Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se pot alimenta aceste LED-uri

Postări Recomandate

Ai facut foarte bine.

Evident ca nu arata ca ceva idustrial, dar arata ca ceva manufacturat cu grija, deci trebuie sa fii mandru de asta.

Observatii:

- dioda antiprost nu stiu ce este D25N25 - dar daca pui un Schottky supadimensionat posibil sa reduci Vf sub 0,4V chiar 0,3 sau 0,2 este posibil - poate nu pare mare economie, dar este o economie gratuita si permanenta - si esti pe baterie, deci orice economie merita.

Te provoc insa si la ceva util si pentru tine / dar util si pentru colegi:

- sa alimentezi dintr-o sursa reglabila si variezi tensiunea din volt in volt plecand de la 9V pana la 17V (ziceai ca ai un pic peste 17V in functionare). Deci ai 9 puncte.

- masori curentul la fiecare tensiune.

- de asemenea masori tensiunea pe leduri, la fiecare tensiune, insa initial lasi montajul sa functioneze vreo 30 minute, sa fie totul la echilibru. Ma astept ca intre 9 si 17 V pe intrare tensiunea pe leduri sa fie exact aceeasi. Asta insemna ca totul este la echilibru si driverul isi face bine treaba.

- daca tensiunea de mai sus este exact la aceesi valoare, atunci masori si curentul prin leduri.

(ar trebui sa ai 2 multimetre pentru asta... daca ai trei este si mai comod)

Cu valorile respective ai totul ca sa calculezi randamentul - 9 valori pentru cele 9 puncte.

Teoretic ar trebui sa ai cel mai prost randament la 9V si apoi sa tot creasca.

Dar este interesant de vazut si pentru tine si pentru toata lumea. Pe tine te va ajuta, ca sa stii unde ai randament maxim, sa incerci sa tii bateria in respectiva zona...

Link spre comentariu
Acum 48 minute, Dxxx a spus:

- dioda antiprost nu stiu ce este D25N25 - dar daca pui un Schottky supadimensionat posibil sa reduci Vf sub 0,4V chiar 0,3 sau 0,2 este posibil - poate nu pare mare economie, dar este o economie gratuita si permanenta - si esti pe baterie, deci orice economie merita.

D25N25 este dioda veche romaneasca , 25V/25A , sper sa nu gresesc . Le foloseam ptr redresor incarcare baterii .

Am incercat si cu alte diode  (nu schottky )  dar pierderile erau la 1V si mai bine . 

Am o multime de diode schottky  din surse atx , sant la curenti mari si tensiuni la  40V . Sant bune ?

Acum 52 minute, Dxxx a spus:

Te provoc insa si la ceva util si pentru tine / dar util si pentru colegi:

Deocamdata sant ocupat cu alte treburi , dar o sa fac si treaba asta , cu toate ca presupune demontrea copleta a lampii.

Ar fi bine de stiut .

Link spre comentariu

Pai daca nu ai mai spus nimic... eu credeam ca o se ne mai tii la curent si ar fi fost timp sa-ti propun masurarea randamentului, inainte ca sa incasetezi.

Daca totusi nu este prea greu, eu zic ca merita deranjul - cand iti faci timp.

Da, foarte bune diodele alea, de obicei sunt doua diode intr-o carcasa TO220 cu catodul comun (poate sa fie si anodul comun, nu are importanta). Oricum electrodul comun este pe centru si rezista la 10-15-20A fiecare din diode.

Daca unesti cel doua picioare periferice pui practic diodele in paralel, si vei avea capabilitate de curent 20...40A - asta este bine, pentru ca tu consumi sub 1A, deci caderea de tensiune va fi mica... Daca ai mai multe diode si un pic de timp, poti sa o selectezi pe cea cu Vf cel mai mic, si nu este exclus sa fii pe la 0,2V.

Link spre comentariu

Nu am mai avut rabdare si am desfacut lampa .

Am pus o dioda SBL3045PT . am unit anozii . Caderea pe dioda este de 0,3v , indiferent de tensiunea de alimentare .

Am facut cum ati spus , si am obtinut urmatoarele rezultate . Alimentarea montajului am inceput-o de la 9v .

tensiune                consum din baterie 

9V                           1,5A

10V                         1,3A

11V                         1,13A

12V                         1,04A

13V                         0,95A

14V                         0,86A

15V                         0,79A

16V                         0,73A

17V                         0,66A

Curentul prin leduri la inceput a fost de 630mA . Dupa 10 de minute de functionare , a crescut la 650mA , si sa stabilizat aici . Trebuie sa spun ca am gresit mai sus cand am scris 480mA . Amintirea imi joaca feste .

Tensiunea spre led-uri este de 17,5V . Nu am mai desfacut placa cu led-uri sa masor pe mai multe led-uri , fiindca folia aceea alba este lipita cu prenandez , si mie teama sa nu iasa cu smd-uri cu tot , de aceea am masurat tensiunea la iesirea din driver . Poate e bine .

Atat curentul cat si tensiunea au ramas fixe indiferent de tensiunea de alimentare , 9V/17V.

Lampa a functionat cca 30 minute , timp in care nu sa incalzit nimic excesiv .   Abia se simte la palpare cu mana . Nici XL-ul nici dioda antiprost .

Multimetrele , ca am numai doua , au fost conectate tot timpul  .

Nu prea imi place ca cu cat scade tensiunea creste curentul consumat din baterie . Restul , sant foarte multumit . 

In schimb am facut o treaba buna cu schottky . 

Acum urmeaza sa va pronuntati cat de bine e sau cat de rau , sau daca mai trebuie facut ceva . Pe urma o montez la loc .

Link spre comentariu

De facut ai facut foarte bine, normal ca tensiunea o iei la iesirea driverului.

Dar vad ca desi ai fost foarte pe faza... nu ai si calculat randamentul.

Este normal ca curentul sa creasca cu scaderea tensiunii. Si asta se intampla din doua surse:

- pentru ca ledurile consuma aceeasi putere este normal ca in mod liniar cand scazi tensiunea sa creasca curentul.

- insa la tensiune mai mica driverul munceste mai mult, deci ii scade randamentul - adica "arde" el mai multa energie cu cat tensiunea este mai mica.

Deci:

- ledurile consuma 11,38W

- la 17V driverul consuma 11,22W (evident ca asta nu se poate, dar exista si erori NORMALE de masura) adica driverul nu prea consuma energie deloc...

Asteptarea mea era pentru peste 97% randament si se confirma

- la 9v driverul consuma 13,5W: 

• deci randamentul este 84%, este inca OK
  • driverul va arde in acest caz circa 2,2W, pe toate piesele din componenta, deci iarasi bine

- la 12v driverul consuma 12,5W

• deci randamentul este peste 90% foarte bun
  • driverul va arde in acest caz putin peste 1W.

Toate cifrele de randament sunt acceptabile, dar la peste 12V sunt deja foarte bune.

Fiind driver in comutatie ai marele avantaj ca randamentul ramane acceptabil la o variatie atat de mare de tensiune, practic de la simplu la dublu (9-17V). Nici un alt driver nu ar fi capabil de asa ceva.

Iar pentru tine este esential ca iti permite in regim de urgenta sa mergi pana la o descarcare de 9V, dar daca mentii in regim normal si pentru acumulator, cu tensiunea peste 12V, atunci vei avea randament foarte bun.

Link spre comentariu

Chiar nu ma pricep sa calculez randamentul . 

Ma pricep sa fac , sa construiesc , daca ma mai indruma si cineva . 

Am inteles totusi , cat decat explicatiile dv , pentru care va multumesc .

Mai am un modul driver boost cu XL6009 , sa vad ce intrebuintare îi gasesc . Orcum tot pe aici o sa intreb .

Personal sant surprins de calitatile acestui ci .

Va multumesc inca odata , pentru ajutorul dat . 

Link spre comentariu

Nu este nici o problema, le luam usurel si le rezolvam, chiar si calculele.

Dar acum ai chiar si comentarii depre semnificatia randamentelor respective.

Oricum - cu ajutor sau fara ai facut un driver performant, si sper ca vei folosi ansamblul cu spor.

Poate dupa ce il testezi in exploatare revii aici sa ne spui ce avantaje ai fata de solutia precedenta in ce priveste si fluxul luminos, dar si timpul de functionare pe care il permite bateria.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări