Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discuţii pe seama schemei unui amplificator Push-Pull 2x50W cu EL34, ECC82-83

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio
Acum 4 minute, adrian_pic a spus:

Cel mai bine ar fi sa se rupa bucata off topic de pe acest topic si mutata intr-un topic nou.

Acum intreb si eu de curiozitate: Alex MM este DANO?

DANO nu imi spune nimic (imi cer scuze fata de el, nu-i cu intentie rea) insa Alex MM il tin minte datorita faptului ca proiecta cablaje pe la SS. Stiu ca era destul de rapid si lucra frumos. Tot modifica la cablaje daca apareau comentarii de parca avea inima (pardon, rabdare) de chinez. 

Sunt două persoane diferite. 

Link spre comentariu
Acum 9 minute, Faust2018 a spus:

Sunt două persoane diferite. 

Bai frate, da cu virgula!

Citat

Când o să ajungă ăla sa proiecteze cablaje la nivelul lui Dano

si din poza cablajelor se vede ca sunt facute de Alex MM. 

In fine, nu-i ciorba mea, doar eram curios. 

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 3 minute, adrian_pic a spus:

Bai frate, da cu virgula!

si din poza cablajelor se vede ca sunt facute de Alex MM. 

In fine, nu-i ciorba mea, doar eram curios. 

Cablajul amplificatorului este făcut de DANO, cunosc sigla cu Lupul Dacic 

Este și semnat DANO

IMG-20200309-WA0005.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

Pai aici scrie clar in coltul din stanga jos Alex MM:

sursa.jpg

In poza pusa de tine intre conzi scrie clar A L E X in diagonala cum apare si in poza de mai sus. Eu zic ca este unul si acelasi cablaj. 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 4 minute, adrian_pic a spus:

Pai aici scrie clar in coltul din stanga jos Alex MM:

sursa.jpg

In poza pusa de tine intre conzi scrie clar A L E X in diagonala cum apare si in poza de mai sus. Eu zic ca este unul si acelasi cablaj. 

Pe poza pusă de mine scrie ALEX DANO. 

Probabil sunt făcute în colaborare. 

Link spre comentariu
Vizitator viobio

16,5V RMS 1000hz 8ohmi adică 34w sinus nelimitat 

THD 1,47% 1000hz 34w 

Din punctul meu de vedere este un amp ok, cu mici modificări se pot micșora distorsiunile armonice. 

Ua 460V 

In sarcină la puterea de 34W pe canal, Ua scade la 426V, traf de alimentare subdimensionat ca intensitate a curentului, schema are Ua 500V, 50w, 0.3%THD Raa 6K6 

Cu Ua460V cel mai bine se potrivește 1650K Raa3k4, în acest caz se poate ajunge la 50w putere, dar nu știu cât vor fi distorsiunile armonice. 

Nu știu ce tip de Hammond1650x sunt pe amp, nu se observă prin fantele carcasei. 

IMG_20200311_135331.jpg

IMG_20200311_135347.jpg

EL34 (1)_4.jpg

el34_2.jpg

EL34 (1)_3.jpg

IMG_20200311_134843.jpg

IMG_20200311_133745.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Pentru că mă intrigă foarte multe la unii de pe acest forum, care pur și simplu inventează tot felul de teorii, una mai aiurea ca alta, mâine o să fac alt set de măsurători la acest amplificator, o să scot capacul să văd ce trafuri de ieșire are, dacă sunt de 3K4 sau 6K6 

Dacă subt 1650P de 6K6 alimentez eu un canal dintr-o sursă exterioară de 500V, să vedem dacă amplificatorul livrează 50w la 1000hz cu 0,3% THD! Cum este simulat. Prima măsurătoare o fac cu amplificatorul asa cum este, sa vedem ce THD masor. A doua măsurătoare o să o fac cu o mica modificare în anozii tubului defazor să obțin doua semnale defazate cât mai egale, implicit distorsiuni mai mici, modificare de care nimeni nu a ținut seama, pentru că eu in primul rand sunt prost și apoi al dracu și le dau sfaturi aiurea unora. 

Maine mai sosește o bombă care m-a costat 1500lei. 

Sper să terminam pentru totdeauna cu simulările astea care nu bat cu realitatea în nici un fel. 

Aveam de gând să îmi cumpăr un analizor de spectru cu 2000 euro, amân cumpărarea analizorului, banii o să îi cheltui pe amplificatoare simulate! 

image.png.78a7d8dfb2163dd68e8df4be14b573a0.jpg

20200226-211621 (1).jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu
1 oră în urmă, Faust2018 a spus:

A doua măsurătoare o să o fac cu o mica modificare în anozii tubului defazor să obțin doua semnale defazate cât mai egale, implicit distorsiuni mai mici, modificare de care nimeni nu a ținut seama, pentru că eu in primul rand sunt prost și apoi al dracu și le dau sfaturi aiurea unora. 

Atenție Nu întotdeauna ai nevoie de semnale defazate cât  mai egale ca amplitudine în atac gc-tuburi finale. Ca să înțelegem ușor  presupun o diferență de pantă între tuburile finale s1 cu 11 mA/V și s2 cu 11,5 mA/V  astfel putem înțelege ca pentru 11mA/V avem nevoie de o amplitudine ușor mai mare pentru a echilibra situația.

"implicit distorsiuni mai mici"

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 2 ore, valderama a spus:

Atenție Nu întotdeauna ai nevoie de semnale defazate cât  mai egale ca amplitudine în atac gc-tuburi finale. Ca să înțelegem ușor  presupun o diferență de pantă între tuburile finale s1 cu 11 mA/V și s2 cu 11,5 mA/V  astfel putem înțelege ca pentru 11mA/V avem nevoie de o amplitudine ușor mai mare pentru a echilibra situația.

"implicit distorsiuni mai mici"

Dl valderama, de ce credeți că montez eu acel semireglabil înseriat între rezistentele care sunt sarcina triodelor amplificatoare de semnal? Nu să obțin la ieșirea amplificatorului un semnal sinus cu distorsiuni cât mai mici?  Acolo este șmecheria, nu?  Bine.... se poate monta acel reglaj și în etajul defazor. 

Foarte corectă afirmația cu panta tuburilor dar este la fel ca și cu imperecheatul tuburilor, cu acel semireglabil și cu circuitul reglabil din catozii tuburilor finale poți "păcăli" multe în amp, dacă am scris ceva greșit să mă corectați. 

Uite..... am zis că nu vă mai răspund..... totuși..... o fac. 

Știți că în urmă cu un an și ceva le-am sugerat să monteze acel circuit în amplificatorul de față, nimeni nu a făcut modificarea, fiind extrem de simplu de făcut, de ce sa o facă? Cine sunt eu să le dau sfaturi? Văd că și dv dați like la ce scriu alții la adresa mea, care nu au habar de tuburi, poate că nici dv nu credeți că sunt reale măsurătorile mele și trebuie să fac cinematografie. 

Oscilograma aia la 10khz este ok? 

received_709177362946908.jpg.2fde1e157399cedcce8ed4ab1d0806cb (1).jpg

10khz dreptunghi 1.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

Din balansul ăla de amplitudine din defazor(22k  schema dată) în fapt se reglează thd minim, sunt necesare amplitudini egale la ieșire din defazor numai atunci când tuburile finale au caracteristicile statice/dinamice identice(situație mai rar întâlnită).

Așadar atunci când tuburile finale NU sunt super-pereche am nevoie în atac gc de amplitudini reglabil-inegale.

Arată bine 10KHz-sqw, posibil ușor prea mare valoarea Cx

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Referitor la oscilograma de 10k: mi se pare prea fortata RNG-ul vizibil prin rotunjirea pronuntata dintre front-palier, probabil necesar ptr. micsorarea THD. Eu prefer o reactie mai slaba chiar daca am un mic ring la trecerea front-palier.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 1 oră, valderama a spus:

Din balansul ăla de amplitudine din defazor(22k  schema dată) în fapt se reglează thd minim, sunt necesare amplitudini egale la ieșire din defazor numai atunci când tuburile finale au caracteristicile statice/dinamice identice(situație mai rar întâlnită).

Așadar atunci când tuburile finale NU sunt super-pereche am nevoie în atac gc de amplitudini reglabil-inegale.

Arată bine 10KHz-sqw, posibil ușor prea mare valoarea Cx

Cx are 100pf, este ales ca amplificatorul să funcționeze linear până la 30khz, oricum banda superioară de frecvențe este limitată de 1650R. 

1 oră în urmă, simson a spus:

Referitor la oscilograma de 10k: mi se pare prea fortata RNG-ul vizibil prin rotunjirea pronuntata dintre front-palier, probabil necesar ptr. micsorarea THD. Eu prefer o reactie mai slaba chiar daca am un mic ring la trecerea front-palier.

Prefer o RNG "mai strânsă"  pentru THD cât mai mic la puterea maximă, fiecare cu fixul lui. :rade:

Editat de viobio
Link spre comentariu

Ca sa lămurim lucrurile : cablajul de sursa, este proiectat, de mine in Sprint Layout 6.0 , placa amplificatorului, este refăcuta, tot in același program, preluata de la Dano, cu mici modificări .Primul amplificator, l-am realizat eu, pe placi albastre, nu este nici un secret. Fiind un proiect reușit, l-am  realizat in doua exemplare . Am adăugat ulterior,  și un preamplificator, corector de ton PCB proiectat și reproiectat, de mai multe ori . Cele doua, se potrivesc perfect, și funcționează zilnic, de ceva vreme . Când o sa am ceva timp, și chef, o sa fac, și niște măsurători.

Numai bine ,

Alex MM 

IMG_20190227_231124.jpg

IMG_20181122_210038.jpg

IMG_20181128_230236.jpg

IMG_20181017_215319-001.jpg

psu hv.JPG

IMG_20190414_212840.jpg

IMG_20190228_212241 (2).jpg

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 16 ore, alex mm a spus:

psu hv.JPG

Dl Alex 

Vă sugerez o modificare minoră, care va duce amplificatorul către performanțe mult mai bune, în primul rand se poate ajunge la un THD de 0,5..0,7% la puterea maximă, reglajul se poate face și cu osciloscop cu două spoturi, nu este neapărat să aveți un distorsiometru, se poate face și cu softul Arta, doar cu această modificare amplificatorul poate ajunge aproape de THD simulat, altfel nu, pe pagina anterioară am pus eu poze cu măsurătorile, amplificatorul are potențial și merită scos mai mult din el. 

R9, R8 înlocuite cu 68k 

SM1 25k, se găsesc la această valoare, de preferat unu multitură. 

Aș mai sugera și modificarea valorilor următoarelor componente:

C3 C4 0,22..0,33microF

C5 C6 0,47..0,68microF 

Conzii Miflex MKP - 01 2% sunt foarte buni 

Dacă mai faceți o variata de cablaj imprimat, mutați conectorii pentru tuburile finale pe lățimea cablajului imprimat, asta doar dacă se folosește același carcasă, să aveți conexiuni cât mai scurte cu tuburile finale. 

Pentru Ua 460V se poate folosi Hammond 1650K 

Pentru Ua 500V eu aș recomanda Hammond 1560P, dar în conexiune UL, se obține o putere de 42w cu 0,3% THD! 

Am făcut 16 amplificatoare cu 1650P și EL34, alt atac dar asta contează mai puțin, cum am spus, schema are potențial. 

Se poate configura și cu alte tuburi finale, cu modificări minime, folosind alte transformatoare de ieșire și altă tensiune anodică. 

Cum am spus și acum câteva zile, este un amp ok. 

IMG_20200313_112241.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări