Vizitator kovu_tlk Postat August 14, 2007 Partajează Postat August 14, 2007 Am facut rost de partea de amplificare dintr-un pick-up Supraphon si vreau sa-l asamblez intr-un mic amp pentru chitara. Problema e ca nu stiu cum erau pozitionate piesele initial si nu stiu daca pozitionarea trafurilor in poza de mai jos reprezinta vreo problema. Scuzati marimea si calitatea pozei si va multumesc anticipat. Link spre comentariu
d2134 Postat August 14, 2007 Partajează Postat August 14, 2007 Rasuceste transformatorul de alimentare cu 90 de grade. Cind te uiti de sus sa vezi un T. Link spre comentariu
Vizitator CDT Postat August 14, 2007 Partajează Postat August 14, 2007 de preferinta pozitionarea se face astfel ca intre axele de simetrie ale infasurarilor sa fie un unghi de 90 grade. in caz ca nu se poate realiza acest lucru se iau masuri suplimentare de ecranare si marirea distentei intre trafuri. In plus, in situatia data, traful de retea e prea apropiat de montajul electronic. personal l-as scoate din carcasa sursei Link spre comentariu
Vizitator kovu_tlk Postat August 14, 2007 Partajează Postat August 14, 2007 Deci daca l-as ecrana nu ar trebuii sa existe probleme, nu? Initial il voi proba doar cu traful de alimentare la unghi de 90' iar in caz ca e nevoie il voi ecrana. Problema care ar putea sa fie, campul produs de traf de alimentare sa il afecteze pe cel de iesire? Si in acest caz, simptomele care ar fi? Brum?Asa arata "sasiul" cu principalele piese asezate.Multumesc din nou. Link spre comentariu
d2134 Postat August 15, 2007 Partajează Postat August 15, 2007 Da, daca transformatoarele se influenteaza apare brum de 50Hz in difuzor. Brumul poate sa apara si fara sa montezi lampa in soclu dar cu o rezistenta de 8R2/10W pe circuitul de filament si o rezistenta care sa consume 35 - 40 mA pe circuitul anodic (cca 5k6/10W). O ecranare cu o folie de cupru sau chiar cu niste spire de sirma pe ambele transformatoare nu strica. Vezi aici: http://www.elforum.info/viewtopic.php?p=153747&highlight=#153747 Link spre comentariu
Vizitator kovu_tlk Postat August 17, 2007 Partajează Postat August 17, 2007 Multumesc din nou pentru sfaturi. Am inca o intrebare: amplificatorul este proiectat pentru impedanta de 4 ohmi, daca utilizez un difuzor de 8 ohmi ce probleme pot aparea? Link spre comentariu
Vizitator CDT Postat August 17, 2007 Partajează Postat August 17, 2007 traful de iesire este un traf de impedanta; daca impedanta difuzorului scade la jumatate impedanta vazuta de catre tubul final a primarului se reduce si ea la jumatate, fapt ce va reduce intrucatva puterea, va limita banda si este foarte probabila o crestere a distorsiunilor. in cazul unui amplf de chitara ultimele doua aspecte nu conteaza foarte mult. in ansamblu, reducerea impedantei difuzorului nu va avea efecte majore, poti folosi linistit un dif de 4 ohmi Link spre comentariu
Vizitator Postat August 17, 2007 Partajează Postat August 17, 2007 traful de iesire este un traf de impedanta; daca impedanta difuzorului scade la jumatate impedanta vazuta de catre tubul final a primarului se reduce si ea la jumatate, fapt ce va reduce intrucatva puterea, va limita banda si este foarte probabila o crestere a distorsiunilor. in cazul unui amplf de chitara ultimele doua aspecte nu conteaza foarte mult. in ansamblu, reducerea impedantei difuzorului nu va avea efecte majore, poti folosi linistit un dif de 4 ohmiNu cred ca modificarea impedantei din secundar duce la modificarea impedantei primarului, ea este tot timpul aceeasi !!! Link spre comentariu
Vizitator kovu_tlk Postat August 17, 2007 Partajează Postat August 17, 2007 Tin sa subliniez faptul ca este vorba de marirea impedantei, nu scaderea acesteia. Ideea este ca vreau sa am un difuzor in carcasa pentru folosirea pe cont propriu iar acesta are 8 ohmi. Cu ajutorul unui comutator voi cupla difuzorul extern care are 4 ohmi. La amplificarile solid-state nu am avut probleme cu impedante dar la tuburi sunt fara pic de experienta. O sa-mi fie frica sa bag montajul in priza dupa ce il termin Link spre comentariu
d2134 Postat August 17, 2007 Partajează Postat August 17, 2007 Nu e nici un pericol sa legi un difuzor de 8 ohmi in loc de 4 ohmi. Se va intimpla cam acelasi fenomen ca la un amp solid-state, adica va scadea puterea cam la jumatate. Oricum, nici un difuzor nu are impedanta exact cit scrie pe el la orice frecventa. Deoarece amplificatoarele cu lampi au un damping factor mic e recomandabil ca difuzoarele sa aibe o retea Zobel pentru aplatizarea curbei impedanta/frecventa. Fa o astfel de retea pentru difuzorul de 4 ohmi daca ai timp si bani. Difuzorul din carcasa nu cred ca va suna prea bine din cauza dimensiunii mici.Pina la urma, fiind vorba de un instrument, fa mai multe incercari si "acordaje" pina cind suna asa cum iti place. Tu sti cel mai bine ce sunet vrei sa obti. Link spre comentariu
Vizitator kovu_tlk Postat August 17, 2007 Partajează Postat August 17, 2007 Va multumesc pentru sfaturi. Voi reveni cu poze si alte detalii la terminarea proiectului. Stima! :prayer: Link spre comentariu
Ovidanie Postat August 17, 2007 Partajează Postat August 17, 2007 Edit: Impedanta din primar supra raportul de transformare la patrat egal impedanta din secundar. d2134, mersi de corectura. Link spre comentariu
Vizitator kovu_tlk Postat August 22, 2007 Partajează Postat August 22, 2007 Intrebari si iar intrebari... Poate sa-mi spuna cineva daca aceasta schema este corecta? Nu de alta dar imi e frica sa-l bag in priza Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum