Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

becuri cu led

Postări Recomandate

Citat

Oare marii producatori Philips/Osram tot porcarii de becoleduri produc?

Ma tem ca da... bec Philips , mort din nastere si...returnat:

Becuri Ikea Ledare, din 6 buc. cumparate, 3 dintre ele au functionat mai putin de 10 ore-fara probleme de racire sau de alimentare existente- (paradoxal, celelalte 3 becuri functioneaza fara probleme de 5 ani!!!)

becoled avorton.jpg

Ledare 11W ars-1b.jpg

ledare11W ars-2.jpg

Link spre comentariu
Acum 1 oră, miticamy a spus:

De ce 200Hz?

Pt ca pe o alternanță completa (+ și -) de 50hz exista 4 "momente" în care tensiunea de intrare este egala cu tensiunea necesara LED-urilor și circuitul cu comanda în faza se deschide și alimentează LED-urile. 

50hz x 4 =200hz.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Cred că ar fi bine să pui o oscilogramă cu tensiunea pe şirul de leduri, nu prea înţeleg unde sunt cele 4 (patru ) momente în două sinusoide (redresate) când ledul ,,pâlpâie,,.Poate sunt eu mai greu de cap, dar într-o perioadă completă (două alternanţe, una pozitivă şi una negativă) mi se pare că sunt două momente în care ledul ar putea fi comutat efectiv.Dacă există condensator de filtraj la ieşirea driverului, ce întreruperi mai avem ? Poate un riplu oarecare, dar de o întrerupere (trecere prin zero) nu mai poate fi vorba atunci.Ar fi util totuşi să exemplifici pe o schemă dată, în care ai observat aceste patru întreruperi, dat fiind că sunt destul de multe scheme de drivere pentru leduri....

Apoi de unde ştii că 200Hz e dăunător pentru ochi, iar 100Hz nu e ? Luminoforul ledurilor albe cred că are şi el o oarecare inerţie, aşa cum şi cel al tuburilor fluorescente sau catodice are, altfel am fi turbat de la pâlpâitul tuburilor fluorescente, care nu au nici filtrare şi la care trecerile prin zero ar trebui să fie vizibile fiindcă gazul nu are inerţie, pe când filamentul unui bec cu incandescenţă are...

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 2 ore, Spitfire a spus:

Ma tem ca da... bec Philips , mort din nastere si...returnat:

Acu` fara suparare, am postat mai devreme faptul ca am acest tip de becuri (Philips) functionale in casa si in afara casei, de 2 ani aproape, timp in care nu s-a ars niciunul.

Deasemenea am spus ca un coleg al meu a inlocuit in acelasi timp cu mine toate becurile din casa  cu acelasi rezultat.

Nu ma deranjeaza ca nimeni nu prea e atent la ce citeste dar totusi, intreb: un bec care n-a functionat din start, din cine stie ce posibile motive nu ca ar fi neaparat prost din fabrica, de ce ar fi relevant prin contrast?

Doar intreb, nu vreau sa ma cert cu nimeni... :) 

Daca stau sa ma gandesc exista doua variante: ori eu si colegul meu am nimerit acele 15 - 20 becuri bune din multitudinea de gunoaie produsa de Philips ori de fapt sunt un mincinos si vreau doar sa le fac reclama pe care n-o merita asa, din lipsa de ocupatii mai bune... :) 

Editat de informer
Link spre comentariu

Toate firmele mari (sau care au fost odată mari) asamblează produsele astea în China, lucru care nu e rău până la urmă, dar chinezoaicele de pe liniile de asamblare sunt practic supuse unui regim inuman de lucru pentru castronul zilnic de orez.Mai dau şi ele rateuri, destule aş zice....

Ca să nu zic că produsele destinate Vestului sunt supuse unui regim drastic de testare, iar ce nu trece 100% sunt trimise la fraierii din Est, că noi suntem mai puţin pretenţioşi.Să fim serioşi acum, câţi dintre noi au returnat un bec cu leduri care avea garanţia de 2-5 ani (cum sunt unele de la Philips) fiindcă s-a ars după 6 luni sau după doar un an ?

Editat de validae
Link spre comentariu

Dorel da rateuri mult mai dese chiar fara sa fie supus la nici un regim inuman de lucru... :rade:

Cat despre produsele cu calitatea scazuta trimise spre est, sa speram ca dupa ultimele masuri luate la nivel de UE o sa avem becuri mai bune... ;) 

Link spre comentariu

Categoric, le mai arde şi Dorel, mai ales dacă are contacte imperfecte la întrerupătoare sau fluctuaţii dese ale reţelei, care nu i se pot imputa lui.În rest, de vină sunt şi comercianţii noştri, care sunt în stare de orice doar să le iasă lor un profit maxim.....

Link spre comentariu

Cautati un thread vechi despre becoledurile Osram.

Cele asamblate in Romania aveau greseli grosolane pe circuitul de racire... deci se defectau foarte repede, erau mult in afara puctului dorit de proiectant. Adica probail ca respectivul bec asamblat corect (fie si de chinez, fie si de roman) ar fi avut speranta de viata incomparabil mai mare.

Am zis 50 de ani in ideea folosirii casnice, circa 3 ore pe zi... deci se poate ca durata sa fie de 8 ori mai mica decat cei 50 ani pentru o sura luminoasa cu functionare continua.

Nu spune nimeni sa folosesti 50 ani sursa respectiva, dar daca calculam amortizarea investitiei este normal sa luam in calcul viata estimata. Si normal sa estimam si consumul pe durata vietii respective. De acolo reiese ca mai bine solutia temeinica - si nu becoled.

Daca voi va schimbati lustrele la 6 luni, atunci este perfect sa luati becoleduri cu speranta de viata de 6 luni...

Eu cred ca sunt o multitudine de situatii unde este important si foarte benefic sa stii ca nu trebuie sa umbli la sursa de lumina 50 ani, macar potential, ca oricum relevanta este statistica... dar in permanenta sansa ta de a fi nevoit sa intervii este de 10 ori mai mica decat a celui care a luat becoledul bun de 5.000 ore, adica cu viata de 10 ori mai scurta...

Si sunt total impotriva opiniilor unora care se exprima putin cam exagerat si poate jignitor (urmaresc aspectul si voi inteveni daca se depaseste un anumit prag):

- o sursa de lumina impreuna cu ansamblul asociat trebuie sa dea cantitatea si calitatea de lumina ceruta - IN PRINCIPAL

- trebuie insa sa permita si modularea parametrilor cat mai aproape de ce doreste fiecare utilizator, indiferent cati utilizatori utilizeaza zona -  IN SECUNDAR (adica variere intensitate, temperatura de culoare)

- numai COLATERAL si DE MICA IMPORTANTA ansamblul asociat (lustra) trebuie sa fie aspectuos...

Adica cea mai frumoasa lustra este total inutila cat timp nu livreaza lumina necesara si nu are reglajele necesare.

Si imi pasa prea putin de aspect atat timp cat nu am reprosuri la parametrii respectivi.

Stiu ca este greu pentru unii sa accepte aspectul minimalist, si prefera zorzoanele care sunt traditionale in zone europene mai orientale... dar este vorba de cultura...  si este greu sa educi pe cineva sa inteleaga mentalitatea suedeza...

Link spre comentariu
Acum 2 ore, validae a spus:

Cred că ar fi bine să pui o oscilogramă cu tensiunea pe şirul de leduri, nu prea înţeleg unde sunt cele 4 (patru ) momente în două sinusoide (redresate) când ledul ,,pâlpâie,,.Poate sunt eu mai greu de cap, dar într-o perioadă completă (două alternanţe, una pozitivă şi una negativă) mi se pare că sunt două momente în care ledul ar putea fi comutat efectiv.......... 

......... 

Dacă ai fi studiat puțin un astfel de LED ai fi văzut ca nu are nici bobine și nici condensatoare d(de valoare/dimensiune semnificativa astfel incit sa conteze) ce ar putea sa inmagazineze energia astfel incit sa anuleze efectul de clipire. 

LED-urile au o inerție "infinit" mai mica decit a becurilor cu incandescenta. Pot "clipi" și cu frecvente de ordinul mega-giga hertilor. 

Nu am oscilograme și nici scheme dar voi încerca să explic principiul de funcționare luind un exemplu aleator. 

E clar ca la întrare trebuie o punte redresoare și deci vom avea numai alternante pozitive. 

Consideram un ansamblu de LED-uri cu tensiunea nominala de 80V. Acest ansamblu începe sa lumineze (pur teoretic - nu va legați de valorile considerate de mine) de la 65V și vor fi alimentate pina ce tensiunea la borne atinge 85V.

Pe o perioada avem 2 alternante ce după redresare devin pozitive (ambele). 

Pe o alternanță tensiunea va fi între limitele considerate mai sus de doua ori, odată la creșterea tensiunii și încă odată la căderea tensiunii. Deci LED-urile se vor aprinde de 2 ori pe o alternanță. 

Cum pe o perioada avem 2 alternante rezulta ca LED-urile se vor aprinde de 4 ori pe perioada, deci 200hz.

Legat de frecventa, în unele cercetări se specifica ca frecventa de clipire trebuie sa fie de ordinul khertilor ca să nu fie deranjant efectul pt ochi. Nu pot pune acum un link la astfel de documente dar se pot găsi pe net. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Poate interpretez eu gresit dar... pe o semialternanta daca LED-ul se aprinde la 65V si ramane aprins pana tensiunea are excursia 65-85-65.... atunci sunt doar 2 aprinderi - 100 hz... 

Link spre comentariu

De aceea am cerut o oscilogramă demonstrativă, eu am făcut pe hârtie o schiţă şi după logica mea frecvenţa de pâlpâire nu depăşeşte 100Hz. Poate greşesc eu, n-ar fi prima dată...

Sunt total de acord că ledurile obişnuite (roşu, verde, galben) pot ,,clipi,, şi cu câţiva MHz, dar acolo e o joncţiune ce emite direct, luminoforul poate fi făcut să aibă o inerţie oarecare.

Poate aţi făcut experimentul cu o lanternă aprinsă noaptea în faţa unui tub catodic, după ce o stingi, punctul luminos rămâne puţin vizibil pe ecran.Aşa putem considera şi luminoforul ledului că poate avea o inerţie, chiar şi mică dar ea poate contează....

Link spre comentariu
Acum 30 minute, flomar60 a spus:

Poate interpretez eu gresit dar... pe o semialternanta daca LED-ul se aprinde la 65V si ramane aprins pana tensiunea are excursia 65-85-65.... atunci sunt doar 2 aprinderi - 100 hz... 

Nu ai înțeles. 

Se aprinde cind tensiunea atinge 65 și sta aprins pina la 85 cind se stinge. Tensiunea continua sa crească pina la 320V și apoi scade. Cind se atinge (pe rampa în scadere) 85V se aprinde din nou și sta aprins pina la 65V. Tensiunea continua sa scadă, trece în negativ dar puntea redresoare o face iar pozitiva și începe iar sa crească pina atinge din nou 65V dar în creștere de data asta și ciclul se repeta. 

Link spre comentariu

Cred ca inteleg ce vrea sa zica colegul Sesebe... Incerc sa reformulez:

1. ledurile respective nu au componente care pot inmagazina energie / reactante. Deci nu pot sa mearga decat in comutatie ON si OFF.

Asta in mod sigur asa este.

2. iarasi incontestabil este ca tensiunea alternativa este redresata si nu este filtrata, deci vom avea toate semialternantele pozitive fata de masa, si ele se vor repeta cu dublul frecventei retelei, deci 100Hz.

3. la inceputul unei aternante montajul lasa sa treaca curent... dar ledul nu se va ""deschide" decat la 65V... si va incepe progresiv sa lumineze tot mai tare pe masura ce tensiunea creste.

Dar cand se ajunge la 85V montajul intrerupe alimentarea pentru ca ledul nu ar rezista la mai mult.

4 apoi tensiunea tot creste pana la jumatea semialternantei unde atinge 325V si tot scade dupa aceea. In tot acest interval montajul este OFF, nu trece curent.

5 cand tensiunea descrescatoare atinge 85V atunci montajul din nou trece in ON, si ramane asa pana la sfarsitul alternantei, insa ledul nu va lumina decat pana cand s-a ajuns la 65V.

Asta inseamna ca sunt doua perioade scurte de conductie pentru o semialternanta.

Semialternantele erau 100 intr-o secunda (vezi punctul 2) deci perioadele scurte de conductie sunt 200 intr-o secunda, de unde cei 200Hz.

QED

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări