Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Iluminat LED pentru plante de apartament

Spitfire

Postări Recomandate

Cred totusi ca au ceva influenta.Am vazut nenumarate clipuri pe youtube cu zeci de experimente in care se alterna ponderea culorilor la cateva subiecte concomitent, in acelasi climat. Cele mai bune rezultate  au fost cele in care era si o componenta de alb rece.Eu nu pot spune decat ca am mers pe intuitie si am fost f. multumit de rezultat . Sigur exista combinatii mult mai bune si poate in caz de nereusita. as mai fi incercat alte variante.Si poate ca as fi zis ca e o intamplare daca ar fi fost o singura data, dar primul rand de rasaduri le-am pierdut pt. ca le-am plantat prea devreme in solar si a venit inghetul intr-o noapte. Al doilea rand s-a dezvoltat la fel de bine. Mediul, camera tehnica adica, a fost acelasi si in incercarile din anii trecuti, adica o temperatura de cam 22 de grade iar alternanta noapte-zi s-a facut cu o priza programabila cu 12 ore de lumina.

Link spre comentariu

Daca iluminatul este exclusiv artificial poti sa "fraieresti" plantele cu cicluri lumina /intuneric mai scurte, ca si cand ai comprima timpul. Daca poti sa ajungi spre 18 ore, sau nu, ramane de stabilit experimental.

Oricum la rasaduri este de presupus ca folosesti puteri relativ mari, deci incepe sa conteze mult calitatea si randamentul sursei de alimentare. Temperatura si umiditatea sunt si ele esentiale.

Link spre comentariu

Constructia noastra are 130x80 cm  si are 4 tuburi cu lumina pentru plante de 14W fiecare si un tub alb rece de 18W.Deci in total  74W. Cel putin din ce scrie pe tuburi, nu am masurat.

Noua ne pare f.rezonabil, in conditiile care in trecut foloseam  pentru aceeasi suprafata 250-300W cu rezultate zero.Facand un calcul al curentului si semintelor, economia este de cel putin 6-7 ori raportata la pretul rasadurilor cumparate.Dar marele avantaj este ca sti ce ai semanat si aia iese, pe cand la rasadurile cumparate, cumperi una si iese alta.Dupa cum am mai spus,  totul a fost la intuitie, fara calcule si alte alea.Si a iesit.Poate in viitor vom mai incerca alte combinatii, dar asta va ramane de baza.

Link spre comentariu

Folosesc de cativa ani un raft cu 5 etaje ( 130 lungime x 50 latime x 220 inaltime ) pe care am facut rasaduri de rosii, castraveti, varza, etc...

Pe fiecare raft lumina provine de la 4 neoane a cate 18w bucata, neoane alb-rece led cumparate din Doraly.

Le-am folosit sa producem aproximativ 2000 de rasaduri pentru a fi plantate in camp la timpul corespunzator fiecarei plante.

De departe, m-i se pare cea mai buna solutie de a face, cel putin rasaduri.

Suntem la al treilea an in care am folosit aceasta metoda.

Atunci cand am folosit metoda traditionala a rasadurilor, trebuia sa ai grija ca dimineata sa le dezvelesti, seara sa le invelesti, sa le uzi cu furtunul sau stropitoarea peste plante, lucru care nu era tocmai de mare ajutor pentru ele, iar daca uitai, si in noaptea respectiva temperatura cobora sub 0 grade, puteai sa iti iei la revedere de la rasaduri. Pe raft, pentru ca plantele sa aiba umezeala necesara, turnam apa in tava de policarbonat pe care am confectionat-o din placi de policarbonat de la Dedeman, iar dupa cateva sesiuni de irigare stiai exact cata apa este necesara. Nu am avut timp dar voiam sa implementez si un sistem de irigare automata cu ajutorul unui Arduino, dar ne-am descurcat foarte bine si fara, desi ideea ne-a placut foarte mult.

Nu mai enumar cat de multe erau dezavantajele cu metoda traditionala, insa unul care ne-a dat de furca, era, ca melcii fara cochilie mancau rasadurile.

Daca as face un calcul la investitia efectuata in raft impreuna cu toate celelalte ( neoane, tavi, etc, ) pot spune ca dupa prima serie de rasaduri raftul a fost amortizat, avand si un mic profit.

Daca ar fi fost sa cumpar 2000 de rasaduri, ar fi fost o suma considerabila.

Prin amabilitatea si cu ajutorul unui coleg forumist care este mult mai priceput decat mine la electronica, am reusit sa montez pentru test si doua coburi led de 50 W, care fiecare functioneaza undeva la 20 W.  Idealul este ca, consumand cat mai putin curent sa ai lumina cat mai multa.

Neoanele led din Doraly nu cred ca respecta regula de mai sus, de aceea am inceput aceste teste, insa trebuie timp.

Din pacate din unele motive de sanatate nu am mai putut continua testele, insa abia astept sa reincep.

Toate cele bune tuturor si multa sanatate ca e mai buna decat toate!! :-) .

Link spre comentariu

Din toata energia luminoasa produsa de tuburi fluorescente/tuboled-uri cu lumina alba, probabil plantele folosesc 3...5%. Restul, e consum inutil de energie...folosind LED-uri rosii/albastre, probabil 70-80% din energie e absorbita de cloroplastele frunzelor, cu rezultate bune.

Link spre comentariu

Din pacate situatia nu este asa de simpla incat sa cred vreun procentaj...

Este real ca preponderent este necesar albastru si rosu...

Insa:

- in functie de starea de vegetatie a plantei si mai ales de ce dorim noi sa-i "sugeram" sa faca proportia intre diversele componente spectrale este variabila.

- nici nu mai zic de variatia legata de tipul plantei, una ecuatoriala si una de tundra vor avea nevoi radical diferite

- chiar si galbenul si verdele sunt necesare, exista studii cu iluminare cu albastru + rosu strict... la care adaugarea de putin verde a determinat crestere semnificativa a vegetatiei, aproape ca un catalizator

- raportul dintre rosu si rosu indepartat (670nm si 730nm) le indica plantelor daca sunt umbrite sau nu. Maresti ponderea de rosu-indepartat si incep sa faca vreji lungi, sa iasa din umbra.

La asta adaugam si faptul ca "vizibilul" nu se suprapune DELOC cu "utilul pentru fotosinteza"  - adica ce spuneam mai sus - un led evoluat si eficient pentru iluminare probabil ca isi trage eficienta ridicata tocmai din faptul ca nu produce mai deloc radiatie utila fotosintezei...

Bun si daca luam astfel de variabilitate majora mi se pare ridicol sa dam procente.

Poate ca cei 70-80% declarati mai sus sa nu fie nici pe sfert in cazul cand oferim 670nm unei plante care are starea fiziologica incat sa necesite 730nm... (sau invers).

Mai mult, aia 3-5 % sunt si mai discutabili... macar si pentru faptul ca un led extrem de eficient pentru iluminat nu va mai emite probabil nici 1% compatibil cu fotosinteza...

Link spre comentariu

daca va plac cob-urile, tipul asta e extrem de usor de utilizat si rezultatele sunt mai mult decat multumitoare.

https://www.aliexpress.com/item/32982350492.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.72b840edoa7QBG&algo_pvid=37623788-8777-49cc-83b5-4b1ed79ca58c&algo_expid=37623788-8777-49cc-83b5-4b1ed79ca58c-3&btsid=5a634cee-5db1-4a02-a9a5-e94be2b62659&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_3,searchweb201603_55

lincul e doar un exemplu, eu am testat unul alb, nu m-am aruncat la versiunile cu watti multi (am ales 10-20W, la 120V si 60Hz) si am fost destul de incantat, toata greutatea e sa dai 4 gauri cu oarece precizie. La un moment dat a facut cineva un topic chiar despre tipul asta de cob. Concluzia mea a fost ca face un pic de flicker, vizibil doar cu camera foto, dar nu cred ca are influenta la plante.

In final este un device extrem de usor de utilizat, trebuie avut putina grija in a conecta firul de gnd pt protectie

Link spre comentariu

Referitor la procente, mai sus se explica si cam asa am intalnit si eu unde am lucrat, ca nu exista un procent fix. Anumite lungimi de unda favorizeaza germinarea si incoltirea, altele cresterea, altele inflorirea. Daca vrei o planta cu frunze multe, mare si viguroasa folosesti o combinatie diferita fata de cazul in care vrei inflorire si fructe. Nu merge aceeasi peste tot, de aceea soarele ramane pe primul loc. In zona mea unde iarna e ceva mai lunga, agricultorii au inceput sa fie interesati puternic.

In cazul de fata e vorba de rasaduri, deci e clar un anumit ciclu din viata plantei, apoi rasadurile sunt scoase afara si plantate.

Asa exista teoria rosu-blue 5:1, care dadea 'purple light`, care in ultima vreme e considerata depasita si se promoveaza `full spectrum light`

Asta nu inseamna ca ledurile rosii-albastre sunt de aruncat. Trebuie vazut totul prin prisma maximizarii intregului potential al plantei.

Radiatia UV nu e buna, nici pentru oameni, totusi provoaca plantele de canabis sa intre intr-un mod de protectie si sa secrete o rasina care se regaseste in muguri si in face mai puternici in substanta cautata de consumatori. Pana la urma e un domeniu nou si maine o sa aflam ca anumite radiatii provoaca cine stie ce mutatii in plante, mai mult sau mai putin benefice.

Link spre comentariu

M-am gandit si eu la folosirea unor cob-uri ca cele do link-ul colegului @cocochnnel.Ma gandeam sa folosesc unele de putere mica, 5-10W, imprastiate pe o anumita suprafata.Problema e ca eu am avut niste experiente neplacute cu cele alimentate la 220v, au crapat dupa 2-3 ore de functionare..La cele de 12v trebuie o alimentare cu o sursa de curent constant si o racire adecvata, ceea ce impune niste costuri deloc de neglijat.In consecinta, am ramas la constructia cu tuburi care mi se pare mai simpla si cu o raspandire mai uniforma a luminii.Ma bucur de reusita colegului Mihai Giurea, dar noi cand am folosit numai tuburi cu led albe cu lumina rece, rasadurile au crescut inalte dar f. firave, subtiri si cam fara frunze. Poate a folosit altfel de tuburi.Anul viitor am sa pun niste poze cu rasadurile inainte de plantat

Link spre comentariu

Despre COBurile chinezesti la 230V~ eu facusem mai demult un topic... nu stiu daca il gaseste cineva sa-l dezgroape...

Oricum acolo aratam cum am scazut sub jumatate curentul prin leduri (deci si puterea)... ceea ce in mare parte rezolva fiabilitatea, prin introducerea unei marje favorabile... si o marja semnificativa.

Lampa facuta atunci este in continuare in folosinta, cred ca sunt peste 2 ani binisor. Oricum insa trebuie foarte bine racite pentru ca pe cablajul COBului sunt nu numai cipurile dar este si electronica de alimentare si fiecare disipa destula putere.

Alimentarea este serie, deci disipa foarte mult... iar ca rezultat randamentul este prost indiferent de orice alte argumente.

Insa oricine are ceva pretentii nu poate sa apeleze la chinezisme, doar stim cam cum sunt garantati la ei parametrii, mai ales la ceva ieftin, cum este acest caz.

Cum sa faci experimente cu ceva concluzii de valoare, cand ledul folosit sigur nu-ti garanteaza nici o lungime de unda / niciun randament... si cunoscand ca in laboratorul casnic al uni amator nu prea se gasesc aparate care sa te ajute la spectrometrie sau masurat fluxuri energetice.

Deci eu zic ca un amator este prizionerul specificatiilor de DS, iar la chuinezisme nici nu ai deloc vreun DS.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

În nici un caz nu ajunge 100$ o lampa de 100W, decit dacă nu știi cum sa o faci economic. 

Eu personal as alege o varianta cu o combinație de LED-uri colorate alimentate de la surse reglabile. Astfel as putea sa reglez cum vreau eu raportul între anumite lungimi se unda și sa obtin (dacă as ți cum) efectele de creștere dorite. 

Se por fixa COB-urile pe tabla chiar de fier pregaurita la distante convenabile și sub alimentate sa se obțină o temperatura rezonabila. Vizitind ceva magazine de bricolaj se pot găsi idei de răcire foarte diferite pt ca aici nu se mai pune problema de aspect. 

Link spre comentariu

Cree CXB nu este pentru "plant growth" nici nu stiu sa faca ceva COB pentru asa ceva (posibil sa-mi scape, nu am incercat sa fac sapaturi).

In general la magazinele uzuale se gasesc numai leduri emitter pentru "plant growth" vorbesc de produse corecte, cu DS.

Am vazut unele care intra in discutie de la Prolight (in capsula clasica 3,5x3,5) cat si altele 3,5x2,8 de la Edison.

Daca as avea tendinta de experimentare cu asa ceva as incepe.

Din ce am remarcat la ambele variante se gasesc variante rosii deep red (660nm) dar si cherry red (rosu indepartat 730nm)

Insa pe albastru se pare ca nu prea au decat 450nm si nu au varianta de 430nm sau lungime de unda mai mica.

PS - iarasi scriem simultan:

1.

- din ce am vazut eu te incadrezi cu pretul led pe la 2 lei per Watt care pleaca spre leduri

- exista surse simple dar decente de la meanWell cu pret sub 150 lei per 100W

- partea mecanica / racire mai costa ceva, de acord, dar eu cred ca te incadrezi in 100$ ca cheltuieli financiare plus munca, desigur

2.

Nu este necesar sa ai variatoare etc si nici o sursa cu dimming.

Daca solutia este cu leduri emitter inseamna ca ai acces liber in matricea de leduri.

Nu te tine nimic sa alegi o sursa care sa-ti dea  tensiunea maxima numai putin mai mult decat ce ai tu pe catene.

In acelas timp nu este greu sa gasesti o sursa la care tensiunea minima sa fie mai mica decat jumatate din cea maxima.

In aceste conditii pur si simplu pui niste comutatoare care sa sunteze pana la maxim  50% din lungimea catenei/catenelor.

Desigur asta inseamna surse de alimentare diferite pentru rosu si pentru albastru.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu
Acum 1 oră, cocochannel a spus:

corect, sunt curios cati ar da bani pe asa ceva. daca scoti bani din activitate e normal sa platesti 100$ pe o lampa de 100W, va fi mai ieftina si mai buna decat orice ai face, altfel nu prea cred.

https://www.cree.com/led-components/media/documents/ds-CXB3590.pdf

................ce zici de ~100$ pt 1500W nu pt 100W.

Rog nu considerati reclama, e numai un exemplu ca se poate si mai ieftin.

Link spre comentariu

teoria e buna, numai practica ne omoara. ai putea sa dai un exemplu ?, ca nu e vorba de nici o reclama. eu intru aici ca sa invat lucruri noi.

am participat efectiv la constructia unor lampi de 1500W, racire cu apa, dar pretul era tare departe, numai la fieratanie.

ledul de la cree e in niste lampi full spectrum destul de laudate. nu de mine si nu are rost sa combatem pe tema asta. Apropo chinezul cand vinde pe ali zice ca lampa lui e apropiata de cree sai iti da o poza unde apar doar benzile in albastru si rosu, dar ii lipseste exact partea dintre.

sper sesebe ca nu e un exemplu ca asta ba e 1000w ba 200w

https://www.amazon.ca/Phlizon-SpectrumGrowing-Monitor-Adjustable/dp/B07ML3NDDY/ref=pd_sbs_86_3/136-6207028-3889430?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B07ML3NDDY&pd_rd_r=08343f95-7855-4e89-a489-96017c553201&pd_rd_w=dWB7x&pd_rd_wg=NsLSM&pf_rd_p=c7838c3c-6de6-46ad-946c-b7318af714fb&pf_rd_r=YTKSW6E50XP3PV9247ZT&psc=1&refRID=YTKSW6E50XP3PV9247ZT

numai cu cob, fara alte amestecuri

https://growlightinfo.com/cree-cxb3590-cob-led-grow-light-review/

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări