informer Postat Iunie 8, 2019 Partajează Postat Iunie 8, 2019 (editat) Off topic: @validae, intamplarea face ca nu-s chiar in afara subiectului, am facut/participat la ceva aplicatii ce implicau indexarea de text (no sql, SOLR etc.) asa ca nu-s chiar pe dinafara... soft-urile astea is prost facute... sau "obsolate" la ora asta... da-s gratuite, asta e... doar atat Editat Iunie 8, 2019 de informer Link spre comentariu
alexcore Postat Iunie 8, 2019 Autor Partajează Postat Iunie 8, 2019 Sigurante de panou care sa aiba varistori in ele nu exista? Sa nu ne mai complicam la fiecare priza cu un dispozitiv de protectie. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 9, 2019 Partajează Postat Iunie 9, 2019 Să nu confundăm siguranţa, care protejează împotriva supracurentului şi incendiilor ce le-ar putea provoca în instalaţii şi circuite, cu varistoarele (în alternativ) sau transilurile (în cc), ce protezează împotriva supratensiunilor tranzitorii sau de durată.Nu ai cum să montezi în acelaşi corp o siguranţă şi o protcţie la supratensiune... Link spre comentariu
Spitfire Postat Iunie 9, 2019 Partajează Postat Iunie 9, 2019 La 06.06.2019 la 20:29, dan cod a spus: In afara de asta(varistori) nu protejează nimic. Eu sunt sceptic cu așa ceva. In afara de supratensiuni, nici nu ar mai avea ce proteja in plus...pentru restul exista Durex si Love+. Un prelungitor cu protectie este o investitie excelenta pentru orice aparat de valoare(TV nou, PC, centrala termica, combina frigorifica).Cu sau fara impamantare, va proteja de supratensiunile care pot aparea in retea. 4 Link spre comentariu
Stefan Postat Iunie 9, 2019 Partajează Postat Iunie 9, 2019 (editat) Aici https://www.elforum.info/topic/97045-cea-mai-ieftina-protectie-a-consumatorilor-impotriva-supratensiunilor-retea/#comments este unul din subiectul unde @DjLeco a explicat varianta lui de protectie si unde @Thunderer (aka @Thunderer2018) imi explica ce face un varistor. Pentru prizele de perete cum faceti? Montati prelungitoare? Exista echipemente de tablou ce va scutesc de prelungitoarele cu protectie, a fost discutat. Editat Iunie 9, 2019 de Stefan. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Iunie 9, 2019 Partajează Postat Iunie 9, 2019 O completare. Daca intr-un prelungitor cu protectie sau fara care are mai multe prize schucko (cu impamantare) se pun surse in comutatie cu filtre antiparazitare si se foloseste la o priza fara impamantare, din cauza condensatorilor din filtre, exista 110V (jumatate din tensiunea de alimentare) intre firul de impamantare si oricare din borne ceea ce poate creea probleme unor aparate sensibile (sau doar expresia "calculatorul ciupeste"). Link spre comentariu
Spitfire Postat Iunie 13, 2019 Partajează Postat Iunie 13, 2019 Citat Pentru prizele de perete cum faceti? Montati prelungitoare? Exista echipemente de tablou ce va scutesc de prelungitoarele cu protectie, a fost discutat. Exista adaptoare de protectie a prizei(vreo 15 lei/buc): 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 15, 2019 Partajează Postat Iunie 15, 2019 Eu am montat in tabloul de sigurante in urma cu citiva ani sase varistori de 275v in paralel intre faza si nul respectiv tot doi tot in paralel fata de pamintare L si N, nu au fost evenimente... Link spre comentariu
alexcore Postat Iunie 15, 2019 Autor Partajează Postat Iunie 15, 2019 @Spitfire Si eu consider ca un astfel de prelungitor cu protectie este o investitie foarte buna. Era bine daca ma gandeam mai din timp la asta, din fericire nu mi s-a stricat niciun aparat pana acum din cauza supratensiunii. Mai bine dai 75-100 lei pe un prelungitor din acesta decat sa fii nevoit sa chemi depanator pt combina frigorifica, centrala, TV, etc. E vorba de un dispozitiv de 100 lei care poate proteja mii de lei. Acum ca stiu ca functioneaza si daca priza n-are impamantare, voi lua si pentru celalalt dormitor si bucatarie. Am vazut ca sunt si alte modele, firme, puteri, etc. deci s-ar putea sa incerc si altceva in afara de Philips. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 1, 2019 Partajează Postat Iulie 1, 2019 La 13.06.2019 la 16:32, Spitfire a spus: Exista adaptoare de protectie a prizei(vreo 15 lei/buc): Am luat si eu vreo 3 de-astea. Scria pe cutie ca au 2 varistori. A desfacut cineva chestia asta sa vada cum e pe sub carcasa? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 1, 2019 Partajează Postat Iulie 1, 2019 eu cred ca prelungitoarele nu contin varistori ci un varistor, asa ca daca se vrea mai mare si mai bun, cum spunea cineva mai sus, solutia e sa-ti faci un modul de protective cu mai multe mov-uri. fac maine o poza cu unul la care am numarat 10 in paralel intre faza si nul si cate 5 intre ele si gnd. designerul zice ca ar proteja si la traznete. cand pui 20 de mov-uri in loc de unul incepe sa coste, dar uneori merita. Link spre comentariu
Stefan Postat Iulie 1, 2019 Partajează Postat Iulie 1, 2019 Eventual se poate înlocui cablul prelungitorului cu varistoare, e mai sigur așa. Daca protectia din amonte e corect dimensionată nu trebuie o punga de varistori. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Iulie 1, 2019 Partajează Postat Iulie 1, 2019 La traznet? La minimum 10 kA, cat are un traznet direct mai mic, si la timpul maxim de declansare al unei sigurante automate acei varistori or sa pocneasca mai rau ca floricelele de porumb si vor face o flama destul de mare. Aceeasi discutie se aplica si la firele circuitului electric pana la priza cu protectorul. Pana la urma, aceste dispozitive in discutie au doar doua functiuni, din punctul meu de vedere. Prima, protejeaza la ruperea de nul a alimentarii trifazate "stradale" (reteaua) iar a doua este cand "sar ploturile" la transformator si nu ajung in pozitia corecta generand o supratensiune. Intr-o instalatie distribuita de joasa tensiune cu multi consumatori, cum sunt mai toate aceste instalatii, supratensiunea de comutatie (motoare de putere cuplate sau decuplate, etc.) se distribuie "egal" in retea si astfel tensiunea creste lent pentru o perioada mai mare si daca ating pragul de strapungerea al varistorilor atunci siguranta automata declanseaza. Daca nu se atinge acel prag, energia supratensiunii se "disperseaza" in timp prin consumatori si fara a actiona varistorii. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 1, 2019 Partajează Postat Iulie 1, 2019 cum ai masurat 10000A ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 1, 2019 Partajează Postat Iulie 1, 2019 seria "ZNR" de la Panasonic are 10kA. Probabil ca 10 in paralel or fi mai fortosi, o sa-l intreb pe proiectant. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum