Adrian Biruescu Postat Mai 31, 2019 Partajează Postat Mai 31, 2019 Da, a fost greseala de desen, am corectat acum, e corectat si in postarea initiala: Link spre comentariu
flomar60 Postat Mai 31, 2019 Partajează Postat Mai 31, 2019 (editat) Va referiti la faptul ca cursorul lui R34 trebuie urcat la R35/R19...? EDIT Vad ca s-a corectat! Editat Mai 31, 2019 de flomar60 Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 31, 2019 Partajează Postat Mai 31, 2019 Părerea mea este ca e păcat ca la un amplificator unde toate etajele de intrare au PSF-ul stabilizat automat sa ai etajul final cu ca acum 80 de ani fără nici o compensare automata a PSF-ului în funcție de temperatura și îmbătrânirea tuburilor. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 31, 2019 Partajează Postat Mai 31, 2019 Acum 57 minute, sesebe a spus: Eu zic ca este o greșeală (de desen?!?) la R34 in aceasta schema. Nu este , tensiunea de negativare se reglează față de masă , asa cum sunt desenate circuitele de negativare , tuburile finale nu au cum să rămână fără negativare dacă cursorul părăsește stratul rezistiv . Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 31, 2019 Partajează Postat Mai 31, 2019 (editat) Acum 54 minute, sesebe a spus: Părerea mea este ca e păcat ca la un amplificator unde toate etajele de intrare au PSF-ul stabilizat automat sa ai etajul final cu ca acum 80 de ani fără nici o compensare automata a PSF-ului în funcție de temperatura și îmbătrânirea tuburilor. PSF automat nu prea se foloseste pentru tuburile finale , o complicație cam fără rost , care nu aduce nimic bun in sunet . Cateva firme au implementat circuite de servobias pentru tuburile finale , tot ce am vazut eu sunt realizate cu PIC sau ATMEGA , nu cred că sunt bine puse la punct , crează numai probleme , in majoritatea cazurilor lasă tuburile finale fără negativare .Am trecut " pe negativare fixă clasică " patru amplificatoare pentru instrument si două de auditie , toate cu partea de servobias defectă, după trecerea " pe clasic " , nu a mai aparut nici un defect , amplificatoarele au fost : doua Ayon , un Bugera Infinum ,trei Marshall . Eu nu sunt adeptul compicarii doar pentru modernism , mă repet , nu aduce nici un plus in sound un servobias. Tuburile fiind calde , care ar fi faza cu PSF in functie de temperatură ? Editat Mai 31, 2019 de viobio Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 31, 2019 Partajează Postat Mai 31, 2019 (editat) Te înșeli. Nu la asta m-am referit. In schema la care m-am referit ambele potentiometre reglau același tub. A fost apoi repostata corectata. Temperatura finala este atinsa abia după multe minute de funcționare. Editat Mai 31, 2019 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 31, 2019 Partajează Postat Mai 31, 2019 Acum 5 minute, Dan85 a spus: Daca nu este R37 nu exista sansa sa trimiti lampa pe lumea cealalta? Nu o trimiți , dacă R37 se întrerupe , toată tensiunea de negativare , din R35 , ajunge prin rezistentele de 220K in grila tubului final , fiind o tensiune de negativare mare ...... blochează tubul final , reduce curentul prin tub foarte mult . Este bun circuitul acela de negativare catre masă , așa tuburile finale nu au cum să rămână fără. negativare . Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 31, 2019 Partajează Postat Mai 31, 2019 (editat) Acum 6 minute, sesebe a spus: Te înșeli. Nu la asta m-am referit. In schema la care m-am referit ambele potentiometre reglau același tub. A fost apoi repostata corectata. Sorry , eu am vazut ultima schemă , de pe pagina anterioară, adică cea corectată . Editat Mai 31, 2019 de viobio Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 31, 2019 Partajează Postat Mai 31, 2019 Acum 49 minute, Faust2018 a spus: PSF automat nu prea se foloseste pentru tuburile finale , o complicație cam fără rost , care nu aduce nimic bun in sunet . Cateva firme au implementat circuite de servobias pentru tuburile finale , tot ce am vazut eu sunt realizate cu PIC sau ATMEGA , nu cred că sunt bine puse la punct , crează numai probleme , in majoritatea cazurilor lasă tuburile finale fără negativare .Am trecut " pe negativare fixă clasică " patru amplificatoare pentru instrument si două de auditie , toate cu partea de servobias defectă, după trecerea " pe clasic " , nu a mai aparut nici un defect , amplificatoarele au fost : doua Ayon , un Bugera Infinum ,trei Marshall . Eu nu sunt adeptul compicarii doar pentru modernism , mă repet , nu aduce nici un plus in sound un servobias. Tuburile fiind calde , care ar fi faza cu PSF in functie de temperatură ? Nu stiu cat de eficent este sistemul servobias in cazul PP dar pentru SE dupa trei ani de functionare, stabilitatea PSF-lui a fost conservata, recent un canal a iesit din bucla de reglaj a negativarii amplificatorului cu PL519 si am constatat uzura clara a tubului Link spre comentariu
300B SE Postat Mai 31, 2019 Partajează Postat Mai 31, 2019 (editat) Dl Popa Marius a mai vorbit despre servobiasul conceput de dansul - in urma cu cativa ani - poate sa ne prezinte schema, fara valori ale componentelor, sa vedem despre ce e vorba. Dincele prezentate anterior - pe acest forum - nu avem de ce sa ne indoim, dl Popa este un electronist foarte serios si ambitios, printre putini capabili sa finalizeze un proiect. Sunt curios in cei 3 ani de functionare cate ore de functionare au acumulat PL519 pana la uzura clara a tubului? Editat Mai 31, 2019 de matropower Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 1, 2019 Partajează Postat Iunie 1, 2019 (editat) în catozi defazor vedem o sursă de curent(Q1) controlată din anozi secțiunilor triodă(R12, R13), defazorul de tip LTP (o grilă în masă ac/dc). Dacă dispărea sursa de curent și catozi erau conectați la masă prin 1K2 să spunem funcționa defectuos (pe ieșiri apărea dezechilibru mare între amplitudini). LE Desigur Lăzăroiu poate simula cu o valoare rezistivă astfel încât să apară tot 2,25V în catozi. Editat Iunie 1, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 1, 2019 Partajează Postat Iunie 1, 2019 Acum 9 ore, matropower a spus: Dl Popa Marius a mai vorbit despre servobiasul conceput de dansul - in urma cu cativa ani - poate sa ne prezinte schema, fara valori ale componentelor, sa vedem despre ce e vorba. Dincele prezentate anterior - pe acest forum - nu avem de ce sa ne indoim, dl Popa este un electronist foarte serios si ambitios, printre putini capabili sa finalizeze un proiect. Sunt curios in cei 3 ani de functionare cate ore de functionare au acumulat PL519 pana la uzura clara a tubului? Sistemul servobias nu modifica calitatea sunetului ci incearca sa mentina curentul de bias prin scaderea tensiunii de negativare in timp dar din pacate nu am monitorizat acest lucru oricum am sesizat cresterea distorsiunilor pe un canal si atunci am sesizat ca tensiunea de eroare nu poate controla bucla de corectie. Tuburile PL519 din amplificator erau oricum folosite intens prin tot felul de televizoare color, cind le-am achizitionat erau deja bine afumate dar pe catometru uzura estimata era de aproximativ 10%. Initial am cumparat 4 tuburi noi Tungsram dar doua s-au defectat si unul l-am distrus eu din greseala. Cu toate ca pentru SE acest sistem este usor de proiectat, nu cred ca merita efortul pina la urma findca asa cum am aratat nu duce nici un aport la calitatea sunetului, a fost un experiment interesant si cam atat Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iunie 1, 2019 Partajează Postat Iunie 1, 2019 (editat) Acum 52 minute, popa marius a spus: Sistemul servobias nu modifica calitatea sunetului ci incearca sa mentina curentul de bias prin scaderea tensiunii de negativare in timp dar din pacate nu am monitorizat acest lucru oricum am sesizat cresterea distorsiunilor pe un canal si atunci am sesizat ca tensiunea de eroare nu poate controla bucla de corectie. Tuburile PL519 din amplificator erau oricum folosite intens prin tot felul de televizoare color, cind le-am achizitionat erau deja bine afumate dar pe catometru uzura estimata era de aproximativ 10%. Initial am cumparat 4 tuburi noi Tungsram dar doua s-au defectat si unul l-am distrus eu din greseala. Cu toate ca pentru SE acest sistem este usor de proiectat, nu cred ca merita efortul pina la urma findca asa cum am aratat nu duce nici un aport la calitatea sunetului, a fost un experiment interesant si cam atat La amplificatoarele pe care le-am ciobănit am observat cum funcționează acele sisteme servobias , se reglează automat același curent pentru toate tuburile , la Ayon dacă curentul printr-un tub crește prea mult nu se mai conectează tensiunea anodică . Ce este cam aiurea , in special la amplificatoarele pentru instrument , care au patru tuburi finale , câte două in paralel , servobiasul reglează curentul prin tuburi la o valoare egală , dacă un tub se uzează scade curentul si prin celelalte trei după tubul cu cea mai mică emisie , pină la un anumit prag .Am intalnit un amp Marshall care avea urmatorul defect , putere mică și sunet distorsioat rău , cand am verificat tuburile finale pe catometru , trei aveau 80% emisie si unu ..... varză ....doar 15% , catodul aproape nu mai avea emisie , sistemul servobias negativa cele trei tuburi după cel mai slab ca emisie , am schimbat tubul " consumat " si amplificatorul a funcționat . Mai este o fază , cred că un servobias care are un prag de curent prestabilit , să zicem 40mA prin tub , degeaba scade tensiunea de negativare ca să se ajungă la cei 40mA dacă catodul este " consumat " si nu mai emite electroni . După mine cea mai bună parte a acestui sistem servobias este că decuplează tensiunea anodică atunci cand curentul depășește o anumită valoare prin tuburile finale Nu sunt împotriva lor , numai că ce am intalnit eu au facut numai probleme , nu sunt fiabile , cred că nu sunt bine puse la punct , sunt concepute in grabă . Un circuit interesant Editat Iunie 1, 2019 de viobio Link spre comentariu
DANO Postat Iunie 1, 2019 Partajează Postat Iunie 1, 2019 ceva mai clar https://www.dropbox.com/s/mwh6dz1yt2hyemw/243805433-Tu-8200-Manual-English.pdf?dl=0 1 Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 1, 2019 Partajează Postat Iunie 1, 2019 (editat) Acum 4 ore, valderama a spus: în catozi defazor vedem o sursă de curent(Q1) controlată din anozi secțiunilor triodă(R12, R13), defazorul de tip LTP (o grilă în masă ac/dc). Dacă dispărea sursa de curent și catozi erau conectați la masă prin 1K2 să spunem funcționa defectuos (pe ieșiri apărea dezechilibru mare între amplitudini). LE Desigur Lăzăroiu poate simula cu o valoare rezistivă astfel încât să apară tot 2,25V în catozi. Bineinteles dl.Vali,asa este daca in cuplajul catodic nu am fi avut acel CCS defazorul LTP nu ar fi functionat niciodata in acea configuratie ca dovada ca intuitia si mai ales cunostintele dv. sunt exact ce trebuie.In simularea facuta asa cum ati cerut dv. se pot vedea clar deficientele majore in functionarea acestui LTP fara un CCS in cuplajul catodic.Cuplajul celor doua triode prin catod nu s-ar putea face perfect daca spre masa cei doi catozi nu ar fi "vazut" o rezistenta mare ideal infinit,asta este rolul unui CCS si sigur ca in aceasta configuratie acest CCS pentru ca asta este,are o particularitate un pic diferita fata de CCS-urile calsice,el fiind unul controlat.Bineinteles ca in locul rezistentei de 2k2 se pot folosi niste dispozitive SS,dar in acest caz eficienta acestui CCS pentru scopul propus ar fi compromisa. Se zice ca acest tip de CCS ar fi gaselnita lui Bob Wildar de prin anii '70! Pana la urma cred ca toata lumea are dreptate si mi-as dori sa cred ca este voarba doar de o comunicare oarecum greoaie in acest sens. Am promis ca nu mai intervin pe acest subiect dar din respect pentru dl.Vali aveam obligatia morala sa fac asta. In ambele teste nivelul tensiunii la intrare a fost acelasi adica Vin=350mVeff Editat Iunie 1, 2019 de LMOlimpiu 4 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum