Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BIOPTRON 2


Postări Recomandate

Bună tuturor .

Am avut ceva probleme de sanatate si am imprumutat un Bioptron 2, a functionat perfect până când în ziua următoare am vrut să continui tratamentul cu lumina polarizată dar nu a mai vrut sa pornească .

Am bănuit lampa sau un senzor. L-am demontat și lampa era bună, pe partea de alimentare are in serie ( pe alim. de 220v ) o rezistență de 0,6 ohmi/3 W care era intrerupă ( siguranțele erau bune ).

Dacă a reparat cineva așa ceva și are schema, placa este BIOP2 REV B4 17.09.97, sursa este cu UC 3845N. 

Așa se întâmplă când iei lucruri cu împrumut :nerv

Link spre comentariu

O poză cu placa ? Să vedem unde e poziţionată acea rezistenţă......mai mult ca sigur a cedat ceva semiconductor, nu prea se ard rezistenţele singure.Verificaţi diode ,tranzistor smps....

Link spre comentariu

Alimentarea de 220v vine prin rezistență la  filtre LC ( nu sunt in scurt ) la o punte redresoare ( bună) si la un traf . cu doua ieșiri de 15v/93mA. Verificând cu ohmetrul pe alimentare (220v) am o rezistență de 586 de kiloohmi. Daca alimentez imi arede siguranța. Traful este capsulat .

 

Link spre comentariu

Nu prea sunt şanse să găseşti scheme la astea.Ce siguranţă arde, pe reţea, sau pe secundarul trafului ?  Cred că traful ăla e doar pentru alimentarea electronicii de forţă, un fel de sursă auxiliară.Cred că problema e în sursa în comutaţie din jurul trafului pe ferită.Vezi tranzistori mosfet străpunşi....

Link spre comentariu

Traful este de de 2x 15 V /93mA si este folosit pentru alimentarea UC 3845N și a timerului, partea de forță este cu un IRF 740 (bun) care alimentează traful pentru lampă

Link spre comentariu

Dacă traful ar avea scurtcircuit pe primar, ar trebui să ai la bornele ştecherului o rezistenţă foarte mică, aproape de zero Ohmi.Acel traf nu cred că e în scurtcircuit, deci trebuie verificate semiconductoarele din partea de forţă, sursa becului.Dacă IRF740 sigur e bun, e posibil să nu fie comandat corect de sursă şi să fie în stare de conducţie atunci când alimentezi la reţea.Sigur mosfetul nu e străpuns ? Trebuie să scoţi mosfetul de pe placă şi să verifici dacă 3845 e alimentat şi dacă scoate semnal de comandă pentru poarta mosfetului.

Link spre comentariu
Acum 14 minute, validae a spus:

Dacă traful ar avea scurtcircuit pe primar, ar trebui să ai la bornele ştecherului o rezistenţă foarte mică, aproape de zero Ohmi.

De ce ? Dacă traful e scurt și MOSFET-ul e bun cât ai ? 

On topic . Această manifestare conduce aproape întotdeauna la MOSFET în scurt . 

Link spre comentariu

Aşa este, dar a menţionat că a măsurat la bornele ştecherului o rezistenţă de câteva sute de kiloOhmi.Cam mare pentru orice traf, chiar şi unul miniatură.Posibil ca traful auxiliar să fie ars, iar mosfetul să nu fie comandat cum trebuie, posibil să intre instant în conducţie la aplicarea tensiunii de reţea, de unde şi arderea siguranţei. Nu ştiu cât de bine a verificat mosfetul, dar cu multimetrul setat pe ,,diode,, ar trebui să aibă câţiva miliVolţi (spre Zero) între sursă şi drenă sau uneori chiar între toate terminalele.

Editat de validae
Link spre comentariu

1. Nu știu cum ar putea sa ajute un tratament cu lumina polarizata. Avind în vedere sa s-a specificat ca s-a simțit mai bine, efectul sigur nu-i din cauza ca lumina este polarizata, mai degrabă datorita radiațiilor infraroșii cu efect de încălzire locala. 

2. Dacă se arde siguranța trebuie scos MOS-fetul și verificat dacă mai sare siguranța. Dacă se arde din nou trebuie verificat pe unde mai ajunge tensiunea de intrare. 

Dacă nu se mai arde atunci trebuie verificata tensiunea de alimentare la integrat și înlocuite tranzistorul, integratul de comanda, pt ca nu poate fi verificat sigur numai cu multimetru, iar fără tranzistor nici nu asigura PWM la ieșire si majoritatea componentelor de lingă integrat. 

Unele componente pot fi verificate și cu multimetru dar fără experienta rezultatul verificați este incert pt ca rar ai un rezultat clar dacă sint bune sau nu. 

 

Ps1: mai este o varianta - pui o sirma groasa în locul siguranței și apoi după ce alimentezi îl atunci cu totul pt ca sigur nu mai ai ce face cu el. 

Ps2: asta era o gluma, sper ca s-a înțeles...... 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Si eu sunt curios conform caror cercetari ( serioase ) s-a descoperit acest "tratament"...

 

Trebui verificat ce arde siguranta.

Traful ala incapsulat e de putere foarte mica, foarte putin probabil sa se fi defectat.

Se verifica totul de pe traseul retelei asa cum a zis Sesebe ( inclusiv condensatorul/condensatorii de dupa punte ), mosfetul se verifica doar scos de pe placa...etc.

Daca mosfetul a picat atunci cel mai probabil a luat dupa el si UC-ul ( integratul ).

Link spre comentariu
Acum 56 minute, UDAR a spus:

De ce ? Dacă traful e scurt și MOSFET-ul e bun cât ai ? 

On topic . Această manifestare conduce aproape întotdeauna la MOSFET în scurt . 

Scuze!!! Deși am văzut poza am ignorat total traful clasic . Postarea mea avea logică doar în cazul unei surse exclusiv SMPS ( deci fără traf auxiliar ) !

Link spre comentariu

La prima măsurătoare am gasit doar rezistența de 0,6 ohmi intreruptă și condensatorul de 2200/50v mi s-a parut a fi problematic ( nu am avut capacimetru ) iar siguranțele erau ok, am pus o liță foarte subțire pe rezstența de 0,6 si am alimentat... rezultatul a fost lița întreruptă și siguranțele arse . Măsurând pe alimentarea de 220 V cu ohmetrul am avut valoarea de 586 kohmi, pe alimentarea de 220 din ce pot sa vad pe placa este doar filtrul LC, puntea redresoare și traful de 2x15 v, cablajul este dublu stratificat. Mosfetul ( cel din dreapta ) nu este in scurt, in stanga este o dioda ce redreseaza tensiunea pentru bec. Traful pentru bec se alimentează de pe punte ( partea de cc.) . Pot sa spun că în timp ce ” mă tratam ” cu lumina polarizată se auzea din interior un fel de pocnitura foarte slabă ( piesele verificate vizual nu prezintă urme de deteriorări ) . Mai este o rezistență incinsa  de lăngă traf. care este bună .

Ce ma frapat pe mine a fost faptul că l-am oprit în stare de funcționare si a doua zi nu a mai pornit .

Din ce am studiat parerile sunt împărțite referitor la lumina polarizată, dar pentru mine si altcineva din familie la arsuri a funcționat ( nu ramân urme ) .

Stiu că schema este greu de gasit ( sau nu există ) dar poate am noroc . Am să incerc sa dau traful jos și să-l alimentez separat .  Apropo de traf, l-amgasit pe un site, este identic dar îl aduce dupa 21 de saptămâni și comandă minimă 50 buc.:rade: .

 

 

Link spre comentariu

Traful ala mic 90% ca nu are nimic.

Avind in vedere ceea ce vrei sa faci si modul de verificare cred ca cel mai bine treci direct la PS1 din postarea mea anterioara.

Cum spuneam, nu asa se fac verificarile si in nici un caz nu asa se repara.

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări