Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator boxă ,,Karaoke,,...schemă, reglaje.

validae

Postări Recomandate

Am primit acum câteva zile o boxă chinezească (cum se putea altfel ?) tip ,,Karaoke 2x10W ,, cu amplificatorul defect pe un canal.Deşi nu le sufăr, fiind construite foarte precar, cu scheme minimale şi fără nicio protecţie, am zis să nu-l refuz fiindcă nu avea la cine să mai apeleze. Tranzistorii finali se vedeau că mai fuseseră schimbaţi odată, dar canalul din boxa activă distorsionează groaznic.Dat fiind că tranzistorii finali schimbaţi de pe canalul cu anomalia arătau de parcă-i vopsise cineva cu pensula ( ,,Toshiba,, 2SC5198) am zis să caut totuşi nişte tranzistori mai serioşi şi i-am înlocuit momentan cu nişte 2SC2579 de firmă, dintr-un alt amplificator.Problema e că acel canal tot distorsionează, iar două dintre rezistenţe le-am găsit cu valori mult diferite decât cele marcate, de exemplu erau înlocuite între ele valorile de 100k cu 47k.Chiar după ce am montat rezistenţe conform cu valorile înscrise pe placă, distorsiunile tot persistă. Semnalul audio de la intrarea pe canalul defect e în regulă, comparat cu celălalt.Am scos schema unui canal şi o postez aici, sigur se vor mai lovi şi alţii de chinezării ca asta..Am rugămintea de a mă ajuta cu ceva sfaturi privind  reglajul punctului optim de funcţionare, dat fiind că nu mă ocup de obicei cu amplificatoare.Din ce am observat, schema e simplificată la limită, dar aş vrea s-o pun la punct pe cât posibil aşa cum e, fiindcă porcăria aia de boxă nu merită efortul să-i reconstruiesc sau modific esenţial schema, sau să pun posesorul să investească alţi bani într-o schemă mai performantă, dat fiind că e o simplă cutie cu difuzoare.Pentru necesităţile utilizatorului, e suficientă, oricum nu mă pricopsesc după lucrări din astea.....

Singura surpriză (plăcută ?) a fost puterea declarată a boxei (2 x 10W RMS) care e destul de realistă, spre deosebire de alte produse similare, care afişează sute de Waţi...

TanYqAk.jpg

TOwXxTf.jpg?1

Editat de validae
Editare eroare în schemă
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

4

• sesebe

2

• alf

2

• adydep

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Pune te rog si niste valori de tensiune masurate.

Si ar prinde bine niste rezistente dev 0.22-0.47ohm in emitori la finali.

Cele doua diode inseriate ar trebui inlocuite cu 3 buc iar una dintre diode sa aiba si un rezistor reglabil de 250-500 ohm in paralel pe ea.

La +/- 35V puterea obtinuta este chiar mai mare de 10W.

Editat de validae
editat după modificarea schemei..
Link spre comentariu

Daca e alimentata cu +/-35V, la 60Vvv pe sarcina de 4 ohmi nu prea iese la socoteala 10W... Probabil aia doua sute de pitici si rezistenta de 100 de kile din intrarea neinversoare sunt conectate la masa, dar nici asta nu conteaza prea mult... Sarcina pilotului o poti transforma usor intr-o retea bootstrap, iar in serie cu diodele de prepolarizare a finalilor (ar trebui sa fie in contact cu acestia) inseriaza un semireglabil de 100...500 ohmi din care reglezi curentul de repaus. Poate e cazul si de-o rezistenta de 18...47 ohmi in serie cu emitorul pilotului, dasr asta se vede dupa ce se fac celelalte modificari.

Reglarea curentului de mers in gol (repaus) se poate face din semireglabilul care se va inseria cu cele doua diode (respectiv cel pus in paralel cu a treia dioda din recomandarea lui @sesebe), iar simetria etajului final (tensiune offset la iesire) din tatonarea valorii rezistentei de 4k7 montata intre B si E la pilot sau din tatonarea rezistentei de 47k montata in emitorul tranzistoarelor din diferential.

Inca o chestiune importanta!

A1015 si C1815 in pilot si prefinali este o gluma chinezeasca... ar trebui inlocuiti cu BD139/BD140.

Link spre comentariu

Am corectat schema.O singură dată am mai reparat o boxă asemănătoare, dar atunci a fost nevoie de schimbat doar finalii pe un canal, în rest nu a avut nevoie de alte reglaje.Culmea, atunci cablajul era pe alocuri chiar carbonizat, am tras conexiuni şi ,,în aer,, şi tot mergea mai bine ca asta, dar aia ai fost cu noroc....

Tensiune de offset mare nu am observat să aibă la măsurătoare (circa 40mV), deşi chiar m-aş fi  aşteptat la asta, doar distorsiunile mari sunt cele care-l fac inutilizabil.O să umblu şi la diode, în primul rând să le lipesc în contact termic dperadiator, apoi să văd cu semireglabilul...şi ce-o mai trebui.

Editat de validae
Link spre comentariu

Tranzistorii mici i-ati inlocuit?

Luati la masurat cu amplificatorul in functionare Ube la toti tranzistorii..posibil ca la unul "suparat" sa gasiti 2-3V ...

Eu pun 5551/5401 iar la prefinali A1013 si C2383.

Link spre comentariu

Cu valorile din schema, in repaus, prin tranzistorul pilot trece un curent de 7,4 mA iar prin fiecare tranzistor din diferential aproximativ 370uA, asa ca as alege ca rezistentele din colectoarele tranzistoarelor din diferential sa fie de 1k8.

Link spre comentariu

Am schimbat prefinalii cu BD139/140 şi montat cum am putut în spaţiul disponibil rezistenţe de echilibrare de 0,22 Ohmi pentru tranzistorii finali.Testat cu trei diode şi semireglabil, se reduc distorsiunile, dar se dezechilibrează rău tranzistorii finali, cel de pe bara de +35V supraîncălzindu-se exagerat.Nu e în regulă, altundeva e problema, dat fiind că celălalt canal funcţionează bine mersi cu aceleaşi valori......

Last edit:

De împerecherea tranzistorilor finali după factorul de amplificare nu a menţionat nimeni, dar probabil cei care au intervenit bănuiau că a fost făcută....însă chestia derutantă e că am avut amândoi tranzistorii ,,de schimb,, într-o pungă aşa cum fuseseră daţi jos mai demult de pe unde i-oi fi dat, iar eu credeam că-s gata ,, împerecheaţi,, după factorul de amplificare . Se pare că proveneau din două amplificatoare diferite şi chiar din loturi diferite.Acum i-am dat jos şi măsuraţi la factori de amplificare, diferă foarte mult, unul are factorul de amplificare de 50 şi celălalt 110.....e foarte mare diferenţa.Am făcut o pereche cu unul de 46 şi  cel de 50 să văd dacă se înţeleg mai bine.....aşa cum mă aştept.

Concluzie finală:

Bineînţeles că aici era problema cu distorsiunile exagerate.....diferenţa foarte mare de factori de amplificare între tranzistorii finali.Aviz amatorilor care mai schimbă tranzistorii finali fără să le măsoare factorul de amplificare şi să-i împerecheze cu caracteristici cât mai apropiate posibil.....

Editat de validae
Link spre comentariu

Lipsesc rezistentele din emitoarele finalilor , care previn ambalarea termică , conexiunea bootstrap pe semialternanța negativă ,etc... Nu aș lua asemenea boxe nici gratis .

Link spre comentariu

Dacă aţi şti câte ,,boxe,,din astea se cumpără pe la ţară şi nu numai.....mă şi mir cum de nu pică mai des, la ce manele îndură....Oamenii neavizaţi sunt impresionaţi când le văd cum ,,bubuie,, când le bagi un stick cu MP3-uri. Probabil chinezul le face o împerechere ,,cât de cât,, la finali şi probabil nici nu probează mai mult de câteva zeci de secunde scula să vadă cum evoluează termic.Am observat de la început că schema e foarte simplificată. În final am montat şi rezistenţe de echilibrare de 0,22 Ohmi, cu greu printre tranzistorii finali, alte fineţuri nu mai stau să mai adaug.Chiar nu merită....dacă era a mea, schimbam amplificatorul cu totul.

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări