Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconfigurare convertor DC/DC la driver LED/COB

Postări Recomandate

Cifrele nu sunt tocmai consistente - ai tensiunea pe LED mai mică la curent mai mare ! 

De asemenea deși curentul prin sarcină ( LED ) crește cu aproape 25% curentul absorbit din sursă crește cu doar 2% ! 

Deci e clar o problemă la măsurători . Dă-ne mai multe relații , de exemplu cum ai măsurat curentul .

Dar e posibil să fie și altceva - diferențele față de estimat sunt totuși mari . E posibil ca Zener-ul să fie de proastă calitate, cu curent mare la 16-18V . 

Link spre comentariu

Am înseriat aparatul de măsură cu ledul, respectiv cu acumulatorul auto (sursa de alimentare) si modulul boost pentru a determina curentul absorbit de led, respectiv curentul absorbit din sursă. 

Din calcule, curentul pe led trebuia sa fie (1,25 - 0,61)/1,2 = 0,53 A.

Voi încerca maine cu un alt multimetru.

Poate e defect al meu. 

Luminozitatea este bună, integratul sta rece, radiatorul la fel.

20200507_170436.jpg

Link spre comentariu

Sigur ai niste erori sistematice...

Spre exemplu perechile tensiune curent trebuie masurate simultan (deci ai nevoie de 4 aparate). Asta pentru ca nici Ametrul nici Vmetrul nu sunt ideale, adica primul va introduce o cadere de tensiune, iar al doilea va deturna un mic curent.

O simpla schimbare de domeniu de masura modifica impedanta si pe A si pe V metru deci ametesti rezultatele.

Basca ca nici randamentul convertorului boost nu este constant ... sau cine stie ce rezistente parazite mai ai, etc, etc.

Foarte mult poate influenta si curba tensiune/curent a DZ, cu cat este mai "proasta" cu atat trebuie sa pui un DZ mai mult supradimensionat.

Problema vine de la faptul ca exista o singura bucla de feed-back si acolo noi vrem sa controlam si curent DAR si tensiunea maxima. Asa ca cele doua reglaje se pot interfera neplacut, mai ales ca acolo impedanta este mare / curentul mic... iar tensiunea pe un DZ tinde sa devina previzibila numai la curenti mai mari.

In final poti chiar sa renunti la DZ (dar renunti si la protectie) insa numai dupa ce termini toate testele si 100% ai siguranta ca COBurile sunt bine cositorite si in nici un caz nu se va intampla sa se decupleze.

Insa daca COBurile sunt alimentate la curentul dorit si driverul este rece - deja asta este suficient, adica randamentul nu poate fi prea prost fara sa determine incalzire.

PS

Tot nu ai corectat ce ti-am spus - Rezistenta de 15K si dioda in conductie directa trebuie eliminate...alea au rost la tensiuni mici de iesire.

In cazul tau ele iti produc o avalansa de date greu interpretabile jonctiunea in conductie este prin definitie neliniara, plus ca pune DZul intr-un punct de impedanta si mai mare...

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Voi reface măsurătorile cu două aparate de măsură pentru a măsura simultan tensiunea si curentul absorbit de led. 

Dacă ar fi reale măsurătorile făcute, aș micșora Rs la 0,47 ohm, astfel încât curentul pe led sa fie pe la 360 mA.

Link spre comentariu

La mine așa a iesit lanterna..... Astăzi am montat un acumulator nou de 6V4Ah. Până acum merge bine, a totalizat cca 4 ore de funcționare. Radiatorul este unul de procesor PC adaptat, care nu trece de 45 grade după 30 min de funcționare.

IMG_20200507_203142.jpg

IMG_20200507_203127.jpg

Link spre comentariu

Da, așa ceva am dorit. Sa fac un upgrade la lanterna asta care stătea degeaba. Revenind la autonomie nu am făcut un test real, însă din măsurători ar trebui să meargă aproximativ 4 ore pe High și cam 8-9 ore pe low. Despre întreținerea acumulatorilor Pb acid ce știți? Ar trebui să-l încarc la 2 luni chiar daca nu e folosit?

Link spre comentariu

Nu , la două luni e cam des . Depinde și la ce temperatură stă - mai rece, mai bine . Am conservat bine baterii nefolosite reîncărcate la 6 luni , e drept că la 18°C și că bateriile erau relativ noi.

Important e să nu-l ții descărcat . Încărcat o dată bine  - adică 12-14  ore cu C/10 ( 400mA în cazul tău ) ar trebui să mențină o tensiune de peste 6,1-6,2V mai multe luni la temperatura camerei . Asta, desigur, dacă e bun. 

EDIT . Ma-m  referit mai sus la menținerea în stare bună a acumulatorului ca fiabilitate . Ce am spus mai sus nu acoperă și menținerea unei capacități decente . Autodescărcarea acumulatoarelor cu plumb este destul de rapidă la început și apoi e mai lentă .  Ce procent din capacitate este menținut pentru o anumită tensiune în gol depinde de la baterie la baterie . Totuși, pur orientativ, ce am menționat mai sus ar trebui să însemne peste 50% din capacitate . O baterie utilizabilă cu alte cuvinte.

Sigur, la nevoie putem s-o încărcăm o oră sau chiar mai mult cu până la 1,0-1,2A  - să nu depășească 14.4-14.8 hai 15.0 V . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

În weekend am mai făcut ceva teste. 

Colegul dxxx a avut dreptate, dioda zenner de 24 V  fost vinovată de rezultatele obținute anterior.

Așa că am făcut modificarea după schema simplificată a colegului Udar. 

Dz folosit 18v, doar pentru teste.

Pentru Rs=4,4 ohmi:

Uled=16,57 V,  I led = 280 mA

Pentru Rs=3,4 ohmi:

Uled=16,77 V, I led=370 mA

I sursă = 0,65 mA (acumulator auto)

Zic eu ca rezultatele sunt plauzibile. 

Am măsurat cu două aparate concomitent. 

Voi încerca să mai micșorez puțin Rs. 

Dioda zenner este mică, așa că voi mai pune încă una de 5 V în serie cu ea.

Va tin la curent.

Mulțumesc pentru ajutor si pentru că mă suportați.

Link spre comentariu

Parte din discutie a fost separata in alt topic, insa pentru intelegerea discutiei copiez ce scrisesem aici:

Mai simplu introduci o dioda 1N4007 in serie cu COBul - daca curentul prin COB nu variaza semnificativ la suntarea diodei atunci exista o rezerva de ~0,7V in intervalul de tensiune in care driverul functioneaza corect, ceea ce uzual este suficient.

Daca variatia curentului exista maresti vatoarea tensiunii DZ pana variatia dispare (ca de aia este curent constant).

In final evident ca trebuie sa indepartezi sau sa suntezi dioda ca nu are sens sa consume inutil energie.

Dxxx

Am făcut următoarele teste pentru Rs = 3,4 ohmi, Uled= 16,77 V si I led=370 mA:

- am folosit ca sarcina o rezistență de 150 ohmi 16w, tensiunea 19,12 V.

- dioda 1n4007 serie cu ledurile, curent prin leduri 371- 372 mA. Am șuntat dioda si curentul se mentine la aceleiași valori, 371- 372 mA .

Tensiunea de 19,12 V pe rezistența de putere se datorează valorii prea mari a acesteia?

Am modificat Rs la 3,2 ohmi:

Uled= 16,78 V 

I led = 396 mA

I sursă = 740 mA cu mici fluctuații

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Tensiunea de 19V este din cauza ca lucrează protecția cu zener. Astfel ai aflat la cit îți limitează protecția.

Ce curent aveai prin rezistenta? Teoretic trebuiau sa fie undeva pe la 120 și ceva de miliamperi, deci nu mai funcționa ca sursa de curent constant. Ai putea seta protecția mai sus (zener mai mare, 22-26V, dar nu mai mare decit electrolitic ul cau limitele celorlalte componente) ca să nu intervină deloc la funcționare normala zenerul. La curenți mici prin el cotul zenerului este foarte "moale". 

Link spre comentariu

Am făcut modificarea, în două exemplare. Unul cu dioda zenner de 18 V si unul cu două diode în serie de 18 V si de 5 V.

Rs l-am făcut prin înscrierea a doua rezistențe, de 2,2 si 1 ohm, total 3,3 ohmi. 

La ambele curentul prin leduri se mentine in limita 393 - 391 mA si cu si fara dioda 1n4007 înseriată.

Vreau sa alimentez montajul prin intermediul unei diode pentru a-l proteja. Am folosit pentru teste 1n5402.

Este suficient, sau trebuie o dioda de putere mai mare?

Mulțumesc .

20200513_180631.jpg

Link spre comentariu

Dioda 1n5402 am înseriat-o cu driverul pentru a-l proteja la inversarea accidentală a polaritatii. 

De aceea întrebam dacă rezistă sau este necesară una de putere mai mare.

Link spre comentariu

Este de 3A? Dacă driverul trage sub 1A nu vad dece n-ar rezista.

Parca am văzut 0.7A consum și atunci ar rezista și una de 1A.

In unele cazu se poate verifica simplu dacă rezista:cit de tare se încălzește. Dacă ramine rece și după citeva minute de funcționare sigur rezista. Dacă se încălzește depinde cit de mult se încălzește. 

Link spre comentariu

Eu am inteles ca inseriezi dioda cu COBul... asa ca tot ce am spus nu se aplica.

Da, dioda aia poate fi folosita lejer.

Preferabil insa daca folosesti alimentare din acumulator sa folosesti conectori care sa nu permita mecanic conectarea inversa... pentru ca altfel irosesti de pomana ceva in jur de 1W (aproximatie grosolana, nu valoarea exacta conteaza) energie care daca sursa este baterie/acumulator conteaza clar.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări