Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Prelungitor "surge protector" si prizele fara impamantare

Postări Recomandate

Eu am nimerit si invers , pentru tubulara triunghiulara . Surubul ingropat , nu intra altceva , decat ( la limita ) tubulara potrivita . Nu - i problema , am truse ( destule ) , si pentru suruburi care nu s - au inventat inca ... , crom - vanadium , de la mama lor . Nu aia vitrega ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Surubul are cap bombat si in el o gaura triunghiulara. Am o trusa cu biti mai speciali dar inca nu am dat de ea. O sa fiu mai insistent. Stiu si de metoda cu incalzitul, ar putea fi si forta bruta, tot didactica e si aia. Asta care s-a ars a fost intr-o priza geamana. Aveam 2 prize legate in acelasi circuit, lipite una de alta, pe aceeasi lungime de circuit... intr-una aveam televizorul, (cea care s-a ars) in cealalta era prelungitorul (calculator cu toate acareturile permanent conectate si o priza goala pt diverse folosite scurta durata).

Link spre comentariu

Pai sigurantele fuzibile nu sunt "termice"? Sau te referi la cele gen protecție expresoare de cafea, fiare de calcat, fierbătoare de apa ...?

O poza cu o protectie asemanatoare al 12.40 lei, eu zic ca are destul componente pentru pretul asta. Poza nu este facuta de mine ci este copiata de pe un site, nu am vrut sa atasez link-ul.

Vad doi varistori, doua fuzibile, un condesator (nu stiu ce rol are aici) si un eclator? Eclatorul pare conectat la impamantare ? nu trebuiau doua?

ppins.jpg

Editat de Stefan.
Link spre comentariu

poate e asa ceva:

image.thumb.png.0530324d793e509d05ad1c8a75bf96d3.png

Condensatorul poate fi pentru semnalizare (led) ca voltage dropper.

Semnalizarea poate fi asa:

image.thumb.png.a4b97e6a6cdddb26d4b60c82e902369f.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Aaa exista si un LED acolo (nu l-am bagat in seama), e posibil ca pentru asta sa fie condesatorul respectiv.

Pai si pentru supratensiune L-N cum functioneaza? Sau varistorii nu sunt de 275V?

Dreapta sus era mai plauzibil sau cu eclatoare in locul celor doua MOV-uri de la impamantare + protectiile aferente (doua fuzibile) in amonte.

resistor-res73.gif

Editat de Stefan.
Link spre comentariu

Si eu sunt de parere ca la al treilea MOV s-a zgarcit chinezul.

Ar fi trebuit sa sara macar diferentialul, ca am pe scara blocului, in cazul meu.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Grupul MOV-GDT poate exista in 2 configuratii, serie sau paralel, cu functionari diferite. In configuratia paralel, GDT-ul ajuta MOV-ul. In conexiunea in serie, Protectia apare la o tensiune mai mare, de aici ar putea sa reiasa un MOV mai jos de 275Vac, pentru ca sa conduca si GDT-ul (eclatorul). Fusa posibil sa fie micuta ca sa se arda sigur si sa arunci ansamblul. Este cunoscuta viata varistoarelor care depinde de numarul de pulsuri incasate si de intensitatea lor.

Link spre comentariu

2 pachete varistor-fuzibil, 2 pachete led-rezistor, un eclator. Cam asta e tot ce conteaza. Se poate lua placuta si se poate monta in prelungitoare, in doze daca e spatiu si poate chiar si in tablou, dupa sigurante. Nu trece forta prin ea. Limitarea e data de faptul ca e stecher/priza si sunt niste contacte care se pot largi in timp, se poate topi plasticul, etc. Pana la urma se reduce la ceea ce s-a mai discutat cu varistoare in tablou.

20190702_185113-768x768.jpg

20190702_185025-768x768.jpg

20190702_185227-768x768.jpg

20190702_184842-768x768.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Taiati tubul termocontractibil de la fiecare varistor si veti gasi lipit de el o siguranta termica de 2A si probabil 90 sau 130 grade. Aceea este arsa. Aceste sigurante au prostul obicei ca sa se arda daca stau calde mult timp si sub temperatura de actionare. Nu exclud sa fi avut o supratensiune tranzitorie, suficienta ca sa tina calzi varistorii si astfel sa se arda siguranta. Problema aceasta este frecventa la motoarele de ventilator si la transformatoarele de radioreceptor unde bobinajul este destul de cald dar nu foarte fierbinte iar dupa o utilizare indelungata acea siguranta se arde facand motorul/ aparatul de radio inutilizabil. Inlocuirea acestei sigurante (dupa taierea chirurgicala a suportului de plastic, este lipita de bobinaj) repara problema. Are legatura cu economia de material si de diferenta intre tensiunea de la chinezi de 220V si tensiunea de la europeni de 230V.

LE: verificati daca cele doua sigurante termice  sunt inseriate cu ledul "protected" iar varistorii nu au siguranta inseriata. Eu asa deduc la o vedere rapida pe placa.

Editat de The Stressmaker
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări