Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cât rezistă o baterie în conservare? Se mai pot recupera acumulatori?

Postări Recomandate

Cât rezisă o baterie Zinc - Carbon sau alcalină în conservare, dacă a fost folosită puţin sau nu a fost folosită deloc. Poţi găsi baterii de acum 15 ani nefolosite care să poată fi folosite?

Un acumulator cu Plumb vechi (peste 20 de ani), dacă a stat neîncărcat mai poate fi reparat în vreun fel sau e mort orice i-ai face? Idem unul din ăla cu Cadmiu de era folosit în radiourile pe lămpi portabile. Ştiu că Fero - Nichel sunt ăia cam fără moarte.

Link spre comentariu

Sanse ( foarte mici ) la toate capitolele . Ni - Cd ar fi avut sanse ... , daca ar fi fost tinuti din scurt . Adica incarcati si descarcati regulat . Depinde si de calitatea lor . Personal mai am SAFT , profesionali , care mai presteaza . Capacitatea lor e ( relativ ) mica ... , dar la temperaturi scazute ( cu minus ) sant imbatabili . Energia se pastreaza semnificativ , si este restituita in mare parte . Nu e bine de scazut tensiunea Ni-Cd sub 1 volt pe element . Neutilizati cu anii ... , intra in scurt - circuit , iar resuscitarea cu descarcari pentru eliminarea scurtului reface doar 30 - 40 % din capacitate , iar autodescarcarea creste dramatic . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Un fost coleg de serviciu, a gasit in podul casei socrului un acumulator Ni-Cd, din al 2 razboi mondial. A spalat fiecare element cu apa distilata, i-a pus electrolit si culmea a functionat. A alimentat aproape un deceniu, un Albatros, care functiona zi/lumina.

Acumulatorul Pb il recuperezi (daca mai ai ce) astfel:

1-pui apa distilata in toti elementii lui. Il lasi cateva zile, dupa care scoti apa din fiecare element, urmarind cata substanta dupa placi, este in apa. Daca este multa, acumulatorul nu mai poate fi recuperat. Daca nu este nimic, treci la faza urmatoare;

2- pui apa distilata in fiecare element si incarci acumulatorul la 30-40mA, timp de o saptamana. Elementii sulfatati, fac ca un fel de floare ca la zeama de varza. Daca apare ac. fenomen, schimbi apa si reiei ciclul, pana cand apa ramane limpede. Abia acum, poti trece la faza 3;

3-incarci acumulatorul la un curent de 1/20 din capacitatea lui, pana cand tensiunea ajunge la 14,4V;

4-faci o descarcare (pana la 12V) ca sa vezi ce capacitate are.

Am recuperat un acumulator, pe vremea impuscatului, in proportie de 80% (depinde f mult de starea lui).

Bateriile Zn-C nu rezista mult timp (de ordinul anilor) deoarece se corodeaza Zn , chiar in conservare fiind.

Editat de vera
Ni-Cd era de pe motocicleta, ca marime un element, era (grosime 2 pachete tigari, inaltime 1,5 ). Nu mai stiu ce s-a intamplat cu el, deoarece in 2000 am plecat la alta firma.
Link spre comentariu

Azi dimineata, nu stiu de ce, dar nu am putut sa-ti raspund (nu a vrut sa deschida reply).

Despre Ni-Cd ti-am povestit tot ce stiam (vezi prima mea postare, jos, cu albastru).

Despre acc Pb, l-am gasit in curtea firmei, era unul vechi, cu bac de lemn, pe care am facut experienta. L-am recuperat (80% din capacitate), un coleg l-a vandut si cu banii luati am facut un chef de pomina.

Link spre comentariu

Cică unul a găsit o baterie veche funcţională: http://budgetlightforum.com/node/44608

Să fie doar o replică...? au fost produsele unele sub licenţă, dar nu scrie Made in Japan pe ele.

Şi cică cineva a reuşit să încarce nişte acumulatori Ni-Cd (mărimea D = R20) vechi: https://www.lighting-gallery.net/gallery/displayimage.php?album=2686&pos=13&pid=56669

Editat de ctepeo
Link spre comentariu

Din propria experienta, nu merita efortul! A recupera 40% din capacitate, care se duce apoi repede, nu merita. Poate  de amorul artei. Da, poate debita un curent mic, alimentare radio, de exemplu, dar la curent mare își dă duhul imediat! Am avut niste acumulatori NiMh , uitați descărcări un an, descărcări adînc. Am încercat sa-i recuperez, încărcări si descărcări repetate, controlate. Da, s-au încărcat, duceau fain o lanterna, un radio dar cînd i-am pus pe replica (jucam airsoft) a murit după cîteva bile!

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări