaje. O Scc poate fi utilizata si pentru a mentine un curent constant printr-o... sarma, ceea ce reactia negativa de aici NU POATE. O SCC (de exemplu cea cu bipolar + zener, cea cu JFET sau cu MOSFET cu canal initial) este un circuit de sine statator ce poate fi utilizat oriunde, ceea ce nu-i cazul reactiei de aici. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum