Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Prelungitor "surge protector" si prizele fara impamantare

Postări Recomandate

Salutari! Am achizitionat un prelungitor cu protectie (PHILIPS SPN3140A/58) pentru a-mi feri electronicele sensibile (TV, PC) de socuri de tensiune si cu speranta de a le prelungi viata. Furnizorul de energie mai nou intrerupe curentul de cateva ori pe saptamana si nu stiu ce efect negativ are revenirea curentului, mai ales in mod repetat. Asa ca am decis sa cumpar un prelungitor care cica ar proteja electronicele de supratensiune dar din ce am citit in manual este necesar ca priza in care prelungitorul este bagat sa aiba impamantare? Din cate stiu prizele din dormitoare nu au asa ceva, deci ma intreb acum daca protectia va ma avea vreun efect. Ma poate lamuri cineva?

Link spre comentariu

La firma unde lucrez de aproape 10 ani am avut o singura data probleme cu supratensiunea... habar n-am din ce cauza, n-a fost nici o furtuna sau altceva evident.

S-au ars atunci 7 (sapte) prelungitoare cu protectie din care erau alimentate PC-uri si vreo 5 - 6 alimentatoare in comutatie de mica putere ce erau conectate direct la prize (in general routere WiFi). La un singur desktop s-a defectat sursa.

Sunt convins ca-n lipsa acestor prelungitoare cu protectie (NU no-name) pagubele ar fi fost substantiale.

Asa ca eu sunt pentru.

Editat de informer
Link spre comentariu

Sculele serioase au aceşti varistori montaţi înaintea sursei şi după siguranţa generală, astfel încât dacă varistorul se scurtcircuitează, siguranţa se arde şi nu se produc alte daune...

Problema e că sunt din ce în ce mai puţine ,,scule serioase,, şi mai multe surse simplificate la maximum, ca să se reducă costurile....

Link spre comentariu

Verifici daca ai impamantare foarte usor. O dulie cu bec si 20 cm de fire. Pui unul la faza si dai cu celalalt scurt pe lamela de impamantare.

Ai urmatoarele variante:

Se aprinde becul=ai impamantare

Sare diferentialul (daca ai)=ai impamantare

Nu se sprinde nici becul, nu sare nici diferentialul=nu ai impamantare.

Nu stiu cum e facut prelungitorul, dar pot sa cred ca ar avea varistori intre faza si nul, intre faza si impamantare si intre nul si impamantare. 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ca fapt divers. Am gasit intr-un fax siguranta arsa. Varistorul de dupa era aproape scrum. Am inlocuit varistorul cu unul recuperat de pe placa de copiator defrisat. Nu mai tin minte codul varistorului. Faxul functioneza bine-merci.

Acum vreau sa-mi protejez un aparat cu unul sau mai multi varistori pe care ii voi monta dupa siguranta. Aparatul consuma cca. 1600W, dar e plin de electronica. La un soc de tensiune s-a ars transformatorul de alimentare. Am scapat ieftin, cam 100 de lei la Petra pentru rebobinare.

Ce caracteristici ar trebui sa aiba varistorul/varistorii?

Link spre comentariu

Multumesc celor care si-au facut timp sa-mi raspunda.

@validae Asadar, ca sa-mi fie limpede: daca prelungitorul contine varistori, protectia va functiona chiar daca priza in care este bagat nu are impamantare?

@alcon Da, ala-i modelul. Nu are siguranta dar are un buton de "reset". O fi tot un fel de siguranta?

Am cautat putin pe net dar nu am gasit poze cu interiorul lui si nici al unui model asemanator. Suruburile sunt cam bizare (cap triunghi) iar cateva par sa fie nituri, deci nu am cum sa-l desfac sa vedem ce are inauntru.

Link spre comentariu

Da, va proteja la supratensiune de tip varf de tensiune (spike) sau la intrarea accidentala a tensiunii de 380V pe reteaua casnica.Se pun de obicei MOV-uri de 270V capabile sa suporte curenti de varf de cateva sute de Amperi.S-a discutat pe un topic dedicat despre utilitatea montarii unui grup de varistori la tabloul casnic, dupa siguranta generala.Asta ar proteja intreaga instalatie in eventualitatea unui accident nefericit soldat cu aparitia tensiunii de 380V pe retea, caz care nu e chiar asa de improbabil...

Link spre comentariu
Acum 1 oră, validae a spus:

S-a discutat pe un topic dedicat despre utilitatea montarii unui grup de varistori la tabloul casnic

Daca s-ar putea un  link catre topic, as aprecia... as face asa ceva.

Ca fapt divers as aprecia deasemenea daca undeva, candva, cineva (intr-o galaxie foarte indepartata... :) ) ar face un soft de forum la care cautarea sa fie chiar utila si functionala... eventual ar putea face o comparatie constructiva cu gmail... 

Editat de informer
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări