Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cine realizeaza mai usor CNC-uri?


Vizitator kraft123

Postări Recomandate

Vizitator kraft123

Cine? Cui ii este mai usor sa conceapa si sa realizeze un CNC: programatorului, electronistului sau strungarului? Vad pe net multe proiecte personale care arata super comercial, realizate cu o mare finete la toate capitolele: industrial, electronic, programare. Ce sa cred? Ca respectivul are cunostinte temeinice din toate cele trei domenii? Greu de crezut! Bineinteles ca poti cumpara toate subansamblele de-a gata de la cateva firme tie ramanandu-ti doar sa-l montezi, insa nu la genul acesta de lucrare ma refer. Ma refer la cele construite conceptie proprie total. Caruia dintre cei trei ii va fi mai usor? Mai nou intalnesc persoane care nu lucreaza in nici unul dintre cele trei domenii insa realizeaza intr-o camaruta un CNC de precizie germana. Dintr-o data devin programatori, electronisti si strungari! Nu suna c-am aiurea? Nu inteleg eu ceva aici? Am putut sa realizez un CNC cu precizie satisfacatoare (hobby) pentru ca am avut la un moment dat de-a face cu domeniul auto (piese auto import si dezmembrari) si intelegeam cum sa fac o modificare mecanica unei piese, stiam cum se monteaza o bucsa, o planetara, un amortizor, un arbore cu came ...! Partea electronica insa m-a lovit crunt! Am ars o gramada de integrate, condensatori si alte piese! Acum fac deosebirea dintre o dioda si o rezistenta si am inteles ca semnele electrice + si - chiar trebuiesc respectate! Nasol! Probabil ca pana la urma o sa trebuiasca sa invat si ceva electronica! E foarte greu insa sa te pricepi chiar la toate! Nu m-am referit la programare pentru ca asta este domeniul meu si nu sunt probleme! Voi ce credeti? Care dintre cei trei poate construi mai usor un CNC serios da capo al fine?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cristiansen

    4

  • d2134

    3

  • sho_gun

    1

  • ranga

    1

Top autori în acest subiect

Care dintre cei trei poate construi mai usor un CNC serios da capo al fine?

Nici unul. Ori toti trei, ori nici unul.Fiind vorba de o masinarie mecanica, greul e dus de inginerul mecanic si el trebuie sa stie ce vrea de la electronist iar electronistul trebuie sa stie ce vrea de la programator. Cam asta e si ordinea de realizare.
Link spre comentariu

toti trei au o munca usoara in comparatie cu un al patrulea care conduce proiectul si trebuie sa-i impace pe toti.ca sa iti faci o idee pune vocabularul tehnic al celor trei la acelasi numitor comun si vezi ce iese de ex:cod masina 1programator-program rulat de masina 2electronist-seria placi electronice 3strungar-serie sasiuasta a priceput fiecare si iti dai seama ce a iesit.

Link spre comentariu
Vizitator kraft123

Sunt de acord ca toti trebuie sa colaboreze ca sa obtina ceva serios! Dupa parerea mea este destul de greu sa creezi singur intreg ansamblu. In zona de unde vin eu (programare) principala problema este reprezentata, de cele mai multe ori, de partea electronica. Vrem sa controlam absolut tot prin soft dar nu stim cum sa transpunem dpv electronic. Am vazut pe un site programatori japonezi care lucrau cu un CNC sa-si creeze partea mecanica a unui robot. Eliminasera practic unul dintre personaje: strungarul. Iata ca se poate crea un CNC numai de catre programator si electronist. In ceea ce priveste un sef de proiect acesta poate exista in anumite situatii si cred ca la proiecte mai complexe: CNC-uri cu 5 sau mai multe axe, schimbarea automata a capetelor ...

Link spre comentariu

Am vazut pe un site programatori japonezi care lucrau cu un CNC sa-si creeze partea mecanica a unui robot. Eliminasera practic unul dintre personaje: strungarul. Iata ca se poate crea un CNC numai de catre programator si electronist.

Cind un CNC care se misca frumos in gol incepe sa lucreze aiurea, sa piarda pasi, sa se opreasca aparent fara explicatie sau sa scoata piese cum vrea el nu cum ar vrea ei, cei doi vor chema un inginer mecanic sa le spuna unde si ce au gresit. Mai bine l-ar chema de la inceput si l-ar pune sef de proiect.CNC-ul este o masina unealta din domeniul mecanicii si deci, trebuie intelese perfect fenomenele mecanice carte apar pentru a fi bine realizat.
Link spre comentariu
Vizitator kraft123

Erorile enumerate (d2134) pot fi cauzate chiar de constructia stepper-ului sau de partea de soft. Daca CNC-ul cateodata merge in gol sau chiar se opreste atunci e chiar prost construit. Eu ma refer la CNC-uri realizate la nivel mediu, functionale insa fara o precizie nemaipomenita. In acest domeniu s-ar incadra CNC-urile pentru prelucrarea lemnului unde nu ai nevoie de cerintele metalului. Raman la parerea ca asemenea CNC poate fi construit doar de programator si electronist daca cunosc si ceva mecanica. Iar daca mai au si un alt CNC sa le produca piesele totul se simplifica. Proiectarea 3D a piesei, Enter si rabdare. Rar am auzit de un sef de proiect la un CNC obisnuit. Te referi probabil la firme care construiesc asa ceva. Eu ma refer la cele homemade. Pe de alta parte din cei doi ingineri mecanici pe care-i cunosc unul este un bun matematician si ofera meditatii iar celalalt are un service. Niciunul din cei doi nu a auzit de CNC. De altfel si pe partea de electronica am avut probleme asemanatoare. Ma refer la driverele pentru steppere. Din trei electronisti la care am apelat niciunul nu auzise de CNC, doi s-au simtit depasiti dupa ce le-am explicat functionarea unui stepper iar al treilea care lucra chiar la reparatii copiatoare de vreo trei ani habar nu avea ca motoarele copiatoarelor si ale imprimantelor se numesc steppere si lucreaza in modul pas cu pas. Luand in calcul circumstantele de multe ori esti nevoit sa gasesti singur solutii. Ori te agiti ca un titirez sa poti sa intelegi ori undeva te blochezi. E greu de crezut ca va sta cineva dupa tine continuu (indiferent care din cei trei) ca sa-ti realizezi tu CNC-ul homemade. Faptul ca sunt programator m-a ajutat sa gasesc rapid informatii in detaliu pe net si astfel am reusit sa invat multe din domeniu. Partea de programare a unui CNC nu necesita un nivel ridicat de cunostinte. Multi electronisti au prins repede cum sta treaba si au invatat numai ce-i interesa.

Link spre comentariu
Vizitator kraft123

Ca sa nu ma inteleaga cineva gresit, nu subestimez rolul inginerului mecanic la o treaba profesionala. Este limpede ca un programator sau un electronist nu pot proiecta o masina industriala de precizie unde mecanica este importanta. Eu ma refer la CNC-uri homemade cu trei axe, unde mecanica este totusi mai simpla iar net-ul este plin de informatii. Daca ai numi un sef de proiect pt un CNC homemade, ori n-ai mai construi nimic ori respectivul ar ajuta din pasiune. Daca vrei sa-l faci pentru tine (cum l-am realizat eu) nu prea scoti profit si atunci incerci sa te incadrezi intr-un buget de bun simt. Cand CNC-ul produce macar de un biscuit atunci nu-i problema. Am mai automatizat cateva scule de mana, usi de intrare si alte prostioare (pt mine). Unele au pus probleme mecanice. Puteam sa chem un sef de proiect penrtru asa ceva? Era profitabil? Te asigur ca nu! Daca in firma as avea nevoie de o masina industriala de precizie primul pe care l-as chema ar fi inginerul mecanic apoi pe restul. E logic! Dar asa?

Link spre comentariu

nu subestima munca nimanui pentru ca fiecare meserie are secretele ei,inclusi cea de maturator de strada el matura 1,5 km de strada eu am maturat la poarta si mia fost deajuns.

Link spre comentariu
Vizitator kraft123

nu subestima munca nimanui pentru ca fiecare meserie are secretele ei,inclusi cea de maturator de strada el matura 1,5 km de strada eu am maturat la poarta si mia fost deajuns.

Nu-i vorba de subestimarea vreunei meserii. E vorba de rolul acesteia in constructia unui CNC. Punctual.
Link spre comentariu
Vizitator kraft123

Dupa o navigare pe tema inginerie mecanica pe net trebuie sa admit ca fiind vorba de o masina industriala (CNC), mecanica este cea mai importanta. Ok! Dar cum se explica realizarea unor CNC-uri cu o precizie destul de buna de catre un doctor sau de catre un tamplar? Nu am acum link-urile insa daca va intereseaza o sa le caut! Oricum, cazurile in care tipi cu meserii aiurea realizeaza CNC-uri sunt numeroase, ceea ce este un pic ciudat!

Link spre comentariu

Dar cum se explica realizarea unor CNC-uri cu o precizie destul de buna de catre un doctor sau de catre un tamplar?

Ar putea fi mai multe explicatii:1. se pricep si la mecanica, poate sunt autodidacti, nu neaparat absolventi ai unei facultati de profil;2. au fost ajutati de cineva care se pricepe la mecanica sau au folosit un proiect bun pe care l-au modificat doar putin, in zona designului, de exemplu;3. poate masinile nu sunt chiar asa de performante cum sustin respectivii. Durabilitatea, de exemplu, este un parametru greu de calculat si si mai greu de masurat, mai ales nedistructiv. Poate masinile alea nu au o durabilitate corespunzatoare sau au dar sunt supradimensionate. Productivitatea este alta chestiune delicata.Pentru a realiza CNC-uri fara mari pretentii se pot folosi subansambluri produse de diferite firme de profil (Danaher, THK, INA etc.). Catloagele/documentatia respectivelor firme contin si unele formule si indicatii privind dimensionarea si alegerea pieselor/subansamblurilor. Oricine intelege si aplica corect respectivele formule poate realiza ceva la nivel hobby.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări