Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Termostat incubator

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Schema scoasa de mine este un pic diferita. Intr-adevar este ieftina, regleaza la 0,5 gradeC, dar fiabila nu prea este.

Am pus 24 oua si au iesit doar 4 pui. Dupa cateva zile s-a ars motorul si am gasit oualele reci. Am schimbat motorul, cu altul nou si dupa vreo 12 zile carcasa acestuia era coapta, dar a functionat pana au iesit puii.

Motorul functioneaza intr-un regim vitreg-se incalzeste el (asincron cu spire in scurt, pt. sens), este incalzit de rezistenta si functioneaza la tensiune mai mica decat cea nominala. Functiona la o temperatura, de nu puteam tine mana pe el.

Link spre comentariu

Păi toate motoarele stau în acelaşi regim de temperatură şi umezeală, probabil a fost proastă izolaţia de a cedat.Singurele cazuri în care am reparat modele din astea a avut rezistenţe devalorizate şi a trebuit ,,trasă,, plaja de reglaj prin ajustarea lui R9.Îmi place modul de lucru, cu un soi de PWM, nu permanent ON şi permanent Off...

Link spre comentariu

Schema de mai sus postată  de colegul -validae-  că nu a spus sursa, nu are importanță, este o schemă foarte  bună, 

are o mare precizie (0,5 grade ).

și că nu ai dat rezultate bune  , sînt mult mai multe condiții . Această schemă menține temperatura, dar nu și , - umiditatea- ventilația-calitatea oulelor, fecundare , proces tehnologic ,vechimea oulelor.etc...

Deci sînt multe condiții (parametri ) ce trebuie îndepliniți.

Link spre comentariu

Toate incubatoarele (3), care au ajuns la mine, au avut probleme cu motoarele (motor gripat, turatie f mica, ars).

In cazul meu, initial izolatia era perfecta (bobine impregnate, pe carcase  plastic), problema fiind coacerea si arderea ulterioara  a acestora.

Oualele erau fecundate, proaspete dar  daca le-am gasit reci, ce pretentii sa mai am. 

Ma gandeam sa alimentez electronica dintr-un transformator mic. Impusc mai multi iepuri:
1-daca se arde motorul, rezistenta asigura temperatura optima;

2-motorul functioneaza la Unominala;

3-separarea de retea.

Ce ziceti?

Link spre comentariu

Fără ventilator, temperatura nu va fi uniform distribuită, fiind mai cald deasupra şi mai rece jos.Deci motorul e o piesă critică, la fel de importantă ca şi termostatul însuşi.Cred că s-ar putea elimina complet ventilatorul, dacă s-ar realiza o încălzire pe sub ouă, cu o rezistenţă cât mai uniform distribuită şi dacă forma incintei s-ar adapta pentru o uniformizare bună prin convecţie a temperaturii.

Link spre comentariu

Da, motor brushless, este o varianta excelenta (multumesc @sesebe). Am asa ceva la 12V/0,1A/1,2W (si e mai eficient decat motorul original), care nu-i o sarcina asa mare.

Un transformator de 3VA, cred face fata la alimentarea motorului si a electronicii.

Aici se mai poate face o ghidusie-cat functioneaza rezistenta de incalzire, turatie max. pt. uniformizarea temperaturii, dupa care, turatie ceva mai mica, ca sa iasa cat mai putin aer prin fante (pierdere de temperatura).

Si uite asa, brevetam un nou incubator, iesim cu el la export si castigam miliarde de euroi.

@validae, din 2 rele, o alegi pe cea mai putin rea-mai bine temperatura neuniforma, cateva ore, decat oua reci.

Multam la toti pt. idei, voi face un incubator care scoate pui, fara oua.

Ca sa vezi dom-le ce beneficii genereaza unirea-unde-i un roman, nu-i putere, unde-s 2 puterea creste, unde-s 3, incepe scandalul.

Editat de vera
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
La 05.06.2019 la 20:33, validae a spus:

Uite schema respectivă, e foarte bine gândită, probabil cea mai ieftină şi fiabilă din câte mi-au trecut prin mâini

schemă termostat clocitoare LM393.jpg

Va salut

Aceasta schema foloseste ventilator 12v in cc cu bobina directa pe montaj?

Tensiunea de 12v o face prin inserierea cu motorul?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări