Spitfire Postat Iunie 3, 2019 Partajează Postat Iunie 3, 2019 Am scarmanat de silicon pinul unui integrat care duce la anodul LED-ului, si am pus osciloscopul. Presupun ca aia 52KHz reprezinta frecventa cu care lucreaza sursa integrata. E clar PWM, capsula nu disipa mai mult decat caldura produsa de LED-uri. Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 3, 2019 Partajează Postat Iunie 3, 2019 Pai da, dar ce descria Sesebe sta foarte bine in picioare, in timp ce PWM normal nu are cum sa fie... Cine limiteaza curentul?... si fara sa disipe termic, si fara sa filtreze tensiunea? Poti sa-mi zici ca ramane principiul descris de Sesebe, dar se surapune si un PMW. Adica In exemplul descris acolo raman pentru conductie numai niste zone foarte restranse intre 65 si 85 V pe panta crescatoare / si intre 85 si 65 V pe panta descrescatoare ... ... insa in intervalele respective nu se deschide simplu ci mai este si modulat PWM cu 52kHz. As mege mai departe cu presupusul cu speranta ca indicele de umplere PWM este maxim la 65V si scade progresiv spre 85V - unde se anuleaza de tot comutarile ON. (posibil cu astfel de PWM proportional sa se poata si extinde un pic domeniul ala 65-85V, dar limitarea este oricum incerta/nereproductibila peste o anumita tensiune. Adica nu poti sa te bazezi ca cei cativa miliohmi din circuitul de testare sunt reproduse la utilizator exact, trebuie acoperit cazul cel mai dificil, cu limitare zero pe reteaua de alimentare) Dar chiar daca este asa, singura diferenta este ca exista si un flicker de 52kHz, evident ca fara consecinte pe "spectatori" dar ramane in mod clar si modulatia principala, cu efecte fiziologice, de 200Hz. Nu poate sa fie altfel atat timp cat suntem toti de acord ca nu exista reactante care sa inmagazineze energie si nici nu se disipa mare lucru in driver, adica sigur merge in comutatie. Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 3, 2019 Partajează Postat Iunie 3, 2019 Frecventa de 52Khz este mai mult decit OK pt ochi dar totusi ramine un semn de intrebare legat de faptul cum functioneaza daca asta chiar este frecventa de PWM continu. Ai cum sa faci o captura inregistrata (poza screenshoot)? Daca am sa gasesc pe la vreun coleg un LED de asta am sa incerc sa capturez/masor si eu frecventa. Link spre comentariu
Spitfire Postat Iunie 7, 2019 Partajează Postat Iunie 7, 2019 Cam asta e...la un COB 230V~(chinezarie buna, lumineaza noapte de noapte un garaj de peste 2 ani): http://www.bpsemi.com/uploads/file/20161215114728_476.pdf Si la un "tuboled" de 9W (racire-nexam-plastic de jur imprejur) asta: http://pdf.dzsc.com/99999/2016111142642336.pdf Link spre comentariu
Taraxacus Postat Martie 5, 2020 Partajează Postat Martie 5, 2020 Am cumpărat mai multe bec-LED de la Leroy - aveau 5 ani garanție, unul a cedat după 2 ani, l-am dat inapoi (am păstrat bonul) si am luat altul. Acum a cedat altul, acesta avea 2 ani garantie, l-am desfăcut să văd ce are în el. Un LED sau COB ce-o fi el (are 15) nu se aprinde. Dacă apăs cu unghia pe el se aprinde normal. Probabil e contactul prost cu placa sau in interior. Ce vreau sa fac este fie să pun un rezistor in loc fie sa pun un alt LED de la un alt bec-LED (am unul de la un coleg pe care a vrut să-l arunce dar l-am păstrat pt „autopsie”), sa fac o reparatie, pt ca dacă mai tine 2 ani sunt f multumit, pe hol sau pe casa scării va face treabă bună (unde mai pui că salvez planeta). Am făcut experiment și COB sau LED-urile se aprind dacă le alimentez individual pe la 16 V cu un curent de 15 mA si pe la 18 iau 20 mA. Dacă aș pune un rezistor de 800 Ohm în locul LED-ului afectat credeți ca obțin vreun rezultat ? Am văzut că e importanta răcirea, soclul este din plastic am să-i dau câteva găuri pt ventilație. Driverul are pe R-EXT un rezistor de 18 ohm Link spre comentariu
Dxxx Postat Martie 5, 2020 Partajează Postat Martie 5, 2020 Probabil sunt 5 jonctiuni inseriate in fiecare capsula. Daca nu gasesti la fel (15-16V) atunci poti pune totusi un led cu mai putine jonctiuni... sa nu ramana locul gol. Nu imi dau seama ce anume este capsula ca un tranzistor o fi un ASIC, dar se pare ca R1 este pentru sesizare curent, si avand in vedere istoricul cu arderi premature (2 ani este foarte putin pentru led) poate nu este rau sa maresti rezistenta peste 30 Ohmi verificand daca curentul scade. Plec de la ipoteza ca acolo se pot prelua tensiuni mult mai mari si cu rezerva mai mare ca 15V. Oricum nu se poate ca restul ledurilor sa nu fie afectate (probabil major) deci bine ar fi sa le inlocuiesti pe toate. Link spre comentariu
Taraxacus Postat Martie 5, 2020 Partajează Postat Martie 5, 2020 am pus un rezistor de 800 Ohm si funcționează, se înfierbântă , trebuie una de 0,5 W. Am pus 2 catene de LED-uri legate serie paralel scoase dintr-un bec pt mașină. Funcționează. Am montat și am sa vad cat functioneaza. Am schimbat si rezistorul de 18 ohm cu 30 Ohm. Se incalzește suportul , am dat niste gauri pt ventilatie. Partea conică dintre fasung si glob este o tabliță de aluminiu și deasupra ei vine discul cu LED-uri care are rol si de radiator. LED-urile nu se pot desprinde ca sa le înlocuiești, te chinui de iți ies ochii. A fost o experiență plăcută, mi-am satisfăcut curiozitatea. Am uitat sa spun ca este alimentat printr-o punte redresoare, un cond de filtru 47 |uf / 400 V și un rezistor SMD de 500 k paralel cu cond. Sfatul meu: cumpărați bec LED care are garantie 5 ani și păstrați bonul. Becuri cu halogen sau cu filament clasic nu mai folosesc mai ales că vara mă sufocam de cald . Link spre comentariu
bobo Postat Martie 5, 2020 Partajează Postat Martie 5, 2020 Acum 15 minute, Taraxacus a spus: LED-urile nu se pot desprinde ca sa le înlocuiești, te chinui de iți ies ochii. Eu le scot cu suflanta , incalzesc placa pe spate dupa ce o prind intr o menghina mica.le desprind cu penseta usor. Le lipesc tot asa . Link spre comentariu
Dxxx Postat Martie 5, 2020 Partajează Postat Martie 5, 2020 (editat) Stai un pic. 1. A scazut curentul? 2. rezistenta aia nu are nici un rol decat sa produca incalzire globala... esti in curent constant, deci (daca tranzistorul sau ICul poate prelua cei 15V... oricum de presupus ca punctul anterior este confirmat deja) poti pune strap. 3. ledurile se desprind simplu fie pe plita cu termostat, // fie pe o plita (eventual improvizata dintr-o masina de calcat) cu rol numai de preincalzire 100-150 grade plus letcon. 4. sfatul ar fi sa cumperi numai becuri bune, daca exista... Bune inseamna CRI, randament, radiator acoperitor si cu rezerve, alimentare corecta. Cum nimic sub 100 lei bucata nu prea face asa ceva... sfatul devine sa-ti construiesti singur surse de lumina din subansamble de calitate (sunt numai 3: COB + radiator + sursa CC). Efortul mi se pare mai mic si mai placut + ce obtii este semnificativ mai bun decat sa cumperi becoleduri si sa te chinuiesti cu garantia... Pentru ca am scris in contra-timp: suflanta este foarte riscant la leduri usor le iei cateva zeci de mii de ore de functionare din viata daca le supra-incalzesti... Editat Martie 5, 2020 de Dxxx Link spre comentariu
puriu Postat Martie 5, 2020 Partajează Postat Martie 5, 2020 La 01.06.2019 la 13:42, adydep a spus: -daca are sursa in comutatie de curent constant,inlocuiesti rezistenta monitor de curent cu una de valoare mai mare;are de 1ohm,pui de 2 ohmi Solutia este buna. Am cumparat un lot de becuri LED (ordinare) cu 3-4 ani in urma. Primele s-au ars dupa 1-2 luni. Am marit rezistentele de limitare a curentului (sub un ohm) cu 50%. Puterea becurilor a scazut la 2/3 (de ex. de la 14 W la 9 W) si de atunci nu s-a mai ars niciunul. Link spre comentariu
validae Postat Martie 5, 2020 Partajează Postat Martie 5, 2020 (editat) Acea componentă e un soi de LM317 în configuraţie de sursă de curent constant.Asta folosesc şi COB-urile alea de 10-100W pe placă.Rezistorul de lângă integrat stabileşte curentul stabilizat, scuimbarea valorii lui schimbă curentul prin leduri. Editat Martie 5, 2020 de validae Link spre comentariu
Stefan Postat Martie 5, 2020 Partajează Postat Martie 5, 2020 Se vede codul https://datasheet.lcsc.com/szlcsc/CR-PowTech-Shanghai-PT4515ETOW_C126165.pdf Link spre comentariu
Taraxacus Postat Martie 5, 2020 Partajează Postat Martie 5, 2020 Acum 14 minute, Dxxx a spus: Stai un pic. 1. A scazut curentul? 2. rezistenta aia nu are nici un rol decat sa produca incalzire globala... esti in curent constant, deci (daca tranzistorul sau ICul poate prelua cei 15V... oricum de presupus ca punctul anterior este confirmat deja) poti pune strap. 3. ledurile se desprind simplu fie pe plita cu termostat, // fie pe o plita (eventual improvizata dintr-o masina de calcat) cu rol numai de preincalzire 100-150 grade plus letcon. 4. sfatul ar fi sa cumperi numai becuri bune, daca exista... Bune inseamna CRI, randament, radiator acoperitor si cu rezerve, alimentare corecta. Cum nimic sub 100 lei bucata nu prea face asa ceva... sfatul devine sa-ti construiesti singur surse de lumina din subansamble de calitate (sunt numai 3: COB + radiator + sursa CC). Efortul mi se pare mai mic si mai placut + ce obtii este semnificativ mai bun decat sa cumperi becoleduri si sa te chinuiesti cu garantia... Pentru ca am scris in contra-timp: suflanta este foarte riscant la leduri usor le iei cateva zeci de mii de ore de functionare din viata daca le supra-incalzesti... Mulțumesc pentru răbdare și pt răspunsuri. Firește că o sursă de lumină construită ca lumea este până la urmă soluția cea mai bună și cea mai înțeleaptă. Ai făcut odată un efort și nu te mai doare capul 50 de ani. Am de gand sa fac renovare în apartament, să desființez lustrele și să fac un tavan fals care să se aprindă uniform pe toată suprafața și să pot să reglez intensitatea luminii - daca pot sa o fac fără comutatoare, doar prin comandă vocală ar fi super dacă nu printr-o telecomandă. asta e marea provocare pentru mine.... LED-urile se vor ieftini, de la un an la altul sunt mai ieftine și calitativ mai bune Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 5, 2020 Partajează Postat Martie 5, 2020 Comanda vocala nu-i bună decit de dat pe spate fufele. Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 5, 2020 Partajează Postat Martie 5, 2020 10 hours ago, Taraxacus said: Dacă apăs cu unghia pe el se aprinde normal. Probabil e contactul prost cu placa sau in interior. Eu unul sunt fericit ca inca mai scrii pe forum. Nu m-as baza pe vopsea sau pe siguranta neatingerii elementelor neizolate. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum