Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

becuri cu led

Postări Recomandate

Domnule, cu citi mai multi Hz cu atit mai bine, daca`s 200, si cam asa da la calcule dupa maifestarea descrisa si mai bine!

Am trait noi cu CRT-uri sau neoane, nu cred ca e deranjant.

Link spre comentariu

Aşa se explică. Dar surse din astea fără filtraj şi cu principiu din ăsta ,,exotic,, de funcţionare nu prea am avut până acum, prefer drivere cu filtraj pe secundar....

Link spre comentariu

Edit: Pulsurile cu raport puls/pauza mic sunt mai deranjante decât cele de aceeasi frecventa dar cu raport puls/pauza mare. Se poate verifica acest lucru cu o lampa stroboscopica cu tub de descarcare.

Raportul puls/perioada (nu stiu daca putem vorbi de factor de umplere, mai degraba de unghi de conductie) e cu atât mai mic, cu cât e mai mare tensiunea de vârf. Daca se reduce tensiunea de vârf la 85V atunci avem numai doua impulsuri pe perioada si un raport puls/perioada maxim. N-ar fi indicata înserierea unor astfel de dispozitive?

Editat de franzm
Link spre comentariu

Sunt tot felul de "incercari" dar si eu prefer solutie clara, cu filtraj, deci curent aproximativ continuu spre led...

Insa asta costa mai mult, ocupa volum si greutate in plus, este mai termosensibil un condensator... si nu in ultimul rand o sursa cu filtrare pe iesire pusa in mana unui incepator stiti ce face?

Pai incepatorul va face conexiuni improvizate, la un moment dat se vor intrerupe ... asta nu este nimic, dar pe perioada intreruperii se incarca condensatorul si cand contactul isi revine condensatorul cu ESR de miliohmi se descarca prin led/COB cu zeci de amperi - si gata! - este ars...

Nu am avut decat o experienta foarte scurta cu asa ceva (chinezism, am scris si un topic atunci) si intr-adevar flickerul nu prea era sesizabil constient, dar efectele fiziologice se produc chiar daca aparent nu sesizezi variatia.

Topicul era despre modificarea puterii la un astfel de led chinezesc, cred ca de la 30W l-am redus sub 10W... nu stau acum sa-l caut.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu
Citat

Cum pe o perioada avem 2 alternante rezulta ca LED-urile se vor aprinde de 4 ori pe perioada, deci 200hz.

O fi, dar eu vad ca la un COB din asta alimentat direct la  retea, lumina palpaie cu 52 KHz(kilo!), la filmare cu telefonul se observa palpaierea, cu ochiul liber-neam! oricum, COB-urile astea sunt foarte bune pentru iluminatul stradal, parcuri, garaje, etc dar nu le-as pune in casa, fiindca estimez un CRI de maxim 70.

Link spre comentariu

Cum ai masurat pilpiirea cu 52Khz?

Nu ca nu te-as crede pt ca este posibil (principiul de functionare enuntat de mine se poate extinde la siruri cu mai multe tensiuni de aprindere) dar vreau sa stiu poate am sa masor si eu la un moment dat.

Link spre comentariu

Aveam probleme cind faceam foto la echipamente de masura care aveau afisoare LED multiplexate.

Efectiv lipseau segmente pina la a nu mai intelege valorile.

Metoda era sa trec aparatul pe manual, cea mai mica diafragma si cel mai insensibil "film" incit sa maresc timpul de expunere.

Link spre comentariu
Acum 25 minute, Ion_Bumbu a spus:

Aveam probleme cind faceam foto la echipamente de masura care aveau afisoare LED multiplexate.

Efectiv lipseau segmente pina la a nu mai intelege valorile.

Metoda era sa trec aparatul pe manual, cea mai mica diafragma si cel mai insensibil "film" incit sa maresc timpul de expunere.

Nici o noutate pt mine dar nu cred ca poti masura astfel cu precizie (cred ca eroare este chiar la peste 100%) frecventa de pilpiire.

Link spre comentariu

Daca e PIN , cu germaniu ... , si mai bine ! Polarizata un pic , sa " scoata " fondul , si oleaca de preampli , cu iesire de osciloscop , urmat de un formator cu iesire frecventmetru . Sau o fotorezistenta rapida ... , numai ca alea nu sant ( disponibile ) la magazinele online . Sau ori de care ( magazinele ) ... 

https://www.scribd.com/doc/120876628/fotodioda-PIN

Editat de gauss
Link spre comentariu

Pai se poate sterge postarea mea . Rog a fi considerata rugamiinte catre moderator . N - am stiut ca nu e voie si deranjez dialogul .  Nu prea incarc topicurile din sectiune ( nu am ce spune , totul e deja stabilit si explicat  ) . Nici acum , cred ca nici in viitor . Poate ar trebui cautate si alte subiecte , eventual din viata reala a optoelectronicii . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Gauss - este decizia ta daca nu doresti sa treci pe aici.

Insa dialogul nu il deranjezi in nici un fel, asta este rostul lui ca dialog; fara sa fie participanti - unde este dialog?

Daca ai ceva de spus, daca ai topice de deschis, esti bine-venit...

Insa  trebuie sa intelegi ca exact despre asta este vorba pe un foum - fiecare isi spune parerea...

Si daca ti se pare ca cineva sustine ca " totul e deja stabilit si explicat " cred ca este numai o impresie de a ta, nu vad cine are o astfel de autoritate pe aici.

Si, da, vei fi contrazis asta este normal "we agree to disagree" poate te voi contrazice si eu, poate va fi categoric - dar asta nu va inchide discutia, trebuie sa vii cu argumente si unii interlocutori (sper ca si eu) cred ca au puterea de a-si modifica pozitia cand exista argumente pertinente.

Un dialog unde toti sunt de acord ... este si inutil si nu duce la nici un progres.

Cred insa ca ai o perceptie gresita.

Ca scurt exemplu, care nu se refera decat la mine: eu ma bucur sa recunosc ca mi-am modificat parerea . Si acum nu mai sustin unele optiuni mai vechi, asta datorita unpor colegi.

Concret, spre exemplu din cauza lui  Sesebe mi-am modificat optiuni in directia CRI si randament sau in a prefera lumina reflectata fata de cea cu incidenta directa.

Aveam argumente valide pentru optiunea initiala, insa am reapreciat problema si am ajuns la o concluzie contrara, asta datorita dialogului. Nu ca argumentele initiale erau gresite, dar exista nuante intotdeauna, si parerea cuiva iti poate modifica in bine decizia.

Link spre comentariu

Se pare ca am fost prost înțeles. 

Nu am vrut sa zic ca nu-s bune metodele de "citire" a frecventei de pilpiire.

Chiar sint bine-venite pt ca nu toată lumea știe cum se poate citi aceasta pilpiire și poate o vor citi mai mulți la becurile asa de lăudate dar pe mine ma interesa cum a citit el ca să-mi dau seama cit de precisa este acea măsurare. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări