Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discuţii pe seama schemei unui amplificator Push-Pull 2x50W cu EL34, ECC82-83

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Să va mai spun o poveste vis-a-vis de Kaizerpower:

Am cumparat un set de cablaje de la dl. Biruiescu (platit, primit OK). Dar NIMENI nu a vrut sa imi trmita schema după care este conceput cablajul. Este facut in China, undeva, si nu se vad traseele, (practic mergi in orb!) Fata de schema prezentata aici, Ex: rezistentele din anozii tuburilor U1 U2 R8-R9 apar pe cablaj ca R5 - R6  - numele pieselor sunt altele. Singurul ajutor este că au fost inscrise valorile pieselor pe cablaj - mic minuscul! (ochelari + LUPĂ).

Așa îmi trebuie deoarece am fost LENEȘ și am lacomit la cablajul gata facut.

SĂ SE ȘTIE!

Editat de matropower
Link spre comentariu
Acum 29 minute, matropower a spus:

Să va mai spun o poveste vis-a-vis de Kaizerpower:

Am cumparat un set de cablaje de la dl. Biruiescu (platit, primit OK). Dar NIMENI nu a vrut sa imi trmita schema după care este conceput cablajul. Este facut in China, undeva, si nu se vad traseele, (practic mergi in orb!) Fata de schema prezentata aici, Ex: rezistentele din anozii tuburilor U1 U2 R8-R9 apar pe cablaj ca R5 - R6  - numele pieselor sunt altele. Singurul ajutor este că au fost inscrise valorile pieselor pe cablaj - mic minuscul! (ochelari + LUPĂ).

Așa îmi trebuie deoarece am fost LENEȘ și am lacomit la cablajul gata facut.

SĂ SE ȘTIE!

Domnule, dupa cum v-am spus si la telefon, eu am preluat proiectul de la domnul Alexandru Pop si nu am mai facut modificari ulterioare. Dansul a ales o alta numerotare a pieselor pe PCB fata de cea din schema. Eu v-am lasat pe mesageria de la Facebook numarul dansului, nu stiu daca l-ati sunat intre timp sau nu. Imi cer scuze daca v-am pus in dificultatea de a duce la bun sfarsit acest amplificator, recunosc ca, partial e si vina mea...proiectul trebuia conceput impreuna cu o documentatie care, din pacate, lipseste. Zic partial pentru ca pcb-ul nu a fost proiectat de mine, poate cel care l-a proiectat trebuia sa aiba in vedere si aceste aspecte.

Editat de Adrian Biruescu
Link spre comentariu
Acum 6 ore, LMOlimpiu a spus:

Bineinteles dl.Vali,asa este daca in cuplajul catodic nu am fi avut acel CCS defazorul LTP nu ar fi functionat niciodata in acea configuratie ca dovada ca intuitia si mai ales cunostintele dv. sunt exact ce trebuie.In simularea facuta asa cum ati cerut dv. se pot vedea clar deficientele majore in functionarea acestui LTP fara un CCS in cuplajul catodic.Cuplajul celor doua triode prin catod nu s-ar putea face perfect daca spre masa cei doi catozi nu ar fi "vazut" o rezistenta mare ideal infinit,asta este rolul unui CCS si sigur ca in aceasta configuratie acest CCS pentru ca asta este,are o particularitate un pic diferita fata de CCS-urile calsice,el fiind unul controlat.Bineinteles ca in locul rezistentei de 2k2 se pot folosi niste dispozitive SS,dar in acest caz eficienta acestui CCS pentru scopul propus ar fi compromisa.

Se zice ca acest tip de CCS ar fi gaselnita lui Bob Wildar de prin anii '70!

Pana la urma cred ca toata lumea are dreptate si mi-as dori sa cred ca este voarba doar de o comunicare oarecum greoaie in acest sens.

Am promis ca nu mai intervin pe acest subiect dar din respect pentru dl.Vali aveam obligatia morala sa fac asta.

LTP-ORIGINAL-schema.png

LTP-notok.png

FORME-DE-SEMNAL-IN-DOUA-CAZURI-LTP-KAIZE

In ambele teste nivelul tensiunii la intrare a fost acelasi adica Vin=350mVeff

Circuitul ala NU este, definitiv, un CCS. Tranzistorul lucreaza intr-un etaj de amplificare ordinar cu reactie negativa. Afirmatia ca ar fi inventia lui Robert Widlar este falsa. Asa arata circuitul lui Widlar:

CCS-Widlar.png

Patentul il gasiti aici https://patents.google.com/patent/US3320439A/en

Divizorul ala rezistiv din baza tranzistorului nu este o REFERINTA de tensiune iar faptul ca functioneaza asemanator unui CCS se datoreaza rapoartelor de divizare. Totusi sa nu confundam circuitele de baza electronice si sa facem afirmatii eronate.

Link spre comentariu
Acum 30 minute, der_doktor a spus:

Circuitul ala NU este, definitiv, un CCS. Tranzistorul lucreaza intr-un etaj de amplificare ordinar cu reactie negativa. Afirmatia ca ar fi inventia lui Robert Widlar este falsa. Asa arata circuitul lui Widlar:

l gasiti aici https://patents.google.com/patent/US3320439A/en

Divizorul ala rezistiv din baza tranzistorului nu este o REFERINTA de tensiune iar faptul ca functioneaza asemanator unui CCS se datoreaza rapoartelor de divizare. Totusi sa nu confundam circuitele de baza electronice si sa facem afirmatii eronate.

Este un CCS controlat,altfel defazorul LTP nu ar fi functionat.Cat priveste treaba cu inventia lui Bob Wildar citi mai cu atentie,eu am spus "gaselnita" nu Inventie,este o oarecare diferenta,nu?

In baza tranzistorului este o referinta de tensiune,mai studiati!!!!

-Ce amplifica tranzistorul Q1,asa ordinar cum este el acolo???....

-Ce rol are circuitul din catod format din Q1 si rezistentele aferente care conduc la amplitudini sensibil egale pe iesirile din defazor...oare Q1 are rol de amplificator in acceptiunea dv. ?

-Cum functioneaza un defazor in topologia LTP tot in acceptiunea dv.?

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Intr-adevar ,acel tranzistor cu baza legata la colector daca mai este si termocompensat este o buna referinta de tensiune!

Link spre comentariu
Acum 12 minute, LMOlimpiu a spus:

Este un CCS controlat,altfel defazorul LTP nu ar fi functionat.Cat priveste treaba cu inventia lui Bob Wildar citi mai cu atentie,eu am spus "gaselnita" nu Inventie,este o oarecare diferenta,nu?

In baza tranzistorului este o referinta de tensiune,mai studiati!!!!

NU este, domnule, nici un CCS!!! O sursa de curent constant necesita o REFERINTA de tensiune. In circuitul patentat de Widlar se vede clar ca referinta de tensiune este o jonctiune a unui tranzistor. In schema dumitale un divizor rezistiv NU este in vecii vecilor o ''referinta'' de tensiune. Cred ca dvs trebuie sa ''mai studiati'' inainte de a face afirmatii false. 

App..threadul asta https://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/338582-ccs.html nu v-a ridicat in ochii comunitatii, din contra va coboara. Probabil acum sunt convinsi colegii straini ca romanii nu prea au frecventat cursurile de electronica, daca pun intrebari asa stupide..''can the configuration with the transistor in the schema below be a CCS, yes or no and why ???''

Link spre comentariu
Acum 38 minute, der_doktor a spus:

NU este, domnule, nici un CCS!!! O sursa de curent constant necesita o REFERINTA de tensiune. In circuitul patentat de Widlar se vede clar ca referinta de tensiune este o jonctiune a unui tranzistor. In schema dumitale un divizor rezistiv NU este in vecii vecilor o ''referinta'' de tensiune. Cred ca dvs trebuie sa ''mai studiati'' inainte de a face afirmatii false. 

App..threadul asta https://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/338582-ccs.html nu v-a ridicat in ochii comunitatii, din contra va coboara. Probabil acum sunt convinsi colegii straini ca romanii nu prea au frecventat cursurile de electronica, daca pun intrebari asa stupide..''can the configuration with the transistor in the schema below be a CCS, yes or no and why ???''

Va rog sa raspundeti la intrebarile de mai sus si fiti mai cu bun simt,nu inteleg acest atac la persoana care tine de caracterul si demnitatea unui "Doctor",va rog mai mult bun simt si mai putina obraznicie,daca se poate,ok?

Adica imi interzici dumneata sa cer parerile colegilor de pe alte forumuri ????

Am ajuns sa discutam un patent care nu are nicio legatura cu schema din subiect.

Va rog sa mai studiati si sa-mi raspundeti la intrebarile de mai sus,daca se poate,daca nu...asta este!...si daca se poate sa raspundeti cu cuvintele dv. nu sa copiati ce spun unii de pe DIY :"The transistor works as a plain ordinary transistor amplifier with NFB to set the voltages." https://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/338582-ccs-2.html

I uitati ce spune acest individ din Irlanda,daca tot ati facut trimitere catre DIY,asa am decazut eu din punctul dv. de vedere?:

"I'm not trying to offend anyone but my knowledge of tube electronics and electronics as a whole have improved significantly once I decided not to use Romanian forums anymore. Some people there are just bitter trolls."

Va rog sa raspundeti la intrebarile de mai sus si fiti mai cu bun simt,nu inteleg acest atac la persoana care nu va da ca fiind un "Doctor",va rog mai mult bun simt si mai putina obraznicie,daca se poate,ok?

Adica imi interzici dumneata sa cer parerile colegilor de pe alte forumuri ????

Am ajuns sa discutam un patent care nu are nicio legatura cu schema din subiect.

Va rog sa mai studiati si sa-mi raspundeti la intrebarile de mai sus,daca se poate,daca nu...asta este!...si daca se poate sa rasundeti cu cuvintele dv. nu sa copiati ce spun unii de pe DIY :"The transistor works as a plain ordinary transistor amplifier with NFB to set the voltages." https://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/338582-ccs-2.html

I uitati ce spune acest individ din Irlanda,daca tot ati facut trimitere catre DIY,asa am decazut eu din punctul dv. de vedere?:

"I'm not trying to offend anyone but my knowledge of tube electronics and electronics as a whole have improved significantly once I decided not to use Romanian forums anymore. Some people there are just bitter trolls."

Tocmai asta m-a deranjat...afirmatia lui ''Savu''....''Some people there are just bitter trolls."

Este jenant sa faci afirmatii din astea pe forumuri straine, la fel cum este jenant sa pui intrebari de genul asta :

''can the configuration with the transistor in the schema below be a CCS, yes or no and why ???''

Suntem multi plecati din tara dar asta nu inseamna sa ii catalogam pe cei care activeaza pe forumurile romanesti ca fiind ...''troll_i''. Dumneata si Mrs. Savu ati intarit opinia strainilor ca romanii sunt ''habarnisti'', vorba unui coleg mult iubit de pe aici.

Domnule Lazaroiu, inainte de a deschide un topic,  pe un forum strain, mai ales, intrebati-l pe Google. Astfel evitati sa ne faceti de ras, pe noi, romanii, cu intrebari stupide.

Nu este nici un atac la persoana, nu va cunosc si nici nu facem afaceri impreuna. Nu ma intereseaza ce vindeti sau clientii dvs, dar...sa nu credeti ca suntem toti ..''botanisti''. Treaba cu CCS_ul sa o spune-ti alora care acum se apuca de electronica si nu celor care o practica.

''Am ajuns sa discutam un patent care nu are nicio legatura cu schema din subiect.''...cine a afirmat, domnule ca CCS_ul dvs ar fi derivat din schema lui R.Widlar? eu?

Tocmai de aceea am pus documentul, sa se vada clar ca nu are nici o treaba cu CCS_ul lui Widlar.

Link spre comentariu

După cum am spus de mai multe ori acel circuit nu este un CCS. 

Dupa cum spune și @der_doktor o sursa de curent constant necesita o referință de tensiune. Acea referință de tensiune TREBUIE SA FIE FIXA, nu variabila.

Poți să-i spui dacă vrei sursa de curent DAR NU CONSTANT tocmai pt ca REFERINȚĂ NU ESTE CONSTANTA.

Am sa caut și eu topicul de pe Diyaudio, poate ma mai și distrez puțin. 

E comic cum unele persoane cu experienta (probabil destul de bogata) în electronica insista pe idei greșite care sint destul de clare și pt un student. 

Link spre comentariu
Acum 34 minute, der_doktor a spus:

Tocmai asta m-a deranjat...afirmatia lui ''Savu''....''Some people there are just bitter trolls."

Este jenant sa faci afirmatii din astea pe forumuri straine, la fel cum este jenant sa pui intrebari de genul asta :

''can the configuration with the transistor in the schema below be a CCS, yes or no and why ???''

Suntem multi plecati din tara dar asta nu inseamna sa ii catalogam pe cei care activeaza pe forumurile romanesti ca fiind ...''troll_i''. Dumneata si Mrs. Savu ati intarit opinia strainilor ca romanii sunt ''habarnisti'', vorba unui coleg mult iubit de pe aici.

Domnule Lazaroiu, inainte de a deschide un topic,  pe un forum strain, mai ales, intrebati-l pe Google. Astfel evitati sa ne faceti de ras, pe noi, romanii, cu intrebari stupide.

Nu este nici un atac la persoana, nu va cunosc si nici nu facem afaceri impreuna. Nu ma intereseaza ce vindeti sau clientii dvs, dar...sa nu credeti ca suntem toti ..''botanisti''. Treaba cu CCS_ul sa o spune-ti alora care acum se apuca de electronica si nu celor care o practica.

''Am ajuns sa discutam un patent care nu are nicio legatura cu schema din subiect.''...cine a afirmat, domnule ca CCS_ul dvs ar fi derivat din schema lui R.Widlar? eu?

Tocmai de aceea am pus documentul, sa se vada clar ca nu are nici o treaba cu CCS_ul lui Widlar.

Eu am copii de mult plecati din tara,unul este chiar cetatean Britanic iar ca sa afirmati ca eu am spus ceva urat despre forumurile romanesti este o grava eroare sau o obraznicie crasa,eu am pus doar o simpla intrebare si cam atat ,ce este rau in asta???

Si da,schema cu defazorul LTP are in catozi un CCS controlat,pana atunci mai studiati si va rog sa-mi raspundeti la intrebarile de mai sus,daca nu, o sa inteleg ca nu puteti si ma voi resemna!

"Nu este nici un atac la persoana, nu va cunosc si nici nu facem afaceri impreuna. Nu ma intereseaza ce vindeti sau clientii dvs..."  este un atac la persoana atata timp cat eu sunt inregistrat pe acest forum si pe altele cu numele adevarat si nu ma ascund in spatele unui nume de scena pompos pentru ca nu am nimic de ascuns,sa fie clar asta mai mult decat atat,eu nu fac afaceri cu absolut nimeni si nici clienti nu am,iar daca dv. ii numiti clienti pe cei care-i ajut,este problema dv.

Cat priveste afirmatia referitoare la Wildar cititi mai cu atentie daca mai intelegeti romaneste sau sintaxa romanesca,eu am spus asa:"Se zice ca acest tip de CCS ar fi gaselnita lui Bob Wildar de prin anii '70!" deci nu am facut o afirmatie categorica,iar dv. ca un "doctor" civilizat ce va considerati,trebuia sa explicati simplu si frumos,fara atata aciditate ca nu este vorba de asa ceva,ce era atat de greu ???

Amplificatorul Kaizerpower are in defazorul LTP un CCS controlat ca de alfel si in amplificatoarele/adaptoare de impedanta pentru atacul tuburilor finale,fara CCS nici LTP-ul si nici etajele de atac nu ar fi functionat.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 27 minute, LMOlimpiu a spus:

Eu am copii de mult plecati din tara,unul este chiar cetatean Britanic iar ca sa afirmati ca eu am spus ceva urat despre forumurile romanesti este o grava eroare sau o obraznicie crasa,eu am pus doar o simpla intrebare si cam atat ,ce este rau in asta???

Si da,schema cu defazorul LTP are in catozi un CCS controlat,pana atunci mai studiati si va rog sa-mi raspundeti la intrebarile de mai sus,daca nu, o sa inteleg ca nu puteti si ma voi resemna!

"Nu este nici un atac la persoana, nu va cunosc si nici nu facem afaceri impreuna. Nu ma intereseaza ce vindeti sau clientii dvs..."  este un atac la persoana atata timp cat eu sunt inregistrat pe acest forum si pe altele cu numele adevarat si nu ma ascund in spatele unui nume de scena pompos pentru ca nu am nimic de ascuns,sa fie clar asta mai mult decat atat,eu nu fac afaceri cu absolut nimeni si nici clienti nu am,iar daca dv. ii numiti clienti pe cei care-i ajut,este problema dv.

Cat priveste afirmatia referitoare la Wildar cititi mai cu atentie daca mai intelegeti romaneste sau sintaxa romanesca,eu am spus asa:"Se zice ca acest tip de CCS ar fi gaselnita lui Bob Wildar de prin anii '70!" deci nu am facut o afirmatie categorica,iar dv. ca un "doctor" civilizat ce va considerati,trebuia sa explicati simplu si frumos,fara atata aciditate ca nu este vorba de asa ceva,ce era atat de greu ???

Amplificatorul Kaizerpower are in defazorul LTP un CCS controlat ca de alfel si in amplificatoarele/adaptoare de impedanta pentru atacul tuburilor finale,fara CCS nici LTP-ul si nici etajele de atac nu ar fi functionat.

Unde vezi domnule un ..CCS controlat???

LAZAROIU.gif

Mai nou, acum, se numeste CCS controlat si nu mai are legatura cu patentul lui Widlar :XD

Sigur te-ai molipsit de la @valderama in a sustine o prostie pana in panzele albe.

Si, da, sa intervina un moderator sa stearga ''greselile'' unor useri, ca acestia sa ramana basma curata.

Era atat de simplu sa recunoasteti ca a fost o greseala de exprimare ....

Link spre comentariu
Acum 33 minute, der_doktor a spus:

Unde vezi domnule un ..CCS controlat???

Mai nou, acum, se numeste CCS controlat si nu mai are legatura cu patentul lui Widlar :XD

Sigur te-ai molipsit de la @valderama in a sustine o prostie pana in panzele albe.

Si, da, sa intervina un moderator sa stearga ''greselile'' unor useri, ca acestia sa ramana basma curata.

Era atat de simplu sa recunoasteti ca a fost o greseala de exprimare ....

La amplificatorul Kaizerpower defazorul LTP are in catozi in CCS controlat,nu a fost si nu este nicio greseala de exprimare,mai studiati si va rog insistent fara copy/paste,cat priveste  afirmatia :"Sigur te-ai molipsit de la @valderama in a sustine o prostie pana in panzele albe." este  o mare,mare obraznicie ar trebui sa va cereti scuze in public daca sunteti un "doctor" adevarat,nu veti ajunge in vecii vecilor dv. si niciun alt Troll ca dv. la nivelul de cunostine al lui @valderama si am proprietatea cuvintelor exprimate in limba romana,chiar va rog sa dati dovada de un caracter educat si de bun simt si sa incetati cu atacuri la persoana.

Sunt curios cum v-ati descurca in aceste discutii simplu la o masa in fata unui pahar cu orice fel de bautura doar cu un creion si o hartie,fara internet,fara calculator,fara telefon cred ca ati fi un ...KKS,CCS este prea pretentios spus,are si CCS-ul demintatea lui    :rade: !

LAZAROIU.gif

Schema de mai sus este un mare rahat tehnic pe care numai un "doctor" poate sa o ia de buna,"desteptul" care a desenat acea schema nu vede pentru ca nu vede ce este in acea "cutie neagra" el nu vede acolo un defazor in configuratie LTP care nu poate functiona in vecii vecilor fara un CCS in cuplajul celor doi catozi,"desteptul" pe care un "doctor" il crede asa ,face o analiza simplista in DC fara nimic mai mult!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Uite cum văd eu situaţia. Cred că viobio (Faust2018), sesebe şi der_doktor au dreptate, când spun că acolo nu e vorba de o sursă de curent constant, câtă vreme în baza tranzistorului nu există o referinţă stabilă de tensiune.Iar o simplă rezistenţă nu poate fi numită referinţă de tensiune....

Intervenţiile lor au avut doar scopul de a îndrepta o eroare, iar perpetuarea unei astfel de erori printre amatorii care iau cuvântul unor colegi mai experimentaţi drept lege şi nu se documentează în paralel şi din alte surse, îi va face să devină doar ,,lipitori de piese,, cum bine spunea viobio.

Dacă e să vorbim de trolling (devierea discuţiei doar pentru scandal), singurul care poate fi acuzat de aşa ceva ar fi Dan85 (Ex. knauf, Brico ,pentru cei ce nu ştiau).Deşi i-am atras atenţia asupra faptului că i-am trecut cu vederea destule, cred că aşteaptă ,,cartonaşul roşu,, cu nerăbdare.....

Ca urmare, voi păstra toate intervenţiile care se referă la funcţionarea schemei, voi ascunde doar ce nu are legătură cu topicul.

Cred că nu trebuie neapărat să cerem opinii tocmai din alte ţări, pe forumuri străine, fiindcă sunt şi acolo destui amatori cu pretenţii de experţi, eu cred că avem destui oameni foarte pregătiţi, ingineri electronişti de calitate şi pe Elforum, cred că un bun exemplu în acest sens ar fi colegul UDAR, bineînţeles dacă ar dori să intervină pentru elucidarea problemei de faţă, deşi dânsul nu cred că e chiar pasionat de domeniul audio sau de tuburi...

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 5 minute, LMOlimpiu a spus:

La mplificatorul Kaizerpower defazorul LTP are in catozi in CCS controlat,nu a fost si nu este nicio greseala de exprimare,mai studiati si va rog insistent fara copy/paste,cat priveste  afirmatia :"Sigur te-ai molipsit de la @valderama in a sustine o prostie pana in panzele albe." este  o mare,mare obraznicie ar trebui sa va cereti scuze in public daca sunteti un "doctor" adevarat,nu veti ajunge in vecii vecilor dv. si niciun alt Troll la nivelul de cunostine ale lui @valderama si am proprietatea cuvintelor exprimate in limba romana,chiar va rog sa dati dovada de un caracter educat si de bun simt si sa incetati cu atacuri la persoana.

Sunt curios cum v-ati descurca in aceste discutii simplu la o masa in fata unui pahar de orice daor cu un creion si o hartie,fara internet cred ca ati fi un ....nimeni!

Domnule Lazaroiu imi cer scuze doar cand gresesc si nu cand am dreptate.

Din partea mea nu a fost un atac la persoana ci doar am corectat aberatiile dumitale in legatura cu CCS_ul, si asta pentru colegii de forum care nu sunt de profesie electronisti si ar ramane cu ideea ca schema aia cu un tranzistor in montaj de amplificare emitor comun ar fi un ..CCS.

Cine sunt eu in Germania, unde lucrez sau cu ce ma ocup,  are prea putina importanta, dar afla ca nu sunt un ..nimeni si oriunde am lucrat am demonstrat ca in Romania se invata electronica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări