Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

becuri cu led

Postări Recomandate

Nu afli.

Pentru ca nici nu merita, nici nu se justifica...

Daca s-a ars deja un led, toate sunt compromise.

Iar reparatia nu merita, pentru ca racirea este proasta, altfel nu se ardea nimic.

Sinugura modalitate rezonabila este:

1. suplimentezi / refaci / imbunatatesti racirea

2. masori sursa in sarcina, sa stii ce domeniu de tensiune utilizabil are (de aici afli tipologia ledurilor necesare)

3. inlocuiesti toate ledurile cu unele care sa incapa in pozitia originala fizic, dar de buna calitate

Ipoteza pleaca de la ideea ca sursa ar fi si buna, si in buna stare... sau poate fi adusa la o buna stare. Dar asta nu este asa in majoritatea cazurilor.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Iei un bec identic si scoti din el leduri pentru reparatie. Asta daca tot te plictisesti. Pe al treilea bec il pui sa lumineze unde a luminat si primul.

Nu merita efortul de a repara un becoled, fie el si de firma. Daca s-a ars, si-a dovedit brand-ul.

Link spre comentariu

La gunoi direct...nici de plictiseala nu merita reparat...te umpli de nervi degeaba...daca a crapat un led urmeaza cat de curand si celelalte.

Am incercat eu sa le repar...si le-am reparat pana le-am aruncat. N-au racire buna...sunt facute sa crape repede...altfel economia sta pe loc.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Pai da, cand ne-au spus sa renuntam la cele cu filament, unul din motive a fost ca nu sunt fiabile.Acum dupa ce am testat mai multe modele cu led, inclin sa cred ca cele cu filament erau mult mai fiabile. Doar la consum de energie nu poate fi vorba de comparatie, dar la pret initial si durata de exploatare, au cam pierdut teren.Poate odata cu perfectionarea tehnologica sa ajunga sa le egaleze, dar pana atunci, vom mai scoate banuti din buzunar.Becurile cu filament de acum sunt atat de proaste, incat cei care n-au prins vremea cand un asemenea bec se lasa mostenire, le e mai greu sa inteleaga ce vreau sa spun. Ultima achizitie a fost de becoled cu garantie 5 ani.Doua bucati (din 5) le-am schimbat din primele zile, restul vad ca se incapataneaza sa functioneze.Si ar face bine sa functioneze, pt ca la aproape 40 lei/bc nu-ti prea vine sa le arunci repede.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Becurile cu filament au fost înlocuite din cauza randamentului, nu al fiabilității.

Personal sunt mulțumit de unele becuri cu LED, in baie am unul ușor modificat și montat in 28.11.2015, cele cu cfilanent se ardeau in maxim jumatate de an.

Link spre comentariu

Cand m-am mutat unde stau acum, adica in urma cu aproape 2 ani, am schimbat absolut toate becurile si neoanele cu unele cu led... inclusiv unele afara din casa, pe terase.

NU am cumparat becuri/neoane no name dar nici pe cele mai scumpe, mai concret toate sunt Philips.

Trecand peste degradarea culorilor percepute ca principal dezavantaj, totusi in tot acest timp nu s-a ars niciunul.

Un coleg a facut simultan cu mine aceeasi operatie la el acasa, cu aceleasi becuri si rezultatul este similar.

In concluzie, nu cred c-am sa renunt la aceste becuri decat daca au sa se inventeze unele cu spectru mai bun si care sa nu coste o avere.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Dan85 a spus:

Eu am pus din acelea cu led dar sub forma de filament. Cob, sau cum le zice. 

Pana acum ma declar multumit din toate punctele de vedere.

COB=chip on board. Nu are nici o legatura COB-ul cu imitatiile alea tip "filament". Exista si  COB-uri care se alimenteaza direct la 230V~, nu necesita nici un fel de sursa auxiliara.Montat pe un radiator corespunzator, functioneaza pana ce ii slabeste luminoforul, si devine "chior", minim 100.000 de ore, adica vreo 12 ani non-stop.

dioda-5w-led-cob-ac-230v-ciepla.jpg

Subscriu la cele de mai sus, nu merita reparate becurile cu LED, oricum tin destul, deja sunt de mult expirate moral cand se defecteaza, LED-urile din ele sunt vechi si depasite.

Link spre comentariu

Ţin destul doar unele dintre becurile cu led, asta trebuie spus clar şi răspicat.Uneori e şi după cum ai noroc, nu neapărat doar principiul constructiv.Raportat la preţul lor, becurile cu led cât de cât convenabile ca preţ sunt nişte porcării, cu tot randamentul lor ridicat. A nu se înţelege că sunt adeptul incandescentelor, deloc.Acasă folosesc mai mult iluminatul CFL şi cu leduri decât becuri clasice.Clasicele cu incandescenţă le folosesc doar pe hol şi baie, locuri unde se aprind/stingfoarte  des şi unde tocmai ledurile crapă din cauza comutărilor dese. Problema principală a ledurilor e răcirea eficientă, s-a tot discutat asta.Cu radiatoarele alea ridicol de mici şi încapsularea obligatorie în plastic (cel puţin la cele ,,domestice,,) nu au şanse prea mari să reziste, probabil 90% din ele funcţionează cu o temperatură a joncţiunilor de peste 90*C continuu. Fac excepţie ,,tuburile cu led,, unde există o mai bună disipare a căldurii, dat fiind că ledurile stau mai împrăştiate pe o lungime mai mare.Personal, experienţa cea mai plăcută o am tocmai cu aceste,,tuburi cu led,,.Am două care funcţionează de peste doi ani şi cred că mai pot s-o facă, la preţul de circa 15-20 Lei/bucata. Nu sunt şi nu am fost adeptul ,,lustrelor,, cu abajururi, prefer mai mult lumina bună, că nu stau să mă extaziez privind lustre şi candelabre laborioase....

Becurile cu ,,pseudofilamente,, cu led mi se par aiurea, o lumină roşiatică, mai mult de ambient decât de randament.Iar de răcirea acelor catene de leduri închise ermetic în sticlă ce să mai zic.Poate sunt folosite la curenţi ceva mai reduşi, ca să compenseze lipsa de disipaţie termică, dar am observat că se încălzesc puternic oricum.Nu am folosit deşi am cumpărat de curiozitate, deci nu pot să mă pronunţ asupra fiabilităţii lor.Cele mai eficiente şi fiabile becuri sunt cele pe care mi le-am făcut singur, cu radiatoare generoase....în rest, doar interese comerciale.

Link spre comentariu

Sunt bune becurile cu led din comert,cu urmatoarele precizari:

-daca are cond de reactanta serie de exemplu 0,68 il pui de 0,47 sau chiar 0,33

-daca are sursa in comutatie de curent constant,inlocuiesti rezistenta monitor de curent cu una de valoare mai mare;are de 1ohm,pui de 2 ohmi

Luminozitatea se v-a reduce,normal,dar decat sa mergi cu un bec fierbinte care nu tine mai deloc,mai bine mergi cu 2-3 becuri care merg caldut.

Vor functiona caldut si raman  mostenire la nepoti...

De construit de la 0 e greu  ,cob cu datasheet,sursa de cc,radiatoare ,filete,carcasa,etc  .....:somn: ...

Editat de andrei_
Link spre comentariu
Acum 5 ore, Spitfire a spus:

COB=chip on board. Nu are nici o legatura COB-ul cu imitatiile alea tip "filament". Exista si  COB-uri care se alimenteaza direct la 230V~, nu necesita nici un fel de sursa auxiliara.Montat pe un radiator corespunzator, functioneaza pana ce ii slabeste luminoforul, si devine "chior", minim 100.000 de ore, adica vreo 12 ani non-stop.

dioda-5w-led-cob-ac-230v-ciepla.jpg

Subscriu la cele de mai sus, nu merita reparate becurile cu LED, oricum tin destul, deja sunt de mult expirate moral cand se defecteaza, LED-urile din ele sunt vechi si depasite.

La aceste LED-uri/COB-uri pilpiie lumina din cauza modului de functionare. 

Reglajul tensiunii se face prin controlul in faza sintronizat cu reteaua.

Din punctul meu de vedere este chiar mai rau decit cu neoanele la pilpiire.

Editat de validae
Link spre comentariu
1 oră în urmă, andrei_ a spus:

Sunt bune becurile cu led din comert,cu urmatoarele precizari:

-daca are cond de reactanta serie de exemplu 0,68 il pui de 0,47 sau chiar 0,33

-daca are sursa in comutatie de curent constant,inlocuiesti rezistenta monitor de curent cu una de valoare mai mare;are de 1ohm,pui de 2 ohmi

Luminozitatea se v-a reduce,normal,dar decat sa mergi cu un bec fierbinte care nu tine mai deloc,mai bine mergi cu 2-3 becuri care merg caldut.

Vor functiona caldut si raman  mostenire la nepoti...

De construit de la 0 e greu  ,cob cu datasheet,sursa de cc,radiatoare ,filete,carcasa,etc  .....:somn: ...

E nu consider ca-i chiar asa de greu, se poate face iar rezultatele sint pe masura dar in nici n caz n-ai sa obtii un bec de calitate cu banii de la cafeaua de dimineata.

Uite ce am reusit eu sa fac:

Link spre comentariu
Acum 6 ore, Stefan. a spus:

Becurile cu filament au fost înlocuite din cauza randamentului, nu al fiabilității.

Personal sunt mulțumit de unele becuri cu LED, in baie am unul ușor modificat și montat in 28.11.2015, cele cu cfilanent se ardeau in maxim jumatate de an.

Eu personal prefer becurile cu incandescenta celor cu LED-uri,lumina lor are un spectru apropiat cu al al Soarelui...!:95 Cat despre costurile cu energia electrica...nici nu merita sa calculez..''economia''..! Din punct de vedere ecologic,DA sunt de acord dar pt.a produce energia necesara este nevoie de tot mai multe resurse...petrol,carbune etc!:speriat Tehnologia resurselor regenerabile ia din ce in ce mai mult avant,cea nucleara este un risc..deocamdata..!:jytuiyu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări