Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discuţii pe seama schemei unui amplificator Push-Pull 2x50W cu EL34, ECC82-83

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Acum 24 minute, Dorin Bodea a spus:

@valderama Tu stii ca eu te apreciez indiferent ce controverse avem noi pe aici, insa sa confuzezi lumea cum ca LTP este un Schmitt mai putin utilizat, ei bine, asta nu permit!

"The Marshall/Fender phase inverter is commonly known as a "long-tail pair", or "Schmitt" type phase inverter, or phase splitter (actually, the original Schmitt inverter was a differential pair with a large "tail" resistor; the "standard" guitar amplifier phase inverter is a self-biased version of this circuit that works better with positive-only power supplies and ground-referenced inputs)."  ...

de aici:  https://www.aikenamps.com/index.php/the-long-tail-pair

si nu cred ca astia bat campii!

Iar colegul @valderama spune cam asa: "cunoscut ca defazor LTP (defazor long-tail pair cu active long-tail sau fără denumire des uzitată , defazor Schmitt denumire mai rar uzitată)"

...deci spune ca nu este mai putin utilizat ca defazor ci termenul/denumirea este mai rar uzitat(a),you understand ?

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 1 minut, LMOlimpiu a spus:

"The Marshall/Fender phase inverter is commonly known as a "long-tail pair", or "Schmitt" type phase inverter, or phase splitter (actually, the original Schmitt inverter was a differential pair with a large "tail" resistor; the "standard" guitar amplifier phase inverter is a self-biased version of this circuit that works better with positive-only power supplies and ground-referenced inputs)."  ...

de aici:  https://www.aikenamps.com/index.php/the-long-tail-pair

si nu cred ca astia bat campii!

Nu bate nimeni cimpii, crede-ma! "Aiken Amplification" este o firma ca oricare alta, poate e si falita in acest moment in care vorbim despre ea!

Link spre comentariu
Acum 7 minute, Dorin Bodea a spus:

Nu bate nimeni cimpii, crede-ma! "Aiken Amplification" este o firma ca oricare alta, poate e si falita in acest moment in care vorbim despre ea!

Dorin,ai citit tot ce am scris eu mai sus?

Colegul @valderama a spus ca TERMENUL este mai rar uzitat,nu defazorul ca principiu sau arhitectura!

Link spre comentariu
Acum 2 minute, LMOlimpiu a spus:

Dorin,ai citit tot ce am scris eu mai sus?

Colegul @valderama a spus ca TERMENUL este mai rar uzitat,nu defazorul ca principiu sau arhitectura!

pai ai mai adaugat dupa aia... nu-i bai :-)

Schmitt e Schmitt, clar! Noi venim dintr-o epoca in care proprietatea intelectuala era recunoscuta si apreciata, chestie care a cazut in desuet in zilele de azi, din pacate... :-(

Link spre comentariu

Nici un defazor nu poate fi mai bun decat un transformator bine facut si condus de un tub potrivit, simetria este asigurata din start indiferent de uzura tubului si nu necesita stabilizare in tensiune sau curent

Link spre comentariu
Chiar acum, popa marius a spus:

Nici un defazor nu poate fi mai bun decat un transformator bine facut si condus de un tub potrivit, simetria este asigurata din start indiferent de uzura tubului si nu necesita stabilizare in tensiune sau curent

Asta ma chinui sa explic de ani de zile, cu perdea, sa nu zica lumea ca am "interes"...

Nimic nu se compara cu un traf bine dimensionat, poti sa pui stabilizatoare de tensiune cite vrei, scumpe, exclusiviste si exotice... nimic nu inlocuieste un traf

Basca clasa AB2, naturala, nu fortata...

Link spre comentariu
Acum 4 minute, Dorin Bodea a spus:

Asta ma chinui sa explic de ani de zile, cu perdea, sa nu zica lumea ca am "interes"...

Nimic nu se compara cu un traf bine dimensionat, poti sa pui stabilizatoare de tensiune cite vrei, scumpe, exclusiviste si exotice... nimic nu inlocuieste un traf

Basca clasa AB2, naturala, nu fortata...

Da, insa  orice lucru bun are un pret si acest lucru nu este negociabil daca se doreste o anumita calitate

Link spre comentariu

https://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/88287-driver-stages.html

LTP-cu-CMFB-si-cu-SCC.jpg

Daca in chenarul rosu ar fi fost tot o SCC, atunci ce rost ar fi avut, de ce sa fi folosit doua SCC inseriate?

De cate ori in vietile voastre (incluzand si pe cele anterioare!) ati vazut sa se inserieze sursele de curent constant?

In chenarul rosu, este o reactie negativa CMFB sau este o SCC precum afirma unii?

Oare din ce anume motiv capacitatea aceea este etichetata CMFB Comp....?!

si... chiar asa... suntem in mileniul 3, iar circuitul acela din chenarul rosu, adica acel circuit care preia un semnal de la iesirea LTP si apoi aplicand-ul la intrarea LTP, sa fie numit... sursa de curent constant?

Sa nu-mi spuneti ca nu aveti habar despre insasi definitia reactiei in electronica, sau ca niciodata in viata voastra nu ati folosit asa ceva, ca nu ati folosit un circuit numit retea de reactie care preia semnal de la iesire si-l aplica apoi intrarii inchizand astfel o... bucla de reactie! Pana acum, voi cum ati numit aceasta situatie?... ati numit-o... sursa de curent constant?... nu reactie?

Circuitul acela (3 rezistente, o capacitate si-un tranzistor) prin care se preia de la iesirea amplificatorului ("din anozi") si apoi aplica la intrarea amplificatorului ("in catozi") semnalul de reactie... chiar asa se numeste... sursa de curent constant?!... Nu este o retea de reactie?

Link spre comentariu
Acum 4 minute, Patefon a spus:

Referitor la presupusa sursa de curent CONSTANT eu atat am de zis: daca se modifica tensiunea de alimentare curentul prin tuburi ramane constant?

La "sursa de curent constant controlata " desenata de domnul inginer Lazaroiu , curentul nu prea este constant, neexistand nici o referinta de tensiune. Un divizor rezistiv, chiar cu raport mare de divizare, nu poate fi considerat o referinta de tensiune.  Problema este de fapt alta, si anume ca rezistenta in AC a " sursei de curent constant controlate" este Mica. Practic , pentru a obtine nivele de semnal egale la iesirile defazorului ar trebui ca acea sursa de curent constant din catod sa prezinte o impedanta infinita. La 60-70kohmi e doar frectie si incomparabila cu SCC_ul cu doi tranzistori in cascoda. 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Traian B a spus:

Eu folosesc TINA. Cei ce folosesc alte simulatoare sa arate aici cum un tranzistor serie cu un generator de curent constant poate modifica la o comanda in baza curentul prin circuit.

2) aici reactia in alternativ este totala prin cond. de 0,1uF nu ca la montajul despre care am vorbit pana acum la care era 410K/2,4K.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Patefon a spus:

Referitor la presupusa sursa de curent CONSTANT eu atat am de zis: daca se modifica tensiunea de alimentare curentul prin tuburi ramane constant?

Sursa de curent constant nu se (mai) foloseste pentru a asigura un curent constant la variatia tensiunii de alimentare. Cu toti consumatorii din retea de astazi, vrei nu vrei ajungi sa folosesti un power conditioner. Am pus acum ceva ani niste poze cu oscilogramele tensiunii de retea de la un amic care sta la casa. Numai a sinusoida nu semana forma aia de unda. Omul a fost nevoit pentru centrala termica sa cumpere un UPS cu dubla conversie (forma de unda dupa aceasta deja era sinus). 

In lumea audiofililor, daca nu ai asa ceva:

https://www.thecableco.com/ps-1230-power-conditioner.html

comiti o blasfemie :rade:

Nu merita 17500$ dar am vazut o schema la ceva asemanator si trebuie sa recunosc ca e ceva intr-o cutie din asta.

Deci daca ai un power conditioner nu mai ai variatii ale tensiunii de alimentare. 

Sa stii ca si prin RO sunt multi care au power conditioner (dar pasive).

Link spre comentariu
Acum 49 minute, adrian_pic a spus:

Sursa de curent constant nu se (mai) foloseste pentru a asigura un curent constant la variatia tensiunii de alimentare

Dar pentru ce se (mai) foloseste o sursa de curent constant daca nu pentru a asigura un curent constant independent de variatiile tensiunii de alimentare ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări