Vizitator Postat Decembrie 4, 2019 Partajează Postat Decembrie 4, 2019 The CBB3590 chip-on-board LEDs emit a full-spectrum white light with a color temperature of 3500K. That is a fairly warm white that is well suited Link spre comentariu
Alphsoo Postat Decembrie 5, 2019 Partajează Postat Decembrie 5, 2019 legat de spectru PAR : Dupa cum vedeti lungimea de unda nu este asa critica iar orice chinezarie ce emite lumina rosie si albastra este mai buna decat un led alb. Legat de spectrul deep reed 730-740nm, acesta ajuta plantele sa se lungeasca, iar pe langa acest lucru creste exponential rata fotosintezei prin efectul Emerson. 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 6, 2019 Partajează Postat Decembrie 6, 2019 doar ca acum aparu pe piata diferentierea intre led alb si led full spectrum care e un alb cald. Link spre comentariu
Alphsoo Postat Decembrie 6, 2019 Partajează Postat Decembrie 6, 2019 erata: Mai sus am confundat termenii, este vorba de far red 730-740nm. Deep red se refera la 660nm , spectrul cu eficienta maxima pt. plante. Pe partea albastra cica spectrul royal blue ar fi cel mai eficient. Cat despre uv, treaba e mai complicata, UV-A si respectiv UV-B ar afecta plantele iar UV-C ar ajuta-o sa se refaca in urma arsurilor create dar eu recomand sa nu se experimenteze acest tip de lumina. Leduri chinezesti de calitate la preturi foarte bune sunt pe Topledlight sau kiwilighting. Chinezul cica ar face si mcpcb-uri cu diferite configuratii alese de client. Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 6, 2019 Partajează Postat Decembrie 6, 2019 Eu ma bucur de elanul tau cu ledurile... dar varianta chinezeasca este ultima care sa te entuziasmeze. Daca ziceai de leduri manufacturate in Taiwan (republica China, adica ROC si nu PRC) atunci intr-adevar acolo au manufacturarea cele mai mari firme, plus firmele Taiwaneze, care ofera raport pret pe calitate imbatabil. Ce spui ca "lungimea de unda nu este asa critica" iarasi nu cred ca afirmi asa ceva la modul serios. Rosul de 620nm este cel uzual, si la lungimea aia de unda fotosinteza nu prea functioneaza de loc, dar ledurile pentru iluminat asa ceva folosesc, R9 ar fi valoarea care arata oarecum ce se intampla in zona respectiva si multe leduri de iluminare au R9 aproape zero (chiar daca la CRI stau bine). Deci cum o sa-l cred eu pe chinez ca ledul lui emite 660-670nm, adica lungimea de unda activa pentru fotosinteza? Ai impresia ca daca un lot de productie din China are media la 640nm chinezul o va distruge, ca orice firma decenta? Daca cineva poate sa faca spectrometrie credibila si masuratori de flux luminos (???) si aceste masuratori confirma ca produsul chinezesc X corespunde, atunci foarte OK (sub rezerva fiabilitatii) sa folosesti produsul X, dar nu alt produs. Cumva se dau produse chinezesti pe gratis? Altfel mi se pare iresponsabil sa cheltuiesti putin si prost, cand ceva cu DS si "garantat" nici nu costa prea mult. Daca insa o firma decenta dar nu scumpa (ProLight, KingBright, Edison) imi dau DS, atunci cred ce zice DSul. Toate considerentele de mai sus sunt valabile si pentru ledurile de iluminat, cu exceptia ca acolo lungimea de unda nu este critica, dar conteaza enorm CRIul. Evident ca eficienta ramane valabila la ambele categorii. Link spre comentariu
Alphsoo Postat Decembrie 6, 2019 Partajează Postat Decembrie 6, 2019 (editat) Domnule Dxxx inainte sa se inventeze ledurile pt horticultura se foloseau preponderent lampile cu vapori de sodiu cu rezultate mult mai bune decat MH. Vedeti in ce spectru emit respectivele lampi dupa aia faceti comentarii la cea ce zic! Cat despre elanul meu cu ledurile chinezesti, vorbesc din experienta, am lucrat atat cu leduri scumpe la vremea respectiva cum ar fi 740nm LedEngin sau osram golden dragon 660nm iar acestea au fost comparate cu ledurile de la epistar, epiled achizitionate de la pagina de mai sus. Editat Decembrie 6, 2019 de Alphsoo Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 6, 2019 Partajează Postat Decembrie 6, 2019 Nu ma lua cu domnule, aici suntem colegi. Horticultura este ceva vast, poate la unele specii "a mers" dar asta nu se suprapune pentru orice planta. Sunt de asemenea convins ca ledurile chinezesti dedicate functioneaza, dau rezultate. Daca insa doresti sa stapanesti fenomenul si nu preferi sa mergi pa bajbaite, nu doresti sa-ti formezi experienta prin incercari nereusite, sau doar doresti sa fii sigur ca banul investit va aduce rezultat... atunci doresti componente cu DS credibil. Cam asta este recomandarea pentru orice led de iluminat si nu vad de ce ar fi diferit pentru "plant growth". Nu numai eu ci si alti colegi continuam sa repetam ca cei care "au probleme" cu sursele de iluminat led vin din zona unor incercari cu surse ieftine si proaste, din China si nu numai, iar o parere obiectiva nu ti-o faci pana nu incerci ceva de buna calitate, care actualmente este mult peste sursele economice vechi. Daca nu doresti asta, atunci orice varianta intra in discutie si poti sa folosesti principiul invatarii din greseli. Ce dubitez eu este daca nu cumva costul greselilor depaseste varianta de a lua de la inceput componente decente (nu scumpe, nu extreme, doar decente). Link spre comentariu
Mihai Giurea Postat Decembrie 12, 2019 Partajează Postat Decembrie 12, 2019 Din experienta pot sa spun ca sunt si alti factori importanti, care influenteaza cresterea rasadurilor / plantelor, in afara de lumina care poate sa functioneze in parametri optimi. De exemplu, daca substratul ( pamant ), nu este cel corect / sanatos , semintele nu sunt de buna calitate, temperatura nu este cea optima, irigarea si modul in care se efectueaza nu are loc la timp, atunci lumina nu isi poate aduce aportul corespunzator. Chiar si in conditiile folosirii unor prapadite de neoane led de la chinez, randamentul a fost foarte bun in raport cu investitia efectuata. Este clar, intotdeauna este loc de mai bine, insa depinde de situatia fiecaruia. Cel mai bine este asa cum spunea un coleg intr-un post precedent, sa folosesti componente decente, insa chiar si asa, nu intotdeauna teoria functioneaza si in practica, dar din greseli invatam cu totii. Important este ca indiferent de situatie, factori, imprejurari, sa existe dorinta reala de a invata si progresa pentru a fi de ajutor nu numai noua, dar si altora, mai putin pregatiti in domeniu, dar care si ei la randul lor au dorinta de a invata. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 12, 2019 Partajează Postat Decembrie 12, 2019 nu-s prapadite si ai dreptate ca sunt multi factori, inclusiv distanta la care e becul variaza ( in perioada de vegetatie cu inflorire trebuie mai multa lumina si mai aproape) ai putea sa deschizi un topic la hobby-uri. poate ramane mai mult, tratezi mai multe aspecte, nu numai led si cred ca or sa fie mai multi interesati. eu sunt. Link spre comentariu
Alphsoo Postat Decembrie 12, 2019 Partajează Postat Decembrie 12, 2019 Normal ca conteaza toti factorii, nu doar lumina dar aici se discuta despre iluminat si nu PH, temperatura, factori de stres sau ritmul circadian/nictemeral al diferitor specii de plante. Cat despre prapaditele leduri, ce nu vor sa inteleaga unii e faptul ca nu tot ce vine din China este rahat, una e sa folosesti rebuturi la kg de pe ebay si alta e sa sa folosesti niste leduri brand chinezesc cu fire de legatura de aur, chip de 42 mil ce vin montate pe un mcpcb solid de cupru. Nu contest faptul ca existe componete net superioare produselor chinezesti dar intrabarea e daca se justifica pretul, cel putin in cazul de fata. Ca sa fac o paralela, de ex. lampile produse de Shuguang or fi mai slabe calitativ in comparatie cu mullard sau alte branduri cu traditie dar asta nu inseamna ca ele sunt de rahat doar pt. simplu fapt ca sunt produse de orezari. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 12, 2019 Partajează Postat Decembrie 12, 2019 (editat) Binenteles ca sint proaste pt ca au un sunet pițigăit. In alta ordine de idei și eu folosesc LED-uri ciaina, prolightopto, dar sint cu datasheet și nici nu-s cele mai ieftine. Nu cred ca a spus cineva ca LED-urile ciaina sint proaste atita timp cit vin cu datasheet și sint brand ciaina, deci mici șanse sa fie contrafăcute..... Editat Decembrie 12, 2019 de sesebe Link spre comentariu
Alphsoo Postat Decembrie 12, 2019 Partajează Postat Decembrie 12, 2019 (editat) Ok, greseala mea, trebuia sa specific ca ledurile chinezesti folosite de mine au datasheet, ce-i drept doar pe pagina producatorului. Aici un exemplu: https://www.epistar.com/Upload/Led/all_product_caty01466564788.pdf Legat de lampi eu am o parere personala mult mai proasta despre JJ dar in fine... Editat Decembrie 12, 2019 de Alphsoo Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 12, 2019 Partajează Postat Decembrie 12, 2019 Cred ca nimeni nu a citit postarea mea. Este mare diferenta intre RPC (aia este China, care produce chinezisme) si ROC (adica Taiwan) Asa ca repet ce spuneam de Taiwan: "acolo au manufacturarea cele mai mari firme, plus firmele Taiwaneze, care ofera raport pret pe calitate imbatabil." Discutati de: PROLIGHT - No. 89, Xiyuan Rd., Zhongli Dist., Taoyuan City 320, Taiwan (R.O.C.) EDISON - No. 800, Zhongzheng Rd., Zhonghe Dist 23586., New Taipei City , Taiwan (R.O.C.) Pai astea sunt firme ultra-serioase de leduri, si nu numai eu si Sesebe de pe acest forum avem experienta cu ele, ci inca destui colegi, numai referindu-ne la group-buy. Da, nu au surle si trambite ca Cree sau Nichia... dar din cauza raportului imbatabil calitate/pret eu am renuntat sa mai cumpar Cree (da, considerat lieder de piata) si m-am orientat spre LiteOn si ProLight, decizie ajutata si de existenta TME ca furnizor. Egal iau si Edison, din alta sursa. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 12, 2019 Partajează Postat Decembrie 12, 2019 Mda, nu m-am exprimat bine. M-am referit la LED-uri cu datasheet bine documentat și cu date reale. Cred ca nu trebuie sa amintesc de watii chinezești. In cazul concret de mai sus nu pot sa ma pronunț pt ca nu cunosc dar datasheet-ul totuși este cam subțirel. Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 13, 2019 Partajează Postat Decembrie 13, 2019 Aici dezbatem o tema... Nu facem off-topic... Referirile la persoana din postarea lui Alphsoo pot fi interpretate in mai multe moduri... si lejer ar putea sa aduca penalizari. Eu consider ca s-a ajuns exact la limita si trec momentan cu vederea. Incercam sa continuam discutia civilizat si on-topic, deci comentariile se pot face numai referitor la ce spune o persoana aici si acum. Puteti sa contraziceti afirmatiile oricui, inclusiv ale mele fara problema, dar bine ar fi sa si argumentati... insa referiri la persoana nu se accepta. Cred ca am scris destul de clar si in subiectul sticky. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum