Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum alimentez cu tensiune simpla TL074?

francezu

Postări Recomandate

Mai precis,cum transform o schema(cu AO) cu alimentare diferentiala in una cu alimentare simpla,sa zicem +12V si masa,nu +/-12V. De fapt am idee cum se face,stiu ca se aplica pe intrarea +IN o tensiune de referinta obtinuta printr-un divizor rezistiv,si care sa fie ex. jumatate din alimentare,iar pe -IN se leaga o rezisternta inseriata cu un cond la masa.Intrebarea este in cazul asta mai pot folosi ambele intrari de semnal? Atasez mai jos si schema pe care vreau sa o modific.este un filtru activ cu un FOB la 19khz si un FTJ la 15khz. Ce ar trebui sa modific pt a alimenta cu o singura tensiune? Sa nu mai pun rez si cond-ul pe -IN? Va rog ajutati-ma :prayer: ..poate pricep si eu cum se face :rolleyes:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• francezu

8

• niq_ro

5

• cristiansen

3

• Dr.L

2

Top autori în acest subiect

parerea mea este sa folosesti tensiunea recomandata si sa nu modici nimic si daca ai rezistente cu pelicula metalica sa le folosesti pentru ca operationalul 074 are castig mare si zgomot redus.inclusiv circuitul imrimat trebue facut fara bucla de masa.

Link spre comentariu

Nu cred ca m-ai inteles. Alimentarea simpla a unui AO este posibila ,drept dovada exista multe scheme de preamp cu AO alimentate simplu.Numai ca eu nu stiu exact cum se face si daca este posibil pentru un filtru de acest gen. Cu restul sunt de acord,merci de sfaturi.edit:Ma ajuta si pe mine cineva? :smt005 Sunt convins ca nu este imposibil ce vreau eu sa fac, poate chiar banal..

Link spre comentariu

am inteles ce vrei si in principiu functioneaza asa cum vrei dar trebue sa pui condi la fiecare iesire din operational si prima intrare trebuie sa vezi care sant valorile rezistive la tens de 12v adica nu mai se face o amplificare la limita minima de distorsiuni.

Link spre comentariu

Ok.Asta vroiam sa aud.Stiam faza cu conzi pentru separare galvanica,dar nu mai eram sigur.Merci foarte mult! Si totusi ai idee daca mai pot folosi ambele intrari(inversoare si neinversoare) asa cum este in schema postata? Pe foaia lu' TL074 am vazut cum se rezolva problema alimentarii de la o tens simpla ,dar nu-mi este foarte clar cum se face cand vreau sa pun filtre in bucla de reactie.Ce difera in cazul asta fata de schema clasica?

Link spre comentariu

daca folosesti reactia ai filtru activ daca folosesti filtru din schema este filtru pasiv fiecare are avantaje si dezavantaje.depinde de urmatorul etaj folosit.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

In primul rand imi cer scuze pentru intarzierea cu care raspund.Am fost ocupat cu examenul auto. In al doilea rand va multumesc foarte mult pentru sfaturi.Pdf-ul pe care mi l-ai indicat niq_ro mi-a dat multe raspunsuri. Intre timp am cumparat si cateva AO din seria TL,si am incercat cateva montaje.Pentru inceput am vrut sa fac un buffer,adaptor de impedanta, cu alimentare simpla bineinteles,dar m-am lovit de niste probleme.Teoretic ar trebui sa aiba amplificare unitara,dar nici de cum nu functioneaza asa.Dupa ureche( nu am alta posibilitate de a masura) trece de 20X,si am si un zgomot de fond destul de mare. Pana acum am mai folosit in astfel de montaje AO fara probleme, dar nu din astea BiFET. Schema folosita e cea de mai jos.Iarasi cer ajutor celor mai priceputi :prayer: unde am gresit?

Link spre comentariu

Ok. Merci! O sa mai fac niste experimente si vad ce iese :violent2: Totusi ce mi-ai aratat tu acolo este montaj inversor nu repetorul despre care vorbeam eu.As vrea sa-i dau semnal prin intrarea neinversoare,dar daca iau condensatorul dintre aceasta si masa are zgomot de fond mare,daca il las acolo taie la masa semnalul de intrare. Un adevarat cerc vicios :smt005

Link spre comentariu

Pentru inceput am vrut sa fac un buffer,adaptor de impedanta, cu alimentare simpla bineinteles,dar m-am lovit de niste probleme.Teoretic ar trebui sa aiba amplificare unitara,dar nici de cum nu functioneaza asa.Dupa ureche( nu am alta posibilitate de a masura) trece de 20X,si am si un zgomot de fond destul de mare. Pana acum am mai folosit in astfel de montaje AO fara probleme, dar nu din astea BiFET. Schema folosita e cea de mai jos.Iarasi cer ajutor celor mai priceputi :prayer: unde am gresit?

acea schema ar trebuie sa aiba o amplificare unitara, cum zici tu, dar cum ai determiant tu aia 20x ???? se foloseste un generator de semnal si un mV-metru audio si se masoara semnalul la intrare si cel de la iesire...sigur ai facut schema de acolo? fara alte modificare?
Link spre comentariu

Am spus ,,dupa ureche''.Practic am intercalat intre sursa de semnal si amplificator acest preamp cu TL si am observat ca am o crestere semnificativa de volum si inclusiv zgomot de fond.Acum ca or fi 10X sau 20x nu stiu si nici nu are rost sa-mi bat capul sa masor,pentru ca amplificarea montajului trece SIGUR de unitate,nu trebuie sa masori ca sa-ti dai seama. Si am observat ca daca micsorez R2 si R3 scade amplificarea, dar asta probabil pt ca micsorez astfel impedanta de intrare.Nu stiu care ar fi valoarea rezistentelor pt amplif unitara,si daca le scad mai mult nu-si mai are rost montajul care ar trebui sa aiba impedanta mare de intrare.De aceea va rog daca aveti vreo alta schema de buffer cu AO si alimentare simpla sa o postati,poate undeva este gresita schema mea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări