Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discuţii pe seama schemei unui amplificator Push-Pull 2x50W cu EL34, ECC82-83

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Nu am intilnit  expresia de CCS controlat, eu stiu ca un control se poate face eventual prin setarea curentului pentru care generatorul mentine curentul constant, nicidecum tensiunea  de referinta  variabila in amplitudine si freventa sa poata controla acest curent constant, parerea mea, d-le Lazaroiu este ca  aceasta configuratie controleaza simetria semnalului defazat fara a avea impendanta in c.a. comparabila cu a unui CCS

Link spre comentariu
Acum 45 minute, popa marius a spus:

Nu am intilnit  expresia de CCS controlat, eu stiu ca un control se poate face eventual prin setarea curentului pentru care generatorul mentine curentul constant, nicidecum tensiunea  de referinta  variabila in amplitudine si freventa sa poata controla acest curent constant, parerea mea, d-le Lazaroiu este ca  aceasta configuratie controleaza simetria semnalului defazat fara a avea impendanta in c.a. comparabila cu a unui CCS

OK,aveti mare dreptate,va promit in mod solemn sub cuvant de onoare ca nu mai intervin pe acest forum in vecii vecilor,spor in tot ce faceti si fara lipituri reci!

Am vorbit foarte ,foarte serios sa aveti multa sanatate si sa va bucurati de...tot ce doriti!

Si totusi in cuplajul catodic al defazorului LTP este un CCS controlat doar in DC adica gestioneaza numai dezechilibrul in DC al uzurii diferite a celor doua triode in timp,in AC referinta este absolut constanta ca valoare average in asa fel incat sa nu influienteze sub nicio forma functionarea CCS-ului,fara CCS nu ar functiona NICIODATA un LTP.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Reprezentantii de seama a Romaniei sint ocupati cu alte treburi si oricum nu ar intelege ca un cuplaj catodic al defazorului LTP trebuie sa beneficieze de o impendanta  ridicata controlata DOAR in c.c.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, der_doktor a spus:

... asta pentru colegii de forum care nu sunt de profesie electronisti si ar ramane cu ideea ca schema aia cu un tranzistor in montaj de amplificare emitor comun ar fi un ..CCS.

bun ,  întrebare:

dinamic ce semnal găsim în punctul marcat cu A(baza tranzistorului Q1) pe schemă ? (regimul dinamic prezentat de domnul Lăzăroiu)

LTP-ORIGINAL-schema.png

la aceasta întrebare pot răspunde  și :

-sesebe

-Faust 2018

-popa marius

...

-oricine dorește

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 42 minute, valderama a spus:

dinamic ce semnal găsim în punctul marcat cu A?

Amplitudinea semnalului in punctul A este egala cu derivata unei constante... cu conditia ca R12 = R13.

Link spre comentariu

@Valderama in realitate (nu in simularea din poza cu sursa aia ideala V2) dinamic in punctul A o sa gasim variatia tensiunii alimentarii (atat cat poate sa treaca de filtrul C1-R33-C2 si divizata serios prin R16 si gruparea din anozi. Da de dragul discutiei e foarte mica amplitudinea in Ac, dar daca R16 era decuplata si ea cu ceva zeci de nF acolo iesea din discutie tensiunea alternativa din punctul A. Insa oricum am lua-o tranzistorul mititel e doar o sursa de curent comandata in curent.

Daca imi mai aduc bine aminte, pe la institutul politehnic (ca asa se numea pe vremea aia) erau cativa care spuneau ca Wilson, Widlar sau Brokaw ori altii au venit cu niste idei de oglinzi de curent putin mai diferite. Dar nu imi aduc aminte sa fi afirmat cineva ca pot fi surse de curent constant, ceva constant de obicei cand vine vorba de circuite (integrate) se rezuma la o referinta de banda interzisa (bandgap reference i s-ar zice in neozeelandeza) ori la niste tec-j -uri (sau jfet tot in neozeelandeza) cu Vgs=0 uneori denumite si pinch-resistors sau o alta sursa de tensiune/curent imuna la diverse perturbatii (fie ele ale temperaturii sau tensiunii de alimentare etc) care sa poata furniza o tensiune/un curent de referinta pt acea oglinda.

Eu zic sa nu o mai lungim si sa o luam ca atare, tranzistorul ala insusi prin schema lui interna de semnal mic prezenta si in cursurile respectivului institut si nu numai se traduce printr-o sursa de curent comandata in curent. Ba mai mult in cazul de fata este o oglinda de curent autopolarizata (self biased current mirror) cu impedanta de iesire Rout=Va/Ic (nu va ganditi la V anod, Va e tensiunea Early).

Daca denumim un simplu tranzistor bipolar cu un divizor in baza ca fiind o sursa de curent constant atunci un LM317 in configuratie de sursa de curent constant poate fi denumit sursa de curent foarte/super/mult mai/cel mai/ultra constant?

P.S. @doktore chiar daca nu ai facultatea de electronica la activ nu se cade sa arunci cu laturi in cei care o au, multi din generatia lui LMO au lucrat in ICE/IPRS si altele iar cand au plecat din tara (inainte sau dupa lovilutie) au fost priviti ca buni profesionisti prin multinationalele unde au lucrat asa ca las-o mai moale cu asta. Spune cu frumosul ce ai de zis si aia e, fie ca o faci pe un forum din Ro, Ru, De, Jp etc.

Link spre comentariu

Nu le am eu cu teoria, dar slaba mea logica imi spune asa:

In punctul A gasim suma curentilor/tensiunilor nodului format din R12 si R13.

Inlocuind rezistenta R16 cu o rezistenta de 1K serie cu o multitura de 2K2, putem regla curentul generat in colectorul lui Q1 intr-o plaja mai mare.

Orice variatie a tensiunii anodice a oricarei dintre cele 2 triode , va modifica polarizarea bazei lui Q1,  "incercind" sa mentina o "stabilitate prestabilita initial" adica un fel de generator de curent constant controlat dinamic.

Daca se foloseau 2-3 diode serie in locul lui R16, curentul de colector era constant indiferent de variatiile tensiunii in nodul celor 2 rezistente, cit timp curentul din nodul celor 2 rezistente polariza corect si suficient cele 2-3 diode dintre B si E tranzistor.

Eu cam asa vad, prin umila mea experienta teoretica.

Spor tuturor!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
1 oră în urmă, dark_angel a spus:

P.S. @doktore chiar daca nu ai facultatea de electronica la activ nu se cade sa arunci cu laturi in cei care o au, multi din generatia lui LMO au lucrat in ICE/IPRS si altele iar cand au plecat din tara (inainte sau dupa lovilutie) au fost priviti ca buni profesionisti prin multinationalele unde au lucrat asa ca las-o mai moale cu asta. Spune cu frumosul ce ai de zis si aia e, fie ca o faci pe un forum din Ro, Ru, De, Jp etc.

Ingere, eu cred ca trebuie sa recitesti topicul, nu am ''aruncat cu laturi'' in nimeni, am postat doar la subiect si chiar am fost surprins de faptul ca unul care se lauda ca are ''facultate'' nu face deosebirea dintre o sursa de curent constant si un etaj de amplificare cu un tranzistor. Hai sa fim seriosi...

In plus, i-au atras atentia  @viobio si @sesebe ca aia nu e sursa de curent constant si omu' o da la intors, cum ca ar fi o schema derivata din circuitul lui R.Widlar, lucru total eronat. Sa stii ca nu iti trebuie facultate ca sa citesti un manual service si sa intelegi cum functioneaza un circuit electronic, dar daca ai o diploma si bati campii e clar ca ai luat-o cu spaga. Un ''inginer electronist'' nu intreaba pe diy.audio daca un circuit este sau nu un CCS.

Link spre comentariu

@alf
în loc de ... orice constantă derivată este egală cu 0

@dark_angel
De moment să excludem riplu sursei V2 , considerăm că tubul ECC83  a atins un regim termic stabil și nu se uzează pentru o perioadă scurtă de timp.Fiți mai explicit vă rog, ce rol au componentele prinse în chenarul verde ? din schema dată, în punctul A apar variații în regim dinamic sau static ?(condiția R12=R13 riguros).

Pe schemă apar ceva date, în postarea dumneavoastră am văzut o trimitere la tensiunea Early, la cat cat estimați VA ? (o plajă dacă se poate) sau mai direct o plajă estimată pentru ro (avem curentul dat 2mA).Grosso modo curentul ăla iC 2mA variază în regim static sau dinamic ?

LTP-ORIGINAL-schema.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Daca tensiunea  de  alimentare creste si tensiunea in punctul A creste deci curentul prin cei doi catozi creste la rindul lor cea ce duce la scaderea tensiunii anodice si apare corectia in punctul A, da, dinamic  apare o stabilizare asemanatoare unui servobias dar impendanta tranzistorului nu este atit de mare cat a unei CCS cea ce face ca cuplajul catodic sa nu fie eficient si acest lucru se compenseaza cu  o amplificare ulterioara

Link spre comentariu

In urma celor discutate, as putea sa fac niste modificari, prezentate si de domnul Lazaroiu in topicul GU19...intre timp am gasit si pe internet un exemplu similar, atasez pozele:

ccs5.jpg

VARIANTA-2.png

Sursa de unde am luat prima poza: http://valvewizard.co.uk/ccs.html

Editat de Adrian Biruescu
Link spre comentariu

@der_doktor am citit in diagonala celelalte pagini, poate am inteles gresit unele dintre afirmatiile tale....sau poate nu.

@valderama conform masuratorilor de aici Va ar fi intre 100 si 150, sa zicem 125 in medie, deci ro=125V/2mA=62,5k.

@popa marius asa este, il poti asocia cu un servobias.

Pentru clatirea ochiului partea1 si partea2 dintr-un articol interesant cu masuratori in Ac ale unor surse de curent (constant sau relativ constant cum spune autorul fiindca nu toate au o referinta).

Si mai sus aminteam eu ceva de un condensator pt decuplare, uite ca s-a pus si aici si s-a masurat din nou si este o diferenta cu acel condensator de bootstrap.

La cat costa un LM317 in ziua de azi cred ca ne invartim intr-un pahar cu apa pe aici cu servobias-ul asta, dar ma rog fiecare e liber sa construiasca ce doreste.

Cat despre cablajul luat de matropower de pe diverse grupuri obscure de FB ... data viitoare poate cascati ochii fiindca ca s-au mai vazut astfel de comportamente si pe petardaforum si alte forumuri unde s-au ars diversi entuziasti cu cablaje fara scheme sau mici greseli. Cand e vorba de un group_buy (cum se face si afara) cu schema si cablajul la vedere cred ca e mult mai transparenta toata treaba si nu apar astfel de necunoscute.

Editat de dark_angel
Link spre comentariu

Domnule @Adrian Biruescu puteți lasă schema asa cum este nu-i nevoie sa o modificați. Faptul ca acel circuit nu este CCS nu înseamnă că nu ar funcționa bine asa cum este unde este folosit.

Simgura mea modificare ar fi să-i pun un condesator B-E sau B-alimentare cu minus. 

Link spre comentariu

La urma urmei orice configuratie LTP cu element activ in catozi se va intitula CCS in vecii vecilor indiferent ca unii mai breji vor alta denumire.Oriunde pe orice schema asa va apare; sunt si alte configuratii, scheme, situatii, nepotrivit denumite si totusi in jargonul comun se folosesc.

Asa ca 5 pagini frectie la picior de lemn.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări