Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconfigurare convertor DC/DC la driver LED/COB

Postări Recomandate

R1 e cam mare dar nu cred că e de acolo problema. 

Nu ne-ai spus două chestii importante - ce tensiune nominală are COB-ul ăla și ce tensiune aplici la intrare .

Link spre comentariu

Udar are 100% dreptate.

As adauga ca mai trebuie sa ne spui ce sursa de alimentare ai pe intrare, in special ce capabilitate de curent are.

" Am folosit dz 2x18v în serie"

Eu nu vad nicaieri cele doua diode in serie...

Trebuie sa stim Vf pentru COB, pentru ca daca este ca in schema si el este de tipul uzual (36V) niciodata nu se va aprinde cat timp Zennerul nu lasa sa creasca tensiunea peste 20V.

R1 si R3 cum le-ai calculat?

Oricum combinatia si cu Zenner si cu dioda 1N4148 nu imi place...

De aia sugerasem sa se renunte la dioda si R3 si sa se calculeze doar o rezistenta paralel cu Zennerul, cu acelas scop de a scadea tensiunea pe Rs (pe care ai notat-o R4) - caz in care ecuatiile sunt mult mai clare si intuitive.

FB este o intrare de comparator, deci este de presupus ca are impedanta mult mai mare ca cei 10KOhmi inseriati, nu ar trebui sa fie nici o problema.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Cobul  este de 37,44W.

Tensiunea 34,6 - 40 v.

Am probat cu o sursa de 12v, acumulator auto.

Nu am gasit un zenner de 36v si am pus 2 de 18v în serie.

Schema este a colegului vergil, de pe un topic din secțiunea asta.

Editat de dan_mesterel
Link spre comentariu

Păi dacă COB-ul e de tensiune mare nu mai are rost artificiul cu dioda - nu contează 0.6V față de 36 ! Vezi mai sus postarea lui @turcu_dan, chiar și la 9v artificiul aduce un câștig de doar 2%.EDIT . Am interpretat greșit datele !

Apoi, dacă în modul ai 1N5824 s-ar putea să ai surprize, e cam la limită - de fapt e sub limită având 30V tensiune inversă nominală.

Folosește deci schema simplificată, pune Zener de 39V ( să zicem ) , pune R4 mai mare de 4-5Ω pentru început și roagă-te să nu crape dioda !

Editat de UDAR
Link spre comentariu

La mine in teste Rs este alcatuita din doua rezistente de 2.6 ohm in serie, o rezistenta o suntez cu ajutorul unui comutator mic, astfel am 2 trepte de lumina. Lentila colimator de 35grade distribuie uniform lumina, fara pete/zone intunecate. Partea proasta este ca s-a pierdut la distanta de iluminare, si cu vechiul setup, lanterna lumina destul de departe. Insa nu ma dreanjeaza, deocamdata ramane asa, poate daca mai fac vre-o comanda de piese si gasesc, o sa cumpar o lentila cu un unghi mai mic de focalizare. Mai ramane sa integrez piesele in lanterna, si poate o sa incerc si varianta 2, mai complexa.  Va multumesc pentru sfaturi, rabdare si implicare. Cateva poze:

vedere din fata.jpg

Rs 5.2ohm.jpg

Rs 2.6ohm.jpg

Link spre comentariu
La 14.04.2020 la 22:34, UDAR a spus:

Nu.

Zener.thumb.JPG.f6e99c0a793d9cff703a10649360bb77.JPG

Rezistența e practic în serie cu Zener-ul.

Am modificat modulul după această schemă,  astfel:

- dz- două zener de 18v inseriate.

- R2 - 4,7k, valoare aleasă la intamplare.

- R1 - 5,1 ohm. 

Alimentat la un acumulator auto, tensiunea pe COB cca 37v, curent 300 mA . Curent absorbit din acumulator 1,3A.

Voi micșora R1 cam la 2,2 ohm, astfel încât curentul sa fie 0,55 A.

Este necesar să mai pun o rezistență în paralel cu dioda zenner? Cum se determină valoarea.

Multumesc.

Link spre comentariu

Cele două diode Zener sunt la limită , doar valoarea mare a lui R2 salvează situația . Pune diode de tensiune totală mai mare cu  10-20% decât tensiunea pe COB, micșorează R2 la sute de ohm, sub 1 kΩ   astfel încât tensiunea în caz de protecție să fie determinată de diodele Zener nu de R2 . 

Ceva nu măsori bine - dacă ai R1 de 5,1R ar trebui să ai  240-250 mA.

Link spre comentariu

Daca erai atent la ce am scris mai sus vedeai comentariil e despre tensiunea DZ, evident ca 18+18V nu merg deloc daca Vf este 37V.

Trebuie tensiune mai mare pentru DZ, dar vezi cum te incadrezi in maximum pentru IC convertor si condensatoarele de pe iesire. Daca este XL6009 atunci rezista la 60V ramane sa ai si condensatoare tot pe la valoarea aia, incat sa poti pune dioda/diode Zenner cu valoarea totala de 40-45V. Bine este sa masori curentul prin DZ in functiune, sa te asiguri ca este sub 0,1mA.

Tot ce este in partea stanga a rezistentei R2 tinde sa submineze ideea de curent constant, care este data de componentele din dreapta lui R2.

Turcu_Dan - daca datele de randament sunt corecte atunci este nesperat de bine... am motive sa cred ca ar merita verificate instrumentele de masura si repetate determinarile... dar cred ca mai bine este sa nu faci nimic, si sa te bucuri ca ai solutie buna.

In rest cu optica/focalizare iti dai seama ca este vorba de un compromis... in plus noi nu prea avem cu ce te ajuta in directia respectiva.

Link spre comentariu

După 25 minute de funcționare curentul prin led este de 283 mA.

Evident ca voi tine cont de sugestiile dumneavoastră,  doar de aceea pun întrebări. 

Modulul este cu xl6009,  dioda este ss34, condensatorul de filtra este pe 50v. Ramane sa caut diode zenner 39v. 

20200417_142041.jpg

Link spre comentariu

Revin cu detalii, astazi am mai facut niste teste dupa schema atasata mai jos. Datele din tabel sunt cu dioda zener de 10V in montaj. Dupa teste am incercat dioda de 12V - curentul in serie cu aceasta era peste 1050uA, la cea de 12V am mai inseriat una de 3.9V, iar curentul masurat in serie cu dioda in acest caz a fost de 850uA.

Aici sincer nu stiu ce sa fac, las dioda de 10V, pun mai mare....... parca acolo trebuia sa fie un curent de pana in 100uA.

O alta nelamurire .... tot in acel montaj am facut un test si cu un led cob mai mare, respectiv cu PACE-28FVL-BC4P ProLight Opto. Am gresit la masuratori? Se poate ca randamentul sa fie 98%? Parca trebuia sa scada daca vrei tensiuni mult mai mari decat alimentarea..... Nu stiu, mai repet inca o data cand am timp masuratorile pt acest led.

image.thumb.png.ffb631916fb64a1ff93f4a0849a5c637.png

Circuit_0step up.jpg

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu

0,1mA era un curent "dezirabil" la care in mod sigur bucla de tensiune nu influenteaza semnificativ curentul. Totusi 1mA este cam prea mult, ar trebui sa faci niste calcule matematice ca sa vezi exact ce se intampla...

Dar cel mai bine este sa te duci in sus cu tensiunea Zennerului. Poti sa-l pui si de 25-30V, daca contactele pe circuitul COB sunt temeinice, fara a avea in nici un caz contact intermitent. Adica daca presupui ca protectia nu iti trebuie decat la mersul fara sarcina.

Insa ce a recomandat Udar 12-15V va proteja in ambele cazuri, se gadesc valori de 12, 13 si 15V uzual, ar fi de unde sa alegi.

Poti sa obtii ceva utilizabil  din inserierea unora intre 5,6 si 9V cu drift termic mai bun in astfel de caz.

Nu este de mirare sa ai neconcordante in masuratoarea randamentului, acolo masori curent/tensiune de 4 ori (intrare + iesire) apoi faci inmultiri/impartiri... incat o eroare poate fi amplificata, poate nici aparatele nu sunt etalonate prea bine si nici liniare.

In plus se poate sa nu masori marimi perfect de curent continuu, sa ai semnal alternativ suprapus cu o amplitudine neneglijabila.

Ar trebui sa "rotezi" aparatele, sa repeti masuratorile de numeroase ori si POATE vei avea o explicatie.

Evident ca 98% nu este plauzibil in acest caz.

Dar poate este mai bine sa nu mai depui eforturi in cauza asta.

Cea mai buna masuratoare (imposibil sa fie eronata) este cea energetica: lasa monatjul sa functioneze macat 15 minute, masurand ochiometric numai fluxul luminos emis. DACA montajul nu s-a incalzit semnificativ (in caldura se duce energia "arsa") - atunci randammentul este OK.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Salut,

Am făcut azi ceva teste: modul boost cu modificare conform atașamentului. 

Led: LTPL - M13710ZS40 - T2, două bucăti in serie.

1. Rs=1,2 ohm: 

I led = 145 mA

U led = 16,3 V

I sursă = 245 mA 

U sursa = 12,35 V

2. Rs=1 ohm:

I led = 180 mA

U led = 16,22 V

I sursă = 250 mA

U sursa = 12,35 V.

Căderea de tensiune pe dioda 1n4148 este de 0,61 V.

Din calculele mele curentul pe leduri trebuia sa fie mai mare.

Este o greșeală de calcul, eroare de măsurare sau rezistența de 15 kohm are o influență?

Nu am măsurat încă curentul pe dioda zenner.

PS: Am constatat cu această ocazie ca aparatul de măsură e defect pe scala ma si temperatură. UT60C.

20200507_193453.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări