Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pozitionare trafuri.

Vizitator kovu_tlk

Postări Recomandate

Vizitator kovu_tlk

Am facut rost de partea de amplificare dintr-un pick-up Supraphon si vreau sa-l asamblez intr-un mic amp pentru chitara. Problema e ca nu stiu cum erau pozitionate piesele initial si nu stiu daca pozitionarea trafurilor in poza de mai jos reprezinta vreo problema. Scuzati marimea si calitatea pozei si va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• d2134

3

• Ovidanie

1

Vizitator CDT

de preferinta pozitionarea se face astfel ca intre axele de simetrie ale infasurarilor sa fie un unghi de 90 grade. in caz ca nu se poate realiza acest lucru se iau masuri suplimentare de ecranare si marirea distentei intre trafuri. In plus, in situatia data, traful de retea e prea apropiat de montajul electronic. personal l-as scoate din carcasa sursei

Link spre comentariu
Vizitator kovu_tlk

Deci daca l-as ecrana nu ar trebuii sa existe probleme, nu? Initial il voi proba doar cu traful de alimentare la unghi de 90' iar in caz ca e nevoie il voi ecrana. Problema care ar putea sa fie, campul produs de traf de alimentare sa il afecteze pe cel de iesire? Si in acest caz, simptomele care ar fi? Brum?Asa arata "sasiul" cu principalele piese asezate.Multumesc din nou.

Link spre comentariu

Da, daca transformatoarele se influenteaza apare brum de 50Hz in difuzor.

Brumul poate sa apara si fara sa montezi lampa in soclu dar cu o rezistenta de 8R2/10W pe circuitul de filament si o rezistenta care sa consume 35 - 40 mA pe circuitul anodic (cca 5k6/10W).

O ecranare cu o folie de cupru sau chiar cu niste spire de sirma pe ambele transformatoare nu strica. Vezi aici: http://www.elforum.info/viewtopic.php?p=153747&highlight=#153747

Link spre comentariu
Vizitator kovu_tlk

Multumesc din nou pentru sfaturi. Am inca o intrebare: amplificatorul este proiectat pentru impedanta de 4 ohmi, daca utilizez un difuzor de 8 ohmi ce probleme pot aparea?

Link spre comentariu
Vizitator CDT

traful de iesire este un traf de impedanta; daca impedanta difuzorului scade la jumatate impedanta vazuta de catre tubul final a primarului se reduce si ea la jumatate, fapt ce va reduce intrucatva puterea, va limita banda si este foarte probabila o crestere a distorsiunilor. in cazul unui amplf de chitara ultimele doua aspecte nu conteaza foarte mult. in ansamblu, reducerea impedantei difuzorului nu va avea efecte majore, poti folosi linistit un dif de 4 ohmi

Link spre comentariu

traful de iesire este un traf de impedanta; daca impedanta difuzorului scade la jumatate impedanta vazuta de catre tubul final a primarului se reduce si ea la jumatate, fapt ce va reduce intrucatva puterea, va limita banda si este foarte probabila o crestere a distorsiunilor. in cazul unui amplf de chitara ultimele doua aspecte nu conteaza foarte mult. in ansamblu, reducerea impedantei difuzorului nu va avea efecte majore, poti folosi linistit un dif de 4 ohmi

Nu cred ca modificarea impedantei din secundar duce la modificarea impedantei primarului, ea este tot timpul aceeasi !!!
Link spre comentariu
Vizitator kovu_tlk

Tin sa subliniez faptul ca este vorba de marirea impedantei, nu scaderea acesteia. Ideea este ca vreau sa am un difuzor in carcasa pentru folosirea pe cont propriu iar acesta are 8 ohmi. Cu ajutorul unui comutator voi cupla difuzorul extern care are 4 ohmi. La amplificarile solid-state nu am avut probleme cu impedante dar la tuburi sunt fara pic de experienta. O sa-mi fie frica sa bag montajul in priza dupa ce il termin :)

Link spre comentariu

Nu e nici un pericol sa legi un difuzor de 8 ohmi in loc de 4 ohmi. Se va intimpla cam acelasi fenomen ca la un amp solid-state, adica va scadea puterea cam la jumatate. Oricum, nici un difuzor nu are impedanta exact cit scrie pe el la orice frecventa. Deoarece amplificatoarele cu lampi au un damping factor mic e recomandabil ca difuzoarele sa aibe o retea Zobel pentru aplatizarea curbei impedanta/frecventa. Fa o astfel de retea pentru difuzorul de 4 ohmi daca ai timp si bani. Difuzorul din carcasa nu cred ca va suna prea bine din cauza dimensiunii mici.Pina la urma, fiind vorba de un instrument, fa mai multe incercari si "acordaje" pina cind suna asa cum iti place. Tu sti cel mai bine ce sunet vrei sa obti.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări