Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Laser CNC - protectie

Postări Recomandate

Salutare.

Intentionez sa montez un laser pe CNC, in special pt. operatii de gravura.

As vrea sa incep prin a cumpara niste ochelari de protectie eficienti si daca se poate la un pret decent.

In acest scop am tot "frunzarit" la Google dar nu-s foarte lamurit inca: exista ochelari "universali" indiferent de lungimea de unda a laserului sau trebuie sa cumpar ceva cu dedicatie pt. laserul/laserele pe care le voi monta?

Daca ati cumparat asemenea ochelari de la noi, v-as ruga sa-mi spuneti de unde.

Nu vreau sa fac economie la protectie, mai ales pt. ochi... am gasit ochelari in China cu $1 - $2 dar nu as vrea sa risc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• informer

4

• dany_cta

4

• d2134

1

• mihaighe

1

Top autori în acest subiect

1 oră în urmă, d2134 a spus:

Preturile adevarate sunt pe la $100-$300.

Parerea mea este sa faci mecanica si comanda,sa te hotarasti ce tip de laser folosesti,eventual o probezi cu un laser de drw ,apoi cumperi laserul ales si dupa asta la ochelari. 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, d2134 a spus:

Trebuie corelati cu lungimea de unda a laserului. Preturile adevarate sunt pe la $100-$300.

https://www.thorlabs.com/newgrouppage9.cfm?objectgroup_id=762

Bun material, multumesc!

Acum 14 minute, mihaighe a spus:

Parerea mea este sa faci mecanica si comanda,sa te hotarasti ce tip de laser folosesti,eventual o probezi cu un laser de drw ,apoi cumperi laserul ales si dupa asta la ochelari. 

Mecanica o am... ma rog, pana la prinderea efectiva a laserului pe Z dar aia n-ar trebui sa fie o filozofie.

Laser probabil ceva semiconductor, deocamdata... dar sigur cand probez am nevoie de ochelari ca mie mi-e cam frica de laserele astea... probabil de la Star Wars mi se trage... :rade:

Link spre comentariu

Nu cred ca e buna ideea sa iti faci utilajul si laserul si scutul dupa aia, s-ar putea sa fie prea tarziu, nici nu sti ce repede te zapaceste. Daca te joci putin cu dioda pe intuneric, fara reflexii clare in ochi, iti cam nenoroceste ochii, vezi numai pete dupa aia, doar din ce se reflecta din hartia/plasticul pe care il tai. Daca ai prins o reflexie ... esti trist.

La mai putin de jumatate din minimul ala pot sa iti ofer eu un scut mare. Cred ca pe acolo m-a ajuns pe mine.

Eu l-am luat pentru acelasi proiect, un laser cu diode de 2-6w dar apoi am trecut in alta liga. L-am testat si "inghite" perfect laserul, nu trece nimic vizibil.

Protejeaza intre 250-520nm. E nou nout, pe spate are folia de hartie, de acolo se vad cutele, poti sa iti decupezi lentile din el si sa iti faci ochelari daca vrei (de soare, transparenta e foarte buna) sau sa il folosesti direct ca scut montat peste utilaj.

Ca dimensiuni e trapez, 370x 360/270.

Uq2M48r.jpg

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Multumesc @dany_cta, bine de stiut ca ai scutul/materialul ala in caz de nevoie.

CNC-ul meu (pe care am sa pun laserul alaturi de freza normala) este destul de mare, n-am cum sa-l "blindez"... de aia vreau niste ochelari cu protectie buna inclusiv laterala asa incat sa ma pot "invarti" in jurul masinii, dupa nevoi.

Am mai citit review-uri, m-am mai consultat... posibil sa-i iau pe astia:  https://www.amazon.com/gp/product/B00UJBGUMM/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o07_s00?ie=UTF8&psc=1

Link spre comentariu

Cu scutul se poate construi o casuta in jurul laserului, inaltimea e mereu aceeasi la laser.

Cand am zis de ochelari ma refeream la genul de mai jos, doar se inlocuieste geamul. Scutul e plastic, se taie imediat la router si iti dai seama cate lentile se pot face din bucata aia, in caz ca se mai matuiesc sau zgarie.

ochelari-sudor-cu-cristale-lichide.jpg

TEKTOR-600x600.jpg

Link spre comentariu

Si revin si cu un scut pentru laser cnc. Bineinteles facut din aluminiu (cornier subtire de la dedeman) cu gemulet mai mare, rama foarte fina. Laserul e o raza, nu o lumina care ocoleste pe sub scut. Eu asa as fi facut, e mai lejer decat sa stai cu ochelari prin atelier in timp ce el face treaba.

e0fb7c37566960f4825e142c024e0e73_preview

Link spre comentariu

F. interesant.

Ma gandesc ca intr-o laterala a respectivului scut se poate fixa (sau chiar ai fixat) un tub pt. evacuarea fumului, nu?

Link spre comentariu

Poza e luata de pe net. Se vede un furtun in spate care e posibil sa fie aspirator, atunci cutiuta respectiva chiar are un super rol, nu ai idee ce fum genereaza cand gravezi un lemn sau plastic si fumul ala se depune pe lentila, innegreste totul. Daca e pvc (parca asta era) se genereaza un fum "clorhidric?", niste vapori rai de tot, o chestie naspa rau care ataca, rugineste si roade metalele foarte repede de genul cateva ore. Eu m-am chinuit o gramada sa frec cu wd40 ca sa scot urmele cand am patit-o.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări