Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

becuri cu led

Postări Recomandate

Acum 20 minute, Dxxx a spus:

*** ba economic nu este sa refolosesti nimic din montura veche,

La mine la firma au schimbat toate tuburile din fluorescente in LED. Cateva zeci/sute, n-am idee cate s-au strans.

Crezi ca le mai schimbau daca trebuiau sa modifice si lampile? Cu tot ce inseamna asta - prinderi noi, adaptat instalatia electrica, zugravit sa nu se vada ca pixul prinderille vechi...

Link spre comentariu

@Taraxacus...Un astfel de tavan luminos ţi-ar face vara viaţa un iad, chiar la o putere per led de doar 50mW, din cauza numărului imens de leduri necesare acoperirii aficiente, puterea disipată ar fi imensă.

Mai realist ar fi să pui perimetral nişte spoturi puternice şi difuze, care să lumineze tavanul, iar acesta să difuzeze lumina indirect...

Editat de validae
Link spre comentariu

Am montat tuburi cu led in lampi fluorescente la care se cerea scoaterea starterului si montarea in loc a unei piese asemanatoare(furnizata in cutia tubului cu led) cu carcasa starterului,dar care avea in interior un simplu strap,am gasit si tuburi care se alimentau la un singur capat un pin faza celalalt nul,la celalalt capat pinii erau folositi doar pentru sustinerea tubului in soclu.

Link spre comentariu
Acum 1 minut, validae a spus:

Un astfel de tavan ţi-ar face vara viaţa un iad, chiar la o putere per led de doar 50mW, din cauza numărului imens de leduri necesare acoperirii aficiente, puterea disipată ar fi imensă.

Mai realist ar fi să pui perimetral nişte spoturi puternice şi difuze, care să lumineze tavanul, iar acesta să difuzeze lumina indirect...

Mi se pare că nu ai dreptate . Dacă pentru iluminarea acelei încăperi sunt necesari - să zicem - 3000lm dintr-o sursă concentrată atunci dintr-una distribuită vor trebui cel mult tot atâția . Și dacă 3000lm îi fac din - iarăși să zicem - 20W concentrați atunci și distribuiți îi fac tot din 20W . Și cred că ești de acord că disiparea a 20W la suprafața unui tavan nu e nicio problemă . Acum, ca să fim riguroși , e posibil ca LED-urile mici să aibă randament ceva mai slab . Deci nu vor fi tot 20W ci 25W. Nu se schimbă nimic esențial .

PS Postarea mea se referă strict la problema puterii disipate de un tavan plin cu LED-uri . Nu comentez alte aspecte.

Link spre comentariu

Posibil nu zic, dar eu mă gândeam la un sistem de iluminare cu cîteva mii de leduri minuscule de putere mică (sub 50mW) plasate foarte uniform pe un tavan, iar puterea totală pe undeva pe la 100-200W.Colegul a menţionat că nu ar vrea să vadă puncte luminoase, iar asta se poate obţine cu foarte multe leduri şi peste ele un difuzor de lumină relativ subţire, sau cu mai puţine leduri de putere mare  şi un sistem de difuzie mai sofisticat, cu lentile Fresnel şi suprafeţe reflectante, deci mult mai gros...

Link spre comentariu

Tavanul respectiv ti-ar face viaata un iad ... numai daca / si referitor la cablarea a sute de leduri mici, dispuse pe mai mult de 10 metri patrati.

In rest - no problem.

Ba chiar as zice ca daca ai nevoie de 3000lm din sursa concentrata... care poate sa nu "bata" uniform in toata incaperea, atunci distribuind emisia pe astfel de suprafata vei avea si lipsa umbrelor, si o uniformitate cum mai bine nu se poate, asa ca vei putea sa reduci fluxul probabil spre 2500lm.

Deci numai de bine.

Daca insa vrei sa dispui si niscai dispersoare pentru difuzie de la emisie punctiforma la o suprafata emisiva continua... va trebui sa maresti la loc fluxul primar tinand cont de atenuarea produsa.

Dar ramane titanica munca de a cabla sute / mii de leduri, posibil si costul lor...

Si atunci este de preferat iluminarea descrisa de Vali, prin dispersie pe tavan.

Va trebui sa suplimentezi fluxul pentru ca dispersia pe tavan se face cu pierderi, sa zicem 4500lm

Daca in loc de 3 COBuri de 10W vei face emisie din 20 de cate 1,5W si le dispui incat sa ilumineze tavanul relativ uniform... atunci ce se reflecta spre zona locuibila va fi foarte apropiat de

" lumina fara umbră dar in acelasi timp sa nu ma obosească strălucirea luminii "

Chiar daca a cabla "numai" 20 surse individuale este deja mult mai simplu decat sute de leduri de 50mW... ramane mare problema cum vei fixa uniform spatial aceste surse incat sa lumineze daca se poate tot plafonul... Si nu uita ca desi 1,5W nu este mare lucru, totusi fiecare va necesita racire.

UDAR, nu vad motiv TEHNOLOGIC ca randamentul unor leduri de putere mica sa fie mai prost... daca le alegi in cunostinta de cauza, nici CRI-ul.

Dar ai perfecta dreptate - daca ne gandim la oferta existenta, pentru ca pe piata gasesti mai usor si mai ieftin COBuri cu randament bun + CRI bun + pret bun, decat leduri de mica putere.

Puteri de 20W par tipice pentru camerele uzuale...

Defapt cad exact pe estimarea lui UDAR cu 3000lm, deoarece actualmente este usor sa ai randament de 150lm/W in punctul de functionare.

Deci este exclus sa discutam de sute de W, nici macar daca vorbim de un intreg apartament uzual.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Discutăm un pic off topic dar așa se nasc marile idei, de la Edison nu a mai schimbat nimeni dulia și fasungul.... dimpotrivă se chinuie să bage modernul în bulb și fasung adică înghesuie tehnologia modernă în hainele tehnologiei antice. Am trecut de la discul vinyl la CD, apoi DVD și la usb pen drive.

Într-o cameră de 4X4X2,5 m cred că 4 COB-uri de 20 W ar fi arhisuficiente. Un COB de 20 W are cca 100 cmp (nu stiu exact pt ca nu am avut unul) . Dacă aceeași căldură o disipăm pe o suprafață de 625 cmp (ceea ce se și itâmplă dacă socotim suprafața unui radiator oe care se montează un astfel de COB, dar in acelasi timp am mări si suprafața luminată adică in loc să avem concentrat pe 100 cmp o cantitate de 3000 lm cum spunea colegul Radu, am obține oare același rezultat ca și confort luminos ? Cam cum e la lanternele cu LED si lupă culisantă când poți să faci un spot f luminos sau poți să faci un disc de dimensiuni mai mari, mai slab ca lumină dar suficient.  Nu stiu daca e posibil sa inlocuiesti un COB de 20 W cu 400 LED-uri de 0,05 W pt ca la LED-uri din cate am inteles nu-i ca la Hora Unirii, unde-s 2 puterea crește.

Fără discuție asta nu-i treabă de amator, cum să tea puci să cablezi mii de LED-uri ? este de neconceput. Poate in viitor așa cum există panouri solare de 1mp poate se vor fabrica si panouri LED pt uz casnic așa cum se fabrică faruri LED pt masini, stopuri LED.... aici mă refer la faruri si stopuri venite din fabrica, alea nu schimbi becul, schimbi farul cu totul daca se arde dar nu se arde, sunt bine calculate si fabricate. La masina mea de ex au tinut xenoanele de fabrică 15 ani, așa am și vandut-o, la cei care pun xenoane de pe piață, adaptări țin vreo 3-4 ani....

Editat de Taraxacus
Link spre comentariu

Uite solutia gata facuta si nu mai cautati atita ca s-au gindit altii inaintea voastra.

Sint sigur ca exista si corpurile de iluminat potrivite pt ele. Le-am vazut gata montate intr-o cladire de bibouri si era super OK.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
1 oră în urmă, sesebe a spus:

Uite solutia gata facuta si nu mai cautati atita ca s-au gindit altii inaintea voastra.

Sint sigur ca exista si corpurile de iluminat potrivite pt ele. Le-am vazut gata montate intr-o cladire de bibouri si era super OK.

Gata, pot dormi linistit .... :) 

Link spre comentariu

Didactic:

- ba da, exact ca la hora unirii.

Ai 200 leduri care dau fiecare 15 lumeni, atunci ai obtinut exact 3000 lm.

trebuie sa citesti un pic despre marimile astea....

- 4 COBuri de 20W (atentie, alimentate fiecare cu 20W, nu are importanta ca puterea lor maxima este 50 sau 200W) sub un randament decent (astazi, iunie 2020) adica 150lm/W vor da 12.000lm.

12,000 lumeni sunt suficienti uzual pentru o zona locuita de 60mp...100mp, daca nu sunt pierderi planificate (spre exemplu prin dispersie, reflexie)

- suprafetele de emisie pot sa aibe legatura numai  cu densitatea de emisie.

- suprafetele DESFASURATE ale radiatoarelor au o legatura neliniara cu disipatia de care sunt capabile...

DAR ce legaturi faci tu intre suprafata si alte marimi pe care nu prea le stapanesti.... nu au nici o logica.

- "concentrarea" pe care o face optica unei lanterne nu aduce nici un castig, numai pierderi.

Aici discutam de lumeni, nu de lucsi.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Am în vedere la casa nou construită să folosesc ceva corpuri de iluminat performante cu leduri.Dar panourile astea micuţe din link-ul lui sesebe nu cred că fac faţă decât folosite mai multe, în diverse puncte de pe tavan.Eu aş vrea ceva ca un panou pătrat sau dreptunghiular de circa 50x50 cm dispus central, care să dea un flux luminos decent pentru o cameră de 4x4 m.Am văzut la un coleg de serviciu ceva de genul, dar după un timp i se arseseră multe leduri, erau dispuse periferic, ca la backlight-ul tv-urilor moderne. Exclud varianta de ,,lustre,, decorative sau spoturi orientabile, m-ar interesa o lumină uniform distribuită şi plasată central.

Editat de validae
Link spre comentariu

Cu patru panouri de 120 Lei/bucata nu crezi că ies cam scump ? Plus corpul de iluminat care le va conţine, că trebuie un dispersor mat.....mai dau şi pe ăla 100 probabil.

Mai degrabă cred că iau nişte COB-uri de calitate cu CRI de 90, le pun pe un radiator baban şi le vâr într-un corp de iluminat care să le suporte şi ies mult mai bine...

Link spre comentariu

"La casa nou construita" - eu te-as sfatui sa configurezi din start tot sistemul pentru iluminat led, adica sa ai loc pentru drivere si cablajul sa fie din start dedicat. Adica sa nu fie facut "clasic" si apoi sa modifici, este pacat.

Odata ce rezolvi comutarea pe retea apoi poti face distributia catre leduri in zona de tensiune redusa/curent continuu si constant... Atat timp cat distanta nu este exagerat de mare (pentru ca pe joasa tensiune curentul este mai mare) este si mai simplu sa lucrezi astfel.

Panoul de la TME posibil sa fie bun...

Dar practic, trecand si prin costuri poti sa te descurci mult mai bine cu chinezisme -> evident ca nu te sfatuiesc sa le folosesti ca atare:

• cauti o solutie care sa-ti convina ca dimensiuni si care sa aiba incluse dispersorul si radiatorul
  • scoti COBurile si alimentarea originala... pentru ca in zona de locuit vrei ceva mai bun
  • remontezi COBuri corecte si alimentare decenta, ai multiple solutii la TME

Am astfel de exemple, poate fac chiar un thread cand gasesc timp, iar rezultatele pot fi foarte bune... Chiar daca gresesti si trebuie sa iei mai multe variante chinezesti pana gasesti ce ti se potriveste, de multe ori iesi chiar foarte ieftin (incluzand ce ai pierdut pe achizitii nepotrivite) - asta mai ales daca folosesti solutia finala si corecta la mai multe camere/corpuri de iluminat.

Eu am destule astfel de solutii finalizate si raportul pret/calitate este imbatabil.

In plus COBurile si sursele chinezesti nu trebuie aruncate, fie le folosesti unde se preteaza prin gospodarie, fie ajung sa fie folosite astfel de vreun coleg...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări