Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tratare lemn masiv pentru masa de gradina


AdR!@N

Postări Recomandate

Salutare tuturor!

 

Va cer niste sfaturi pentru tratarea unei bucati de lemn masiv ca sa nu crape.

Treaba este in felul urmator: am luat lemn de foc pentru iarna, iar printre busteni a fost si un fag gros de aprox 80cm in diametru. La taiere am vazut ca are un colorit foarte frumos (incepe sa se usuce in mijloc si a capatat culoare rosiatica),  am taiat cateva felii rotunde groase de 7-8 cm in ideea sa fac o masuta pentru curte/terasa. Lemnul este verde (recent adus din depozit), deci cand incepe sa se usuce  ar aparea crapaturi radiale daca il las asa. Mai pe seara o sa pun si cateva poze cu lemnul in cauza.

 

Deci am cateva rondele de lemn verde cu diametru de aprox 80cm si groase de 7 cm... Cum as putea sa il tratez ca sa nu imi crape pana se usuca? Bineinteles ca as vrea niste idei cat de cat usor de pus in practica cu ce are omul prin curte si sa nu fiu nevoit sa cheltui mai mult decat face o astfel de masa.

 

Pentru bucati mici, imi recomanda cineva, sa le scufund in ulei de in intr-un lighean timp de cateva zile/saptamani, dar la dimensiuni asa mari nu merge treaba cu scufundatul.

 

Va multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • AdR!@N

    5

  • daniels

    4

  • mihaighe

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Revin cu poza lemnului:

IMG_20190528_170145.thumb.jpg.eea8364b30c28ef5693b4f05a674a112.jpg

 

@Dan85

Lemnul nu a crapat inca datorita ploilor, oricum este taiat de doar 4 zile. Dar azi am vazut ca aproape tot busteanul are o crapatura in lungime, se vede dupa ce l-a spalat ploaia. O sa vad daca reusesc sa gasesc o felie mai buna.

 

Nu am posibilitatea pastrarii unei bucati prea mari de lemn in vederea uscarii ca apoi sa il tai uscat, cel mult un butuc as putea, dar si ala crapa daca nu il ingrijesc.

Treaba cu uscarea lenta ma duce cu gandul sa bag o astfel de felie intr-un sac  menajer suficient de mare cu cateva gauri pentru a pierde umiditate destul de lent.

 

@mihaighe 

As avea posibilitatea sa fac o sufa de otel cu tirant pentru strangere, voi incerca asta alaturi de operatiunea cu sacul menajer.

 

Link spre comentariu

Da cu aracet pe amble fete taiate si tine-l la umbra sa nu se usuce fortat. Poare ai noroc.

Trebuia sa tai lungimi mai mari si sa-l dai cu aracet pe capete. Taiai ce nu se crapa dupa uscare.

Link spre comentariu

Inteleg, ramane de vazut daca va iesi ceva, daca nu...lemn ce foc.

Pot imbina cele 2 recomandari? adica sa il ud pana la refuz, nu stiu daca am ceva suficient de mare in care sa pot imersa in apa,  apoi sa il dau cu aracet ?

Daca stau sa ma gandesc bine....as putea folosi cada de baie.... ramane sa duc munca de convingere cu consoarta.

 

Va multumesc pentru sfaturi!

O zi buna in continuare!

Link spre comentariu

Nu te va ajuta daca il uzi din nou. Oricum trebuie sa se usuce. Daca il uzi de va ”dilata” din nou, dupa care va urma contractarea. Trebuie sa piarda umezeala incet.

Daca are o crapatura nu e nimic, sunt rasini epoxidice pentru lemn cu care se poate finisa frumos. 

HEFEm115.jpg

Link spre comentariu

Am pregatit 2 felii de lemn, una am dat-o cu un strat subtire de aracet, pe cealalta nu, le-am bagat pe fiecare in cate un sac menajer mare, pe saci am facut cateva fante in ideea de a pierde destul de incet umiditatea. Sunt depozitate pe plan drept in garaj la umbra... pe termen lung.

O sa monitorizez destul de des daca este ok ideea cu sacul, sa nu cumva sa dau in extrema celalta si sa inceapa sa putrezeasca...si asa fagul putrezeste repede pe mijloc.

Distractia maxima o sa inceapa la prelucrarea lemnului....daca ajung pana acolo.

 

O zi buna tuturor!

Adrian

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Lemnul transportat pe apă sau ținut în apă îl spală/ajută la eliminarea conținutului de minerale. Ulterior, se usucă lent în spații acoperite și ventilate. Depozitat corect să prevină deformările. Există aparate care controlează umiditatea de după uscare. Au tot apărut și pe la noi, nu sunt scumpe. Transportul pe apă nu avea că scop doar reducerea costurilor de transport. Păcat că nu se mai practică, decât în limite restrânse. 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări