Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dilemă transformator de iesire

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio

Zilele acestea am primit pe mess mai multe întrebări despre acest transformator de ieșire , pe mulți ii stresează dacă se străpunge primarul când se folosesc căști , arunci când pe ieșirile pentru difuzoare nu există sarcină de 4 sau 8 ohmi , mai ales cand ampul este " dat mai tare " .

Castile au in general puteri de 50...150mW , dacă in secundarele pentru căști ajunge o putere de 20...30w ? 

Vă intreb , se străpunge primarul sau nu ? Atunci când se ascultă pe căști și nu există sarcină pe ieșirile pentru difuzoare .

Dacă se poate un răspuns cu argumente .

received_657488131365794.jpeg

Link spre comentariu

Eu intodeauna am pus pe iesirea secundarului un beculet de 3-5w la toate amplificatoarele PP si niciodata nu a existat strapungerea primarelor ,castile nu cred ca pot proteja  parerea mea este ca ar fi utila o limitare de nivel comutabila si acest beculet

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 30 minute, popa marius a spus:

Eu intodeauna am pus pe iesirea secundarului un beculet de 3-5w la toate amplificatoarele PP si niciodata nu a existat strapungerea primarelor ,castile nu cred ca pot proteja  parerea mea este ca ar fi utila o limitare de nivel comutabila si acest beculet

Eu sunt de părere că este mai important primarul trafului. 

Link spre comentariu

Totul depinde de modul de realizare a transformatorului. Chiar cu secundarul in gol intre 2 spire alaturate, de pe acelasi strat, nu va exista niciodata o tensiune periculoasa care sa strapunga emailul. Ramane pericolul de strapungere intre straturi, intre primar si masa (tole), intre primar si secundar sau intre primar si firele de iesire. Deci totul depinde de modul de realizare si de izolatiile folosite. Am lucrat cu trafuri care scoteau 5KV si nu s-au strapuns, tensiunile sub 1000V nu ar trebui sa puna probleme la un traf realizat ingrijit si cu materiale de calitate. Intre infasurari si fata de masa poate fi testat cu un mogohmetru care lucreaza cu tensiune mai mare.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 1 oră, mojnost a spus:

Totul depinde de modul de realizare a transformatorului. Chiar cu secundarul in gol intre 2 spire alaturate, de pe acelasi strat, nu va exista niciodata o tensiune periculoasa care sa strapunga emailul. Ramane pericolul de strapungere intre straturi, intre primar si masa (tole), intre primar si secundar sau intre primar si firele de iesire. Deci totul depinde de modul de realizare si de izolatiile folosite. Am lucrat cu trafuri care scoteau 5KV si nu s-au strapuns, tensiunile sub 1000V nu ar trebui sa puna probleme la un traf realizat ingrijit si cu materiale de calitate. Intre infasurari si fata de masa poate fi testat cu un mogohmetru care lucreaza cu tensiune mai mare.

Aici vorbim de un transformator de iesire .

Să luam o putere de iesire ..... să zicem 10w pe ieșirile

pe care se conectează incintele , ieșiri fără sarcină pe ele dar  cu căști pe una din ieșirile pentru căști , căști care să zicem ....trag 0,06W  , unde se duc restul de 9,94W ? Nu cumva apare fenomenul de autoinducție care prăjește primarul transformatorului de iesire , plus ceva arcuri electrice pe pinii soclurilor tuburilor finale .

Eu zic că este kosher :reytre să se pună o rezistență de sarcină  intre iesirea de 8 ohmi si masă , cand se ascultă pe căști , se poate face asta cu un comutator . Rezistența nu trebuie să aibă putere mare .

Eu așa am văzut că sunt făcute amplificatoarele cu tuburi care au și iesire pentru căști , au un comutator sau mufă de căști care băga in circuit rezistențe de sarcină cand nu se folosesc incintele .

Editat de viobio
Link spre comentariu
Acum 2 minute, Faust2018 a spus:

Aici vorbim de un transformator de iesire .

Să luam o putere de iesire ..... să zicem 10w pe ieșirile

pe care se conectează incintele , ieșiri fără sarcină pe ele dar  cu căști pe una din ieșirile pentru căști , căști care să zicem ....trag 0,06W  , unde se duc restul de 9,04W ? Nu cumva apare fenomenul de autoinducție care prăjește primarul transformatorului de iesire , plus ceva arcuri electrice pe pinii soclurilor tuburilor finale .

Eu zic că este kosher :reytre să se pună o rezistență de sarcină  intre iesirea de 8 ohmi si masă , cand se ascultă pe căști , se poate face asta cu un comutator . Rezistența nu trebuie să aibă putere mare .

Asa ziceam si eu doar ca in loc de rezistor  un beculet, ar mai fi o solutie si anume varistor calculat sa nu se deschida la excursia maxima de tensiune din primar

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 6 ore, vera a spus:

TV AN parca aveau varistor (la 600V)  pe primarul trafo cadre.

Da  , aveau la tensiuni diferite in funcție de diagonala tubului  cinescop ..

Link spre comentariu

Nu, pe primarul trafo cadre, aveau ac. tip de varistor, indiferent de diagonala (asa e dat in Scheme TV, Mg, Pu de ing. M Silisteanu, ing. I Presura).

Trafo cadre erau identice si ele (tole E10, 4cmp) indiferent de diagonala, la fel si tubul utilizat,  PCL85.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 12 minute, vera a spus:

Nu, pe primarul trafo cadre, aveau ac. tip de varistor, indiferent de diagonala (asa e dat in Scheme TV, Mg, Pu de ing. M Silisteanu, ing. I Presura).

Trafo cadre erau identice si ele (tole E10, 4cmp) indiferent de diagonala, la fel si tubul utilizat,  PCL85.

Nu au fost identice , dacă măsurați primarele in cc o să vedeți că sunt diferite , sau alimentați primarele cu 230V  de la rețea si veți vedea că in secundare  livrează tensiuni diferite .  Eu am vazut varistoare diferite , știu că au fost marcate cu benzi colorate , că rezistențele .

Editat de viobio
Link spre comentariu

Transformatoarele se fabricau la norma, cu ce aveau la momentul respectiv. Am intalnit trafo cadre bobinate in primar cu 0,14-0,15mm, ac. nr. de spire. Trafo retea RR Modern bobinate in primar cu 0,45-0,5mm

De masurat nu am ce masura, deoarece nu mai am de mult asa ceva.

In cartea mentionata in postul anterior, toate varistoarele sunt trecute cu codul E298EDA262. Intr-adevar si eu am vazut varistoare marcate cu culori diferite (oare s-a mers si aici pe ideea -asta avem , asta utilizam?).

Link spre comentariu

La volum mare fara sarcina apar descarcari in tubul/tuburile finale dar tuburile cel mai adesea rezista insa aceste spike-uri duc la tensiuni foarte mari in primar si pot aparea strapungeri unde e rezistenta cea mai mica. Comutatorul care introduce o sarcina la folosirea castilor este o idee buna avand insa dezavantajul ca omul mai poate uita de comutator. Exista si solutii permanente de limitare a tensiunii din primar, pot fi folosite diode zener, varistori sau tuburi stabilizatoare cu gaz, becuri cu neon etc., calculate sa intre in functiune doar la depasirea tensiunii normale de lucru. Si in secundar poate fi introdusa limitarea, de ex. 30W/8 ohmi cca 16V, protectia poate fi zener de 16 -18V  serie cu rezistenta de 10-30 ohmi, sau varianta cu bec ori simpla rezistenta cu valori de compromis incat sa protejeze dar sa nu influenteze prea mult impedanta de iesire sau sa haleasca prea multa putere.

Vazusem odinioara o schema de amplificator PP si producatorul, unul de renume, zicea ca poate fi lasat fara sarcina fara nici un risc. Pe schema nu am vazut alta protectie decat cate o dioda pusa in antiparalel cu fiecare tub (de fapt intre fiecare iesire anodica a trafului si masa erau cate 2 diode inseriate, cu anodul la masa). Cam in genul diodei de recuperare de pe vremea lui BU205 daca imi amintesc bine, sau PY88 pe vremea tuburilor in TV.

Link spre comentariu

Azi am si verificat la un SE de test cu 6p14p-ev cu anodica 300V si nu se strica nimic nici fara sarcina si nici cu scurt pe iesire, curentul prin tub ramane tot 50 mA, am folosit  la iesire un traf de retea la care am pus tolele cu intrefier. Verificarea mea nu prea duce la nici o concluzie pentru ca puterea e mica si OT folosit are inductanta mica.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Eu le-am spus să pună un comutator care cuplează  sarcini in locul incintelor , atunci cand folosesc căști .

Editat de viobio
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări