Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Prelungitor "surge protector" si prizele fara impamantare

Postări Recomandate

Schema e luata din descarcatoarele din comert. Asa sunt ele facute, 2-3 piese si costa 70-500 lei in functie de varistoare si de numarul de poli si pentru ca sunt facute pentru sina de tablou. 

Asta din poza e unul bun. Nu il mai tai sa vad valorile sau codul pieselor. Oricum, nu repar asa ceva. Cand zice el ca s-a dus, pai dus sa fie. Maximum sa inlocuiesc cu totul varistorii si sigurantele si eclatorul. Dar cred ca ies mai scump.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Eu înțeleg că siguranțele (fuzibile / termofuzibile) sunt in serie cu fiecare varistor. Noi nu vroiam să-l repari ci doar eram curioși ce valori au componențele.

Daca ai desfăcut unul funcțional inteleg că nu vrei să-i tai tubul termocontractabil daca nu ai altul de pus la loc.

Link spre comentariu

Sincer, si eu eram curios. Nu am tub sa il inlocuiesc. Sunt convins ca sunt in serie fuzibilul si varistorul. Poate daca fac rost de un tub nou, voi face si asta. Sau, cine stie, la prima defectare a vreunuia ii voi face disectie cu schema cu tot.

Link spre comentariu

Pun un link cu un aparat foarte asemanator plus ca se indica si schema (Eng): 

Diferenta este ca acesta din film are si un varistor in paralel cu faza si nulul si nu are ledul indicator de retea. Se pare ca, daca ma iau dupa schema, cele doua sigurante sunt pe faza si pe nul la intreg circuitul. Observ ca sigurantele celui din film sunt mai mari ca dimensiuni fata de cele din pozele precedente.

Link spre comentariu

Are o mazga unde firul intalneste placa, interesant. Mai are si decupaje in placa. Designul a fost gandit ca sa fie socul preluat de varistoare, sa nu mai existe conturnari prin alte locuri.

Mai sunt in comert varistoare cu terminalele indoite ca sa faca scanteie daca se depasesc anumite valori. Au un spark gap format din terminale.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
La 06.06.2019 la 19:49, alexcore a spus:

Salutari! Am achizitionat un prelungitor cu protectie (PHILIPS SPN3140A/58) pentru a-mi feri electronicele sensibile (TV, PC) de socuri de tensiune si cu speranta de a le prelungi viata. Furnizorul de energie mai nou intrerupe curentul de cateva ori pe saptamana si nu stiu ce efect negativ are revenirea curentului, mai ales in mod repetat. Asa ca am decis sa cumpar un prelungitor care cica ar proteja electronicele de supratensiune dar din ce am citit in manual este necesar ca priza in care prelungitorul este bagat sa aiba impamantare? Din cate stiu prizele din dormitoare nu au asa ceva, deci ma intreb acum daca protectia va ma avea vreun efect. Ma poate lamuri cineva?

Daca priza nu are impamantare si sunt doar varistori de la faza catre impamantare si de la nul catre impamantare, protectia nu functioneaza nici la cresterea tensiunii intre faza si nul. Se va declansa doar la depasirea sumei tensiunilor de deschidere a celor 2 varistoare. Adica la peste 500V. Daca e un impuls, poate scapi. Daca e de durata mai mare si iti baga 300V, o ai degeaba. Eu asa judec.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări