Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discuţii pe seama schemei unui amplificator Push-Pull 2x50W cu EL34, ECC82-83


Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio

Acest topic este format din comentarii pe lângă schema acestui amplificator, prezentat pe topicul ,,Amplificator Push-Pull 2x50Wcu EL34, ECC 82-83....,,

image.thumb.png.1cdcdd9f4723d3cb3cba5feaeecb3a23.png

La 29.05.2019 la 7:40, simson a spus:

La schema prezentata am unele nelamuriri:

1 Care este rolul, esenta dublei defazaj LTP?

2 De ce RNG se cupleaza la primul LTP si nu la al doilea, de exemplu?

Poate stie raspunsul Adrian Biruescu in urma masuratorilor efectuate la reglajul amplifului.

In rest ca design arata frumos.

Citat LM Olimpiu:

Atentie!   nu este vorba de niciun dublu defazaj,defazorul este un LTP si este facut numai cu primele doua triode (!!!!!),urmariti cu atentie schema,iar celelalte doua triode sunt doar amplificatoare de tensiune si adaptoare de impedanta intre defazor si tuburile finale,adica o configuratie Williamson si dupa cum bine stiti aceasta configuratie permite adaptarea multor tuburi finale incepand de la cele mai "lenese" (EL500,EL509...)si terminand cu cele mai "constiincioase" gen EL34, E130L.  Partea frumoasa a acestei configuratii sunt tocmai acele CCS-uri care controland curentul prin triode (reactia DC din anozi ; R12,R13,R14,R15) tine amplificarea absolut constanta in toata gama nivelului de semnal nemaifiind nevoie de rezistente variabile  in anozi pe calea de semnal pentru echilibrarea dinamica a nivelului de semnal defazat.

     Configuratia nu este gandirea  mea,este o schema Kaizerpower modificata putin pe 'ici pe 'colo prin cateva puncte esentiale.In afara dezavantajului maririi numarului de tuburi cu inca doua triode,schema reprezinta o gandire inginereasca de valoare,adica se vede scoala celui care a proiectat-o.

    In rest totul este numai rutina,iar realizarea practica de exceptie a colegului A.Biruescu merita toate laudele si felicitarile noastre!:31

 

P.S numai din informatiile mele stiu ca s-au facut 9(10), astfel de amplificatoare spun 10 pentru unul este in lucru,mai lent dar se lucreaza....,iar ca feedback negativ nu imi amintesc sa fi fost vreunul !!! 

Editat Mai 29 de LMOlimpiu

 

 

 

 

Citat Faust2018:

Iar vorbim de CCS care nu sunt CCS , să imi arate cineva pe schemă o referință in " sursa de curent constant , o dioda , un led , o joncțiune de tranzistor ....ceva......

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://vega.unitbv.ro/~pana/cia.c/Capitolul%203.pdf&ved=2ahUKEwjNlv2umcHiAhWi8uAKHcFcAcQQFjAKegQIARAB&usg=AOvVaw33LQ1rqFik42XwRiZ0w1No

 

Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 14 minute, Adrian Biruescu a spus:

In pagina asta: http://valvewizard.co.uk/ccs.html se gasesc ceva referinte iar imaginea de mai jos pare a fi un CCS, nu? Vad ca ceva similar a implementat si domnul Lazaroiu in schema de mai sus...

 

ccs5.jpg

Știi ce sunt cele trei diode in serie , ce fac, cu ce se ocupă ? 

Link spre comentariu
Acum 2 minute, Adrian Biruescu a spus:

Mentin tensiunea in baza tranzistorului, de 1.8V.

 

........... și astfel, împreună cu rezistenta din emitorul tranzistorului, formează o sursa de curent constant. Curentul se calculează foarte ușor. 

Link spre comentariu

Ca sa ne lamurim odata pentru totdeauna cum sta treaba cu aceasta configuratie  hai sa analizam impreuna macar etajul de intrare mai bine zis defazorul LTP, mai intai o analiza statica in DC:

Daca observam cele doua rezistoare de 820K  din anozii celor doua triode din punct de vedere DC ele sunt echivalente cu o rezistenta de 410K (820K in paralel),de accord ?

Valoarea de 820K este aleasa in asa fel  incat sa nu se strice/altereze valoarea  rezistentei de sarcina pentru cele doua triode ECC83 rezistente de 82K.Am  stabilit ca cele doua rezistente de 820K sunt in paralel deci au o valoare comuna de 410K catre masa si impreuna cu rezistenta de 2k2 din baza lui Q1 formeaza un divisor pe care vom gasi cca. 1,2V,daca scadem cei 0.6V (Ube) tensiune gasita pe cei 330 de ohmi din emitorul lui Q1, vom avea un curent prin transistor de ~2mA.Pentru tranzistoare cu beta foarte mare curentul de colector va fi cel gasit in emitor deci aproximativ ~2mA,asta inseamna pentru cele doua triode cate 1mA pentru fiecare.Intrucat curentul de colector  Ic=Ia(anod),deci 1mA prin 82K inseamna in anodul triodei aproximativ 218V.Deci indiferent de dezechilibrele inerente(din fabricatie) a celor doua triode ele vor fi permanent in echilibru de current cu ajutorul acestor CCS-uri..

Acum in regim dinamic vom considera ca un anod va avea o variatie de tensiune pozitiva(+) in timp ce celalalt anod va avea o variatie de tensiune negativa(-), (cele doua triode sunt in contratimp) si sa consideram ca cele doua triode nu au factorul de amplificare absolut egal,situatie defavorabila.Trioda pe a carei grila intra semnalul direct U1 va avea un factor de amplifiacre mai mare decat trioda (U2) pe a carei grila intra semnalul din bucla NFB,in acest caz in punctul unde se conecteaza cele doua rezistente de 820K (reactia in DC) vom gasi un semnal de audiofrecventa defazat fata de cel de la intrare,correct ? Acest semnal va modula curentul de baza a lui Q1 rezultatul fiind o modulare a curentului de colector Q1,acest curent fiind introdus in catozii triodelor in faza de aceasta data cu semnalul de la intrare si cu amplitidine corecta pentru a anula amplificarea excesiva a primei triode.

Putem constata ca echilibrul celor doua triode din defazorul LTP nu mai tine de factorul de amplificare strict ci mai mai mult de valoarea cat mai exacta (pereche) a celor doua rezistente R12,R13 de 820K,preferabil alese cu toleranta de 1%.In concluzie avem la acest LTP o sursa de current constant cu o impedanta  elevata echipat cu un feedback in DC foarte eficient pentru a mentie in echilibru cele doua triode din LTP.

  Referitor la CCS:

 O tensiune constantă in baza unui dispozitiv bipolar se traduce printr-un curent constant la colectorul său, considerand o valoare beta mare/ridicata pentru dispozitivul SS,clar si simplu,pentru un CCS nu trebuie "referinta"pentru ca nu este stabilizator si nici amplificator de eroare.

Si ca o ironie a sortii tocmai la capitolul 3.2.1.1 din cursul sugerat face vorbire EXACT de CCS-ul din amplificatorul discutat astazi!!!!:rade:

 

CCS-exemple.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Este o sursa de curent constant tot atit cit este sursa de curent constant o simpla rezistenta. Singura diferenta este ca in acest caz curentul este amplificat.

Ceea ce este acolo nu este in nici un caz o sursa de curent constant ci din contra este un sistem cu feedback de stabilizare a tensiunii din anozii tuburilor actionind exact prin modificarea curentului - deci numai curent constant nu este.

Este o chestie foarte desteapta (parerea mea) dar nu-i sursa de curent constant.

 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Că tot a fost pus aici exemplu din link-ul pus de mine , Vb trebuie să fie un potential constant , o tensiune fixă , o tensiune care nu trebuie să varieze , de cînd până cînd o rezistență poate asigura o tensiune stabilă ??? 

Dacă  totul se rezumă la o rezistență , vă rog să inventați si un stabilizator de tensiune .....doar cu rezistențe , se dă premiu Nobel pentru asta .

O sursă de curent constant ca să funcționeze corect trebuie să aibe Vb stabil , am scris mai sus cu ce se face , nu trebuie să învăț eu oameni cu facultate de electronică , dar .....nu este așa .......este  musai  ca unii oameni să cadă in picioare din orice poziție și înălțime , chiar si cand nu au dreptate , sunt obișnuit cu asta .....

De citit acel link , dacă s-au uitat unele cursuri din liceu , nu facultate .

Ironie a sorții este cand te ironizezi singur , când susții o aberație . 

Ii " admir " maxim pe cei care dau like , fără a ști cum funcționează o sursă de curent constant , sau cu ce componente se realizează , aveți link-ul ăla , descărcați acel pdf , poate învățați ceva , altă dată să nu mai dați like la prostii sau din pur instinct.

Editat de viobio
Link spre comentariu

In schemele de mai jos as dori sa observati cate elemente active sunt in acele CCS-uri (???),in schema realizata de multi colegi de-ai nostrii tranzistorii sunt chiar CCS-uri,clar,fara doar si poate,dar pana la urma  asa cum spun si in semnatura mea: "nu incerc sa lamuresc pe nimeni,fiecre vede numai ce intelege".

Probabil si cei care au gandit acele scheme au dorit tot sa "cada in picioare".

  Nu inteleg ce inseamna afirmatia de mai sus?  "Push-Pull de 50W cu tuburile ECC83 la intrare, 82 in defazaj "

Amplificatorul in cauza are la intrare si defazor ECC83 asa cum este si normal iar pentru o adaptare de sarcina si un atac corespunzator si suficient pentru o multitudine de tuburi finale se mai utilizeaza inca un etaj cu ECC82,ce este neclar in asta????

"D-le @Faust2018,nu voi intelege niciodata aceasta aversiune fata de postarile mele,daca o sa cautati bine si atent o sa observati ca eu nu am avut NICIODATA nicio obiectie fata de realizarile dv.,mai mult decat atat eu le-am laudat si chiar sunteti de apreciat pentru munca depusa,eu nu am fost si nici nu voi fi niciodata o piedica in calea progresului dv. in acest domeniu.Fiecare face ce doreste,nu ma intereseaza schemele dv.,nu ma intereseaza nimic din postarile dv. dar ma deranjeaza foarte tare si asta tine de bunul simt,ironiile de prost gust la adresa mea dar si mai rau la adresa celor care imi apreciaza postarile,asta denota altceva,credeti-ma ."

      Va rog sa nu mai comentati nimic la adresa mea,va rog ,multumesc si va doresc spor la mesterit!

.....schemele  cu CCS-uri si fara elene active de referinta:

1

300-W-amp-sheet-1a-se-input-LTP-driver-2

2

de aici:  http://www.dogstar.dantimax.dk/tubestuf/driver02.htm

CCS-IN-ANOD.png

3

LTP-AUTOECHILIBRAT.gif

4

LTP-input-6-CG7-6-SN7-august-2016.gif

5

Schema-CCS-HIBRID.gif

...si vom gasi o multime de astfel de CCS-uri care "nu sunt CCS-uri...":rade:

L.E pentru schema nr.3 astia care "cad mereu in picioare" spun cam asa:

"The theory is almost absurdly simple. Negative feedback is applied for common-mode signals via the split voltage-divider consisting of R1001, R1002 and R1003, from the anodes of the LTP to the control grid of the CCS. In order to accomodate the increased (more positive) voltage on the CCS grid, its cathode resistance is increased; this introduces a second source of common-mode negative feedback. 

Since the "bias" pot RV503 is inside the feedback loop, its setting will be a lot less touchy than before. With the values shown, however, it will still have plenty of adjustment range to accomodate reasonably matched LTP triode pairs and output tube pairs. 

The DC Balance adjustment (RV502) is unaffected by this change, since it represents a differential term. Whatever current is robbed by one half of the LTP is absorbed by the other, so the common-mode feedback loop never even sees the change. "

si:

"The direct-coupled "long-tail pair" differential amplifier (LTP), driven by a pentode used as a constant-current source (CCS) is perhaps one of the most accurate phase-splitter topologies available."

Teoria si schema fiind oarecum asemanatoare cu schema cu CCS din amplificatorul in cauza,la acest CCS in afara de acel Zener care este obligatoriu pentru a reduce tensiunea de Ug2,nu vedem niciun element activ de referinta!!!!!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 50 minute, Adrian Biruescu a spus:

Pe bune acum, te simti bine cand faci misto? De ce nu treci pur si simplu cu vederea, te deranjeaza ca am pus in practica o schema realizata de domnul Lazaroiu sau care e problema pana la urma? Ca m-am saturat de voi pe grupuri...daca am facut o greseala se poate corecta, nu tre sa arunci cu replici de genu' lipitori de piese sau cum ne mai spui noua astora care mai facem cate un amplif pe an...lasa-ma in pace si vezi-ti de treaba, eu nu am comentat nimic la topicul tau!

Pe bune că tu ai 50w cu 0,3% THD ? Ai cam 42w/8 ohmi la 20khz  , la 30hz ai 38,72w , la 1000hz ai 34,86w , dubios că la 1000hz ai putere mai mică decât la 30hz . Mărește valorile condensatorilor de cuplaj , cu 220nF in grilele finalelor castrezi frecvențele joase , macar dacă nu tii seama de ce spun eu ......uita-te pe scheme unor amplificatoare " de fabrică "  .

Tot pe bune că ti-am spus să pui 1650P pentru ultraliniar .... ții minte sau îți aduc eu aminte cu mesajele de pe mess , pentru schema postată , care nu este cu traf ultraliniar , trebuia să folosești alt Hammond1650 ......acum nu mai contează , cere sfaturi prin alte părți , că o să le primești .......

Știi de ce nu obții 50w ? Pentru că Raa se potrivește ca nuca in perete .

Oricum nu contează , la ureche se aude bine , cum ziceți voi , este o mare reușită , mai ales că puterea variază cum dorește frecvența , ce să îți mai spun .....spun ce zic și alți lipitori de piese , felicitări ! La cât mai mulți bani aruncați pe componente de calitate ! Mult succes la lipit piese pe cablaje imprimate frumoase ! 

Pe bune că te plângeai de transformatoarele de ieșire pe care le-ai vândut , tot pe bune .... recunoaște că eu ti-am spus să îți cumperi Hammond 1650P .

Editat de viobio
Link spre comentariu

Pe un forum este normal cand cineva posteaza si altcineva nu este de acord si vrea sa-i atraga atentia rau intentionat sau bine intentionat (asta e alta problema) mi se pare OK.

EL34 la 50W cam greu.

Link spre comentariu
47 minutes ago, Faust2018 said:

Tot o schemă cu CCS 

received_1650464468341814.jpeg

Vad ca in aceasta schema tubrile EL34 deja nu mai sunt pentode ci tetrode cu fascicul dirijat,adica cineva le-a scos G3 din balon......foarte interesant!:rade:

 

Link spre comentariu

Eu ma multumesc cu cat scoate, chiar daca, in practica, nu obtin cei 50W, e suficient pt mine. Cat despre trafuri, inainte sa-mi spui tu de Hammond, am mai cautat si eu pe net, m-am mai uitat pe forumuri si pe alte site-uri la recomandarile altora, nu iti asuma acest merit. Si da, am vandut trafurile de iesire pe care vroiam sa le folosesc initial pt ca oricum vroiam sa pun Hammond pe al doilea amp...gaurile din carcasa sunt dovada, daca nu ma crezi, il poti intreba si pe Audiocris; pana si domnului Lazaroiu i-am spus ca voi folosi Hammond. Da, trafurile initiale nu sunau foarte bine dar asta e alta treaba. Afla ca intre trafurile de la primul amp (cele facute de domnul Lazaroiu) si Hammond-urile din al doilea amp nu e o diferenta foarte mare si de aceea le voi pastra in amplif, desi vroiam sa le vand. Cu sfaturile stai linistit si pastreaza-le pt altii, prefer oricand sa cer sfaturi altora care nu se bat cu caramida in piept...dar nu a fost cazul, cred ca de vreo 2 ori l-am sunat pe domnul Lazaroiu in legatura cu niste sfaturi, atat. Prefer sa imi rezolv singur problemele, dimpotriva, am fost sunat si am ajutat pe alti colegi sa duca la bun sfarsit acest amplif. Sunt incepator si invat, nu mi-e rusine sa recunosc asta, mai fac greseli...dar abia de un an cochetez cu lampile. Voi realiza mai multe amplifuri, chiar voi pune in practica scheme realizate de domnul Lazaroiu, in ciuda criticelor aduse de voi!

Editat de Adrian Biruescu
Link spre comentariu
Acum 1 oră, xdanx a spus:

...

EL34 la 50W cam greu.

 

deloc

așa cum apare marcată în schemă alimentarea etajului final EL34 500V necesita Raa 5K pentru 50W utili în sarcină sau pentru Raa 4K se putea atinge 70W.

Hammond 1650R 1650RA 1650NA 1650N 

 

LE pentru OT 1650P(6K6) și Ua 500V  într-adevăr 50W cam greu(la limită).NU ține de tuburile finale EL34 ăia 50W, ține de sarcina anod-anod.

 

 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu contest ca se poate. Dar din practica mea limitata si ma refer la amplificatorul meu 2xKT88, Raa 5k la 460V am scos 40w inainte ca sinusoida sa se aplatizeze.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 31 minute, xdanx a spus:

Nu contest ca se poate. Dar din practica mea limitata si ma refer la amplificatorul meu 2xKT88, Raa 5k la 460V am scos 40w inainte ca sinusoida sa se aplatizeze.

Cu 500V ajungi la 50w fără probleme , nu ajungi că ai anodica prea mică , ti-am mai spus asta .

 

2X50w  , 2XECC83&4XEL34 .

http://www.pentodaforum.ro/viewtopic.php?f=75&t=776

5V/div 
Sarcina 4 ohmi
Puterea livrată, sinus nelimitat, este de 47w, oscilograma pusă la 1000hz "arată" o putere un pic mai mică, osciloscopul fiind pe 5V/div îmi "ieșea sinusul" din ecran, dacă făceam poza pe 10V/div sinusul de vedea mult mai mic, de asta am ales să pun oscilograma cu putere un pic mai mică.

1000Hz sin.jpg

5ac89c205c035_A54interior.jpg.1bb1d2fad328f5dd5f04980ac1993732.jpg

5ac89c152c3be_A54VTA-4SMMMKI.jpg.56358d341504729ed19d179bf0961c26.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări