Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare radio Schaub Lorenz Weekend 101

Postări Recomandate

Salutare colegi,

Sunt "bucurosul" posesor al unui radio Schaub Lorenz Weekend 101, pe care l-am achizitionat de curand. Dupa achizitie l-am testat, functiona partial ok pe gamele din MA, iar in MF deloc. Am inceput sa-i schimb RC-urile din el, iar cand am ajuns la blocul de UUS, am vazut ca are transformatorul de FI spart. Este vorba de primul traf care este cuplat la iesirea din mixerul de UUS. Am inlocuit filtrul cu unul chinezesc, iar dupa ce i-am scos o spira din primarul trafului, radioreceptorul a inceput sa prinda posturi si in FM. Problema este ca acum la receptia unui post local pe frecventa de 91.9 MHz, se aude concomitent postul RRA, aflat la 10,6 MHz in plus fata de postul initial (102.5 MHz). Suprapunerea nu este perfecta, dar este foarte deranjanta (se disting foarte bine ambele posturi). Pe alte posturi nu am observat aceasta situatie.

I-am pus imediat dupa transformator in serie cu secundarul un filtru de cristal de 10.7 MHz, nu s-a imbunatatit nimic. I-am facut un filtru trece-jos RLC, asemenator cu cel de pe RR Gloria, nici o diferenta. Am testat frecventa de resonanta al primarului si secundarului cu un generator RF si cu un osciloscop. Cu traf-ul scos din circuit, filtrul rezoneaza in primar si secundar pe la 10.7 MHz (aici banuiesc ca rezoneaza cu capacitatea formata dintre generator, cabluri si osciloscop). Daca masor frecventa de rezonanta cu traf-ul montat si circuitul nealimentat, frec. de rezonanta ajunge la 15 MHz in primar si in secundar pe la 8.5 MHz. Vazand ca primarul rezoneaza la 15 MHz, am montat in paralel cu bobina un condensator de 4.7 nF, pentru a observa daca se modifica ceva in lantul de auditie. S-a modificat, radioreceptorul nu mai receptiona nici un post in banda de UUS. Mai mult ca sigur bataile oscilatorului si alti factori duceau la variatia capacitatii din primarul transformatorului.

Dupa bataile de cap avute cu testele de mai sus, m-am decis ca sa verific transformatorul original de FI. Acesta avea primarul intrerupt, iar carcasa era strapunsa din centrul axului spre lateral, vazandu-se urmele surubelnitei distrugatoare. Din pacate carcasa ii distrusa, ca daca era buna, refaceam bobinajul pe ea, mai ales ca are prinderea de placa mai ingusta ca la bobinele romanesti, iar peste infasurari avea o carcasa de ferita (cred ca am identificat-o corect). Secundarul nu a suferit probleme si vazand ca este intreg, m-am decis ca sa-i masor inductanta. In urma testelor efectuate (teste facute prin osciloscop si circuit LC rezonator), am aflat ca are o valoare de 65 de nH. Daca ar fi sa calculez inductanta bazandu-ma pe datele geometrice, nu se pupa mai deloc. Bobina secundarului are 2 spire, cu diametru de 0.15 mm, iar diametrul carcasei este de 4.5 mm. Rezulta din datele mentionate ca bobina ar avea 39 nH (fata de 65 nH masurat), ceea ce difera cu mult.

Intrebarile mele catre voi sunt:

- Ce sugestii aveti pentru imbunatatirea filtrajului de FI?

- Aveti alte idei care se pot implementa in cadrul aparatului?

- De ce blocul de UUS receptioneaza pe 2 frecvente concomitent si de unde provine problema?

Am tot cautat prin carti, prin Depanarea radioreceptoarelor, etc, pe forumuri straine (cei drept am folosit o traducere mot-a-mot din limba romana si poate din cauza asta nu am gasit solutii prea multe).

Atasez schema aparatului, in cazul in care exista doritori sa o vada. In schema este vorba de L205 si L206 (blocul de UUS).

Va multumesc anticipat pentru interesul si raspunsurile acordate.

sch_ITT_Schaub-Lorenz-W101.jpg

Editat de ChRS
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 0
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ChRS

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări