Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa reglabila 0-4kV

Vivio

Postări Recomandate

Salutare!

Puteti recomanda o schema pentru o sursa reglabila in intervalul 0-4kV. Curentul e in jur de 5mA.

Am un DC-DC 12V-4000V, dar nu pot regla iesirea :(

Cele bune!

Link spre comentariu

Eu am facut surse pana la 18KV si cativa wati, chiar reglabile,

deci care este schema si circuitele la care faceti referinta ca nu regleaza?

@gsabac

Link spre comentariu

Foarte probabil a cumpărat un modul invertor de la chinezi, dar acelea sunt fie nereglabile, fie au o plajă mică de reglaj.

Link spre comentariu

Continutul primei postari poate ascunde o capcana, oare se doreste un generator de curent de 5mA si in functie de sarcina

tensiunea sa se regleze automat de la zero la 4000V?

Ar trebui ca @Vivio sa ne precizeze la ce foloseste sursa, pentru a face o optimizare a schemei, daca este un generator de tensiune

si trebuie stabilizata tensiunea de iesire, protectie la scurtcircuit, ce riplu de tensiune se admite la iesire, etc.

Sursa de alimentare poate fi un stabilizator de 12V si circa 4 amperi.

Ce se vrea in topic este ceva greu de realizat practic, deoarece se cer, 4000*0,005=20W in sarcina si reglabila tensiunea de la zero.

Deasemenea 20W inseamna cam 30W din sursa, poate mai mult din cauza randamentului mic al unui multiplicator de tensiune.

PS. Daca micsorati treptat tensiunea de alimentare, s-ar putea sa se regleze si tensiunea de iesire intre anumite limite.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Eu nu vad utilitatea practica la o astfel de sursa - cu plecare din zero. 

O descriere a utilității și modului de operare ar ajuta foarte mult. Trebuie avut în vedere ca nu prea ai variante de tranzistori care sa poată opera la astfel de tensiuni. 

Link spre comentariu

Eventual stabilizare combinata serie-paralel cu limitarea curentului în elementul serie. Nu stiu daca mai gasesc schemele surselor de 15kV pe care le-am avut la fabrica de cinescoape. Îmi pare ca plecau de la 100V.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Topicul este foate interesant, mai jos sunt punctate unele aplicatii ale tensiunilor inalte.

Capcane pentru insecte, gard cu socuri electrice

Aparate de protectie individuala cu socuri electrice

Generator activ antitraznet, paratraznet activ

Masuratori de izolatie, rezistente de valori mari, varistori, tuburi de protectie cu descarcari in gaze,
 masurarea diodelor de inalta tensiune, izolatia cablurilor, transformatoarelor

Realizarea pozelor prin efect Kirlian, electronografie

Acceleratori de particule incarcate, spectrograf de masa

Generatori de raze X si scanere CT (computer tomograf)

Motor electrostatic, piezo motor pina la ±1000 V, forte electrostatice

Verificare bujii pentru motoarele cu aprindere prin scanteie

Constructii aprinzatoare electrice sau declansatoare de explozii

Generatori de inalta frecventa cu eclatori

Precipitator electrostatic

Filtrarea aerului

Testarea calitatii aerului

Difuzoare electrostatice

Testarea produselor alimentare si a bauturilor

Analiza calitatii apei

Photocopiator Xerox si imprimante

Defibrillator utilizat in cardiologie

Aplicatii in biotehnologie si nanotehnologie

Vopsirea electrostatica, aplicarea de straturi de pulberi fine

Pulsuri electrice de mare putere sau pulsuri in RF

Descarcari de inalta tensiune gen Tesla

Studiul rigiditatii dielectricilor

Verificare tuburi cu vapori de mercur, neon, CCFL, condensatori, eclatori de tensiune si varistori

Aplicatii cu descarcari in gaze rarefiate, reclame luminoase

Alimentare tuburi cinescop TV, tuburi de osciloscop

Detectori de raze gama-alfa-beta

Electrospinning in medicina

Sursa de inalta tensiune pentru purificarea aerului, generator de ozon si ultraviolete

Amortizoare active, cu forte generate in lichide pentru auto, cu generator 0-4KV

Electrosprai si aplicatii electrospinning în industria automobilelor si farmaceutica

Bineânţeles ca un rol important o are distractia cu descarcari la inaltă tensiune şi generatorii gen Tesla.

Trebuie remarcat ca fiecare utilizare necesita un anume tip de generator de inalta tensiune si mai ales multa pricepere

si o protectie adecvata contra posibilelor socuri electrice.

@gsabac

Link spre comentariu

Ceva exemple concrete de purificatoare de aer? M-ar interesa solutia completa, inclusiv partea mecanica si modul cum se curata/autocurata acest filtru.

Va multumesc!

PS: goagle stiu si eu dar e greu sa separi exemplele concrete realizate practic de proiecte doar teoretice.

Link spre comentariu

Cel mai simplu mod pentru realizarea unui alimentator reglabil de inalta tensiune 0V la 4KV consta in utilizarea unui variac de citeva sute de wati

alimentat din reteaua de curent alternativ, cuplat cu un transformator de cuptor de microunde, in secundarul caruia se afla un dublar de tensiune.

Tensiunea din secundarul transformatorului din cuptor este de circa 2200V alternativ, iar condensatorul intern are cam 1uF la 2500V.

image.thumb.png.b81751d26a898743b51fec67786707c8.png

In poza multiplicarea este de obtinuta cu trei celule dubloare de tensiune, dar pentru 4KV se poate folosi doar una.

Un alt mod de realizare este prin utilizarea unui convertor stabilizat asa cum este in site-ul: http://danyk.cz/vn_reg_en.html

Pentru 4KV schema se poate modifica ca in poza.

2010346910_generatorreglabil400V-4KV.thumb.png.d196a60d9945a7989400594b6b66a1ca.png

Acest tip de reglaj permite o buna stabilizare, stabilitate si filtrare, doar pentru un raport de 10 al tensiunilor de iesire.

@gsabac

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Eu am o sursa 0-4KV/8mA cu stabilizator serie cu doua pentode si amplificator de eroare tranzistorizat. Este industriala (Keithley) si era pentru alimentarea tuburilor fotomultiplicatoare. Cand am cumparat-o era defecta si avea un tub spart. Nu am gasit tuburi originale si am trecut-o pe 6P13S (EL36) recuperate. Cred ca are descarcari in tuburi pentru ca de cateva ori s-a ars un tranzistor din partea de comanda. Are transformator mare, care cu redresor cu dublarea tensiunii (50Hz) scoate peste 4KV. Sursa este destul de mare (si grea), cam cat un Amplituner Delia. Reglarea tensiunii se face din comutatoare decadice, cu rezolutie de 0,1V.

Daca se doreste ca sursa sa scoata tensiune de la 0V, atunci varianta optima este sa se imparta intervalul 0-4KV in minim trei domenii (0-700V, 600-2000V si 1800-4000V). La tensiune mica curentul furnizat poate fi mai mare (sute de mA). Pentru prima treapta se pot folosi tranzistoare cu Ucbo>1KV, ca acelea din baleiajul orizontal de la tv-uri. Sunt unele cu beta ceva mai mare (5-10), utilizabile ca element de reglare serie. La tensiune mare merge o sursa in comutatie, ca cea indicata de domnul Sabac. Adica sunt mai multe surse bagate in aceeasi cutie. Depinde de ce vrea sa faca cu ea @Vivio

Link spre comentariu
Acum 2 ore, gsabac a spus:

....va rog daca aveti schema sursei originale..

Cel care mi-a vandut-o (mai mult cadou - 50 lei) mi-a dat si manualul tehnic cu schema, sa pot sa o repar. Am sa o scanez si o pun pe forum. Dar n-o am acasa (unde locuiesc acum), ci la vechiul apartament, pe unde trec rar (nu ies din casa decat pe distante mici, am ceva probleme cu sanatatea). Acolo trebuie sa o caut, ca e totul vraiste.

A fost cumparata dupa cutremurul din '77, cu bani oferiti (ajutor) de americani. Atunci s-au luat Tektronix-uri, inregistratoare X-Y. Lock-In amplificator (cu accesoriile), etc. S-au defectat rapid din cauza proastei exploatari si asa au ramas pana cand le-a venit vremea sa fie casate si date la firmele care se ocupa cu recuperarea de metale. Acum au cumparat alte scule, digitale, de sute de mii de euro. Stau in dulapuri pana vor fi casate si astea. Asa este la unitatile de stat, isi bat joc de investitii, ca n-au muncit pentru banii aia. Comentariul este offtopic, dar nu ma pot abtine sa spun cum sta treaba.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări